Ostot 20 - Intrum, Medpace, MOWI



Osto-ohjelmani sai jälleen jatkoa ja tällä kertaa lisäsin omistuksiani ruotsalaisessa Intrumissa ja norjalaisessa MOWIssa. Samalla salkkuun tuli uutena yrityksenä yhdysvaltalainen Medpace. Ostot -postauksissa kirjaan ylös perustelut hankinnoille, jotta voin tulevaisuudessa nähdä millä perusteella olen yrityksen osakkeita ostanut. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista ja voitoista.


Intrum

Olen kirjoittanut Intrumista lähiaikoina useita kertoja, joten en kertaa kaikkia sanomaani jälleen vaan ohjaan lukemaan edelliset kirjoitukset. Kirjoitukset ovat luettavissa täältä: Ostot – 17 ja Ostot – 18.

Perintätoimistolle tulee olemaan paljon asiakkaita taantuman vuoksi, minkä voidaan olettaa olevan positiivista Intrumin näkökulmasta. Pitää kuitenkin muistaa, että perinnän riskinä on se, että ostetuista lainoista ei saada senttiäkään takaisin, kun maksajat menevät konkurssiin (default) ja eivätkä pysty hoitamaan velvollisuuksiaan. Jos räjähdysmäiseltä velkojen takaisinmaksun laiminlyönniltä vältytään, niin Intrum tulee tekemään kovaa tulosta.

Lähtökohtaisesti sijoittajat uskovat defaulttien kasvamiseen, joka ollaan nähty pörssikurssin teurastuksena. Intrum on myös velkaantunut Lindorffin hankinnan jälkeen, joten pelko rahoitusaseman laskemisesta on perusteltu. Intrumin on myös laskenut vuoden tulosennustetta 35 SEK:stä 19 SEK:in kuluvalle vuodelle. Pitää kuitenkin muistaa, että osake on tällä hetkellä pyörinyt 110-140 SEK ympäristössä antaen PE-arvoksi noin 6. Intrumin johdolla on kuitenkin vahva usko omaan yritykseen ja he aloittivat omien osakkeiden ostamisen. Ostin samalla osakkeita myös itsekin.

Intrumin Italia altistuksesta on liikkunut paljon erinäistä tietoa ja tämän vuoksi Intrum itse kertoi Italian tuottavat kassavirrasta vain 4 %. Jos tämä tieto on totta, niin ”Italia riski” on varsin pieni. Hieman tämän uutisen jälkeen Muddy Waters hedgerahasto otti shorttiposition Intrumiin, joten odotan tämän olleen paskapuhetta. Jos Intrum selviää ehjin nahoin tästä kriisistä ja Muddy Waters ei ole löytänyt jotain todella suurta kusetusta, niin osake tulee kyllä nousemaan tästä pohjasta korkealle.

Olen tehnyt merkittäviä panostuksia Intrumiin, minkä vuoksi tulen tekemään Intrumilla sijoitusurani suurimmat tappiot tai suurimmat voitot. Jää nähtäväksi kumpi on minun kohtaloni.

Oston tiedot

Ostin yhteensä 80 kpl Intrumin osakkeita 16.03.2020 139.75 SEK kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Salkussani on Intrumin osakkeita tällä hetkellä 275 kpl 214.52 SEK keskimääräisellä hinnalla. Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista.

Medpace

Medpace on yhdysvaltalainen kliininen sopimusvalmistaja (CRO), joka on viimeiset vuodet kasvanut merkittävästi. Koronaviruksen vaikutus Medpaceen on luultavasti varsin maltillinen, paitsi jos tauti pääsee leviämään yrityksessä. Yrityksessä on myös saatettu lisätä etätöiden määrää ja vähentää ihmisten määrää samoissa tiloissa, mitkä saattavat vaikuttaa tuloksentekokykyyn. Medpacen liiketoiminta on kuitenkin loistavaa ja todellista riskiä lääkevalmisteiden onnistumisesta kantavat asiakkaat eikä Medpace. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että huonolla työllä ei saisi asiakkaita karkotettua. Lääkeyritykset ovat yleisesti ottaen todella vakavaraisia (poissulkien pienet) ja ne tuskin siirtävät investointejaan myöhemmäksi koronaviruksen takia. Tämä johtuu siitä, että patentit on haettu lääkkeille jo niiden löytövaiheessa ja on kiire päästä markkinoille tekemään rahaa ennen kuin ne menevät umpeen. Uskaltaisin melkein väittää, että Medpace selviää koronasta varsin pienillä kolhuilla. Tätä ajatusta tukee myös se, että kasvavana yrityksenä Medpacella ei ole lainkaan velkaa.

CROt ovat olleet sijoitusurani alkuvaiheista lähtien ostolistallani, mutta en ole tunnistanut yrityksiä, mitä voisi ostaa muualta kuin Ranskasta. Ensimmäisenä kohteenani oli Eurofins, mutta ranskalaisilla on ärsyttävä osinkojen verotus, joten en ostanut sitä. CRO-yritysten omistaminen on ollut itselleni no-brainer, kun olen työskennellyt kyseisten yritysten kanssa omalla työpaikallani. Pystyn nimeämään pitkän listan todella hyviä ja lääkekehityspiireissä korkealle arvostettuja CRO-yrityksiä, mutta niille kaikille on yhteistä se, että ne eivät ole pörssilistattuja. Ja ne eivät ole pörssilistattuja, koska ne eivät tarvitse ulkopuolista rahoitusta yhtään mihinkään.

Ne CRO-yritykset, jotka nauttivat lääkekehityspiireissä suosiota, tulevat menestymään tulevaisuudessa ja tekemään järkyttävästi rahaa. Parhaimmilla on järisyttävät marginaalit (googlettakaa Biovian, laitan puolisonkin myyntiin ja rahat siihen, jos se ikinä listautuu) ja he pystyvät käytännössä itsenäisesti määrittelemään hinnan. Kuuluuko Medpace tähän ryhmään on sitten täysin eri kysymys ja voittajan valinta on aina vaikeata. Näyttää kuitenkin kohtuullisen hyvältä Medpacen osalta, kun liikevaihto - ja voitto kasvavat käsi kädessä.

Medpacen liikevaihto yli kaksinkertaistunut viiden vuoden aikana ja marginaali on parantunut siinä samalla. Voidaan puhua melkoisesta kombosta, jota harvoin näkee. Korollista velkaakaan ei ole enää lainkaan, joka mahdollistaa tulevaisuudenkin investoinnit. Liiketoiminnan kassavirta on äärimmäisen vahva ja investoinnit ovat varsin pieniä (puhdastilat, laboratoriolaitteet, koulutukset, regulatoriset kulut).

Työpaikkani vuoksi en kirjoita CRO-yrityksistä tämän enempää, koska suurimman osan ymmärryksestä olen saanut suoraan CRO:ilta, joiden kanssa on salassapitovelvollisuus.

Alla taulukoituna Medpacen kaikki tärkeät luvut aina vuodesta 2015 vuoteen 2019.




Oston tiedot

Ostin yhteensä 25 kpl Medpacen osakkeita 19.03.2020 63.78 USD kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista.

MOWI

Koronavirus ravistelee MOWIa ihan yhtä samalla tavalla kuin muitakin yrityksiä maailmassa, mutta uskon MOWIn tulevaisuuden olevan kuitenkin valoisa. MOWI on hyvin lievästi velkaantunut ja koronaviruksen aiheuttamat ongelmat liiketoiminnassa ei pitäisi tuottaa yritykselle mitään ongelmia päästä niistä yli. Lohen syönti on trendikästä ja maapallon kantokyvyn kannalta tärkeää. Lohen feed conversion ratio on yksi alhaisempia koko eläinkunnassa ja lohen terveellisyyskin on kiistämätöntä. Lohen kysyntä tulevaisuudessa on siis taattu erityisesti Aasian maiden länsimaalaistuessa. MOWIn ongelmana on kuitenkin suuri riippuvuus logistiikan toimivuudesta ja koronavirus onkin aiheuttanut ongelmia kyseisellä alalla. MOWI tulee mielestäni ottamaan hetkittäisesti hittiä joko siitä, että kalat jäävät varastoon (kilohinnan lasku tarjonnan kasvaessa) tai luksustuotteen kysynnän laskemisena. Todennäköisesti kuitenkin lohen hinta pysyy hyvällä tasolla.

Siinä missä CRO-yritykset ovat no-brainer valintoja, niin mielestäni myös lohenkasvattajat kuuluvat tähän kategoriaan. Edelleenkin mahdotonta sanoa, että onko MOWI kaikista mahdollista yrityksistä voittaja, mutta ainakin uskoisin sen pärjäävän.

Alla taulukoituna MOWIn kaikki tärkeät luvut aina vuodesta 2012 vuoteen 2019.


Oston tiedot                   

Ostin yhteensä 80 kpl MOWIn osakkeita 30.03.2020 150.87 NOK kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Salkussani on MOWIn osakkeita tällä hetkellä 160 kpl 143.30 NOK keskimääräisellä hinnalla, joka viime vuoden osingolla (10.4 NOK) antaa osinkotuotoksi 7.26 %. Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista.

Mitä hankintoja sinun kuukauteesi on kuulunut?

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 07-2024

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana