Tavoitteet 2021 - Yhdeksän askelta parempaan tulevaisuuteen

Tavoitteiden asettaminen vuodelle 2021

Tavoitteiden asettaminen lähivuosille ja pitkälle tulevaisuuteen ovat yksi tärkeimmistä ominaisuuksista ihmisillä, jotka ovat menestyneet elämässä. Ilman tavoitteiden asettamista ja seuraamista on hyvin vaikea nähdä, miten isossa kuvassa tapahtuu muutosta. Tavoitteiden asettaminen pakottaa sinut myös jollain tasolla ajattelemaan uusia mahdollisuuksia onnistua tulevaisuudessa paremmin, josta on jokaisen elämässä hyötyä.

Tavoitteille ominaista on se, että ne ovat jotenkin mitattavissa ja realistisia. On siis täysin turhaa tavoitella vuodessa täydellistä elämänmuutosta, jos aikaisemmin ei ole tehnyt yhtään mitään minkään eteen. Tavoitteiden jakaminen pieniin saavutettaviin osiin helpottaa tavoitteissa pysymistä ja mieli pysyy kirkkaana positiivisten onnistumisten vuoksi.

Monet lukijoista tietävätkin, että pitkänajan tavoitteeni on taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ja se tapahtuu omien simulaatioiden mukaan vasta noin vuonna 2040 (etuliitteellä noin, koska markkinakehitys voi siirtää tätä parilla vuodella kumpaan suuntaan tahansa). Taloudellinen riippumattomuus ei tarkoita itselleni sitä, että olisin vain paikallani ja päiviini kuuluisi vain drinksujen juonti ja riippumatto. Aikataulussa pysyminen vaatii siis suunnitelmassa pysymistä, minkä voi kiteyttää yksinkertaisesti seuraavaan kappaleeseen.

Säästä vähintään kolmannes nettotuloista ja sijoita siitä suurin osa osakemarkkinoille tai sijoitusasuntoihin saavuttaen vähintään keskimääräisen tuoton. Tällöin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen tapahtuu 25 vuodessa. Muista, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Tavoite 1: Säästöaste > 40 %

Sijoitussalkkuni koon ollessa vielä varsin maltillinen, on varallisuuteni kehitys riippuvaista vain omasta säästämisestäni. Säästämisaste on myös helpoin asia, mihin voin itse omilla toimillani vaikuttaa. Tärkeintä on vain huolehtia, että elämäntapainflaatio ei pääse yllättämään ja asetetun tavoitteen saavuttaminen pitäisi olla helppoa kuin heinänteko.

Tavoite 2: Sijoitussalkku > 60 000 euroa

Sijoitussalkun markkinakehitykseen vaikuttaminen on minusta itsestä riippumatonta, vaikka onnistuneilla tai epäonnistuneilla yhtiövalinnoilla voikin salkun kehitykseen hieman vaikuttaa. Tulen tallentamaan tulevan vuoden aikana vähintään 6 000 euroa uutta pääomaa salkkuun. Tarkoituksenani on jatkaa hyväksi todettua sijoittamistapaa, jonka voi lyhyesti kiteyttää seuraaviin pääpiirteisiin.

Sijoitetaan sekä kasvuyrityksiin että tasaisin tuloksen tekeviin yrityksiin. Pysyvästi huonoksi muuttunut yritys tai toimiala myydään pois salkusta riippumatta tappioiden määrästä. Annetaan loistavien yritysten pysyä, vaikka ne näyttelisivät suurta osaa salkusta. Tasapainotetaan salkkua ostamalla, ei myymällä. Mietitään yrityksen sopivuutta salkkuun 20 vuoden näkökulmasta, yksittäisillä kvartaaleilla ei ole merkitystä.

Tavoite 3: Nettovarallisuus > 110 000 euroa

Nettovarallisuustavoitteen nostaminen on ollut joka vuotinen traditio ja sitä se on myös tänä vuonna. Aikaisempi tavoite (80 000 euroa) tuli meinaan saavutettua vuoden etuajassa, niin laitetaan tavoite sitten kunnolla eteenpäin. Nettovarallisuuden kehittyminen on ollut paljon nopeampaa kuin olen koskaan osannut kuvitella markkinoiden ilmiömäisen kehityksen vuoksi. En usko enää näin nopeaan kasvuun, mutta nettovarallisuuden kehityksen ylläpitämiseksi olen kehitellyt uusia tapoja, joista yksi on myös uutena tavoitteena mukana.

Lainoja tulee tulevan vuoden aikana lyhennettyä nopeasti laskettuna noin 9 000 euron edestä, minkä lisäksi sijoitussalkkuun siirrän vähintään 6 000 euroa. Tämän verran nettovarallisuus pitäisi kasvaa siis minimissään, jos pörssiromahdusta ei tule.

Tavoite 4: Osinkotulo > 1 750 euroa

Osinkojen saaminen on tärkeässä osassa taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa, koska tarkoituksena ei ole myydä osakkeita elämäni ylläpitämiseksi, vaan taloudellinen riippumattomuus on enemmänkin osinkotuottoon sidottu. Osinkotuottojen kasvattaminen vuodesta toiseen ei ole kuitenkaan pääosassa, koska uskon osingonmaksun seuraavan onnistunutta tuloksen kasvua aina lopulta. Tämän vuoksi pitkän ajan tavoitteet ovat sidottuna enemmän salkun pääomaan kuin osinkoihin.

Tavoite 5: Sijoitusasunto

Olen muutamaan otteeseen puhunut sijoitusasunnon ostamisesta parhaimman ystäväni kanssa ja tämän osalta ollaankin jo siinä tilanteessa, että virallinen tarjous yhdestä asunnosta on tehty. Tarjouksemme kyseisen asunnon osalta on kuitenkin varsin paljon alle pyyntihinnan, koska näkemyksemme asunnon todellisesta arvosta (ennen remontteja) poikkeaa merkittävästi myyjän omasta. On siis hyvinkin mahdollista, että emme juuri tätä asuntoa tule ostamaan.

Tavoitteena on kuitenkin hyödyntää edullista lainarahoitusta oman varallisuuden kehittämiseksi ja tämän vuoksi tavoittelen ensimmäisen sijoitusasunnon ostoa tämän vuoden aikana. Sijoitusasunnon avulla nettovarallisuuden kehitys pitäisi helpottua, kun pääoman kerryttämisestä vastaa toinen henkilö.

Tavoite 6: Tulot > 50 000 euroa bruttona

Vaikka taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen on pääasiallisesti vain kiinni siitä, että kuinka pienen kulutuksen koet itselle riittäväksi (kääntäen, että kuinka paljon pystyt säästämään), niin suuret tulot tietysti nopeuttavat tätä asiaa ja vähentävät sijoitetulle pääomalle tarvittavan tuoton määrää.

Tavoitteena on tänä vuonna tienata vähintään 50 000 euroa bruttona, jonka saavuttamiseksi yritän saada vuoden aikana neuvoteltua palkankorotuksen, saavuttaa enemmän blogi- ja kirjoitustuloja sekä kasvattaa pääomatuloja (osinkojen ja mahdollisten vuokratuottojen muodossa). Huomioitavaa on kuitenkin se, että ilman lounasseteleitä ja puhelinetua, tienaan palkkatöistä vuodessa bruttona tällä hetkellä noin 45 000 euroa. Tavoitteen saavuttaminen ei siis missään tapauksessa tule olemaan itsestäänselvyys.

Muut kuin taloudelliset tavoitteet

Taloudelliset tavoitteet ovat todella tärkeitä vapauden lisäämiseksi, mutta ne eivät voi olla ainoita asioita mitä tavoitella. Muut kuin taloudelliset tavoitteet pitäisi jollain tasolla kuvastaa itselleni tärkeitä asioita ja niiden laatiminen laittaa aina pohtimaan, mitä elämältäni haluan.

Tavoite 7: Painon pudotus

Viime viikon kirjoituksessa mainostinkin, että olen pudottanut painoani 14 kilogrammaa kolmessa kuukaudessa ja aion jatkaa tätä kampanjaa vieläkin, mutta ei enää niin kovalla tahdilla. Olen nyt hieman kasvattanut annoskokoani, mutta yritän edelleen pudottaa painoani 6 kilogramman verran.

Tavoite 8: Blogin kirjoitus

Tavoitteenani on kirjoittaa vähintään yksi kirjoitus viikossa omaan blogiini ja yhden kirjoituksen kuukaudessa Viisas Rahaan. Olen laatinut ensimmäistä kertaa ikinä kirjoitusaikataulun ja saa nähdä kuinka sen kanssa käy. Ammattimainen suhtautuminen kirjoittamiseen voisi ainakin helpottaa blogin viemisessä seuraavalle tasolle. Pahimmillaan se muuttaa bloggaamisen toiseksi työksi ja sen kirjoittaminen voisi alkaa maistua puulta. Katsotaan miten miehen käy.

Tavoite 9: Pienen haaveen toteutus

Tavoite, jota en ole edes vielä määrittänyt itselleni. Olen kuitenkin sitä mieltä, että on hyvä vähän välillä hemmotella itseään ja toteuttaa pieniä haaveita. Katsotaan miksi se tänä vuonna muotoutuu.

Päivitin myös pitkän ajan tavoitteet sivulle, jonka löydät täältä.

Kommentit

  1. 40% säästötavoite kuulostaa upealta! Itse laitoin säästötavoitteeksi vain 8%. Huomaan olevani positiivisella tavalla kateellinen :) Sulla on kyllä asiat hyvällä tolalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina. Asiat ovat hyvällä tolalla ja niiden eteen on paljon tehty töitä. 8 % säästöaste on todella hyvä, suunnilleen sama mitä itsellä oli aikoinaan kun aloitin säästämään ASP-tilille ensimmäistä asuntoa varten! Onnea matkaan!

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-08

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Näin kuukausisäästät alaikäiselle Nordnetin Indeksirahastoon