Kuukausikatsaus 2021-01

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästelyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, terveydenhoito, lemmikit, auto).


Tulot & Menot

Tulot
 • Nettopalkka: 2427.56 euroa
 • Muut tulot: 223.77 euroa
 • Osingot: 0.00 euroa
Menot
 • Menot: 1313.81 euroa
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1682.08 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 600.23 euroa
Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.
 • Reetta Immonen Art -printti puolisolle 80 euroa
 • Pentukoulu 50 euroa
 • Työttömyyskassa KOKO 66 euroa
 • Lipasto 76 euroa
 • Matto 25 euroa
 • Peili 18 euroa
Kuukausi oli menojen suhteen erittäin hyvä, koska poikkeuksellisia kuluja oli vain noin 300 euron edestä. Kuukauden aikana pesukoneemme, imurimme ja jääkaappi-pakastinyhdistelmän jääpalakone hajosi samanaikaisesti, josta tulee aiheutumaan kuluja vasta tulevalle kuukaudelle kiitos luottokortin (maksan aina kaiken elektroniikan luottokortilla ilmaisen tuoteturvan vuoksi).

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Autolaina tulee näillä näkymin loppumaan kesäkuussa 2022. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix&Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon. Lisää kuukausisäästämisestä voi lukea täältä.

Kulutus oli koko kuukauden ajan hyvällä tasolla ja tämän vuoksi säästöön tuloista jäi 50.6 %, joten vuodelle asetettu tavoite (>40 %) tuli ylitettyä reilusti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1344.42 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 600.23 euroa. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 600.23 euroa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkoja ei maksettu tässä kuussa yhtään euroa. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 0.00 euroa (brutto 0.00 euroa).

Lähes kaikki salkkuni osakkeet ovat nousseet tasaisen varmasti, kun Joe Biden on siirtynyt Valkoiseen taloon. Ei mitään WallStreetBets Gamestop -nousuja, mutta kuitenkin. Betsson saavutti sille asettamani myyntihinnan (100 prosentin tuotto) vuoden etuajassa ja nyt en osaa päättää mitä positiolla teen. Uskon meinaan sen arvon nousevan vielä ensi vuonna, joten mielelläni haluaisin katsoa sinne asti. Todellisia ensimmäisen maailman ongelmia.

Kaikki he, jotka seuraavat salkkuani Sharevillessä, ovat varmasti huomanneet, että myin omistukseni Nordeasta. Nordean myynti oli verotustekninen, mutta myynnin jälkeen aloin miettimään tälle rahamäärällä toista käyttökohdetta. Siirsin noin 2000 euroa salkusta käteiseksi sijoitusasuntoa varten ja nyt on vihdoin käsiraha asunnon ostoa varten korjussa.

Saatan palata Nordean kyytiin, mutta samalla pohdin sen vaihtamista erääseen toiseen rahoitusalan yritykseen. Rahoitusala, erityisesti pankit, eivät todennäköisesti tule olemaan korkeimman arvonnousun aloja, mutta ne toimivat niin sanotusti turvana koronnousua vastaan. Jos korot nousevat, niin pankkien tulos tulee paranemaan merkittävästi, kun alhaisten korkojen vuoksi liiketoiminnan kulut on ajettu alas ja toimintaa tehostettu.

Jos Nordean myynti jää pysyväksi, tulen julkaisemaan tästä Myynti -tekstin. Teen päätöksen tämän osalta lähiaikoina.

Pörssikurssien noustessa lähes päivästä toiseen kohti uusia huippuja, on sama nähtävissä myös omassa salkussani. Tämän nousun ansiosta salkkuni on tänään 53 537 euroa. Tämän vuoden tavoite (60 000 euroa) on vielä matkan päässä, mutta saavutettavissa ilman pörssiromahdusta.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa ja autolaina 239 euroa. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niin kuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen hyvä ja suotuisan pörssikurssien kehityksen vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 3090 euroa. Ei aikaakaan, kun kirjoitin 80 000 euron rajapyykin ylittämisestä, niin nyt hätyytellään jo pian 90 000 euron rajaa. Nettovarallisuus on tänään hurjat 88 245 euroa. Alla vielä päivitetty nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Ei enää niin uutena osiona kuukausikatsauksissani on netto- ja sijoitusvarallisuuden muutosta kuvaava kuvaaja blogin aloittamisesta tähän päivään asti, mistä lukijoiden on helppo nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeistän vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo pian 80 000 euroa.

Yhteenveto

WallStreetBets näyttää olevan tämän kuukauden puheenaihe ja ”markkinoiden liikuttaja”. Yritys, joka tällä Redditin sivustolla mainitaan, nousee rakettina kuuhun. Tästä osansa on nyt saanut Nokia, joka sopii hyvin edellisten osakkeiden jatkoksi (GameStop ja BlackBerry). Täysin ylihinnoiteltu yritys ilman mitään todellisia fundamentteja nousun taustalla.

Omaisuusluokat vaan jatkavat nousuaan ja alkanut tulosjulkistuskausi näyttää toistaiseksi todella hyvältä. Samaan aikaan rokotukset ovat lähes kaikkialla maailmassa käynnissä, Joe Biden suunnittelee uuden elvytyspaketin jakamista Yhdysvalloissa ja rahanpainokone sanoo BRRR. On varsin selvää, että osakkeet ja arvostukset nousevat kattoon, kun mitään muuta järkevää sijoituskohdetta ei ole kuin osakkeet.

Aikaisemmin mainitsema sijoitusasunto, josta teimme kaveri kanssa tarjouksen, meni ohi suun. Tai ainakin niin luulen. Tarjosimme asunnosta viimeisenä tarjouksena 95 000 euroa, mutta emme koskaan saaneet tietoa siitä, että hyväksyttiinkö tarjouksemme vai ei. Kuitenkin parin päivän päästä tästä asunto poistui Oikotieltä. Asunnon välittäjän toimintaan ei voi siis tässä tapauksessa olla mitenkään tyytyväinen. Näyttää olevan tarpeeksi hommaa, kun asiakaspalvelusta ei tarvitse enää välittää. Pun intended.

Painon pudotus on jatkunut mallikkaasti, vaikkakin paljon hitaampaa kuin aikaisemmin. Nostin kaloreiden määrää hieman ja nyt näyttäisi siltä, että paino putoaa noin kilon kuukaudessa. Matkaa määränpäähän on siis enää 5 kiloa ja aikaa vielä 11 kuukautta. Saavuttaminen on siis hyvinkin mahdollista.

Vuoden alku on ajankohta, jolloin käyn kaikki mahdolliset käyttämäni palvelut läpi ja kilpailutan niistä kaikki mahdolliset eurot irti. Tästä on tulossa teksti aivan lähiaikoina, joten ei mennä siihen vielä tämän enempää.

Vuosi on lähtenyt mukavasti käyntiin ja vaikuttaa siltä, että yhä useampi ihminen löytää nykyään blogiini (3000-4000 uniikkia lukijaa kuukaudessa). Tämä on todella hyvä juttu ja pyrin täyttämään tiedonhalunne mahdollisimman laadukkailla kirjoituksilla. Kiitos kuitenkin jokaiselle teistä blogini lukemisesta!

Viisas Rahaan ilmestyy minulta teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Sanokaa mun sanoneen, mutta pörssiromahdus tulee kuukauden sisällä.

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:
*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind