Näin kuukausisäästät alaikäiselle Nordnetin Indeksirahastoon

Näin kuukausisäästät alaikäiselle Nordnetin Indeksirahastoon

Monet valveutuneet vanhemmat ja kummit pähkäilevät sen kanssa, että mitä he voisivat tehdä parantaakseen lapsen tulevaisuutta mahdollisimman helposti ja suurimmalla vaikutuksella. Jokainen vanhempi/kummi haluaa antaa lapselle parhaimmat mahdolliset eväät elämään, joten on normaalia miettiä miten sen voisi tehdä mahdollisimman edullisesti ja helposti. Vaihtoehtoja lapselle säästämistä varten on monia, kuten rahan säästäminen tilille ja sijoittaminen, mutta kuitenkin parhaimmat tulokset saat aikaiseksi sijoittamalla pitkäjänteisesti ja toistuvasti. Tämä tulee myös tehtyä mahdollisimman pienellä rahamäärällä.

Kuukausisäästämisen aloittaminen lapsellesi tai kummilapsellesi Nordnetin Indeksirahastoon on yksi parhaista lahjoista, mitä voit antaa. Tähän voi vielä yhdistää taloudellisten taitojen opettamiseen ja lapsi on tämän jälkeen täysin kyvykäs ottamaan vastaan elämän haasteet ja mahdollisuudet. Pienellä, mutta tärkeällä, päätöksellä sinulle tärkeä ihmisen alku saa paremman lähdön elämään. Päätös on myös taloudellisesti ja vaivan näkökulmasta paras verrattuna mihinkä tahansa muuhun säästämisen muotoon. Sen lisäksi, että lapsi saa aikuistuttuaan melkoisen pesämunan, saattaa hän myös itse innostua sijoittamisesta ja säästämisestä.

Päätöksillä ja valinnoilla on merkitystä. Tällä yhdellä päätöksellä, kuukausisäästämisen aloittamisella lapselle, teet ihmeitä. Tämä päätös ei palkitse heti ja jossain vaiheessa voi tuntua, että tässä ei ole mitään järkeä, mutta tämän päätöksen hedelmät poimitaan vasta vuosikymmien päästä. Ole kärsivällinen ja sinut palkitaan (tai tässä tapauksessa lapsesi).

Mitä tarvitset ennen arvo-osuustilin avaamista?

Arvo-osuustilin avaamista varten ei tarvita kuin muutamia asioita, jotka on hyvä olla muutenkin lapsella sijoitit hänelle tai et.

  1. Henkilötunnus
  2. Pankin käyttötili
  3. Hyväksyntä molemmilta vanhemmilta tilin avaamiseen
  4. Säännölliset tulot (muu kuin toimeentulotuki)
  5. Kärsivällisyys

Kuinka avaat arvo-osuustilin alaikäiselle Nordnetissa?

Kirjoituksen tässä osiossa käyn yksityiskohtaisesti läpi, miten avaat arvo-osuustilin alaikäiselle Nordnetissa. Ohjeet tilin avaamiseksi on sekä kirjallisena että kuvina, jotta arvo-osuustilin avaaminen on mahdollisimman helppoa. Kaikkiin tilin avaamisen vaiheisiin menee sinulta noin 15-30 minuuttia riippuen kirjoitusnopeudestasi.

Vaihe 1

Mene sivulle Nordnet.fi* sivuni kautta ja paina sivun oikeassa ylälaidassa olevaa TULE ASIAKKAAKSI -painiketta.

Kuukausisäästäminen Nordnetin Indeksirahastoon 1

Vaihe 2

Siirryt seuraavalle sivulle, josta ruksitat alaikäinen -kohdan ja painat sen jälkeen Avaa asiakkuus alaikäiselle.

Kuukausisäästäminen Nordnetin Indeksirahastoon 2

Vaihe 3

Siirryt seuraavalle sivulle, josta sinun ei tarvitse täyttää mitään, jos lapsellasi on Suomen kansalaisuus. Tässä kohtaa Nordnet ilmoittaa asiakashakemusten arvioiduksi käsittelyajaksi tällä hetkellä (06/2020) noin 6-8 viikkoa. Avasin itse juuri kummitytölleni tilin ja tässä meni noin 4 viikkoa. Paina Seuraava sivu, että pääset eteenpäin.

Kuukausisäästäminen Nordnetin Indeksirahastoon 3

Vaihe 4

Seuraavalla sivulla sinun pitää valita minkä Nordnet-tilin haluat avata alaikäiselle. Suosittelen aluksi avaamaan vain Osake- ja rahastosalkun ja jättää Osakesäästötilin myöhemmäksi.

PS. Jos haluatkin ostaa lapsellesi suoria osakkeita, niin suosittelen tämän tekstin lukemista.

Täytä lapsesi tai kummilapsesi henkilötiedot. Ruksita ”Haluan lisätä vastatilin nostoja varten” ja täytä siihen lapsen oma tilinumero. Ruksita EI kahteen seuraavaan kysymykseen: 1) Onko alaikäisen verotuksellinen kotipaikka muualla kuin Suomessa?” ja 2) Onko alaikäinen Yhdysvaltojen kansalainen tai verovelvollinen tai veroilmoitusvelvollinen Yhdysvalloissa?”

Paina tämän jälkeen Seuraava sivu.

Kuukausisäästäminen Nordnetin Indeksirahastoon 4

Vaihe 5

Seuraavalla sivulla täytetään molempien huoltajien tiedot ja samalla molemmilla huoltajilla on tilin avaamisen jälkeen tilin hallintaoikeus. Valitkaa myös pääyhteyshenkilö. Jos jomman kumman huoltajan osoite ei ole sama kuin lapsen, niin ruksita kohta EI ”Huoltajan osoite on sama kuin alaikäisen” -kysymykseen ja se avaa uuden täyttökohdan.

Tietojen täyttämisen jälkeen paina Seuraava sivu.

Kuukausisäästäminen Nordnetin Indeksirahastoon 5

Vaihe 6

Tämän jälkeen tulee lista kysymyksiä, mihin jokainen pankki tarvitsee vastauksen ennen sijoittamisen aloittamista. Pääasiallinen toimeentulosi lähde on todennäköisesti palkkatulot, tuskin olet poliittisesti vaikutusvaltaisessa asemassa, Nordnet-asiakkuutesi tavoite on pitkäaikaissäästäminen ja siirrettyjen rahojen lähde on Palkka. Kohdat 5-8 sinun pitää arvioida itse säästämistavoitteidesi perusteella.

Kuukausisäästäminen Nordnetin Indeksirahastoon 6

Kohtaan 9 vastaat kyllä, jos omistat siirrettävät rahavarat. Tähän ei voi vastata mitään muuta kuin Kyllä, silloin kun säästetään lapselle. Kohtaan 10 vastaus on toivottavasti 0, koska rahat on tarkoitus jättää kasvamaan korkoa korolle maksimissaan 18 vuoden ajaksi.

Vahvista vielä lopuksi antamasi tiedot oikeiksi ja paina tämän jälkeen Finish.

Kuukausisäästäminen Nordnetin Indeksirahastoon 7


Vaihe 7

Finish painamisen jälkeen päädyt allekirjoittamaan sähköisesti tilin avaamisen ja toinen vanhemmista saa sähköpostiinsa saman asian tehtäväksi. Kun molemmat huoltajat ovat hyväksyneet tilin avaamisen, alkaa tilin avaamisprosessi ja siinä kestää Nordnetin arvion mukaan noin 6-8 viikkoa.

Miten voin toimia alaikäisen arvo-osuustilin valtuutettuna?

Vanhemmat ovat automaattisesti arvo-osuustilin valtuutettuja, mutta myös perheen ulkopuolinen henkilö voi hoitaa tiliä molempien vanhempien suostumuksella. Valtuutetun valtakirjan saa tulostettua Nordnetin sivulta tai sen pystyy täyttämään nykyään myös sähköisesti tämän linkin kautta. Lomake täytetään niin, että Valtuuttaja kohdalle tulee lapsen tiedot (jättäkää Valtuuttajan tili-/säilytystilinumero laatikko tyhjäksi) ja Valtuutettu kohdalle sinun (eli valtuutetun) tiedot.

Tämän jälkeen valtuuttajan allekirjoitus kohtaan molemmat vanhemmat kirjoittavat oman allekirjoituksensa. Täytä myös omat tietosi valtuutettujen allekirjoitukset kohtaan.

Lomakkeen liitteeksi laitetaan jokaisen osapuolen henkilötodistuksien kopiot (paitsi alaikäisen lapsen) yhden henkilön oikeaksi todistamana omalla allekirjoituksellaan. Henkilötodistuksen (esim. ajokortti) kopioon voi kirjoittaa vaikka seuraavalla tavalla: ”Todistan kyseisen henkilötodistuksen aidoksi. Paikka, Päivämäärä, Allekirjoitus, Nimenselvennys”

Tämän jälkeen kaikki dokumentit lähetään kirjekuorella Nordnetille osoitteeseen:

Nordnet Bank AB Suomen sivuliike, Tunnus 5018590, 00003 VASTAUSLÄHETYS

Valtuutuksen saamisessa meni itsellä noin kolme viikkoa (06/2020), joten älä ihmettele, jos avaamisessa kestää hieman.

Olemalla lapsesi tai kummilapsesi valtuutettu ja omistamalla salkun Nordnetissa, näet alaikäisen lapsen salkun oman salkkusi alapuolella yleisnäkymä osiossa. Tällöin pystyt käyttämään hänen tiliään ilman tarvetta kirjautua hänen tililleen.

Näin asetat automaattisen kuukausisäästämisen Nordnetin rahastoihin

Tilin avaamisen jälkeen sait tilin tunnukset ja salasanan, tai päädyit tilin valtuutetuksi. On siis vihdoin aika aloittaa kuukausisäästäminen Nordnetin Indeksirahastoihin. Kirjaudu sisään hänen tunnuksillaan tai käytä hänen salkkuaan oman tilisi kautta.

Etsi vasemmasta yläreunasta kohta Sivuni ja paina avautuvasta ikkunasta Kuukausisäästösopimus. Paina sivustolta Aloita kuukausisäästäminen -painiketta.

Nordnet Indeksirahasto


Seuraavalla sivustolla valitset tilin, jolle haluat säästösopimuksen tehdä. Valitse tili (alaikäisen nimellä varustettu), säästettävä kuukausittain summa (minimimäärä on 15 €) ja kuukauden päivä, milloin rahasto-osuuksia varten tiliäsi veloitetaan.

Aloita kuukausisäästäminen rahastoihin

Tämän jälkeen kirjoitat Valitut rahastot hakukenttään Nordnet ja saat heti näkyville neljä Indeksirahasto nimeä kantavaa rahastoa (Nordnet Indeksirahasto Suomi, Nordnet Indeksfond Danmark, Nordnet Indeksfond Norge ja Nordnet Indexfond Sverige). Valitse mieluiset indeksirahastot ja niiden osuudet (esim. Suomi ja Sverige), mutta huomioi, että jokaiseen rahastoon pitää mennä vähintään 15 €. 15 € on rahastojen minimimerkintä. Tämän jälkeen painat Tee kuukausisäästösopimus.

Näin olet saanut aloitettua säästämisen alaikäiselle lapselle! Mahtavaa työtä! Kuukausisäästäminen lapselle on enää viimeistä silausta vaille valmis.

Näin asetan automaattisen siirron käyttötililtä arvo-osuustilille

Mene Nordnetin yleisnäkymä sivulle ja Tee talletus -painiketta. Siirryt seuraavalle sivulle ja sivun vasemmassa reunassa lukee Tilisiirto. Paina sitä.

Uudella sivulla, paina ”Miten teen tilisiirron?” tekstiä, että saat näkyviin tilitiedot. Etsi oman pankkisi tilinumero. Katso alapuolella olevasta taulukosta myös alaikäisen lapsesi/kummilapsesi Viitenumero. Tarvitset näitä kahta (tilinumero ja viitenumero) verkkopankissasi.

Avaa oman pankkisi verkkopankki ja tee uusi maksu. Kopioi tilinumero kenttään Nordnetin sivulta oman pankkisi asiakasvaratili (esim. OP FI6757895420047693). Maksun saajaksi tulee merkitä Nordnet Bank AB / Nordnet Pankki.

Laita tämän jälkeen viitenumeroksi alaikäisen lapsen tilin viitenumero. Laita tämän jälkeen summaksi sama summa, jonka olet edellä laittanut siirtymään rahastoihin. Tee maksusta kuukausittain toistuva niin pitkään kuin lapsesi tai kummilapsesi täyttää 18 vuotta. Valitse eräpäiväksi viisi päivää aikaisempi päivä kuin se päivä, jonka edellä laitoit rahastojen ostopäiväksi. Hyväksy maksu ja nauti hyvästä työstä!

Tämän jälkeen sinulla ei ole käytännössä tarvetta ikinä muuttaa mitään ja kaikki hoituu täysin automaattisesti. Jos taas haluat kasvattaa säästettävää summa tai vaihtaa rahastosta toiseen, niin se on mahdollista muuttamalla kuukausisäästösopimusta.

Kuinka paljon tuottoa on odotettavissa 18 vuoden sijoitusajalla?

Jos aloitat säästämään lapsellesi tai kummilapsellesi rahaa heti hänen syntyessään ja teet sitä aina siihen hetkeen asti, kunnes hän täyttää 18 vuotta. Valitset rahasummaksi vaikka 50 euroa, joka on noin puolet lapsilisästä (lapsilisä vuonna 2020 on 94,88 euroa). Alla olevassa kuvaajassa on kuvattu salkun kehittyminen silloin kun tuotto-odotus on 7 prosenttia, joka on historiallinen keskimääräinen tuotto osakkeilla. Suomessa tämä on ollut jopa korkeampi, mutta esimerkki laskelma voidaan silti tehdä sillä.

Tuotto-odotus kuukausisäästäminen Nordnet Indeksirahasto

18 vuoden ikäisenä lapsellasi/kummilapsellasi on salkussaan huimat 21215 euroa. Jos olisit valinnut käyttötilille säästämisen, niin olisit samalla kuukausittaisella summalla vasta 10 850 eurossa. Jotta voisit saavuttaa saman summan käyttötilillä samassa ajassa, niin sinun olisi pitänyt säästää sinne joka kuukausi 98,20 euroa. Tämä on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna rahastosäästämiseen. Onko käyttötilille säästämisessä siis mitään järkeä, kun aika on tarpeeksi pitkä? Vastaus on, että ei ole.

Rahastosijoitukset eivät tuota 7 prosenttia joka ikinen vuosi, vaan arvo voi vaihdella huomattavastikin, kuten koronaviruksen aiheuttamassa pörssiromahduksessa pystyimme näkemään (noin 35 prosentin lasku kaikkialla maailmassa). Pitkällä aikavälillä tuotto kuitenkin keskiarvottuu ja pyrkii tähän noin 7 prosenttiin.

Yksikään ihminen maailmassa ei pysty sanomaan, että tuottaako tulevaisuudessakin osakkeet keskimääräisesti 5 vai 10 prosenttia vuodessa, mutta ei ole myöskään mitään syytä olettaa etteikö niin tapahtuisi.

Lisää tuotto-odotusten laskemisia voi tehdä Nordnetin sivustolta löytyvällä laskurilla.

Usein kysytyt kysymykset (UKK)

UKK


Lue lisää ja aloita lapselle säästäminen!*

PS. Jos harkitset ETF-säästämistä, niin suosittelen lukemaan tämän artikkelin.

Jos jokin kohta jäi sinulle epäselväksi, niin kysy se kommenttikentässä. Pyrin sitten korjaamaan tekstiä paremmin ymmärrettäväksi.

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana