Kuukauden Osake - Essity

 

Kuukauden osake - Osinkoinsinööri

Kuukauden osake -kirjoitussarja on epäsuora jatkumo kiinnostavat sijoituskohteet kirjoituksilleni. Kuukauden osake -teksteissä käydään lyhyesti läpi yrityksen toimintaa, mahdollisuuksia, riskejä ja tietysti myös taloudellisia lukuja. Kuukauden osake teksteissä ei anneta sijoitussuosituksia vaan ne on tarkoitettu vain viihteeksi. Blogin kirjoittaja saattaa omistaa tai olla ostamassa kirjoituksessa esitettyä osaketta, mutta tämän asian voit aina tarkistaa tekstin lopussa olevassa omistussuhteen kuvaamisesta. Jätäthän blogitekstin loppuun kommentin siitä, että mitä pidit tämän kuukauden osakkeesta.

Yritys lyhyesti

Essity AB on yksi maailman johtavia hygienia- ja terveysyrityksiä ja heidän tuotteitaan on mahdollista ostaa noin 150 eri maassa. Liikevaihto vuonna 2019 ylitti 12 miljardia euroa, joten mistään pienestä liiketoiminnasta ei ole kyse. Essityn liiketoiminta voidaan karkeasti jakaa kolmeen segmenttiin, jotka ovat Personal Care, Consumer Tissue ja Professional Hygiene.

Tunnetut merkit kuten Lotus, Libero, Tork, Libresse, Tena ja Leukoplast ovat kaikki Essityn tuotemerkkejä ja todennäköisesti kaikki suomalaiset ovat jossain vaiheessa elämää ostaneet jotakin niistä. Tunnettujen laadukkaiden merkkien vuoksi Essity on monissa tuoteryhmissä markkinajohtaja ja erityisesti Eurooppa on hyvin yrityksen hallussa.

Essityn kovimpiin pörssilistattuihin kilpailijoihin hygieniasektorin puolella kuuluvat Kimberly-Clark, Procter & Gamble ja 3M. Kilpailijoina on siis todella vahvoja pelureita, joiden päihittäminen ei ole helppoa. Tämä myös asettaa jonkin verran rajoitteita hinnoitteluvoimaan eri tuotteiden osalta.

Essity listattiin Tukholman pörssiin vuonna 2017, kun se irtaantui (spin-off) SCA (Svenska Cellulose Aktiebolaget) groupista. Listautumisesta osakkeen arvo on noussut noin 11 prosenttia, joten mistään pörssiraketista ei ole kyse.

Essityn kurssikehitys

Essityn kurssikehitys listautumisesta tähän päivään. 

Kuvan lähde: Google

Essityn liiketoiminnan missio on selkeästi tuotu esille yrityksen sivuilla ja on vapaasti suomennettuna seuraava:

Kestävästi kehittää, tuottaa, markkinoida ja myydä lisäarvoa tuottavia hygienia- ja terveystuotteita sekä palveluita.

Luvut yrityksen takana

Essityn taival pörssilistattuna osakkeena on varsin lyhyt ja se on ollut vuoden päivät seurantalistallani. Rakentaessani vuosikymmeniä kestävää ”taloudellinen riippumattomuus rahastoa” (TR-rahasto), olen etsinyt salkun täytteeksi osakkeita, joilla on vahva liiketoiminta sekä helposti ennustettava tuotteiden kysyntä. Essity mielestäni täyttää nämä kriteerit heittämällä.

Viimeisen kolmen vuoden aikana liikevaihto on kasvanut reilut kahdeksan prosenttia vuodessa, kun toimialan vuosikasvu on tyypillisesti noin 3-4 prosenttia. Liikevoitto on myös kohtuullisella 10 prosentin tasolla, kun esimerkiksi kilpailijalla Kimberly-Clarkilla se oli vuonna 2019 noin 14 prosenttia.

Tulokseen perustava arvostus on tällä hetkellä noin 18, joka on linjassa Kimberly-Clarkin kanssa (PE 19). Historialliseen arvostukseen nähden arvostus on nyt hieman koholla, mutta ei merkittävästi. Oman pääoman tuotto on ollut todella hyvällä tasolla koko pörssihistorian ajan, joka kuvaa vahvaa hinnoitteluvoimaa tuotteissa.

Yrityksen tase on hyvässä kunnossa, kun omavaraisuusaste hätyyttelee 90 prosentin rajaa. Arvostus taseeseen suhteutettunakin on kohtuullinen. Käteistä yrityksen kassassa oli Q3 2020 tuloksen aikoihin 7.1 miljardia kruunua, joka kantaa hyvin mahdollisten ongelmien yli. Yritys maksoi tänä vuonna myös 6.25 kruunun osingon, joka kuvaa sitä, että yritys on hyvässä taloudellisessa asemassa ja hallituksella on luottoa yrityksen liiketoimintaan vaikeinakin aikoina. Osingonmaksusuhde on myös todella hyvällä tasolla, koska tuloksesta jaetaan tällä hetkellä vain 50 prosenttia.

Korollisia velkoja on yrityksellä jonkin verran, mutta velkojen maksaminen kokonaisuudessaan operatiivisella kassavirralla investointien jälkeen on kuitenkin tarvittaessa mahdollista muutamassakin vuodessa. Yrityksen kassavirta on siis hyvin vahva, vaikka siinä nähtiinkin vuonna 2020 pieni notkahdus.

Alla olevaan taulukkoon on listattu kaikki tärkeimmät liiketoimintaa, tasetta ja kassavirtaa kuvaavat parametrit listautumisesta lähtien. Kirjoituksen teko hetkellä vuoden 2020 luvut eivät olleet vielä valmiita, joten niitä ei ole siinä mukana.

Essityn taloudelliset luvut

Mahdollisuudet

Hygienia- ja terveystuotteiden hankinta on varsin toistuvaa ja tämän vuoksi liiketoiminta voidaan ajatella olevan varsin defensiivistä. Koronaviruksen aiheuttama kiinnostuksen lisääntyminen oman terveyden ja hygienian hoitoon voi jäädä pysyväksi trendiksi, joka näkysi Essityn osalta kasvavana kysyntänä sekä parempina marginaaleina.

Kasvun mahdollisuuksia on erityisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, joissa Essityn markkinaosuus on toistaiseksi häviävän pieni lähes kaikkien tuotesegmenttien osalta. Tämän lisäksi myös inkontinenssi-, hygienia-, vauvanhoito- ja naisten terveystuotteiden markkinaosuuden kasvattamisessa Aasiassa on vielä parantamisen varaa.

Essity panostaa voimakkaasti digitalisaatioon ja tämän avulla on tarkoitus parantaa sijoitetun pääoman tuottoa (ROCE) 17 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Elämän palatessa takaisin normaaliksi pandemian jälkeen, hotellien ja ravintoloiden kysyntä kasvaa merkittävästi kasvattaen osaltaan Essityn liikevaihtoa.

Riskit

Koronavirus aiheutti lyhytaikaisen kulutuksen kasvun eikä pysyvän muutoksen ihmisten käyttäytymisessä. Parantuneet marginaalit johtuvat vain koronaviruksen aiheuttamasta kysynnän kasvusta ja on odotettavaa, että marginaalit tulevat laskemaan tarjonnan kasvaessa markkinoilla.

Essity häviää markkinaosuuksia kilpailijoille pysyvästi esimerkiksi tuotteissa olevien virheiden tai laadun laskun vuoksi.

Vahingonkorvausvaatimukset tuotteiden aiheuttamien sivuvaikutusten tai sairauksien vuoksi voivat laskea yrityksen tulosta vuosiksi (Esim. Johnson & Johnson vauvatalkkikorvaukset nousivat 4.7 miljardiin dollariin).

Lasten syntymisen vähentyminen saattaa osaltaan vaikuttaa tiettyjen tuotteiden kysyntään pitkällä aikavälillä.

Yhteenveto

Yritys toimii toimialalla, jolla on hyvät mahdollisuudet selviytyä vuosikymmeniä tästä eteenpäin. Tästä johtuen osake sopii mielestäni hyvin omaan salkkuuni TR-rahastoon tasaisen kassavirran tuottajaksi. Yritys on numeroiden perusteella kohtuullisesti hinnoiteltu ja tulen todennäköisesti ostamaan yritystä tulevana vuonna. Yrityksen arvontuotto tulee tulevaisuudessa todennäköisesti perustumaan osinkotuottoon eikä niinkään osakkeen arvonnousuun.

Omistussuhde

Kirjoittaja ei omista tekstissä mainittua yritystä. Kirjoittajalla on mahdollisesti aikomus ostaa kyseisen yrityksen osakkeita lähitulevaisuudessa, jos osake saavuttaa asetetun ostotason. Kuukauden osake -kirjoitussarjassa kirjoitetaan sekalaisesti eri toimialojen yrityksistä riippumatta siitä, että omistanko yritystä sillä hetkellä tai onko minulla aikomusta ostaa kyseistä yritystä.

Vastuuvapaus:

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Blogissa ei anneta sijoitussuosituksia vaan tekstit on tarkoitettu viihteeksi.

Kuukauden osake kirjoituksen tekemiseen menee minulta keskimäärin viisi tuntia, joten arvostaisin tekstin jakamista tuttavillesi tai keskusteluryhmissä. Jätä kommenttiosioon mielipiteesi juuri esitellystä yrityksestä. Jos olet erityisen kiinnostunut kuulemaan jostain tietystä yrityksestä, niin jätä maininta kommenttiosioon. Kiitos tekstini jakamisesta!

Jos haluat itse alkaa tekemään yritysten numeerista arviointi, niin blogistani on mahdollista ladata käyttämäni uudistettu työkalu. Tällä työkalulla onnistut yritysten fundamenttianalyysissä. Työkalun ohjeet ja latauslinkki löytyy tämän linkin takaa.

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen Yritys, kiinnostava yritys, kiitos. T. Juha

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Tarkoitus itsellä jatkaa osakkeiden ostamista lähiaikoina!

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind