Kuukausikatsaus 2020-04


Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2543.65 €
 • Muut tulot: 241.03 €
 • Osingot: 28.78 €
Menot
 • Menot: 1478.89 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1719.61 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 2825.83 € (josta lainaa 2000 €)
Kassavirtalaskelma:
 • Tulot yhteensä: 2813.46 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 825.83 €
 • Osingot: 28.78 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 1478.89 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 1987.99 € (2008.03 €)
Kommentit

Kuten varmaan huomasit, niin olen tehnyt hieman muutoksia esitystapaan. Tämän lisäksi lisäsin uuden osion eli kassavirtalaskelman. Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 € tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset – Osingot + Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Olen nyt vaihtanut kulutuksen seuranta applikaatiota, joten toivottavasti kaikki on merkattuna oikein. Vaihdoin pois MyFinance:sta Monefy:in, kun mainokset alkoivat olemaan niin ärsyttäviä. Maksullisella Monefy -versiolla sain myös varmuuskopioinnin käyttöön, joka tulee tarpeeseen puhelimen vaihdon yhteydessä.

Kulut pysyivät poikkeuksellisesti tässäkin kuussa hyvinkin matalana ja merkittävästi pienempäänkin kulutukseen olisi ollut mahdollisuus. Olen ollut etätöissä nyt neljättä viikkoa ja ”eristäytyneenä”, joten käytännössä mitään erityisiä kuluja ei olisi ollut, jos niin olisin halunnut. Olen kuitenkin yrittänyt kantaa korteni kekoon ja ostanut hemmetisti ruokaa sekä lahjakortteja lempiravintoloistani (131 €), vaikka olisin voinut syödä kotona lähes ilmaista ruokaa. Olen pyrkinyt väkisin keksimään ostettavaa ja ostanut kaiken mitä olen pitkään harkinnut. Tämän vuoksi ostin sängynpäädyn (95 €), uuden pienen keittiöpöydän (48 €), siskolle Moccamasterin (41 €), uuden PS3 ohjaimen (24 €), työkaverille lahjan avustamisesta sijoittamisen maailmaan (46 €), lahjan puolisolle (37 €) ja varaosia autoon (25 €). En vain enää keksinyt mitään ostettavaa, mutta tulipahan autettua ”pientä yrittäjää” 447 €:lla, jotka olisi voinut jättää kuluttamattakin. Muilta osin kuukausi oli normaalia taapertamista.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 € korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), Spotify ja talletukset Superrahastoihin kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Ylenpalttisesta törsäämisestä huolimatta säästöön tuloista jäi järisyttävät 47.4 %, joten vuodelle asetettu tavoite ylitettiin reilusti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1334.57 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.


Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun lisää 2825.83 (josta lainaa 2000 €). Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 4590.04 uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkonsa maksoi tässä kuussa Novo Nordisk (28.78 €). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 96.92 € (brutto 130.47 €). Nostin puolisoltani koronta lainaa (no okei, maksoi niistä pari mäkkäriateriaa) 2000 € osakkeiden ostamiseen, jonka maksan takaisin joskus syssymmällä.

Tämän kuukauden aikana tein jälleen kaksi osakekauppaa ja ostin salkkuun lisää MOWIa ja uutena yrityksenä Medpacea. Näiden ostoksesta on tulossa kirjoitus viikon sisällä. Pörssit laskivat hemmetisti viime kuukauden aikana ja tällä kertaa oli vuorossa päätöntä nousua, jossa ei ole mitään järkeä. Odotan siis jälleen osakkeiden merkittävää laskua seuraavan kuukauden kahden aikana, kun kvartaalitulokset tulevat tauluun.

Melkein jokainen salkkuni yritys on siirtänyt yhtiökokoustaan ja tämän vuoksi osingot ovat jääneet tulematta. Osinkojen saaminen tässä kuussa olisi ollut tarpeen, että olisin voinut tehdä yhden ylimääräisen oston esim. Fortumiin. Taloudellisesti riippumattomana tämä olisi ollut iso pudotus vuosituloihin, joka on hyvä huomioida pörssiomaisuuden riittävyyttä laskiessa.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.


Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 232 €. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 €:lla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja toistaiseksi näyttää, että päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa 10 %. Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ns. Excel rahaa.

Säästöasteeni on jatkunut hyvänä ja tällä kertaa pörssikurssien kehittyminen siivitti nettovarallisuuttani ylöspäin 7112 €. Alla päivitetty nettovarallisuus. 


Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.


Yhteenveto

Pörssiromahdus tuli ja meni, jos on pörssikursseja pelkästään tuijottanut. Itse en kyllä usko tähän asiaan hetkeäkään. Vaikka rahanprinttauskone sanoisi kuinka paljon BRRRRRRRRR, niin en usko sen auttavan tässä vaiheessa. Lainaraha oli aikaisemminkin jo melkein ilmaista, niin pienet muutokset tähän ei vaikuta mihinkään.

Osa osakkeista on vieläkin edullisesti hinnoiteltuna verrattuna historialliseen arvostustasoon. Tietty PE-arvon E on edelleen arvoitus, joten ei voi sanoa suoraan, että osakkeet ovat edullisia. Jos pörssiromahdus oli tässä, niin monet ostopaikat näyttivät menevän ohitse itseltä rahanpuutteen vuoksi. Tietty Superluottoa olisi 25 000 € nostettavissa, mutta ihan niin hullu vivuttaja en ole vaikka käytänkin pientä vipua lähes kokoajan.

Pörssiromahdus laittoi lyhyen ajan taloudelliset tavoitteet romukoppaan. Ainakaan seuraavaan pariin vuoteen minulla ei ole mahdollista saada asettamiani nettovarallisuuden ja sijoitussalkun tavoitteita kiinni. Vaikka nämä menivätkin niin sanotusti persiilleen, niin uskon tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamisesta tulleen paljon helpompaa (taloudellinen riippumattomuus). Koska osakkeiden arvon laskiessa, niiden tulevaisuuden tuotto-odotus paranee. Ja sitä tarvitsen, että pysyn aikataulussa.

Kuukausi ei ole ollut pelkkää koronavirusta ja pörssikurssien sahaamista, vaan olen myös päässyt kirjoittamaan uudelle alustalle. Aloitin kirjoittamaan SalkunRakentajassa ja kirjoitus siihen löytyy täältä. Muista ottaa kaikki sivustot luettavaksi, jos haluat lukea enemmän kirjoittamiani juttuja.

Viisas rahan verkkolehteen on tulossa minulta taas teksti jossain vaiheessa, joten muistahan käydä lukemassa!

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

 1. Kaunis bottom-fish Medpacessa - ihan hyvä entry point osakkeeseen! Itsekin tankkailin sitä myös lisää noilta pohja 60 -luvuilta ja näytti kyllä kannattaneen. Odottelen innolla kirjoitustasi yritykseen liittyen, kun en ole itse vielä ehtinyt siitä kirjoitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Näytti osto menneen vihdoin nappiin, mutta saa vielä nähdä tuleeko uusi romahdus. No ostetaan sitten lisää! :D Yritän saada kirjoituksen ulos tällä viikolla, niin pääset lukemaan että onko sinulla samoja ajatuksia yrityksestä.

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02