Myynnit 4 – Betsson, Elekta

Myynnit 4 - Betsson, Elekta

Sijoitussuunnitelmanani on ostaa osakkeita ja olla myymättä niitä koskaan, paitsi jos omistamassani yrityksessä tapahtuu jotain peruuttamatonta tai koko liiketoiminta-ala muuttuu pysyvästi. Hankin käytännössä yrityksiä ikuiseen omistukseen, vaikka yhtä yritystä olen ostanut myös lyhyeen omistukseen (Betsson). Pyrin antamaan jokaiselle yritykselle viisi vuotta mahdollisuutta osoittaa sijoitusteesini oikeaksi. Jos näin ei tapahdu, niin yritys saa lähteä salkusta ja mahdollinen tappio tai voitto hyväksytään määrästään riippumatta.

Myynnit -postauksissa kirjaan ylös perustelut myynneille, jotta voin tulevaisuudessa nähdä olivatko myyntiperusteeni oikeat. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitus- tai myyntivinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista ja voitoista.

Betsson

Betsson on ruotsalainen uhkapeliyritys, jonka liiketoiminta voidaan jakaa muutamaan eri osa-alueeseen mitkä ovat kasino, bingo, pokeri, urheiluvedonlyönti ja arvat. Betssonin tunnetuimmat brändit ovat Betsson, Betsafe ja NordicBet. Betsson on tähän mennessä ollut ainoa lyhytaikainen omistus salkussani, koska se ei tiukan regulaation vuoksi sovellu pitkään salkkuun. Betssonin aikaisemmat ostokirjoitukset on löydettävissä seuraavien linkkien takaa (Ostot 17, Ostot 18 ja Ostot 23). Päädyin kuitenkin myymään Betssonin heti tuottotavoitteen täytyttyä.

Kirjoitin Betssonin sijoitusteesistä seuraavasti vuoden 2021 huhtikuussa:

”Betsson on ollut alusta alkaen itselleni lyhyt positio ja tulen luopumaan omistuksistani todennäköisesti tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alussa, kun Alankomaiden niin kutsuttu jäähdyttelyperiodi päättyy ja Betsson saa uudestaan lisenssin toimia maassa loka-marraskuusta alkaen (tämänhetkinen arvio). Alankomaat on tärkeä markkina Betssonille ja uskoisin tämän yhdessä koronapandemian kanssa pulskistavan Betssonin tuloslaskelman viimeistä riviä. Toisin sanoen uskon pääseväni eroon osakkeistani vähintään 100 prosentin voitolla.”

Arvioni yrityksen kehityksestä piti vain osittain paikkansa. Alankomaiden jäähdytysperiodia viivästytettiin ja lopulta heinäkuussa 2023 Betsson vetäytyi kokonaan hakemasta lisenssiä Alankomaihin suurien viiveiden vuoksi. Tämä arvio meni siis täysin metsään. Täysin oikeaksi arvioksi osoittautui kuitenkin se, että koronapandemia lisäsi ihmisten uhkapelaamista, joka nähtiin tuloslaskelman viimeisellä rivillä. Pitää myös sanoa, että koronapandemian jälkeinen huono taloustilanne on vielä entisestään lisännyt ihmisten uhkapelaamista, joka tietty yrityksen kannalta loistava juttu, mutta surullista ihmisten takia. Vuoden 2023 Q3-osavuosikatsauksessa Betsson oli tehnyt liikevoittoa kolmen kvartaalin aikana noin 11.6 SEK osakkeelta, kun vuonna 2020 se oli koko vuoden osalta vielä 7.32 SEK. Olin siis täysin oikeassa, että yrityksen voitot kasvavat ja osakekurssi seuraa aina lopulta perässä. Viimeisenä olin väärässä osakkeen pitoajasta. Luulin saavani tuottotavoitteen täyteen jo vuoden 2021 loppupuolella ja niin myös tapahtuikin (13.9.2021 tuottotavoite täyttyi), mutta aloin ahnehtimaan ja en myynyt osaketta. Heti tämän päivän jälkeen Betssonin toimitusjohtaja irtisanottiin ja alkoi monta yrityksen sisäistä sekoilua, joka siirsi tuottotavoitteen täyttymisen tammikuulle 2023.

Koska Betssonin hankinnat oli tehty niin alhaisista kursseista (tai fundamenttien näkökulmasta alhaisista tasoista), näin hyvin vähän mahdollisuutta isoille tappioille, mutta samaan aikaan näin kuitenkin hyvin monta positiivista ajuria, jotka toteutuessaan (edes osittain) tuplaavat osakekurssin hyvinkin nopeasti. Näin myös tapahtui.

Tämän sijoituksen suhteen onnistumiset oli selkeästi oikeiden positiivisten ajureiden tunnistaminen, mutta samaan aikaan pitää sanoa, että ahneus heikensi saatua vuosituottoa pitoajan pidentymisen vuoksi. Jälkiviisaana voi myös sanoa, että pitoajan pidentämisellä vieläkin suurempien voittojen saaminen olisi ollut mahdollista (osakekurssi on tänään 111 SEK), mutta pidin sentään toisella kerralla kiinni sanoistani, kun tuottotavoite täyttyi. Sanoisin myynnin olleen siis onnistunut, vaikka voittoa jäi osittain saamatta.

Myin kaikki (650 kpl) Betssonin osakkeet 9.1.2023 91.46 SEK hintaan, joka tarkoittaa välityspalkkioiden (112.07 SEK) jälkeen 59 337 ruotsin kruunua, joka euroihin muutettuna kyseisen päivän valuuttakurssilla on noin 5297.31 euroa. Olin ostanut Betssonin osakkeet kolmessa erässä (8.11.2019, 30.1.2020 ja 18.2.2021) ja omistin osakkeita parhaimmillaan 650 kpl keskihinnalla 49.32 SEK ilman välityspalkkioiden huomioimista. Välityspalkkiot huomioituna keskihinta oli 49.80 SEK. Betsson maksoi omistusaikana osinkoja (tai oikeasti redemption share muodossa) 613.39 euron edestä ennen veroja. Veroja ei tarvitse huomioida, koska tappioiden vuoksi en kyseisten vuosien aikana maksanut senttiäkään pääomaveroa. Osakkeiden myyntihetkellä (valuuttakurssien muutokset huomioiden) tein voittoa 2196.03 euroa ja osingot huomioituna 2809.42 euroa. Sijoitetulle pääomalle saatu tuotto oli siis karvan verran yli 100 prosenttia.

Betsson sijoitus, Betsson osakekurssi, Betsson osinko

Betssonin kurssikehitys viimeisen viiden vuoden ajalta. Jostain syystä Nordnet ei näytä osto- ja myyntitapahtumia Betssonin osalta lainkaan.

Elekta

Elekta on ruotsalainen syövänhoitolaitteita- ja ohjelmistoja kehittävä ja myyvä yritys. Elektan tuotteet voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan eli ohjelmistoihin ja laitteistoihin. Vaikka Elektan myynti on pääasiallisesti painottunut ohjelmistojen ja laitteistojen myyntiin, niin myynnistä silti 40 prosenttia tulee palveluista. Liikevaihdolla mitattuna Elekta on suuri tekijä, koska se on maailman toiseksi suurin yritys kyseisellä toimialalla heti Varian Medical Systemssin jälkeen. Elektan aikaisempi ostokirjoitus löytyy täältä. Ensimmäisestä Elekta ostosta ei ole ostokirjoitusta, koska en silloin vielä kirjoittanut Osinkoinsinööri-blogia.

Kirjoitin Elektan sijoitusteesistä seuraavasti lokakuussa 2021:

”Elekta sijoituksena on itselläni ainoa, joka ei perustu niinkään arvostustasoihin, sen hetkiseen tuloksentekokykyyn tai lähivuosien odotettuun kasvuun. Sijoituksen taustalla on enemmänkin ajatus siitä, että kyseisellä toimialalla tulee olemaan pitkässä juoksussa kasvava kysyntä, markkinasta riittää osuuksia kaikille ja kannattavuuden (ja sitä kautta osakekurssin) pitäisi lopulta kuitenkin seurata muuta kehitystä.”

Tarkoituksena oli aluksi myydä Elektan osakkeet vain realisoidakseni tappiot ja palata omistajaksi myöhemmin, mutta päädyin kuitenkin olemaan antamatta Elektalle uutta mahdollisuutta ilman, että yritys ensiksi osoittaa laadukkaan yrityksen merkkejä. Tähän päivään mennessä sitä ei ole tapahtunut ja merkkejä muutoksesta ei myöskään ole lähitulevaisuudessa.

Elektan omistuksen suurin yksittäinen virhe oli yritykseen rakastuminen ja välinpitämättömyys arvostustasosta. Yritys, joka ei kasva ja ei saa tulosta tehtyä, ei kuulu osakesalkkuun, vaikka yrityksen liiketoiminta olisi kuinka mielenkiintoista ja maailmaa pelastavaa. Varsinkaan korkealla arvostustasolla. Tämän vuoksi minun on hyvin vaikea nähdä itseäni uudestaan Elektan omistajaksi paitsi, jos osakkeesta pyyhitään arvostuksesta pois 50-60 prosenttia ilman syytä (esimerkiksi koronapandemian aiheuttama pörssiromahdus). Todennäköisesti silti jättäisin ostamatta ja ostaisin jotain muuta yritystä.

Myin kaikki (250 kpl) Elektan osakkeet 24.11.2022 58.58 SEK hintaan, joka tarkoittaa välityspalkkioiden (76.25 SEK) jälkeen 14 569 ruotsin kruunua, joka euroihin muutettuna kyseisen päivän valuuttakurssilla on noin 1341.40 euroa. Olin ostanut Elektan osakkeet kahdessa erässä (19.8.2016 ja 6.10.2021) ja omistin osakkeita parhaimmillaan 250 kpl keskihinnalla 82.55 SEK ilman välityspalkkioiden huomioimista. Välityspalkkiot huomioituna keskihinta oli 83.23 SEK. Elekta kerkesi maksamaan omistusaikana osinkoja 146.11 euroa ennen veroja. Veroja ei tarvitse huomioida, koska tappioiden vuoksi en kyseisten vuosien aikana maksanut senttiäkään pääomaveroa. Osakkeiden myyntihetkellä (valuuttakurssien muutokset huomioiden) tein tappiota sijoituksella 771.87 euroa ja osinkojen jälkeen 625.76 euroa.

Elekta sijoitus, Elekta osinko, Elekta osakekurssi

Elektan kurssikehitys koko pörssihistorian aikana. Sininen piste näyttää ostokohtani ja punainen myynnin ajankohdan.

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Vastuunvapauslauseke.

Kommentit

  1. Miten toimit bettsonin kanssa? Tuliko profittia ja onko muita vedonlyönti osakkeita tullut osteltua? Mielenkiintoinen aiheena, varsinkin nyt laman alkaessa luulisin olevan kohtuu hyvä sijoituskohde :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voittoa tuli tosiaan Betssonin kanssa 2809.42 euroa "osingot" huomioituna. Ja olet täysin oikeassa, vaikeassa taloustilanteessa nämä toimijat pärjäävät erityisen hyvin, kun ihmiset lisäävät pelaamista.

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 07-2024

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana