Kuukausikatsaus 2021-04

 

Kuukausikatsaus 2021-04 - Osinkoinsinööri

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästelyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Tulot ja menot

Tulot
 • Nettopalkka 2427.56 euroa
 • Muut tulot: 318.92 euroa
 • Osingot: 339.62 euroa
Menot
 • Menot: 1362.42 euroa
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1749.61 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 70.19 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 174.93 euroa
Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Siskon synttärilahja 25 euroa
 • Autovakuutus 80 euroa
 • Vaatteet 73 euroa
 • Imuri 90 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen hyvä poikkeuksellisten kulujen jäädessä 268 euroon. Koronavuoden kulutus on jäänyt merkittävästi pienemmäksi, koska matkustaminen on jäänyt käytännössä kokonaan kustannuksista pois. Hauska myös huomata miten paljon sivukuluja toimistolla käyminen aiheuttaa (syöminen, polttoaine, vaatteet, jne.), jotka loistavat nyt poissaolollaan.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Nykyisellä maksutahdilla autolaina tulee loppumaan kesäkuussa 2022, mutta olemme harkinneet maksavamme koko lainan loppuosan joulukuussa 2021. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix&Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jokaikinen kuukausi seuraavat 18 vuotta).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli koko kuukauden ajan hyvällä tasolla ja tämän vuoksi säästöön tuloista (palkkatulot ja muut tulot) jäi 50.5 %, joten vuodelle asetettu tavoite (>40 %) tuli ylitettyä reilusti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1387.35 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.
Osinkoinsinööri - Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 174.93 euroa. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 2276.10 euroa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkoa maksoi Elekta (9.43 euroa), Neste (44.70 euroa), Kemira (64.82 euroa), Gjensidige (82.78 euroa), Metsä Board (67.79 euroa), Essity (33.53 euroa) ja Novo Nordisk (31.57 euroa). Tämän lisäksi KPO (Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa) maksoi pääomanpalautusta 5 euroa. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 366.91 euroa (brutto 485.20 euroa) ja pääomanpalautusta 5 euroa.

Tässä kuussa osakkeet ovat nousseet kautta linjan Gjensidigen jäädessä ainoaksi negatiivisen tuoton osakkeeksi kuukauden tähtäimellä. Lisäsin hieman osingoilla ja Superluotolla Essity positiota kvartaalituloksen julkaisun yhteydessä. Tulos oli odotetusti hieman pehmeämpi, mutta yrityksen pitkän aikavälin mahdollisuudet eivät ole muuttuneet mihinkään. Kirjoitin Essitystä aikaisemmin, jos haluat lukea asiasta tarkemmin.

Olen maininnut sijoitusasunnon ostamisesta jo useamman kerran kuukausikatsauksissa ja nyt voin vihdoin sanoa, että sijoitusasunto on nyt ostettu. Tai no sanotaanko niin, että tarjouksemme on hyväksytty, mutta kauppakirjaa ei ole vielä allekirjoitettu. Jos kiinnosta muuten saada tällaisia ilmoituksia paljon aikaisemmin tietoon, niin kannattaa ottaa seurantaan blogikirjoituksen loppupuolella olevat sosiaaliset mediat.

Tulen kirjoittamaan sijoitusasunnon hankinnasta ja siihen liittyvistä asioita useamman kerran, kun se sopii aikatauluihini. Sijoitusasunnon tiedot, velat ja käytetyt rahasummat eivät vielä näy tämän kuukauden kuukausikatsauksessa, mutta tulevat seuraavaan julkaisuun.

Kaikkien osakkeiden noustessa ja yleisesti ottaen hyvän pörssin tunnelman saattelemana salkkuni on tänään 58 694 euroa. Vuodelle asetettu 60 000 euron osakesalkku on siis aivan kivenheiton päässä.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa ja autolaina 240 euroa. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla suuremmaksi. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 5-10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Tulen tekemään tulevaisuudessa siis hieman maltillisempia arvonalennuksia ensimmäisen ollessa aivan liian suuri. Tarkoituksena on kuitenkin arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niin kuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen loistava ja hyvän pörssikurssien kehityksen vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 4 475 euroa.  Nettovarallisuuteni on tänään 97 103 euroa. Saman menon jatkuessa 100 000 euron haamuraja tulee ylitettyä jo kesällä. Alla vielä päivitetty nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus 

Ei enää niin uutena osiona kuukausikatsauksissani on netto- ja sijoitusvarallisuuden muutosta kuvaava kuvaaja blogin aloittamisesta tähän päivään asti, mistä lukijoiden on helppo nähdä, miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo pian 90 000 euroa.

Yhteenveto

Säästäminen onnistuu nykyään vaivatta ja erityistä vetoa siihen on antanut korona ja etätyöskentely. Jos et käy missään ja et matkusta, niin ei sitä rahaa mihinkään kulu. Vaikea sitä rahaa on käyttää neljän seinän sisällä. Sitten, kun koronasta joskus aika jättää, niin todennäköisesti kulutukseni nousee hieman, mutta samalla tulee poistumaan myös autolaina. Ehkä nykyinen kulutukseni taso on siis uusi normaali? No, sen näkee sitten.

Painonpudotus on mielestäni nyt saavuttanut lakipisteen, jossa paino ei enää käytännössä putoa. Aloitushetkestä painoa on pudonnut yhteensä 18.5 kilogrammaa ilman mitään poppaskonsteja ja vain kaloreiden laskennan avulla. Ensimmäisenä tavoitteenani oli pudottaa painoa 15 kilogrammaa, josta mentiin heittämällä yli. Toisena tavoitteena oli pudottaa painoa yhteensä 20 kilogrammaa tämän vuoden loppuun mennessä, mutta olen nyt alkanut miettimään luopumista tästä tavoitteesta ja pyrkiä säilyttämään nykyinen painoni. Jokainen lukija itse päättäköön, että onko kyseessä epäonnistuminen painon pudotessa vain 18.5 kilogrammaa.

Kuukaudessa oli kuitenkin kaksi kohokohtaa. Aloitetaan ensimmäisellä eli sijoitusasunnon ostamisella. Yli parinkymmenen näytön, seitsemän tarjouksen ja kymmenien työtuntien jälkeen ostotarjouksemme hyväksyttiin. Enää odotamme pankin ja välittäjän kauppakirjanlaatimista, minkä jälkeen vuokralaisemme pääsee muuttamaan uuteen asuntoon. Jos et ole ollut alusta asti blogin mukana, niin voit lukea taustaa sijoitusasunnon hankintaan tästä tekstistä. Reilu kolme vuotta siinä meni ensimmäisestä ajatuksesta asunnon hankintaan.

Sijoitusasunnon hankinnan takia ensi kuun kulutus tulee hetkellisesti räjähtämään käsiin, kun maksettavaksi tulee varainsiirtoveroa, lainantoimituspalkkiota ja muuta härpäkettä. Yhteensä käteistä siirtyy eri paikkoihin 9150 euroa ensi kuun aikana.

Toisena kuukauden kohokohtana mainittakoon se, että sain ensimmäisen rokoteannoksen. Rokotteen saaminen oli oikein toimiva täällä Turussa, kun rokotevalmisteenkin sai itse valita. Sivuvaikutuksia ei tullut nimeksikään ja enkä myöskään alkanut heti kilpailuttamaan puhelinliittymää 5G:ksi. Heinäkuussa sitten toisen annoksen aika ja sen jälkeen vakavan taudin saaminen pitäisi olla mahdotonta.

Vuosikatsauksien selaaminen on hieman taas myöhässä, kun elämässä on ollut niin monta rautaa tulessa. Asuntonäytöistä toiseen kulkeminen, välittäjien kanssa kommunikointi, useiden taloyhtiön asioiden hoitaminen, kirjoittaminen, itsensä kehittäminen ja palkkatyö. Kaikkien asioiden lomassa täytyy sitten muistaa ylläpitää parisuhdetta, omaa terveyttä ja nukkuakin.

Toiminimiyrittäjyyden aloittaminen on nyt hetkellisesti tauolla, mutta uskon siihen päätyväni jollakin aikavälillä. Useita ideoita on, mutta pitäisi silti vielä lisää kartoittaa kysyntää, kilpailijoita ja muita asioita. Ehkä tämäkin asia näkee jossain vaiheessa päivän valon.

Tämän vuoden teemana on ollut kasvattaa bloggaamisesta ja kirjoittamisesta saatavia sivutuloja (esimerkiksi yhteistyökirjoituksilla) ja vuosi on saanutkin jo varsin kohtuullisen startin. Olen onnistunut neuvottelemaan jo muutamia yhteistöitä (kuten Suomen Osakesäästäjät) ja tämän lisäksi olen ottanut useampaan yritykseen yhteyttä. Blogista ei ole tarkoitus tulla mainoksilla täytettyä sivustoa, mutta näillä kirjoituksilla on kuitenkin mahdollista kustantaa blogista aiheutua kuluja (kuten mainostaminen ja domain) pienellä haitalla.

Viisas Rahaan ilmestyy minulta teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Viimeisempänä, mutta ei vähäisempänä, asiana voisi mainita sen, että minusta on todennäköisesti tulossa uusi artikkeli lähiaikoina. Linkkaan tämän tekstin kaikkiin sosiaalisiin medioihin, joten muista ottaa seurantaan.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind