Vaurastumisen aloittaminen

Vaurastumisen aloittaminen - Mistä lähteä liikkeelle?

Tällä sivulla käyn läpi vinkkejä säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen. Säästö- ja sijoitusvinkkejä on pilvin pimein, mutta kirjoitan vain asioista joita olen itse käyttänyt. Tarkoitukseni on tuottaa tärkeimmistä aiheista blogikirjoitus, jossa pureudutaan hieman syvällisemmin kyseiseen asiaan. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin.

Blogini kohdeyleisöksi olen kuvitellut nuoret aikuiset, jotka etsivät tietoa säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen. Tämän ajatuksen tiimoilta olen kerännyt alla olevat säästämis- ja sijoitusvinkit. Saattaa olla, että muutkin voivat löytää jotain uutta ja hyödyllistä.

Olen kirjoittanut erilliset listaukset parhaista säästövinkeistä, jotka ovat luettavista täältä ja täältä.

Säästäminen

Jokainen ihminen säästää eri tavalla ja ei varmasti ole täysin oikeaa ja väärää tapaa sitä tehdä. Itse olen kuitenkin yrittänyt säästää kaikissa niissä asioissa, jotka eivät laske elintasoani. Säästäminen muodostuu monien asioiden yhdistelmästä, mutta olen listannut alle mielestäni tärkeimmät vinkit säästämisen aloittamiseen.

  1. Mielestäni kaikista tärkein säästämisen kannalta on tietää paljonko rahaa kuluu mihinkin asiaan. Aloita säästämisurakka kirjaamalla jokainen ostos ylös. Itse käytän tähän puhelimeen saatavaa Monefyta yhdessä Excel taulukon kanssa (johon kirjaan vain kunkin kategorian kokonaissumman). Tietysti mikä tahansa samanlainen applikaatio käy. Saat supistettua kulutustasi vain, jos tiedät paljon kulutat rahaa. Kattava Excel tiedosto kulutuksen, säästämisen ja vaurastumisen seuraamiseen on ladattavissa täältä.
  2. Perusta useampi talletustili. Verkkopankissa talletustilien avaaminen on helppoa ja täysin ilmaista (ainakin Osuuspankilla). Siirrä suurin osa palkasta/tuesta/tulosta heti toiselle talletustilille ja pyri jättämään vain tarpeellinen summa rahaa päätilille (esim. parin viikon menoja vastaava summa). Tämä ainakin itsellä auttaa alitajuisesti säästämään, koska rahaa on "vähemmän" käytössä ja rahan kulumisen huomaa helpommin. Samalla ajatuksella voit perustaa esim. "laskutilin", jolle siirrät heti palkkapäivänä kuukauden laskuja varten rahaa. Näet välittömästi palkkapäivänä paljon rahaa jää muulle elämiselle.
  3. Pyri miettimään jokaista suurempaa (miksei pienempääkin) ostostasi pari viikkoa, että tarviitko sitä oikeasti. Tällä tavalla et sorru ostamaan hetken mielijohteesta asiaa, jota et oikeasti tarvitse. Myöhentäminen on äärimmäisen hyvä tapa säästää rahaa pitkässä juoksussa.
  4. Aloita säästämällä itselle sopiva summa rahaa (esim. 15-50 €) kuukaudessa tilille, josta rahan nostaminen on mahdollisimman hankalaa. Pyri olemaan koskematta säästämääsi summaan ja huomaat miten nopeasti se kasvaa. Jos haluat säästämisestä mielekkäämpää, niin suosittelen esim. Osuuspankin tarjoamaa Säästölipasta. Säästämisen tuloksen näkee kokoajan ja se motivoi säästämään lisää.
  5. Jos olet nuori (alle 39-vuotias) ja et vielä omista asuntoa, niin suosittelen ehdottomasti jokaiselle ASP-tilin avaamista mahdollisimman aikaisin. Jos haluat lisää tietoa ASP-tilin hyvistä puolista, niin täältä löytyy mahtava tietopaketti.
  6. Kilpailuta sähkösopimuksesi kerran vuodessa. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa esim. Kilpailuttaja.fi -sivulla. Kannattaa katsoa myös Nordic Green Energy* tarjous. Noin 5 minuuttia vievällä asialla saatat säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa. Kerrostalossa asuttaessa erityistä huomiota kannattaa kiinnittää kuukausimaksuun.
  7. Kilpailuta autovakuutuksesi. Autovakuutuksen voi kilpailuttaa Kilpailuttaja sivustolla. Kiinnitä erityistä huomioita korvaussummiin, omavastuisiin ja ehtoihin. Halvin vakuutus ei välttämättä ole aina paras.
  8. Kilpailuta aina autosi huollot Autojerryn avulla. Säästät jokaisessa huollossa jopa satoja euroja.
  9. Hanki edullisia ajanviettotapoja. Halpoja äänikirjoja pääsee kuuntelemaan BookBeatilla*. Offerilla* sivustolta on mahdollista ostaa paljon halpaa tekemistä ja kokemuksia.
  10. Huomioi pienten toistuvien kulujen merkitys. Puhelinliittymän kilpailuttaminen ja vaihtaminen Moi Mobiiliin* säästää peruskäyttäjällä yli kymmenen euroa kuukaudessa.
  11. Ota itsellesi asunto- ja terveysvakuutus. Käy useamman vakuutusyrityksen pakeilla ja vertaa vuosimaksujen lisäksi korvausehtoja, omavastuita ja mitkä asiat kuuluvat korvattavien asioiden piiriin. Vaikka nämä molemmat todellisuudessa kuluttavatkin rahaa, niin pystyt niillä kokonaisuudessaan poistamaan kaksi todella suurta mahdollista riskiä.
  12. Pyri säästämään rahaa ruokaostoksistasi säilyttäen terveellisen ruokavalion. Valmista kaikki ruoka itse, älä osta valmisruokia. Valmista useampi annos ruokaa kerralla ja pakasta jos tarpeellista. Vältä heräteostoksia ja osta alennuksessa olevia tuotteita (esim. -30 % tuotteet ja pakasta ne). Käytä hyväksi myös Matsmartin* todella halvat ruuat. Osta Matsmartista kuitenkin tuotteita vain tarpeeseen.
  13. Ota järkevänkokoinen laina ostaessasi asuntoa. Pyri valitsemaan ensiasunto alueelta, jossa asunnon arvo todennäköisesti pysyy samana tai kasvaa. Kasvata pääomaa ensimmäisellä asunnolla ja huolehdi, että säästäminen ja sijoittaminen onnistuu samalla. Huomioi muiden kulujen osuus (vastike, sähkö, vakuutukset, vesi, netti, korot jne.) kuukausitasolla miettiessäsi sopivaa lainalyhennystä ja lainan määrää.

Sijoittaminen

Jos onnistuit säästämään yllä mainituilla säästövinkeillä, niin onneksi olkoon! On aika laittaa osa säästöistä poikimaan lisää rahaa. Alla on listattu asioita, jotka ovat mielestäni tärkeitä aloittavalle sijoittajalle. Vinkkien seuraamisesta vastaa yksin lukija. Pörssiosakkeisiin sijoittamista käydään läpi erillisissä blogikirjoituksissa. Jos kiinnostuit pörssiosakkeisiin sijoittamisesta ja etsit työkalua yritysten arvottamiseen, niin sellainen on ladattavissa täältä. Yksityiskohtainen ohje sijoittamisen aloittamiseksi löytyy täältä.

  1. Ennen sijoittamisen aloittamista on hyvä tutustua kirjallisuuteen. Hyviä opuksia ovat mielestäni esimerkiksi nämä: Seppo Saario - Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, Pasi Havia - Erilainen ote omaan talouteen, Heikki Keskiväli - Tähtäimessä osakkeet, Jukka Oksaharjun sijoituskirjat sekä Mika Hyttisen - Vaurastu kuin Warren Buffett. Kirjat löytyvät mm. täältä.
  2. Aloita helppo kuukausisäästäminen* indeksirahastoihin tai ETF-indeksirahastoihin. Pyri välttämään aktiivirahastoja, koska näissä kulut ovat yleensä todella korkeat ja suurin osa aktiivirahastoista häviävät pitkällä juoksulla indeksirahastoille (poikkeuksia tietysti löytyy aina). Kiinnitä suurta huomiota hallintakuluihin. Prosentin kymmenysten muutoksilla on suuri merkitys pitkällä aikavälillä saamaasi tuottoon. Suosittelen ehdottomasti Nordnetin Indeksirahastojen käyttämistä, koska ne ovat täysin ilmaisia (Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja).
  3. Indeksirahastoon sijoittaminen on suurimmalle osalle ihmisistä järkevin tapa säästää, vaikka onkin hieman tylsä tapa. Indeksirahastoon sijoittamisesta on kirjoitus luettavissa täältä
  4. Siirry suoriin osakesijoituksiin vasta, kun luulet ymmärtäväsi sijoittamisen periaatteet ja lainalaisuudet. 
  5. Älä koskaan sijoita rahaa, jota et ole valmis menettämään kokonaan. Koko pääoman menettäminen indeksirahastoja käyttämällä on kuitenkin mahdotonta, mutta voimakkaatkin arvonvaihtelut kuuluvat osaksi sijoittamista. Siirrä sijoituksiin vain sellaista rahaa mitä et tarvitse seuraavan 10-20 vuoden aikana. Osakesijoittaminen ei siis ole sellaisen rahan säilytyspaikka, mitä on ajateltu autojen, ulkomaanmatkojen ja elämisen kulujen kattamiseen lähivuosien aikana.
  6. Pyri välttämään turhia osakemyyntejä. Hajauta riskiä ajallisesti ja anna ajankulun tehdä ihmeitä.
  7. Kiinnitä huomiota välittäjäsi säilytys- ja välityspalkkioihin. Nordnetissa säilyttäminen on maksutonta. Älä sijoita kuluihin!*


Osa kirjoituksen linkeistä on affiliate-linkkejä (merkitty tähdellä). Kirjoittaja saattaa saada niistä komissiota, mutta mikään ei maksa sinulle yhtään enempää. Disclaimer

Päivitetty 25.03.2024

Kommentit

  1. Vaurastuminen on helppo aloittaa tänään, laske pakolliset menosi kuukaudessa, laske myös tulosi. Vähennä tulot pakollisista menoista saat summan X, Summa X jaetaan sitten kolmeen osaan josta 1/3 menee ostoksiin (ruoka ym) 1/3 muuhun (esim osakkeet, hupi ym) ja 1/3 säästöön, näin pääset hitaasti kohti vaurautta hitaasti. Eläkkeeseen ei kannata luottaa, se ei tule olemaan kovinkaan suuri koskaan...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta