Parhaat säästövinkit vuodelle 2019

Parhaat säästövinkit vuodelle 2019

Teitkö uudenvuoden lupauksen oman taloutesi kuntoon laittamisesta tai määrittelitkö itsellesi tietyn euromääräisen säästämistavoitteen? Jos vastasit jompaan kumpaan kysymykseen kyllä tai olet muuten kiinnostunut venyttämään penniä, niin tämä kirjoitus on sinua varten. Jos et ole aikaisemmin juurikaan välittänyt palveluiden kilpailuttamisesta, niin näiden vinkkien avulla sinulla on mahdollista säästää yli 1000 € vuodessa ilman kituuttamista.

Vuoden alkupuolella julkaisin työkalun talouden seurantaa varten, jolla pyrin motivoimaan ihmisiä oman talouden kuntoon laittamiseen. Teksti talouden seuranta excelistä on luettavissa täältä. Nyt jatketaan hieman samaan aiheeseen liittyen listaamalla parhaimmat säästövinkit vuodelle 2019.

Tulojen ja menojen selvittäminen

Tulojen ja menojen selvittämisen tärkeyttä ei voi vähätellä. Pidän tätä neuvoa kaikista tärkeimpänä koko listassa. Lataa puhelimeen esim. Monefy ja aloita oman taloutesi menojen seuraaminen. Puhelin applikaation ohelle on hyvä ladata aikaisemmin mainittu talouden seuranta taulukko. Monefyn käyttäminen on ilmaista ja maksullinen versio on vain 2.5 €, jonka ostamista voi suositella.

Tuloja ja menoja voi seurata myös millä tahansa toisella applikaatiolla, kunhan sinne on mahdollista tehdä kategorioita. Menojen seurannalla sinun on helppoa tunnistaa kohteet joihin itse käytät paljon rahaa ja pyrkiä nipistämään niistä. Esimerkiksi itselleni tuli täytenä yllätyksenä menojen seurantaa aloittaessani, että käytin yli 1 000 € vuodessa alkoholiin ja hauskanpitoon. Ei erityisen terveellistä ja järkevää, jonka vuoksi tähän tuli tehtyä suuria muutoksia, joka johti yli 500 € säästöihin vuodessa.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: helposti satasia vuodessa

Ruoka

Ruokamerkkien vaihtaminen kaupan omiin merkkeihin tuo yleensä merkittävää säästöä ilman suurta eroa ruuan laadussa tai maussa. Alennettujen tuotteiden ostaminen S-kauppojen iltamyynnistä on erityisen kannattavaa, mutta niiden löytyminen on satunnaista. Kaikista tärkeimpänä ohjeena ruuassa säästämisessä on ruokahävikin vähentäminen, josta kirjoitin aikaisemmin jo tässä tekstissä. Suomalaisten ostamasta ruuasta keskimäärin 30 % päätyy roskikseen, joka tarkoittaa 500 € kuukausittaisella ruokabudjetilla 150 € hävikkiä. Vuodessa tämä tekee 1 800 €, jolla maksaa helposti 1-2 ulkomaan matkaa tai hankkii 10 vuodessa 24 870 € sijoitussalkun 7 % tuotto-odotuksella.

Resq hävikkiruokapalvelulla pystyy ostamaan ravintolatasoista ruokaa huomattavasti edullisemmin. Resq-applikaation missiona on vähentää roskiin päätyvän ruuan määrää ja tarjota yrityksille mahdollisuutta myydä nämä annokset kuluttajille. Annosten tyypillinen hinta pyörii 4-8 € välillä ja ruokavaihtoehtoja löytyy aina sushista porsaan sisäfileeseen. Resq kautta on mahdollista ostaa myös yllätysruokapusseja mm. K-kaupoista ja olen kuullut niiden sisältävän oikeasti järkeviä tuotteita. Resq toimii ainakin suurimmissa kaupungeissa ja ainakin Turussa saatavilla on yli 60 ruokapaikkaa.

Kotona valmistettujen ruokien hintoihin kannattaa myös kiinnittää huomiota, koska pienellä reseptin muuttamisella ruuasta saa yleensä paljon halvempaa ja terveellisempää. Meillä tyypillisesti valmistetaan seuraavia ruokia, joiden annoksen hinta pyörii 1-1.5 € nurkilla:
Vihanneksissa kannattaa suosia kausivihanneksia, koska silloin ne ovat herkullisimmillaan ja halvimmillaan. Ilmainen satokausikalenteri on löydettävissä täältä.

Kiertotalous on myös jossain määrin lyönyt lävitse Suomessa ja markkinoille on saapunut erilaisia ruokahävikin minimointi palveluja kuten Matsmart* ja Fiksuruoka. Itse olen käyttänyt pari kertaa Fiksuruoka palvelua erilaisten kuivatuotteiden ostamiseen. Tuotteet ovat olleet merkittävästi halvempia kuin kaupasta ostettuina, mutta tämä ei pidä paikkansa kaikkien tuotteiden kohdalla. Suosittelen siis aina vertaamaan tuoteen hintaa kaupassa olevaan oikeaan hintaan. Tyypillisesti tuotteet ovat kuitenkin n. 20-40 % alennuksella. Ystäväpariskunnalta olen saanut useita kertoja kuulla, että esim. lasten ruuat ovat todella edullisia Fiksuruoka palvelun kautta.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: yli 1000 €

Vakuutukset

Itsensä vakuuttaminen on yleensä perustelua ja joissakin tapauksissa pakollista (kuten liikennevakuutus autossa ja kotivakuutus vuokra-asunnoissa). Ylivakuuttaminen ei kuitenkaan ikinä kannata ja kannattaakin käydä läpi omat vakuutukset, jotta mitään päällekkäisyyksiä ei ole. Jos ajat esimerkiksi parin tuhannen euron arvoisella autolla, niin täyskaskoa ei sellaisessa kannata enää pitää.

Vakuutusten kilpailuttaminen on myös erittäin helppoa ja suhkot vaivatonta. Tulosta vakuutustesi ehdot ja varaa aika kilpailijan konttoriin. Saat lähes poikkeuksetta paremman tarjouksen vakuutuksistasi samoilla ehdoilla. Jos et halua nähdä näin paljoa vaivaa, niin pelkästään viestin lähettäminen vakuutusyhtiösi verkkopalvelussa voi riittää vakuutusmaksujen laskuun. Itse esimerkiksi lähetin Pohjolan verkkopalvelussa viestin ja sain nipistettyä auton vakuutuksesta yli 300 € yhdellä viestillä ilman muuta kilpailutusta.

Vakuutusten kilpailuttamisessa kannattaa kuitenkin katsoa tarkkaan ehtoja ja korvausten määrää, koska halvin vakuutus ei välttämättä aina ole paras. Autovakuutusten kilpailuttamista varten on olemassa jo palvelu, jonka tarjoaa kilpailuttaja.fi.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: satoja euroja vuodessa

Asuntolaina

Onko asuntolainasi marginaali yli 0.9 %? Oletko kilpailuttanut asuntolainasi viimeksi silloin kuin taskusta löytyi vielä markkoja? Jos marginaalisi on korkea tai taloudellasi tilanteessa on tapahtunut merkittävä muutos parempaan, niin suosittelen kilpailuttamaan asuntolainasi marginaalin. Asuntolainan marginaalit pyörivät tällä hetkellä tyypillisesti 0.4-0.8 % nurkilla, johon vaikuttavat tietysti hakijan tulot, menot ja varallisuus. Itse kilpailutin viime vuoden alkupuolella asuntolainani ja sain hyvin pienellä vaivalla marginaalin pudotettua 0.85 %:sta 0.69 %:n vain ottamalla yhteyttä omaan pankkiini.

Erittäin kattavan kirjoituksen asuntolainan kilpailuttamisesta on kirjoittanut bloggaajakollegani Metsätalousinsinööri. Kirjoitusten tiivistelmä on luettavissa täältä.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: satoja euroja vuodessa

Autolaina

Löytyykö sinulta vaihtoauto, jonka vuosikorko pyörii yli 7 %:ssa? Omistatko asunnon, josta olet maksanut jo suurimman osan takaisin pankille? Sinulla saattaa olla käytettävissä vakuuksia (vakuudeksi kelpaavat myös osakkeet, metsä, jne.), joilla saatat saada vakuudellista kulutusluottoa pankilta.

Ostin itse juuri uudehkon Audi A3, johon autoliike tarjosi rahoituksen 3.5 % vuosikorolla. Käyn tällä hetkellä keskusteluja OP:n kanssa vakuudellisesta kulutusluotosta ja minulle tarjottiin lainaa 1.9 % korolla. Vakuuksista käymme vielä keskusteluja. Pointtina kuitenkin on se, että vakuudelliset kulutusluotot pankilta ovat merkittävästi edullisempia kuin autoliikkeiden tarjoamat rahoitukset vanhoihin autoihin. Täysin uusien autojen kohdalla asia voi olla juuri toisinpäin.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: satoja euroja vuodessa

Sähkösopimus

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on yksi helpoimmista ja nopeimmin hoidettavissa olevista säästämiskohteista, jonka jokaisen pitäisi tehdä kerran vuodessa. Vaikka sähkönsiirtoa ei voikkaan kilpailuttaa, niin kulutussähkössä on mahdollista säästää pitkä penni erityisesti omakotitaloissa. Kilpailutimme juuri isäpuolelleni sähkösopimuksen sähkölämmitteiseen omakotitaloon ja vuodessa syntyi säästöä yli 200 €. Kilpailuttaminen vie maksimissaan 15 minuuttia ja sinun on mahdollista säästää merkittäviä summia rahaa ilman oman elämän laadun laskemista.

Sähkösopimuksen kilpailutus on ilmaista ja sähkösopimuksen solmiminen tapahtuu muutamassa minuutissa esimerkiksi Nordic Green Energy kautta. Muita sähkönkilpailutus palveluja ovat kilpailuttaja.fi ja sahkovertailu.fi/

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: satoja euroja vuodessa

Puhelinliittymä

Puhelinliittymät maksavat helposti 25-30 €/kk, jotka sisältävät tyypillisesti rajoittamattoman määrän viestejä, puheluita ja dataa. 30 € kuukaudessa maksava puhelinliittymä tekee vuodessa jopa 360 euroa. Oletko kuitenkin samanlainen ihminen kuin minä, että puhelimella ei juurikaan tule lähetettyä tekstiviestejä ja puheluita sekä olet suurimman osan ajasta langattomaan verkkoon kytkettynä? Silloin kannattaa katsoa tämän hetkinen Moi* tarjoama liittymä, koska se on lähes aina kaikista halvin vaihtoehto.

Jos Moi ei sovi sinun puhelimen käyttötapoihisi, niin suosittelen vaihtamaan liittymää toiseen operaattoriin (esimerkiksi Telia*). Operaattorit käyvät kovaa kilpailuja asiakkaiden kesken ja voin lähes luvata, että pari päivää liittymän vaihtosi jälkeen saat soiton entiseltä operaattoriltasi paremmalla tarjouksella kuin juuri ottamasi liittymä. Tämä tapahtui juuri vaimokkeeni liittymän vaihdon yhteydessä ja hän sai 10 € kuukaudessa edullisemman liittymän kuin hänellä alkuperäisesti oli.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: 100-200 € vuodessa

Ammattiliitto

Ammattiliitoilla on varmasti ollut tärkeä merkitys historiassa työntekijöiden työolojen parantamisessa sekä työehtosopimusten laatimisessa. Osaatko kuitenkin nyt nimetä edes yhden ammattiliiton tarjoaman edun, jota käytät aktiivisesti? Oletko koskaan hyötynyt ammattiliitosta irtisanomishetkellä? Oletko osallistunut ammattiliiton tapahtumiin tai koulutuksiin?

Maksatko tällä hetkellä useita satoja ammattiliitosta, josta et hyödy mitään? Esimerkiksi Akavan alaisuuteen kuuluvassa Insinööriliitossa maksat 34 € kuukaudessa jäsenyydestä, johon kuuluu myös työttömyyskassa. Työttömyyskassan suorajäsenyys taas kustantaa 7 € kuukaudessa, johon kannattaa ehdottomasti kuulua, koska se mahdollistaa sinulle ansiosidonnaisen päivärahan. Sinulla taas ei ole mitään velvoitetta kuulua samaan aikaan liittoon vaikka monet ammattiliitot niin virheellisesti kertovatkin.

Omalla kohdalla erosin Insinööriliitosta, koska vaikka joskus saisin potkut, niin siinä ei ammattiliiton itkemiset auta, kun yritys voi aina vedota taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin. Säästöä vuodessa tuli yli 300 €.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: satoja euroja vuodessa

Kirkko

Jos näköpiirissä ei ole sylikummin tehtäviä ja uskonnolliset asiat ei nappaa, niin kirkosta eroaminen laskee veroprosenttiasi n. 1-2 % riippuen paikkakunnastasi. Säästön määrän voi tarkistaa täältä. Kirkosta erominen onnistuu mm. täältä. Omalla kohdallani kirkosta eroaminen tuotti 444 € säästöt omilla vuosituloillani.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: satoja euroja vuodessa

Osakevälittäjät

Osakevälittäjille ei kannata maksaa suuria määriä osakkeiden säilyttämisestä tai ostamisesta. Rahastojen kulut kannattaa pitää mahdollisimman pieninä, joka tarkoittaa indeksirahastojen suosimista. Indeksirahastot ovat myös tutkitusti olleet parempia sijoituskohteita kuin aktiivirahastot. Olen kirjoittanut kattavan vertailun Nordnetin ja OP:n osakevälityksen hinnoista. Teksti on luettavissa täältä

Jos harrastat rahastosijoittamista, niin lähes voittamattomia ovat Nordnetin Superrahastot, joissa ei ole mitään kuluja. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin! Jos harrasta osakesijoittamista ja yksittäisten ostostesi koot ovat alle 600 €:ssa, niin edullisempi palvelu sinulle saattaa olla Nordean tai OP:n tarjoama palvelu. Molemmat tarjoavat osakevälitystä 1 % kiinteällä kululla pienille kaupoille (alle 800 €) omistaja-asiakkaille.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: kympeistä satoihin euroihin vuodessa

Autojen huolto

Jos omistat auton ja määräaikainen huolto tai muu ylimääräinen huolto tulee ajankohtaiseksi, niin suosittelen Autojerryn käyttöä kilpailuttamiseen. Itse kilpailutan jokaisen autohuoltoni Autojerryn kautta ja se on omalla osaltani säästänyt satasia. Kilpailuttaminen on erittäin helppoa ja tarjoukset tulevat tyypillisesti parin päivän sisällä useammasta huoltamolta, josta voit valita mieleisesi.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: satoja euroja vuodessa

Palvelut

Palvelujen kilpailuttaminen on simppeliä ja niistä on mahdollista säästää merkittäviä määriä rahaa. Ostitko vuoden vaihteessa kuntosalikortin jota ei ole sen jälkeen enää käytetty? Omistatko useita suoratoistopalveluita, joiden katsomiseen ei löydy aikaa? Tuleeko sinulle lehti, jota ilman pystyisit helposti olemaan? Lopeta kaikki tilauksesi ja seuraa mitä ilman pystyt elämään. Jos jäät kaipaamaan jotain palvelua, niin uusi sen tilaus. Tyypillisesti palvelun tarjoajat lähettävät irtisanoutumisen jälkeen koodin, jolla pystyt palaamaan asiakkaaksi edullisemmin.

Tykkäätkö kokeilla uusia asioita ja harrastat esim. Escaperoomeja? Offerilla.com* palvelusta löytyy todella paljon kivaa tekemistä halvalla. Offerilla kautta pystyt löytämään erilaisia ravintola-annoksia, kauneus- ja hyvinvointipalveluita, tekemistä ja palveluita todella edullisesti. Itse olen ostanut Offerilla kautta mm. kaikki hieronnat, autopesut ja Hoplop pääsyliput. Palveluita on pääasiallisesti löydettävissä vain suurimmista kaupungeista, joten pienten kaupunkien asukkaille ei tästä palvelusta ole hyötyä.

Oletko opiskelija ja käytät aktiivisesti Spotifyta? Opiskelijoiden on mahdollista saada Spotify Premium puoleen hintaan täältä toimittamalla jokin todiste opinnoista (esim. opintosuorite).
Käytettäkö kaveripiirissä Netflixiä? Hankkikaa yhteiden Netflix Ultra HD palvelu, jota voi samaanaikaan käyttää neljä henkilöä.

Ostatko paljon kirjoja kivijalkamyymälöistä? Suosittelen katsomaan esim. Adlibris.com verkkokaupasta hinnat ennen ostamista. Adlibriksesta olen itse ostanut käytännössä kaikki kirjat, koska ovat olleet siellä halvimmillaan. Muita hyviä verkkosivuja ovat Ebay.com ja Amazon.

Säästettyjen eurojen määrä parhaimmillaan: satoja euroja vuodessa

Bloggaajakollegani InssinOsingot on listannut myös kymmenen toimivaa säästövinkkiä, jotka on luettavissa täältä.

Löysitkö listalta mitään hyödyllistä säästövinkkiä? Jos tiedät muita hyviä säästövinkkejä, niin kirjoita ne kommenttiosioon!

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja! En ole vastuussa linkkieni tiedon oikeellisuudesta enkä niiden mahdollisesti aiheuttamista vahingoista tai hyödyistä. Disclaimer

Kommentit

 1. Eri yhdistysten jäsenyyttä on hyvä myös punnita. Esim. itse kuuluin Kennelliittoon ja maksoin kiltisti automaattisesti tulevat jäsenmaksulaskut vuodesta toiseen, vaikka koiran omistamisesta huolimatta jäsenyydestä ei ollut mitään hyötyä. Sama koski rotuyhdistystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet täysin oikeassa! Joitakin yhdistyksiä voi tukemisen takia pitää mukana, mutta niidenkin tarpeellisuutta kannatta miettiä uudelleen!

   Poista
 2. Ammattiliittoon kuuluminen on mielestäni kannattavaa sieltä saatavan oikeusavun vuoksi. Työsuhteessa voi tulla muitakin oikeudellisia ongelmia kuin laiton irtisanominen ja liiton juristi on alan TES:n ja käytännöt tuntevana usein osaavin näissä neuvomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet ammattiliiton jäsenenä esim. kymmenen vuotta ennen kuin tarvitset oikeudellista apua, niin ammattiliiton maksuissa säästetyillä rahoilla voit kyllä itsellesi asianajajan hankkia. Tietysti voit aina liittyä takaisin liittoon, jos säästöjä ei ole ja tällaiselle palvelulle tulee tarvetta.
   TES ja muiden työlakien ymmärtäminen ei ole erityisen vaikeaa, jos jaksaa tunnin niitä ajatuksella lukea. Aikaisemmissa työsuhteissa on minullakin ollut joitakin ongelmia (esim. etuuksia maksettu väärin, työaika), mutta ne olen itse aina hoitanut vain vetoomalla voimassa olevaan lakipykälään.

   Poista
  2. Hyvä, jos olet niin fiksu, että osaat juristinkin hommat omien töiden ohella. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä osaavia ja valveutuneita. Joskus elämässä voi myös tulla tilanne, että henkinen ja fyysinen jaksaminen eivät ole parhaimmillaan ja samaan aikaan kohtaa ongelmia työpaikalla, silloin ei välttämättä jaksa ja pysty puolustamaan omia oikeuksiaan ja on hyvä, jos voi tuossa tilanteessa jättää osan murheista toisen harteille ja turvautua asiantuntijan apuun.

   Olen muutenkin sitä mieltä, että on itsekästä ajatella sekä kirkkoon että ammattiliittoon kuulumisesta siten, että liityn vasta sitten jos tulee tarvetta. Silloin syödään toisten pöydästä. Kumpaankaan ei ole mikään pakko kuulua, mutta mielestäni ei ole reilua ottaa rusinoita pullasta, vaan olla joko mukana tai ilman. Ei ole varmaan tätä päivää ajatella, että maksan jäsenmaksuni siitä huolimatta, vaikka en itse juuri nyt hyödy, koska koen, että ko. organisaatio tekee hyödyllistä ja tärkeää työtä. On hyvä, että joku on neuvottelemassa työehtoja niiden henkilöiden puolesta, jotka ovat heikommassa asemassa, vaikka itse osaisin sopimukseni neuvotella. Ja sama kirkon suhteen, se antaa monille ihmisille apua ja turvaa, vaikka en itse sen tarpeessa olekaan juuri nyt.

   Vaurastuminen ja omasta taloudesta huolehtiminen on ilman muuta hyvä asia ja sitä itsekin teen. On kuitenkin ikävää, jos vaurauden tavoittelu kääntyy itsekeskeisyydeksi. Elämässä on paljon arvokkaampiakin asioita kuin raha.

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä. Taidan erota TEK:stä heti kun opiskelijajäsenyys päättyy. Jään työttömyyskassaan. Säästän vajaan 300e vuodessa.

  VastaaPoista
 4. Oikein hyvä ja kattava lista.
  Tosiaan jos ei halua kuulua ammattiliittoon, kannattaa ottaa kuitenkin pelkän työttömyyskassan jäsenyys työttömyysturvan takia. Täällä voi vertailla eri työttömyyskassojen jäsenmaksuja. Ansiosidonnainen päivärahahan lasketaan aina samalla tavalla siitä riippumatta minkä kassan jäsen on.
  https://www.tyj.fi/fin/tyottomyyskassat/tyottomyyskassojen_jasenmaksut/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Työttömyyskassaan kannattaa kaikkien kuulua eikä ole väliä mihin kuuluu, kunhan vain kuuluu johonkin! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02