Kuukausikatsaus 2020-06

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2543.69 €
 • Muut tulot: 42.99 €
 • Osingot: 68.41 €
 • Vuokratulot: 125.00 €
Menot
 • Menot: 1912.12 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 2278.20 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 498.59 €
Kassavirtalaskelma:
 • Tulot yhteensä: 2780.09 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 498.59 €
 • Osingot: 68.41 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 1912.12 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 1778.56 € (1977.59 €)
Kommentit

Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 € tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset – Osingot - Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Tästä lähtien ajattelin esitellä nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi. Kaikki listatut kustannukset ovat toistumattomia, joten ne eivät tapahdu joka kuukausi.

 • Veljen synttärit Mossalassa 109 €
 • Koiran sterilointi 214 €
 • Ajoneuvovero 73 €
 • Kalastuslupa 45 €
 • Pohjolavakuutukset (kaikki paitsi auto) 75 €
 • Puolison viisaudenhampaan poisto 61 €
 • Tietokonepeli 30 €

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 € korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), Spotify ja talletukset Indeksirahastoihin (ent. Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin!

Ylenpalttisesta törsäämisestä huolimatta säästöön tuloista jäi 31.2 %, joten vuodelle asetettu tavoite jäi hieman vajaaksi. Vuositasolla olen kuitenkin tavoitteen yläpuolella. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 867.97 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 498.59 . Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 5612.00. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkonsa maksoi tässä kuussa Neste (51.41 €). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 426.26 € (brutto 532.33 €). Tämän lisäksi ensimmäiset pääomanpalautukset tulivat tilille S-osuuskunnilta. Pääomanpalautuksen maksoivat sekä KPO (5 €) että PKO (12 €).

Tämän kuukauden aikana en ole tehnyt ainuttakaan osakekauppaa ja uskoisin seuraavan kaupan osuvan heinäkuulle. Odotan 2. kvartaalin tulosten tulevan yllätyksenä monille, minkä vuoksi osakkeissa tullaan näkemään odottamattomia pudotuksia. Uusi romahdus on todennäköinen omasta mielestäni ja jos siltä vältytään, niin hämmästyn. Ennustaminen on kuitenkin turhaa ja tämän vuoksi teen ostoksen kerran kvartaalissa tilanteesta riippumatta.

Salkku on kehittynyt mallikkaasti ja käväisi hetkellisesti jo yli 40 000 €, mutta on sieltä korjaillut alas viimeisellä viikolla.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 235 €. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 €:lla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 €, josta omistan 50 %). Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niinkuin Nokia konsanaan.

Säästöasteeni on jatkunut hyvänä ja tällä kertaa pörssikurssien kehittyminen siivitti nettovarallisuuttani ylöspäin 5 850 €. Alla päivitetty nettovarallisuus. 

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys

Koronaviruksen aiheuttamasta isosta kuopasta huolimatta varallisuudessa ollaan taas kasvu-uralla. Katotaan miten pitkään tämä kestää. Toivon, että kasvukäyrän näkeminen motivoisi ihmisiä aloittamaan taloudensa seurannan, hallinnan sekä sijoittamisen.

Yhteenveto

Tuntuu siltä, että Intrum on ainakin hieman noussut kuolleista ja positio käväisi lähes jopa plussan puolella. Italiaan liittyy edelleenkin epävarmuuksia, mutta uskon yrityksen pörssikurssin toipuvan hieman terveemmälle tasolle. Tämä odotus saattaa kyllä viedä aikaa.

Osakkeet ovat nousseet laajalla rintamalla vaikka viimeisen viikon aikana laskimmekin noin 10 %. YTD tuotto on tällä hetkellä noin -4 %, joten kovin pitkä matka vuoden alkutilanteeseen ei enää ole. Salkku on tällä hetkellä myös ATH lukemissa lähinnä suurten rahasiirtojen vuoksi.

Seuraavassa palkassa tulee lomarahat ja niillä olisi tarkoitus lyhentää lainaa vaimokkeelle 1000 € edestä. Tämän lisäksi rahaa tulee tungettua salkkuun ja säästöön, niin paljon kuin vain pystyy. Matkustaminen on kesäksi peruttu meidän osaltamme, joten ainakin sitä kautta säästöä pitäisi tulla.

Valitettavasti koirallamme on ollut joitakin leikkauksia mikä on rasittanut kuvetta varsin paljon. Koira on puolisoni, mutta olen halunnut osallistua hänen ylläpitoon ja hoitoon maksamalla aina kaikesta puolet. Onneksi meillä on ylijäämäinen talous ja säästöt kunnossa, niin nämä menot eivät vaikeuta elämäämme millään tavalla. Voin kuvitella, että talouksissa, joissa ei säästetä ja säästöjä ei ole, tälläiset maksut voisivat pakottaa lopettamaan lemmikin tai nostamaan korkeakorkoisia lainoja. Yhteensä maksuja koirasta tulee/on tullut noin 2500 € (josta minulle puolet). Vaikka meillä olisi ollut vakuutus, niin se ei olisi korvannut näistä mitään. Vakuutus koirallemme olisi maksanut aikoinaan 450-500 €/v ja koiramme on pian 11 vuotta, joten säästetyillä vakuutusmaksuilla voimme hyvin mielin maksella näitä nyt omasta lompakostamme.

Vuokratuloja tuli vielä tältä kuukaudelta, kun tuttuni on asunut meillä. Tämä kuitenkin loppumaan tämän kuukauden jälkeen.

Yritysten vuosikatsauksien käyminen pitäisi aloittaa ja savottaa on noin 120 yhtiön edestä. Onneksi kesälomaan on enää kolme viikkoa, niin sitten pitäisi löytyä aikaa tämän tekemiseksi.

Kirjoitan nykyään kolmella alustalla oman blogini lisäksi, joten muista ottaa koppi myös näistä:

 1. Viisas Raha
 2. Piksu
 3. Salkun Rakentaja

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024