Kuukausikatsaus 2021-07

Kuukausikatsaus 2021-07, Talouden hallinta, Talouden seuranta, Osinkoinsinööri

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästelyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, terveydenhoito, lemmikit, auto).


Tulot ja Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2879.77 euroa
 • Muut tulot: 110.03 euroa
 • Osingot: 0.00 euroa
 • Vuokratulot: 202.40 euroa

Menot

 • Menot: 1596.38 euroa
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1945.01 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennyt: 108.83 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 128.62 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 353.15 euroa
 • Muut lainanlyhennykset: 500.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Mökkeily 165 euroa
 • Gini 20 euroa
 • Omavaraisuushaasteen tapaaminen ja hauskanpito 52 euroa
 • Uiminen (10-kortti) 40 euroa
 • Horizon Zero Dawn -peli 22 euroa
 • Vuokranantajan vakuutuksen vuosimaksu 63 euroa
 • Kesäkengät 34 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen hyvä ilman muutamaa poikkeuksellista kulua, joita oli 396 euron edestä.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Nykyisellä maksutahdilla autolaina tulee loppumaan kesäkuussa 2022, mutta olemme harkinneet maksavamme koko lainan loppuosan joulukuussa 2021. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi seuraavat 18 vuotta).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana kohtuullisen hyvällä tasolla poikkeuksellisista kustannuksista huolimatta. Säästöön tuloista (vain palkkatulot ja muut tulot; osingot ja vuokratulot ei ole huomioitu) jäi 44.6 %, joten vuodelle asetettu tavoite (>40 %) tuli ylitettyä juuri ja juuri. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1283.39 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun 353.15 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 3039.78 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa yksikään salkun yrityksistä ei maksanut osinkoa. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 876.16 euroa (brutto 1126.73 euroa), Betssonista 202.68 euroa (brutto 238.31 euroa) ja pääomanpalautusta 17 euroa.

Uuden pääoman siirtäminen osakesalkkuun pysyy pienempänä tämän vuoden loppuun asti, kun koitan kerätä rahaa pankkitilille yllättäviä menoja varten. Tämän lisäksi suunnitelmana on maksaa autolaina kokonaisuudessaan pois joulukuussa. Kuten viime kuukausikatsauksessa mainitsinkin, niin ensi vuoden alusta alkaen alan laittamaan rahaa osakesalkkuun taas isommalla kädellä.

Ostin kuukauden aikana Superluotolla Intrumin osakkeita, josta tulen kirjoittamaan lähiaikoina enemmän lisää.

Kirjoitin kuluneen kuukauden aikana Zoetiksesta, joka on saanut varsin vaisun vastaanoton lukijamääriä tarkasteltaessa. Tämä voi yksinkertaisesti johtua myös ajankohdasta, kun ihmiset ovat viettäneet suurimman osan vapaa-ajastaan ulkona nauttimassa kauniista kesäkeleistä. Jos sinua kiinnostaa tietää Zoetiksesta lisää, niin suosittelen lukemaan tämän tekstin.

Asuntosijoitukset

Ensimmäinen sijoitusasunto on nyt vihdoin ostettu ja asunnon omistus siirtynyt allekirjoittaneelle sekä sijoituskumppanille. Vuokralainenkin on jo muuttanut asuntoon ja vuokranmaksu tuloutuu tilillemme aina kerran kuukaudessa.

Asuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 600 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 300 euroa kuukaudessa.

Sijoitusasunnon nopeat faktat ovat listattuna alla olevaan taulukkoon. Asunnon yksityiskohtaiset luvut sijoitusnäkökulmasta ovat nähtävistä tämän linkin takaa.

Osinkoinsinööri - Sijoitusasunto

Sijoitukset yhteensä

Osakkeiden kehitys oli varsin mollivoittoista, minkä vuoksi osakesalkkuni nousi vain hieman viime kuusta jääden 60 536 euroon. Vuodelle 2021 asetettu tavoite tuli saavutettua siis puolivuotta aikataulua edellä, kuten toukokuun kuukausikatsauksessa jo mainostin. Tavoitteita on varmasti tarvetta päivittää jälleen, koska aion seurata tietysti sijoitusvarallisuudessa myös sijoitusasunnon tuomaa varallisuutta. Sijoitusasunto huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 68 636 euroa.

Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri - Sijoitusvarallisuus

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa, sijoitusasuntolaina 300 euroa ja autolaina 245 euroa. Tämän lisäksi maksoin puolisolleni lainanlyhennystä 500 euroa. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla suuremmaksi. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 5–10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Tulen tekemään tulevaisuudessa siis hieman maltillisempia arvonalennuksia ensimmäisen ollessa aivan liian suuri. Tarkoituksena on kuitenkin arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niin kuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen kohtuullisen hyvä, velkojen lyhentäminen jatkuu voimakkaasti ja osakkeissa myllerrellään oman salkun osalta suunnilleen paikallaan. Tämän vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 1881.62 euroa.  Nettovarallisuuteni on tänään 112 899 euroa, joten koko vuodelle asetettu tavoite tuli saavutettua jo hyvissä ajoin. Alla vielä päivitetty nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Ei enää niin uutena osiona kuukausikatsauksissani on netto- ja sijoitusvarallisuuden muutosta kuvaava kuvaaja blogin aloittamisesta tähän päivään asti, mistä lukijoiden on helppo nähdä, miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys

Yhteenveto

Kesäloma tuli vietettyä ja tekstiä kirjoittaessa olen palannut takaisin sorvin ääreen. Vietin lomani pääasiallisesti kotosalla, kun omasta riskiryhmästäni ja puolisoni työstä (sairaanhoitaja) johtuen matkustaminen ei tänä vuonna vielä onnistu. Aloitin kuitenkin lomani viettämällä viikon mökillä, joka on aina yhtä mahtavaa. Jopa niin mahtavaa, että tulen todennäköisesti tulevaisuudessa hankkimaan mökin yhdessä ystäväni kanssa.

Kävin heinäkuun alkupuolella koeajamassa Tesla Model 3 ja kokemus oli mieletön. Sen verran mahtava kokemus, että päätin ostaa kyseisen auton heti, kun nettovarallisuus ylittää 1 000 000 euroa.

Kuukausi oli mahtavia tapahtumia täynnä ja mieleenpainuvimmat olivat varmasti Duunitorin ja Salkunrakentajan haastattelut. Olen säännöllisen epäsäännöllisesti käynyt mediassa kertomassa sijoittamisestani ja taustoistani, mistä olen ponnistanut vauraaksi. Haastatteluiden tarkoituksena on näyttää, että kouluttautumisella ja pitkäjänteisellä yrittämisellä on mahdollista Suomessa vaurastua ihan normaalilla kuukausipalkalla, kunhan taloudellinen osaaminen on kunnossa.

Kesä ja kauniit lämpimät kelit ovat aiheuttaneet sen, että hetkelliset blogini lukijamäärät romahtivat. Olin huolissani, että Googlen algoritmin päivitykset olivat tämän taustalla, mutta selkeästi kelien viilentyessä lukijat ovat taas blogiin löytäneet. Jopa niin hyvin, että tässä kuussa on ollut eniten kävijöitä koskaan yhden kuukauden aikana.

Kesälomallani kerkesin vihdoin käymään kaikkien seuraamieni yritysten (joita on itseasiassa tällä hetkellä 92 kappaletta) vuosikatsaukset läpi ja laatimaan ostoslistan eri yrityksistä. Ostoslista on taas pullea ja en tule koskaan kerkeään ostamaan niitä kaikkia.

Kirjoitin Tavoitteet 2021 -kirjoituksessa, että haluaisin kuluvan vuoden aikana toteuttaa pienen haaveen. Keksin jo alkuvuodesta itselleni haaveen, jonka haluan toteuttaa ja se oli purjehtiminen suurella purjelaivalla Turusta Tallinnaan Tall Ship Racing -tapahtuman aikana. Jos tapahtuma ei ole sinulle tuttu, niin siinä suuret purjelaivat matkustavat Euroopan kaupungeista toisiin kaupunkeihin ja samalla kaupungeissa järjestetään paljon tapahtumia. Yksityishenkilöillä on mahdollisuus ostaa purjehduslippu ja oppia purjehtimaan (tai ihan vaan matkustaa, jos ei halua tehdä mitään purjelaivalla) valtavilla purjelaivoilla. Valitettavasti tapahtuma peruttiin tältä heinäkuulta ja seuraava on tietääkseni vasta neljän vuoden päästä.

Sain vihdoin myös toisen koronarokotteen, mikä tarkoittaa sitä että parin viikon sisällä pääsen elämään hieman vapaampaa elämää. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tulen käymään toimistolla kerran viikossa ja uskaltaudun käymään maauimalassa jatkamassa rakasta uintiharrastustani. Koronarokotteen sivuvaikutuksista saattaa monet olla kiinnostuneita, niin voin kertoa, että niitä ei tullut nimeksikään. Ehkä ainoa asia, minkä sen jälkeen olen huomannut, on hieman normaalia isompi väsymys. Mikä toisaalta ei välttämättä liity asiaan yhtään mitenkään.

Viisas Rahaan ilmestyy minulta teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana