Miten aloittaa osakesijoittaminen?

 

Miten aloittaa osakesijoittaminen Nordnetissa, Osakesijoittamisen aloittaminen, Näin aloitat sijoittamisen osakkeisiin, Näin sijoitat rahastoihin

Sijoittamisen aloittaminen on yksi parhaista taloudellisista päätöksistä mitä olen itse elämäni aikana tehnyt. Tämän vuoksi pyrin tekemään myös kaikkeni, että mahdollisimman moni tuttavani ja bloginlukija päätyisi aloittamaan sijoittamisen. Sijoittaminen ei tietenkään sovellu aivan jokaiselle suomalaiselle, mutta suurimmalle osalle se on oiva työkalu vauhdittamaan vaurastumista pitkän ajan kuluessa. Ja on oikeasti mahdotonta tietää, että soveltuuko sijoittaminen sinulle ennen kuin olet sitä kokeillut, ja tämän vuoksi suosittelenkin kaikkia edes kokeilemaan. Edes pienellä summalla.

Sijoittamisen aloittaminen rahastoihin ja osakkeisiin on tehty nykyään niin helpoksi ja nopeaksi, että hitaampikin tietokoneen käyttäjä on avannut arvo-osuustilin ja ostanut ensimmäisen omistuksen pörssistä puolessa tunnissa, kunhan markkinat vain ovat auki. Vaikka konkreettisesti pörssiostoksen tekeminen on nopeaa ja yksinkertaista, niin sijoittamista aloittaessa kannattaa kiinnittää kuitenkin muutamaan asiaan huomiota, jotta sijoituskokemus olisi mahdollisimman positiivinen. Ja parhaimmassa tapauksessa myös tuottoisa.

Sijoittamisessa, erityisesti rahastojen ja osakkeiden kautta, altistut täysin uudelle tunteelle, johon ei juurikaan normaalissa elämässä törmää ja se on arvonvaihtelu. Tämän asian opettaminen ihmiselle ilman omakohtaista kokemusta on mielestäni mahdotonta. Monet suomalaiset ovat omistusasujia, jonka kautta heille voi olla parhaimmassa tapauksessa suurikin omaisuusluokka taseessaan, mutta asuntojen arvonvaihtelu ei tapahdu päivittäin, minkä vuoksi asuntojen arvonmuutosta on helppo kestää ilman menettämättä yöuniaan. Mutta kun arvonvaihtelu tapahtuukin monta kertaa päivässä, ei joidenkin ihmisten pää kestä sitä ja sijoittaminen päättyy ennen aikojaan tappiolla.

Näin monen suomalaisen kesäloman kynnyksellä voisi olla vihdoin se hyvä aika ottaa hetki aikaa omalle tulevaisuudelle ja aloittaa ehkä parhain (ja tuottoisin) harrastus maailmassa: Sijoittaminen.

Lähtötilanteen selvittäminen

Ennen sijoittamisen aloittamista on hyvä tietää missä kantimissa oma talous seisoo. Jos henkilökohtaisessa taseessa on paljon huonoa velkaa, ei kannata sijoittamisen aloittamista vielä edes harkita. Toisaalta korkeatkaan tulot eivät ole välttämättä syy aloittaa sijoittamista, jos kaikki tilille tulleet rahat on kulutettu joka kuukausi ennen palkkapäivää. Siksi sijoittaminen pitääkin aloittaa taloudellisen tilanteen selvittämisellä, jotta ainakin yksi riski voidaan poistaa yhtälöstä.

Oman talouden kuntoa voi lähteä selvittämään tekemälläni varallisuuden seuranta -työkalulla, joka on ladattavissa tämän blogikirjoituksen lopusta: Työkalu talouden seurantaan.

Työkalun avulla saat nopeasti selville taloudestasi ainakin seuraavat asiat:

 • Miten paljon sinulla on varallisuutta
 • Miten paljon sinulla on velkaa ja onko se ns. hyvää velkaa
 • Mistä tulosi muodostuvat
 • Mihin rahasi menevät
 • Miten taloutesi tunnusluvut kehittyvän ajan mittaan

Vaikka oma taloutesi ei tarvitse olla täyttä timanttia sijoittamista aloittaessa, niin muutamat peruspilarit olisi syytä olla hyvät. Säännöllinen tulovirta mahdollistaa pitkäjänteisen toistuvan sijoittamisen, mitä pidän erittäin tärkeänä osana onnistunutta sijoituskokemusta. Kerran sijoitettu summa mahdollisimman aikaisin johtaa tutkimusten valossa parempaan lopputulokseen, mutta todellisesti psykologisesti on helpompi sijoittaa sama summa pienempiin osiin jaettuna. Tämän avulla hankinnoille saadaan ajallinen hajauttaminen ja silloin omistuksia tulee hankittua sekä kalliilla että halvalla. Alun arvonvaihtelut on myös helpompi kestää, kun kyseessä on hieman pienemmät summat.

Ylijäämäinen talous on vaatimus pitkäjänteiselle toistuvalla sijoittamiselle

Kun oman talouden lähtötilanne on tiedossa, pitää seuraavaksi alkaa tekemään toimia ylijäämäisen talouden mahdollistamiseksi. Monissa tapauksissa tämä lähtee liikkeelle ylimääräisten kulujen karsimisesta ja kilpailuttamisesta, mutta kuten kaikki tietävät niin menojen karsintaa pystyy tekemään vain tiettyyn pisteeseen asti, minkä jälkeen se menee nopeasti kituuttamiseksi. Vaikka kituuttaminen voi olla ihan hauskaa kokeilujaksoina, mutta pysyvästi se vaikuttaa todennäköisesti elämään negatiivisesti, kun kaikkia päätöksiä alkaa tekemään vain säästämiseen perustuen. Ja sellaiseen suuntautumista en suosittele kenellekkään, kun tarkoitus on tehdä pieniä ja pysyviä muutoksia, jotka mahdollistavat vaurastumisen sijoittamisen kautta.

Toimivat elämäntapamuutokset, oli se sitten laihduttaminen tai pysyvästi ylijäämäinen talous, ovat sellaisia joita jaksaa seurata vuosikausia ilman motivaation menettämistä. Vain pysyvät muutokset omassa ajattelumaailmassa johtavat hyvään lopputulokseen ajan kuluessa. Jos siis ajattelet, että kaiken säästäminen heti on hyvä tapa, niin ei. Nyt on aika vaihtaa ajattelumaailmaa ja suhtautua pitkäjänteisesti säästämiseen ja myös sijoittamiseen.

Ylijäämäisen talouden tavoittelu on mielestäni asia, jota aivan jokaisen ihmisen kannattaa tavoitella tuloluokkaan katsomatta. On kieltämättä helpompaa saada säästöön 10 000 euron kuukausituloista kuin 1 000 euron, mutta oikeasti jokaisen pitäisi suhteuttaa menonsa tulojen mukaan eikä toisin päin. Kuten valitettavan monella suomalaisella on tapana. Jos sinusta tuntuu tällä hetkellä mahdottomalta säästää vaikka 10 prosenttia tuloista, niin muutoksen tekemisen jälkeen vuoden päästä se voi olla jo itsestään selvyys. Niin ainakin itselläni pääsi käymään, kun vain aloitti selvittämään tuloja ja menoja.

Koska menojen laskeminen auttaa vain tiettyyn pisteeseen asti, niin lopulta kannattaa alkaa miettimään myös tapoja tienata enemmän. Melkein jokainen meistä pystyy lisäämään tulojaan pienellä vaivalla ilman suurta ajallista tai taloudellista panostusta. Oli se sitten osa-aikaisen toisen työpaikan hankkiminen, pieni muotoinen yrittäminen tai marjojen sekä sienien kerääminen, niin omaa lompakkoa pystyy lihottamaan varsin pienellä työmäärällä. Suosittelen ehdottomasti pohtimaan myös tätä vaihtoehtoa, vaikka en kenellekkään suosittele ainaista työn tekemistä, jos jaksamista ei ole. Kannattaa siis arvioida asiaa oman jaksamisen kautta ensisijaisesti ennen toteuttamista.

Henkilökohtaisesti laitoin ensiksi kulutuksen kuntoon, minkä jälkeen olen keskittynyt vain lisätulojen hankintaan. Kilpailutan tietysti edelleen kaikki liittymät, vakuutukset ja muut palvelut, mutta en ole enää niin kiinnostunut saamaan viimeisiä senttejä pois käyttämistäni palveluista. Keskityn tällä hetkellä lisäämään passiivisia tulojani vuokratulojen ja osinkotulojen muodossa. Siellä ei tule käytännössä koskaan rajaa vastaan, joka on mielenkiintoisempaa kuin nyhjätä jokaisen sentin kanssa.

Sijoitussuunnitelman laatiminen

Nyt sinulla on tiedossa jo oma taloudellinen tilanteesi ja askelmerkit pysyvästi ylijäämäiseen talouteen, on vihdoin aika miettiä mitä haluat sijoittamisella saavuttaa ja miten aiot saavuttaa tavoitteesi.

Sijoitussuunnitelman laatiminen on tärkeä vaihe sijoittamista aloittaessa, koska tämän kirjallisen suunnitelman perusteella pystyt määrittelemään itsellesi miten tulet toimimaan vaikka pörssiromahdusten sattuessa kohdalle. Sijoitussuunnitelman olisi hyvä vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin:

 1. Miten paljon sijoitan?
 2. Kuinka usein laitan rahaa sijoituksiin?
 3. Mistä omaisuusluokista sijoitussalkkuni koostuu?
 4. Miten paljon olen valmis ottamaan riskiä?
 5. Miten hyvin kestän arvonvaihtelua?
 6. Mikä on sijoittamiseni päätavoite? Taloudellinen riippumattomuus vai säästäminen eläkepäiviä varten vai maailmanympärimatkan toteuttaminen kymmenen vuoden päästä?
 7. Missä tapauksissa myyn omistuksiani?
 8. Miten toimin pörssiromahduksissa, jos omistan rahastoja tai osakkeita?
 9. Miten paljon aikaa haluan käyttää sijoitusteni hallintaan ja ylläpitoon?

Jos et tiedä mistä aloittaisit, niin voit ottaa mallia vaikka omasta ajattelutavastani. Olen avannut tavoitteita ja suunnitelmaani seuraavien sivujen kautta: 1) Tavoitteet , 2) Blogin kirjoittaja ja 3) Viisi konkreettista vaihtoehtoa saavuttaa taloudellinen riippumattomuus 50 ikävuoteen mennessä. Netistä löytyy myös paljon valmiita sijoitussuunnitelma pohjia, mutta vastaukset kannattaa pohtia aivan itse omien toiveiden perusteella.

Suorat osakesijoitukset vai rahastot? Käytössä olevat varat ja taidot määrittelevät pääasiallisesti kumpaan kannattaa ryhtyä

Toivottavasti edellä laadittu sijoitussuunnitelmasi vastasi kysymykseen, että mihin omaisuusluokkiin aiot sijoittaa rahojasi. Melkein jokaisen kannattaa aloittaa ensimmäisenä pörssiomistuksista, koska niiden hankintaan vaaditaan suhteellisen pieniä alkupääomia. Kaiken lisäksi nämä omaisuusluokat ovat erittäin likvidejä, joka tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että sinun on mahdollista muuttaa omistamasi asiat nopeasti takaisin käteiseksi tarpeen vaatiessa.

Monet sijoittamisen maailmaan perehdyttämäni henkilöt ovat kysyneet minulta sitä, että miten tiedän kumpaa minun kannattaa sijoittaa: rahastoihin vai suoriin osakkeisiin. Toiselle sopii paremmin rahastot, toiselle sopii paremmin suorat osakkeet. Miten ihmeessä voisit siis tietää kummalla sinun kannattaa aloittaa?

Tähän kysymykseen voi pyrkiä miettimään vastausta motivaation, käytettävissä olevien varojen määrän ja ajankäytön avulla. Suorat osakesijoitukset ovat todennäköisesti sinua varten, jos

 • pystyt säästämään useita satoja euroja kuukaudessa
 • olet kiinnostunut ottamaan selvää yksittäisten yritysten tunnusluvuista vuosikertomuksista
 • koet kiinnostavaksi seurata omistavasi yrityksen kuulumisia koko omistushorisonttisi ajan useita kertoja vuodessa
 • isot sijoituksen arvon muutokset eivät hetkauta sinua
 • olet valmis käyttämään joitakin tunteja kuukaudessa salkkusi seurantaan ja ylläpitoon kuukaudessa.

Jos edellä mainitut asiat tuntuvat hankalilta toteuttaa tai et koe minkään sortin kiinnostusta kaikkia mainittuja asioita kohtaan, suosittelisin ehdottomasti aloittamaan ensiksi rahastosijoittamisella. Jos myöhemmin palo sijoittamista kohtaan kasvaa, niin voit koska tahansa lisätä suorat osakesijoitukset osaksi portfoliotasi.

Rahastosijoittaminen on myös paljon ystävällisempi ja anteeksiantavampi uusille sijoittajille. Siinä missä sijoittaminen yksittäiseen osakkeeseen voi johtaa satummaiseen rikastumiseen, niin myös pääomien, ainakin osittainen menettäminen on täysin mahdollista väärällä yhtiövalinnalla. Rahastot taas sisältävät kymmeniä tai jopa tuhansia eri yrityksiä ja niiden kaikkien yritysten samanaikainen konkurssiin päätyminen ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut ja tuskin näin tulee tapahtumaankaan tulevaisuudessa. Ja vaikka tapahtuisi, niin silloin osakesijoitustesi menettäminen on pienin ongelmasi. Rahastojen arvonvaihtelu on pääasiallisesti huomattavasti maltillisempaa laskujen ja nousujen osalta. Jos siis tiedät jännittäväsi rahojesi osalta, niin todennäköisesti rahastot sopivat sinulle paremmin.

Arvo-osuustilin avaaminen mahdollisimman nopeasti, jotta sijoittaminen saadaan aloitettua

Sijoittamisen aloittaminen mahdollisimman aikaisin on asia, jonka moni on varmasti kuullut moneen kertaan. Kaikki lähtee liikkeelle kuitenkin palveluntarjoajan valinnasta ja arvo-osuustilin avaamisesta. Itse aloitin suorien osakesijoitusten hankinnan Nordnetin palvelussa ja onneksi tein näin. Nordnetin kaupankäyntipalkkiot eivät ole edullisimmasta päästä, mutta palvelun käyttöliittymä, Nordnet-sovellus, automaattinen veroilmoitus ja monet muut asiat ovat merkittävästi paremmalla tasolla kuin monilla muilla kilpailijoilla. Asioita, joille ei aloittaessa antanut paljoa arvoa, mutta näin jälkikäteen osoittautuivat nappivalinnaksi.

Voi kuulostaa hassulta edes mainita kirjoituksessa arvo-osuustilin avaamisen tärkeydestä mahdollisimman aikaisin, mutta käymieni keskusteluiden perusteella tämä on eniten aikaa vievä asia monella (päätöksen tekemisen tasolla jotkut voivat pohtia asiaa vaikka parin vuoden ajan) ja tämän vuoksi se onkin hyvä saada pois alta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Varsinkin, kun esimerkiksi Nordnetin palvelussa tilin avaaminen kestää pari minuuttia. Kun tili on auki, niin pääset valitsemaan rahastoja vaikka Nordnetin rahastonvalitsijan avulla, jota monet tuttuni ovat kehuneet.

Itsenäinen opiskelu on vaatimus – Älä ulkoista ajattelua muille

Jos päädyit aikaisemmassa vaiheessa sijoittamaan rahastoihin, jossa yritysvalinnat tehdään sinun puolestasi tai ennakkoon sovittujen kriteerien perusteella, ei sijoittamisessa onnistuminen välttämättä vaadi omaa opiskelua tai ymmärrystä yritysten, talouden tai muiden asioiden osalta. Vaikka päätöksen tekeminen rahastoissa onkin ulkoistettu muille, niin mielestäni jokaisen sijoittajan olisi hyvä olla kiinnostunut itsenäisestä opiskelusta sijoittamisen ja talouden osalta. Sijoittamisessa onnistumisessa yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on pysyä tyynenä pörssikurssien laskiessa ja oikeaan toimimiseen voi auttaa sijoituskirjallisuuden opiskelu. Kun kaikki menevät hyvin ja osakkeet nousevat, jokainen pystyy toimimaan loogisesti. Kun paska osuu tuulettimeen, täyttyvät Facebookin keskustelupalstat kysymyksistä, että mitä nyt pitää tehdä.

Jotta et ulkoistaisi ajattelua muille, vaan ymmärtäisit itsekin sijoittamisen perusteet, niin suosittelen lukemaan ainakin seuraavat opukset:

 1. Erilainen ote omaan talouteen (Pasi Havia, Antti Rinta-Loppi, Ville Lappalainen)
 2. Miten sijoittaa pörssiosakkeisiin (Seppo Saario)
 3. Miten sijoitan rahastoihin (Vesa Puttonen, Eljas Repo, Kalle Kauppila)
 4. Sijoittajaksi 7 päivässä (Merja Mähkä, Unna Lehtipuu)
 5. Tähtäimessä osakkeet (Heikki Keskiväli)

Jos haluat tukea blogiani, niin osa kirjoista on ostettavissa Adlibriksin* kautta ja kuunneltavissa Bookbeatissa*. Linkin kautta ostetuista kirjoista tai rekisteröitymisestä saan pienen komission, mutta kirjat/palvelut ovat sinulle saman hintaisia.

Sijoituskirjallisuuden voi vähentää pääomatuloista myös verotuksessa, joten maksettavaa kirjoista jää vähemmän. Kannattaa siis ehdottomasti lukea kaikki edellä mainitut kirjat, jotta osaat hieman paremmin suhtautua esimerkiksi arvonvaihteluun ja pörssiromahduksiin.

Ymmärrä, että muutos varallisuudessasi vie aikaa – Kukaan ei rikastu sijoittamisella välittömästi

Jos olet tehnyt kaikki edellä mainitut vaiheet, niin onneksi olkoon. Tulet takuulla vaurastumaan sijoittamisen avulla, kunhan ymmärrät sen, että sijoittamisen avulla vaurastuminen on maratoni eikä sprintti. Vaurastuminen vie yllättävän paljon aikaa, joten sinulla pitää olla kärsivällisyyttä. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan ruhtinaallisesti, kunhan annat korkoa korolle efektin tehdä tehtävänsä vuosikymmenien aikana. Yksittäinen 50 euron sijoitus ei tee kenestäkään rikasta, mutta kuukausittainen 50 euron sijoitus maailmanlaajuisen indeksirahastoon kasvaakin 40 vuodessa 123 000 euroon (oletukset: 7 prosentin vuosituotto, 1 prosentin hankintameno). Mietippä miten paljon rahaa sinulla olisi, jos voisitkin säästää esimerkiksi 200 euroa kuukaudessa??? (Vastaus on 492 300 euroa, jos jäit pohtimaan)

Monet uudet sijoittajat voivat luulla, että rikastuminen sijoittamisen kautta tapahtuu nopeasti, mutta todellisuus on jotain aivan muuta. Vaurastuminen sijoittamisen kautta lyhyen ajan sisällä on käytännössä mahdotonta, vaikka joskus mediassa saammekin kuulla esimerkiksi Dogecoinilla äkkirikastuneista henkilöistä. Tavallinen tallaaja ei vain tunnu ymmärtävän eroa oikean sijoittamisen ja uhkapelaamisen välillä. Näissä äkkirikastujissa ongelmana on vain se, että kuulemme aina vain voittajista, kun samalla 99.999999 prosenttia on hävinnyt kaikki rahansa.

Sijoittamisen maailmaan perehtyessä tulet huomaamaan monia tapauksia, jossa sinulle luvataan nopeaa rikastumista ilman riskiä. On varmaan turhaa sanoa, että tälläistä sijoituskohdetta ei ole olemassa, joka täyttäisi kaikki edellä mainitut kriteerit, vaan kyseessä on aina huijaus. Ei joskus, vaan aina. Hallitse siis tunteesi ja älä etsi oikotietä vaurastumiseen. Jos oikeasti joku voisi luvata sinulle nopean vaurastumisen ilman riskejä, ei se olisi asiasta sinulle kertomassa vaan nauttimassa ”työnsä” tuloksesta aivan itse.

Vaurastuminen suurella todennäköisyydellä vaatii sinulta työtä. Vaikka se ei olisikaan konkreettisesti jatkuvaa aktiivista pörssikurssien seuraamista ja vuosiraporttien lukemista, niin se on kuitenkin aktiivista oman talouden ylläpitoa, jotta voit altistaa itseäsi riskille sijoittamisen kautta. Vaiva kannattaa kuitenkin nähdä, se on selvä asia.

Yhteenveto

Sijoittamisesta puhuttaessa aina pitää muistaa puhua riskeistä. Harva kuitenkaan muistaa mainita, että myös päätös olla sijoittamatta on iso riski. Sijoittamatta jättäminen on omasta mielestäni suurimman mahdollisen riskin ottamista, koska et yritä ylläpitää tulevaisuutesi maksukykyä esimerkiksi inflaatiota vastaan, joka tällä hetkellä on kuuma peruna uutisissa.

Jos kuitenkin jaksat nähdä vaivaa oman tulevaisuutesi eteen ja käyt edellä mainitut askeleet läpi, niin onnistut sijoittamisessa varmasti. Nyt kun kurssit laskevat inflaation ja sodan vuoksi, niin erittäin hyvä aika aloittaa sijoittaminen. Kurssien laskiessa tulevaisuuden tuotto-odotus nousee ja pääset heti harjoittelemaan arvonvaihtelua pienillä summilla.

Ja kun olet tekemässä arvopaperivälittäjän valintaa, niin Osinkoinsinöörin suositus ja luottopalvelu on Nordnet. Siihen luottavat myös sadat tuhannet (toukokuussa 2022 uutisoitiin 500 000 asiakkaan ylittymisestä) muut suomalaiset osake- ja rahastosijoittajat. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tilin avaaminen ei maksa mitään ja erityisesti kuukausisäästäminen rahastoihin ja ETFiin ovat oiva tapa aloittaa sijoittaminen. Aloittaminen onnistuu vaivattomasti alla olevan linkin kautta, jolla myös samalla tuet tätä blogia. Kiitos siis valinnastasi.

Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin*

Jos sinulle jäi epäselviä asioita sijoittamisen aloittamiseen liittyen, niin laita viestiä. Pohditaan asioita yhdessä!

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

 1. Hyvä kirjoitus! Aloitin kolmella kotimaisella pörssiyhtiöllä varovaisesti viime vuonna, kun tililleni tili asunntoni myynnistä rahaa. Olen pienellä työeläkkeellä ja muuton edulliseen vuokrahuoneistoon. Siksi aloitin sijoittamisen. Opiskelen alaa vasta ja etenen varovaisesti. Osakesäästötilin perustin. Oliko viisasta? Miten kannattaisi edetä? Millä summilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osakesäästötili on hyvä, jos omistat suomalaisia yrityksiä, jotka maksavat paljon osinkoa. Tämän tyyppiset yritykset pääasiallisesti eivät kasva paljoa, jolloin yrityksestä saatava tuotto on pääasiallisesti kiinni vain osingoista. Osakesäästötilille saadut suomalaisten yritysten osingot ovat verovapaita. Osakesäästötilissä ei tietysti voi omistaa mitään muuta kuin osakkeita, joten kaupankäyntikulujen pitämiseksi kohtuullisina suosittelisin ostamaan osakkeita aina vähintään noin 800-1000 eurolla, jos osakesäästötilisi on Nordnetissa. Jos taas käytät jotain muuta palveluntarjoajaa, jolla on esimerkiksi kiinteä prosentuaalinen kulu, niin silloin voit sijoittaa pienempiäkin summia kerralla. :) Muuten kannattaa edetä ihan niinkuin muutenkin sijoittamisen kanssa. Pyrkii sijoittamaan kuukausittain rahaa sen verran, että se ei vaikuta omaan elämiseen ja sijoittaminen tuntuu mukavalta. Tämän lisäksi kannattaa pitää 3-6 kuukauden menoja vastaava summa ihan vain käteisenä elämän yllätysten varalta. :)

   Poista
 2. No jos sijoittaa esim. tämmöiseen rahastoon niin miten aikaa myöten niitä tuloja sitten saa? Lopettamalla sen rahaston ja ottamalla rahat ulos vai pompsahtaako tililleni jotain tietyin väliajoin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymys on niin laaja, että siihen ei oikein pysty antamaan täydellistä vastaustakaan. Mutta koitetaan siitä huolimatta. Rahastoja on monen tyyppisiä ja ne voidaan karkeasti jakaa useampaan kategoriaan. Ylätasolla rahastot jaetaan osakerahastoihin, korkorahastoihin ja yhdistelmärahastoihin (korkopapereita ja osakkeita sekaisin eri suhteissa). Näistä tuottopotentiaaliltaan (ja myös täten riskeiltään) korkeimpia rahastoja ovat osakerahastot. Osakerahastot voidaan taas jakaa kasvuosuuksellisiin rahastoihin (kaikki yrityksistä saadut osingot sijoitetaan takaisin rahastoon, joka on verotehokas) ja tuotto-osuusrahastoihin (kaikki yrityksistä saadut osingot maksetaan suoraan rahasto-osuuksien omistajille ja omistaja maksaa saadusta osingosta verot.) Tuottoa voi siis saada oikeastaan jommalla kummalla tavalla riippuen, että minkä rahaston valitset. Jos hankit kasvuosuusrahastoa, niin ainoa tapa saada tuottoa on myydä rahasto-osuuksia (ei tarvitse myydä kaikkea kerralla vaan sen verran kuin haluat). Tuotto-osuusrahastoissa sinun ei tarvitse teoreettisesti koskaan myydä yhtään osuutta ja saat silti tuottoa osinkojen muodossa. Kummasta sitten pitää enemmän täysin sijoittajan itse valittava. Tuotto-osuusrahastoissa osingot maksetaan rahaston sääntöjen mukaan, tyypillisesti kerran vuodessa.

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana