Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Nordnet, Osuuspankki, Välittäjävertailu 2021, Kilpailutus, Hinnasto, Osakevälittäjä

Suorien osakesijoitusten tekeminen on suosittua nykyisessä markkinassa, koska oikeilla valinnoilla sinun on mahdollista päästä huomattavasti keskimääräistä indeksituottoa parempaan tulokseen. Jokainen sijoituskirjallisuutta lukenut kuitenkin tietää, että kuluilla on merkityistä saatuun kokonaistuottoon ja niiden minimoiminen on äärimmäisen tärkeää. Tästä samaisesta syystä olen tehnyt hyvin yksityiskohtaisen ja laajan välittäjävertailun Osuuspankin ja Nordnetin välillä, koska olen molempien palveluiden pitkäaikainen tyytyväinen käyttäjä.

Tämän tekstin luettuasi tiedät vastaukset seuraaviin asioihin:

 • Mitkä kulut vaikuttavat kokonaistuottoosi
 • Mitä kustannuksia kohdistuu osakesalkkuusi kummankin osakevälittäjän kohdalta
 • Kuinka suureksi sinun pitää kasvattaa keskimääräisen sijoitettava summa, jotta välityspalkkiot pysyvät kohtuullisena (alle 1 prosenttia) molempien osakevälittäjien osalta
 • Kumpi välittäjistä sopii paremmin sinun sijoituskäyttäytymiseesi
 • Mitä lisäpalveluita saat kummaltakin osakevälittäjältä
 • Mitä lisäetuja sinun on mahdollista saada ollessasi Suomen Osakesäästäjien jäsen.
Hypätään sitten suoraan asiaan ja päästetään teidät jännityksestä!

Kustannukset jakautuvat hyvin eri tavalla Osuuspankin ja Nordnetin välillä

Yksi tunnetuimmista sijoittamisen viisauksista on se, että pyri minimoi sijoittamista aiheutuvat kulut. Monet ovatkin Rahapodia kuunnellessa huomannut Martin Paasin toistavan useita satoja kertoja, että sijoittamalla pitkäjänteisesti ja kustannustehokkaasti markkinoille tulet vaurastumaan huomaamatta.

Tätä viisautta ei kannata vähätellä, koska 2 prosenttiyksikköä suuremmat vuosittaiset kulut puolittavat saamasi tuoton 40-vuoden sijoitushorisontissa. 200 euron kuukausittaisella säästösummalla 40 vuoden ajan puhutaan siis 217 601 euroa pienemmästä tuotosta sinun osaltasi (531 386 euroa versus 313 785 euroa).

Olen kerännyt alla olevaan taulukkoon kaikki sijoituksiisi aiheutuvat kulut Osuuspankin ja Nordnetin osalta sekä vielä kertonut eroavaisuudet muiden palveluiden osalta. Taulukossa on lisäksi mukana vielä vertailu sen osalta, jos kuulut Suomen Osakesäästäjien jäseneksi. Suomen Osakesäästäjien jäseneksi liittymistä voin suositella ihan jokaiselle sijoitusurasi pituudesta ja salkkusi koosta riippumatta. Taulukossa on aina lihavoituna kyseisen kustannuksen/asian osalta edullisin/paras vaihtoehto.

Osuuspankki ja Nordnet kustannukset eri sijoituspalkkioiden osalta - Vertailu

HUOM! Omistaja-asiakkaan hinnasto on voimassa 30.08.2021 asti. On mahdollista, että kustannukset tulevat muuttumaan tämän jälkeen.

*Hintaryhmät 1, 2, 3, 4, 8 ja 9; mitkä sisältävät vähintään samat maat kuin Nordnet.

**Joustoluotto. Sinun ei ole mahdollista saada alhaisemmalla marginaalilla olevaa sijoituslainaa ilman osakkeiden panttaamista, jota en voi suositella kenellekkään.

*** 0.00-1.99 €/kk riippuen puhelinoperaattorista.

Välityspalkkioiden suuruus vaihtelee merkittävästi Osuuspankin ja Nordnetin vertailussa keskimääräisen osakekaupan ollessa 250 ja 2000 euron välillä

Edellisen taulukon osalta näkee jo nopeasti, mikä osakevälittäjistä on prosentuaalisesti laskettuna edullisin. Laskin kuitenkin sinulle vielä esimerkkilaskelmat oman sijoituskäyttäytymiseni osalta eri kokoisilla keskimääräisillä osakekauppojen suuruuksilla.

Laskelman oletuksena on siis se, että käyt kauppaa joka kuukausi tai joka toinen kuukausi siten, että toteutat joko yhden tai kaksi kauppa sekä Suomessa, Pohjoismaissa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Saksassa (muut maat). Tässä vertailussa ei ole huomioitu siis mitään muita kuluja kuin välityspalkkiot. Lihavoituna on taas edullisin vaihtoehto.

Välityspalkkiot Osuuspankissa ja Nordnetissa - Vertailu

Jos euromääräiset summat tuntuvat vaikeammilta hahmottaa, niin tässä on vielä sama taulukko muutettuna prosenteiksi. Taulukon sanoma on kuitenkin yksinkertaisuudessaan sama.

Välityspalkkiot prosentuaalisesti Osuuspankin ja Nordnetin osalta - Vertailu

Muiden kulujen suuruus voi yllättää yksityissijoittajan

Välityspalkkiot ovat tietysti yksi suurimmista raharei’istä, mutta valitettavasti asia ei vielä jää siihen. Välityspalkkioiden lisäksi sinun salkkuusi saattaa kohdistua vielä valuutanvaihtokuluja, säilytyspalkkioita, tietoturvaan liittyviä maksuja tai palvelupakettimaksuja.

Olen nyt laskenut oman salkkuni tietojen perusteella sinulle muiden kulujen osuuden. Salkkuni ja tässä vertailussa käytetyt tiedot ovat seuraavat: 1) Salkun keskimääräinen arvo 50 000 euroa, josta 70 prosenttia on sijoitettu ulkomaille, 2) Keskimääräinen sijoitettava summa on 1500 euroa joka toinen kuukausi ja 3) Ostoksista neljä kuudesta kohdistuu markkinoille, jotka eivät ole noteerattu euroissa. Lihavoituna on taas edullisin vaihtoehto jokaisen kulun osalta.

Muut sijoituspalkkiot Osuuspankin ja Nordnetin osalta - Vertailu

Kuten aikaisemminkin, niin tässä vielä euromääräiset kulut muutettuna prosenteiksi ja suhteutettuna salkun keskimääräiseen kokoon.

Muiden sijoituskulujen prosentuaalinen suuruus Osuuspankissa ja Nordnetissa - Vertailu

Vertailun tulos

Edellisistä taulukoista pystyy vetämään varsin yksikertaisesti seuraavan johtopäätöksen jos tarkastellaan vain välityspalkkioiden suuruutta: Osuuspankki on aina edullisempi kuin Nordnet riippumatta sijoitettavasta summasta, jos olet Omistaja-asiakas ja Suomen Osakesäästäjien jäsen.

Kun vertailuun otetaan mukaan vielä kaikki muut kustannukset, niin Osuuspankin ja Nordnetin ero supistuu, mutta Osuuspankki on edelleen edullisempi. Kunhan olet Omistaja-asiakas ja Suomen Osakesäästäjien jäsen.

Omalla sijoituskäyttäymisellä (1500 euron keskimääräinen osakekauppa joka toinen kuukausi, salkun koko 50 000 euroa, neljä kuudesta kaupasta kohdistuu ulkomaille ei-euroissa noteerattuun maahan, ilmainen mobiilivarmenne, Omistaja-asiakkuus ja Suomen Osakesäästäjien jäsenyys) Osuuspankki olisi 22 euroa edullisempi osakevälittäjä minulle vuodessa kuin Nordnet. (60 euroa vs 82 euroa)

Sen lisäksi, että Osuuspankki on edullisempi, niin on sen tietoturva myös paljon paremmalla tasolla kuin Nordnetin. Nordnetissa saa kyllä Mobiilivarmenteen käyttöön, mutta ilman sitä tilisi on vain oman salasanasi tietoturvan takana. Yksikin tietokoneelle asentunut keylogger ja olet menettänyt tilisi.

On kieltämättä totta, että Nordnetissa on käytössä vastatili, joten todellisuudessa rahan varastaminen on mahdotonta. Mutta kukapa meistä ei olisi sitä mieltä, että väärässä kohdassa myymisellä voi tehdä merkittävää taloudellista vahinkoa.

No, pitäisikö minun sitten siirtyä Osuuspankkiin Nordnetilta? Erittäin hyvä kysymys ja voinkin myöntää ottaneeni yhteyttä Osuuspankkiin siirron vuoksi. Vaikka Osuuspankkiin siirtymisellä säästäisin 22 euroa ja saisin hieman paremman tietoturvan, niin se ei ole minulle riittävän suuri syy siirtyä. Mistä päästääkin sijoituslainakeskusteluun.

Osakesalkkuni siirron ehtona pyysin Osuuspankkia antamaan minulle sijoituslainatarjouksen 5 000 eurolle ilman takaisinmaksuaikaa (ns. bullet-laina). Samaan hengenvetoon kerroin, että en panttaa osakesalkkuani lainan vakuudeksi. Valitettavasti sain hyvin pian tietää, että minun on kyllä mahdollista saada kyseinen laina, mutta se tulee olemaan Joustoluotto, jonka pienin korko liikkuu tällä hetkellä 7.60 prosentin nurkilla. Ei kiitos.

Yhteenveto vertailusta

Nordnetin Superluotto on niin ylivertainen koroltaan ja ehdoiltaan, että kyseistä ominaisuutta käyttäessä sinun ei kannata vaihtaa mihinkään muuhun osakevälittäjään vaikka säästäisit siinä pari kymppiä. Oikein käytettynä sijoituslaina mahdollistaa sinulle huomattavasti suurempien voittojen saamisen. (Tietysti pitää myös muistaa, että laina mahdollistaa myös suurempien tappioiden tekemisen, jos teet väärän valinnan ja joudut ylilainoitustilanteeseen) Esimerkkinä koronaviruksen aiheuttaman pörssiromahduksen pohjilla ostettu sijoitus melkein mihin tahansa indeksiin tai yritykseen on vähintään kaksinkertaistanut sijoittamasi pääoman.

Jos et kuitenkaan käytä sijoituksissasi lainkaan vipua (mikä on myös suositeltavaa suurimmalla osalle sijoittajista ja erityisesti sijoitusuransa alkumetreillä oleville henkilöille), niin kulujen näkökulmasta Osuuspankki Omistaja-asiakkuudella ja Osakesäästäjien jäsenyydellä on sinulle aina edullisin vaihtoehto riippumatta miten tai millä summilla sijoitat.

Nordnet on sinulle halvempi vaihtoehto vain silloin, kun et ole Osuuspankin Omistaja-asiakas ja Osakesäästäjien jäsen, paitsi jos sijoitat vain suomalaisiin osakkeisiin.

Suomen Osakesäästäjien jäsenyydellä on mahdollista saada merkittäviä säästöjä Osuuspankissa, koska Säästäjä palvelupaketti on täysin ilmainen kaikille Nuoret Osakesäästäjät jäsenille, vaikka et olisikaan Osuuspankin Omistaja-asiakas. Tämän lisäksi saat alemmat kaupankäyntipalkkiot kaikkiin Suomeen ja Ruotsiin tehtyihin kauppoihin.

Jos teet esimerkiksi yhden kaupan kuukaudessa Suomeen vuoden ajan, niin säästät Suomen Osakesäästäjien jäsenyydellä 39.60 euroa. Ottaen huomioon, että Nuoret Osakesäästäjät jäsenyys maksaa vuodessa vain 10 euroa, niin on aika no-brainer kuulua kyseiseen liittoon varsinkin kun huomioi kaikki muutkin liiton edut.

Voin ylpeänä kertoa tekeväni yhteistyötä Suomen Osakesäästäjien kanssa ja liittymällä linkkini kautta Suomen Osakesäästäjien jäseneksi, pääset osallistumaan ilmaiseksi 29.03.2021 alkavalle verkossa järjestettävälle sijoittamisen peruskurssille (arvo 59 euroa). Tämä sama ilmainen peruskurssietu koskee myös yli 30 vuotiaita. Liity siis nopeasti Suomen Osakesäästäjien jäseneksi tästä linkistä.*

Vielä viimeisenä asiana haluan tuoda kuitenkin esille sen, että Nordnet on Suomen paras osakevälittäjä sinulle, jos sijoitat rahastoihin pienillä summilla. Nordnetin tarjoamat Indeksirahastot ovat täysin ilmaisia (Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska) ja niihin sinun on mahdollista sijoittaa pienimmillään 15 euron summalla. Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästösopimuksen pystyttämisestä lapselle, mutta samaa ohjetta käyttämällä voit pystyttää sen myös itsellesi. Lue erittäin kattava teksti tämän linkin takaa.

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

 1. mites kuvio muuttuu jos rahaa on 200k (nordnetin private bankingin raja..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia muuttuu siten, että kaikilla markkinoilla välityspalkkio on maksimissaan 0.08 % ja minimissään 5-8 euroa. Toisin sanoen hinnasto putoaa samaksi kuin OP:lla, jos sijoitettavat summat ovat alle 5300 euroa kerralla ja sitä ylittävältä osalta Nordnet on aina edullisempi.

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024