Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

 Tanskalaisten osinkojen lähdeveron takaisinperintä

Suomalaiset ovat tunnettuja siitä, että suurimmalla osalla osakesijoitukset kohdistuvat vain kotimaahan. Uskaliaat ovat kuitenkin lähteneet sijoittamaan myös Suomen ulkopuolelle ja suosittelenkin sitä kaikille parempien sijoitusmahdollisuuksien vuoksi. Monet toimialat ovat varsin aliedustettuja Suomen pörssissä, joten toimialahajautusta saa paremmaksi lähtemällä ulkomaille. 

Valitettavasti joissakin tapauksissa, kuten Tanskan, Norjan ja Saksan kohdalla joudut maksamaan ylimääräistä lähdeveroa. Onneksi nämä ylimääräiset lähdeverot ovat kuitenkin haettavissa takaisin paikalliselta verottajalta. Tässä kirjoituksessa kerron omasta lähdeverojen hakuprosessista Tanskan osalta ja tämän ohjeen avulla pystyt myös itse hakemaan liikaa maksetun lähdeveron takaisin pienellä vaivalla.

Tanskalaisten osakkeiden verotus

Suurimmalle osalle sijoittajista on varmasti tuttua listattujen yhtiöiden osingojen verokäytäntö, jossa osingosta 85 prosenttia on verotettavaa pääomaa ja 15 prosenttia verovapaata. 30 prosentin pääomaverotuksella tämä tarkoittaa siis 25.5 prosentin osinkoveroa aina 30 000 euroon asti. Suomella ja Pohjoismailla on yhteinen verosopimus, mutta valitettavasti Tanska on laistanut tästä sopimuksesta havaittujen väärinkäytösten vuoksi. Tanskan ja Suomen välisessä verosopimuksessa on aikoinaan sovittu, että lähtömaahan maksetaan 15 % lähdevero ja loput verosta maksetaan maahan, jossa osakkeenomistaja asuu.

Nykyään Tanska veloittaa ulkomaalaiselta sijoittajalta 27 prosentin lähdeveron, joten joudut hakemaan takaisin lopun 12 prosenttia (27 prosenttia - 15 prosenttia = 12 prosenttia). Aikaisemmin liikaa maksetun lähdeveron osuuden piti hakea kirjeitse, mutta nykyään se onnistuu SKAT.dk -verkkopalvelun avulla.

Näin haet lähdeveron takaisin SKAT.dk -verkkopalvelun avulla

Lähdeverojen takaisin hakeminen oli mielestäni helppo prosessi, vaikka se on vieläkin (06.01.2021) osittain kesken. Olen aloittanut prosessin 28.12.2018, joten käsittely on toistaiseksi vienyt toistaiseksi reilut kaksi vuotta. Vaikka käsittely aika onkin erittäin pitkä, niin se on mielestäni silti kannattavaa ja melko vaivatonta. Käsittelyn pitkittyessä yli kuuden kuukauden (niinkuin kaikki käsittelyt tällä hetkellä), hakemalle pääomalle maksetaan korkoa minkä suurusta en osaa vielä sanoa.

Vaihe 1: Pyydä asuinpaikkatodistus Suomen verottajalta

Suosittelen aloittamaan prosessin hakemalla verottajalta asuinpaikkatodistusta. Se onnistuu soittamalla numeroon 02 9497092. Omalla kohdallani hain todistusta vuosille 2016, 2017 ja 2018, miltä pyrin hakemaan lähdeveroa takaisin. Todistuksen nimi on 6143G – Todistus Suomessa asumisesta (engl. certificate of fiscal residence). Päivitys 06.01.2020: Tämän pystyy nykyään myös hakemaan suoraan Omaverosta seuraavasta polusta: 

Etusivu > Toiminnot > Asuinpaikkatodistuksen tilaaminen > Valitse Todistus verosopimuksen mukaisesta Suomessa asumisesta ja laita tilaamisen syyksi Osinko.

Jonotusaika soitettaessa oli noin 10 minuuttia, jonka jälkeen sain yhteyden virkailijaan. Jätin yhteydenottopyynnön, mutta sain postiin pyytämäni dokumentin ilman uutta soittoa viikon sisällä. Valitettavasti dokumentti tuli minulle ruotsin kielellä, mutta en antanut asian haitata vaan etenin asiassa siitä huolimatta.

Vaihe 2: Tallenna välittäjältäsi osinkotapahtumat PDF -tiedostoiksi

Arvo-osuustilini ollessa Nordnetissa, voin kirjoittaa tarkemman kuvauksen tämän vaiheen tekemisestä vain kyseisen osakevälittäjän osalta. Uskon vaiheiden olevan kuitenkin hyvin samankaltainen myös muilla toimijoilla ja jos et tiedä miten nämä saat itsellesi, niin kysy apua asiakaspalvelusta.

Nordnetissa tämä on tehty hyvinkin yksinkertaiseksi ja pääset katsomaan salkkusi tapahtumia etusivun Sivuni -palkin alta löytyvästä Tapahtumat ja laskelmat -kohdasta. Valitse ensiksi aikaväli, jolta haluat hakea liikaa maksetut lähdeverot takaisin. Valitse tämän jälkeet Arvopaperit -alasvetovalikosta tanskalaiset osakkeet, joista haluat hakea takaisin liikaa maksetun lähdeveron. Omalta osalta nämä olivat Novo Nordisk ja Pandora. Valitse sitten Tapahtumatyypiksi Osingot ja tämän jälkeen ruksitat oikeasta reunasta kaikki laatikot, minkä jälkeen painamalla PDF:ksi saat kaikki tapahtumat yhdeksi tiedostoksi.

Nyt olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 3: Tallenna välittäjältäsi osakkaiden ostotapahtumat PDF -tiedostoiksi

Toista edellisessä osiossa kerratut vaiheet, mutta tällä kertaa tallennat välittäjältäsi osakkeiden ostotapahtumat vastaavaksi. Luo tästä listasta myös PDF -tiedosto.

Vaihe 4: Luo PDF tiedosto, jossa on esimerkki käännökset suomen kielestä englanniksi

Kahdessa edellisessä vaiheessa luomasi tiedostot ja niissä olevat tekstit ovat suomen kielellä, joten tanskalainen verovirkailija ei niistä ymmärrä hölkäsen pöläystä. Jotta sinulla on mahdollisuus saada lähdeverot takaisin, niin tee tiedostoissa olevista teksteistä esimerkki käännökset.

Tärkeimmät käännökset ovat seuraavat:

Osinko = Dividend

Ennakonpidätys = Withholded tax

Osake = Share

Kauppapäivä = Transaction date

Maksupäivä = Payment date

Arvopäivä = Value date

Kirjauspäivä = Booking date

Tapahtumatyyppi = Event type

Määrä = Amount

Näillä käännöksillä verovirkailijan pitäisi ymmärtää mitä jokainen sana tarkoittaa, jolla on jotain merkitystä.

Vaihe 5: Lähdeveron takaisin hakeminen verkkosivuston avulla

Avaa Claim refund of Danish dividend tax -lomake seuraavalta sivustolta. Lomakkeen ensimmäinen sivusto pitäisi näyttää tältä.

SKAT -sivuston ensimmäinen sivu - Osinkojen lähdeveron takaisinperintä

Paina Shareholder ja siirry eteenpäin.

Seuraavalla sivulla ”About the shareholder” kerrot olevasi yksityishenkilö, annat henkilötunnuksesi (tax identification number) ja nimi- sekä osoitetietosi. Ymmärrät varmasti miksi en näytä tässä kohtaa esimerkkikuvaa. PS. Vaikka puhelinnumeron kohdalla pyydetään lisäämään maakoodi (+358), niin älä laita + -merkkiä, koska et pääse muuten eteenpäin.

Siirry tämän jälkeen seuraavalle sivulle ”Refund information”.

Paina ensimmäiseen kohtaan ”Double taxation agreement or other agreemeent between Denmark and the country specified by the shareholder”.

Seuraavassa kohdassa yksilöit osakkeen ISIN-koodin avulla. Novo Nordiskilla tämä on esimerkiksi DK0060534915. Kirjoittamalla tämän ja painamalla “Draw company information”, tulee tyhjään kenttään Novo Nordisk A/S, kuten alla olevassa kuvassa. Tämän jälkeen siirrytään täyttämään lomaketta seuraavasti.

Select date for when the dividend distribution was approved” -kenttään syötetään päivät, jolloin osingon maksaminen on hyväksytty. Yleinen ohje on se, että se on sama kuin Annual General Meeting (vuosittainen yhtiökokous).

Novo Nordiskin osalta päivät olivat täten seuraavat: 22.03.2018, 23.03.2017 ja 18.03.2016. Sinun pitää hakee saman yrityksen osalta jokaiselta vuodelta erikseen, joten omalla kohdallani täytin siis kolme kertaa Novo Nordiskin alla olevaan lomakkeeseen. Tässä yksi näistä täytetty esimerkkinä.

Osaketietojen täyttäminen SKAT -sivustolla - Osinkojen lähdeveron takaisinperintä

”Dividend received before tax” -kohtaan kirjaat saadut osingot kyseisenä vuonna kokonaislukuna (et pääse eteenpäin, jos laitat muita kuin kokonaislukuja). ”Danish tax rate withheld” -kohtaan tulee siis aina 27, ”Final tax rate for example according to double taxation agreement” -kohtaan tulee aina 15 (verosopimuksen mukainen osinkojen lähdevero on 15 %). Laita ”Documentation for dividend received and tax withheld” -kohtaan liitteeksi tiedosto, joka tehtiin vaiheessa 2.

Ruksita kahteen viimeiseen laatikkoon No, jos et ole lainannut osakkeita osingon hyväksymisen aikaan tai lainannut osakkeita toiselle osingon maksun hyväksymisen aikaan. Oletettavasti et harrasta osakelainaamista.

Toista tämä vaihe jokaisen yrityksen osalta ja jokaiselta vuodelta erikseen painamalla ”Claim refund of dividend tax for more shares” lomakkeen alareunasta. Itsellä näitä täytettyjä yksittäisiä lomakkeita tuli yhteensä kuusi kappaletta (3 kappaletta Novo Nordisk, 3 kappaletta Pandora). Lomakkeiden täyttämisen jälkeen siirry eteenpäin ”Other documentation” -sivulle.

Tämän sivuston liitteeksi laitetaan asuinpaikkatodistus verovelvollisuudesta Suomessa ja käännösesimerkit. Itse laitoin varmuuden varaksi liitteeksi myös osakkeiden ostopäivät. Liitteitä pitäisi sinun osalta tulla siis ainakin kaksi (asuinpaikkatodistus ja käännösesimerkit). Kommenttiosiossa voit lyhyesti kertoa tiedostoista ja tämän jälkeen siirtyä eteenpäin ”Payment information” -sivulle.

Seuraavalla sivulla aloitetaan painamalla ensimmäiseen kysymykseen No. Sivusto näyttää tämän jälkeen seuraavalta.

Pankkitietojen täyttäminen - SKAT - Osinkojen lähdeverojen takaisinperintä

Syötä seuraavat tiedot: Pankin nimi, tilin omistaja, osoitetiedot, BIC (esim. OP = OKOYFIHH) ja IBAN (tilinumero). Älä kirjoita mitään Routing no./FEDWIRE/ABA tai Reference -kohtaan.

Siirry tietojen täyttämisen jälkeen seuraavalle sivustolle ja tarkista, että kaikki tiedot ovat oikein ja lähetä hakemus.

Koko lomakkeen täyttämiseen minulta meni kahden yrityksen ja kolmen vuoden osalta yhteensä 18 minuuttia.

Vaihe 6: Odottaminen

Onnittelut haastavimman vaiheen tekemisestä. Nyt sinun pitää enää vaan odottaa. Ja odotusaika on tällä hetkellä noin kolme vuotta, joten henkeä ei kannata hirveästi pidättää.

Yhteenveto

Netissä tehtävän lomakkeen avulla lähdeveron hakeminen on tehty äärettömän yksinkertaiseksi ja nopeaksi. Omalta osaltani hain takaisin 28 euroa ja koko prosessin kaikkien vaiheiden tekemiseksi minulla meni noin 30-40 minuuttia. Tuntipalkkani oli siis noin 50-60 euroa, joka on mielestäni vaivan väärti. Tulevaisuudessa omistusteni määrä on kasvanut, joten haettava summa kasvaa vaivan pysyessä samana.

Monet voivat ajatella, että ei tällaista ylimääräistä jaksa ja eivät siksi sijoita lainkaan tanskalaisiin osakkeisiin. Tietty kaikki ovat oikeutettuja tekemään kuten lystäävät, mutta on hyvä muistaa, että Tanskassa on äärettömän hyviä yrityksiä, joiden ostamatta jättäminen tällaisen 30 minuutin vaivan takia (joka pitää tehdä kerran kolmessa vuodessa) on naurettavaa.

Vuoden käsittelyajan täyttymisen jälkeen sain Tanskan verottajalta kirjeen, jossa mainittiin, että käsittelyssä voi edelleen mennä 18 kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä, että tulen saamaan lähdeverot tililleni vuoden 2021 kesään mennessä, jos myöhästymistä ei enää tule.

Päivitetty 03.04.2021: Olen saanut Tanskan verottajalta uuden kirjeen, jossa mainitaan, että käsittelyssä saattaa mennä vielä vuosi. Tämän tiedon perusteella kokonaisaika käsittelylle tulee olemaan noin kolme vuotta.

Koko prosessin läpivienti ei vienyt yhtäkään euroa, joten rahallisia kustannuksia tästä ei sinulle aiheudu.

Huomioitavaa

 1. HUOMIOITHAN, ETTÄ EN OLE VIELÄ SAANUT LÄHDEVEROJA TAKAISIN, JOTEN ON PIENI MAHDOLLISUUS, ETTÄ TANSKAN VEROTTAJA PYYTÄÄ LISÄSELVITYKSIÄ, JOTKA KASVATTAVAT KÄSITTELYAIKAA! TULEN PÄIVITTÄMÄÄN TÄMÄN OHJEEN VÄLITTÖMÄSTI, JOS LISÄSELVITYKSIÄ PYYDETÄÄN TAI MAKSU SUORITETAAN.
 2. Siirry lomakkeessa takaisinpäin vain lomakkeen alhaalla olevalla Back painikkeella. Muuten lomakkeen täyttäminen kaatuu.
 3. Osingot pitää hakea takaisin kolmen vuoden sisällä ensimmäisestä osingosta.
 4. Jos saat Tanskasta merkittäviä summia osinkoja, voit elämäsi helpottamiseksi tilata osinkojen maksu- ja lähdeverotodistuksen pankiltasi tai arvopaperivälittäjältäsi. Nordnetilla tämä maksaa 50 euroa.

Vastuuvapaus: Tämä kirjoitus ja sen sisältöä on tarkoitettu yleiseksi tiedoksi ja kertomukseksi, miten itse olen toiminut. Kirjoituksen sisältö on koottu niin luotettavista lähteistä kuin mahdollista, mutta en ota vastuuta tiedon virheellisyydestä. Jos päätät seurata ohjetta, niin vastaat itse tekemistäsi virheistä. Verotukseen littyvissä kysymyksissä ja epävarmuuksissa on aina hyvä loppukädessä kääntyä verottajan puoleen.

Kommentit

 1. "Onnittelut haastavimman vaiheen tekemisestä. Nyt sinun pitää enää vaan odottaa. Ja odotusaika on tällä hetkellä noin kaksi vuotta, joten henkeä ei kannata hirveästi pidättää."

  -ROTFL! Itse odotan edelleen vuoden 2017 osinkojaveroja Novolta. Ja voin taata sen, että Tanskan hallitus ei mitään korkoja maksele!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottavan aika on kyllä pitkä. Näin he ainakin väittävät tekevänsä, mutta nykyisessä korkoympäristössä se tuskin paljoa on :)

   Poista
 2. Kiitos selkeistä ohjeista. Onko kokemusta Norjan verottajasta? Minulla on jo useamman vuoden ollut siellä yirtys seurantalistalla, mutta verosäädön takia olen nyt luopunut ajatuksesta. Mikäli se onnistuu yhtä helposti (ja halvasti!) niin pitää kyllä palata takaisin seurantalinjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä perehtynyt Norjan vastaavaan käytäntöön ja tuskin sitä ihan vielä tänä vuonna teen. Mutta heti, kun alan hakemaan takaisin lähdeveroja Norjasta, niin voit olla varma, että vastaava ohje ilmestyy blogiini! :)

   Poista
  2. Sieltä löytyy Norjasta verottajansivulta oma lomakkeensa samaan tarkoitukseen.

   Poista
  3. Jep. Olen tästä kuullut, mutta en ole vielä itse asiaan perehtynyt! :)

   Poista
 3. Kiitos! Olen kovasti yrittänyt selvittää samaa USAn osalta (OST:lle maksettujen osinkojen lähdeveron hakeminen takaisin). Käytössä Nordnet, mutta OST:n osalta pitää silti hakea itse. Oletko tehnyt tätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tehnyt ja en osaa valitettavasti faktapohjaista vastausta sinulle antaa. Melkein väittäisin, että näiden takaisin hakeminen takaisin ei onnistu (perstuntuma).

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2021-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Testamentin tekeminen nuorena sijoittajana – Miksi laatia testamentti?

Sijoittamisen aloittaminen ei korjaa huonoja taloustaitoja – Huomioi nämä asiat ennen aloittamista

Millä perusteilla pankki myöntää lainaa - Näin voit vaikuttaa saamaasi lainatarjouksen hinnoitteluun

Kuukauden Osake - TietoEVRY

Kuukauden Osake - Verizon

Ostot 24 - Intrum

Osinkoinsinööri mediassa - Duunitori ja Salkunrakentaja

Kuukauden Osake - MOWI