Ostot 17 - Intrum ja Betsson



Osto-ohjelmani jatkui tällä kertaa Intrumin position lisäämisellä sekä uuden yrityksen, Betssonin, avauksella. Tavoitteenani on tehdä vähintään yksi osto kvartaalissa, mutta tällä kertaa niitä tuli tehtyä kaksi DNAn ostotarjouksesta vapautuneilla rahoilla. Ostot -postauksissa kirjaan ylös perustelut hankinnoille, jotta voin tulevaisuudessa nähdä millä perusteella olen yrityksen osakkeita ostanut. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista ja voitoista (disclaimer).

Betsson

Betsson on ollut ostolistani kärjessä jo vuoden päivät, mutta olen odottanut osakkeen laskua ennen siihen tarttumista. Betsson on uhkapelejä tarjoava yhtiö, joka on monelle vältetty toimiala sen epäeettisyyden sekä kasvavan regulaation vuoksi. Se, että onko Betsson parempi toimija kuin muut yritykset alalla, niin siihen on todella vaikea vastata. Sanoisin, että kaikki ovat ihan yhtä hyviä tai pahoja. Betsson on varsin pieni tekijä liikevaihdolla mitattuna verrattuna esim. Veikkaukseen (500 miljoonaa vs 13 miljardia).

Olen listannut Betssonin luvut alla olevaan taulukkoon aina vuodesta 2012 lähtien. Tarkastelen yrityksiä pääasiallisesti vain vuosikatsausten perusteella, mutta kiinnostavien kohteiden osalta myös osavuosikatsauksien osalta. Betssonin liikevaihto on kasvanut tarkasteluaikana keskimäärin 16.3 %:a vuodessa ja liikevoiton osuus on pysynyt keskimäärin 23.6 %:ssa. Betssonilla on äärimmäisen kova oman pääoman tuotto sen ollessa keskimäärin 28.6 %. Betssonin osinko oli hyvin kasvussa aina vuoteen 2016, jonka jälkeen Betsson muutti omaa osingonjakopolitiikkaansa. Osingonjako on nykyään n. 50 % tuloksesta, joka on mielestäni järkevää. Tällä tavoin Betssonille jää enemmän rahaa lainojen hoitoon sekä yritysostojen tekemiseen.



Betsson julkaisi Q3 tuloksensa 24.10, joka oli mielestäni kohtuullinen. Kaikki liiketoimintaa kuvaavat arvot olivat laskussa, mutta siihen vaikuttavat sekä viime vuoden äärimmäisen korkeat arvot (MM-kisat) että Hollannissa säädetty jäähdytysperiodi. Näistä kahdesta asiasta riippumatta liikevaihdon marginaali on pysynyt lähellä viime vuosien keskiarvoa ja tuloksen teko on ollut hyvää. Vuoden 2019 EPS tulee näillä näkymin asettumaan noin 5.5-6.0 SEK alueelle tarkoittaen nykyisellä osakekurssilla (16.11.2019, 47.95 SEK) noin 8 PE-arvoa Betssonin yhteenlasketut lainat Q3 tuloksen aikoihin oli noin 2 miljardia SEK, joten nykyisellä tuloksentekokyvyllä kaikkien lainojen maksaminen onnistuisi vähän reilussa kahdessa vuodessa.

Odotuksissani on kaksi hieman heikompaa vuotta Betssonille, jonka jälkeen Hollannin pelilisenssijärjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2021 ja seuraavat MM-kisat ovat Qatarissa vuonna 2022. Ostot pitää kuitenkin tehdä ns. huonoina aikoina, jotta hyviin tuottoihin olisi parempi mahdollisuus.

Oston tiedot

Ostin yhteensä 250 kpl Betssonin osakkeita 08.11.2019 46.23 SEK kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Ensi vuoden osinkoennuste asettuu noin 3 SEK tuntumaan, joka tarkoittaa noin 6.5 % osinkotuottoa ostohinnalle. Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista. Myyn osakkeet vain siinä tapauksessa, että Betssonin osake kaksinkertaistuu.

Intrum

Olen kirjoittanut laajemmin Intrumista jo kiinnostavat sijoituskohteet sarjassa, joka on luettavissa täältäOlen edellisen kerran ostanut Intrumia kesäkuussa 2018, jonka kirjoitus on luettavissa täältä. Intrum on ollut varsin edullista pitkän aikaa, joten päädyin lisäämään omistustani yrityksessä pienen laskuttelun jälkeen juuri ennen Q3-tulosta. Q3-tulos julkistettiin 23.10, joka oli mielestäni kaikin puolin erittäin hyvä. Liikevaihto kasvoi, EBIT kasvoi 35 % ja lainaportfolion marginaaleissa oli lievää kasvua. Intrum kertoi myös uudelleen rahoittaneensa lainansa 7 ja 8 vuoden maturiteetilla suotuisilla koroilla. Vuoden juokseva EPS on asettunut noin 20 SEK tasolle, joka antaa nykyisellä kurssilla (16.11.2019, 249.7 SEK) PE-arvoksi noin 12.5. Pidän tätä hinnoittelua erittäin kohtuullisena. Intrumin kassassa on tällä hetkellä 4.4 miljardia SEK rahaa (kasvua 3 miljardia vuoden takaiseen), joten osingon maksaminen on turvattu (viime vuonna osingonmäärä 1.25 miljardia SEK).

Alla vielä listattuna Intrumin luvut vuosilta 2012-2018. Taulukosta näkee, että Intrum on kasvanut merkittävästi viime vuosina erityisesti Lindorfin ostamisen jälkeen. Operatiivinen kassavirtakin on ollut hyvin kasvussa, joka tukee näkemystä, että Intrumilla tehdään asioita oikein. Ettei koko arvosteluni Intrumista menisi ihan palvomiseksi, niin on hyvä muistaa, että Intrumilla on merkittäviä lainaportfolioita esim. Italiassa (yhteisyritys Intesa Sanpaolon kanssa), jotka ovat tunnettuja ”hyvästä” talouden hallinnasta. Riskejä siis on, mutta kyytiin pääsee mielestäni melko edullisesti tällä hetkellä.



Oston tiedot

Ostin yhteensä 50 kpl Intrumin osakkeita 03.10.2019 232.96 SEK kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Salkussani on Intrumin osakkeita tällä hetkellä 150 kpl 235.97 SEK keskimääräisellä hinnalla, joka viime vuoden osingolla (9.50 SEK) antaa osinkotuotoksi 4.0 %. Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista.

Mitä hankintoja sinun kuukauteesi on kuulunut?


Kommentit

  1. Kiitoksia tuosta Betssonnin arvioinnista/ haarukoinnista. Olen ohittanut kyseisen paperin ilman, että olen tutustunut milläkään tapaa lukuihin. …. Asiasta toiseen; tutustuin rapiat viikko sitten Austevoll Seafoodiin ja kaupat tuli. Nyt ollaan likemmäs 10 % miinuksella, joten yrittänyttä laitettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään! Betsson on mielenkiintoinen yhtiö, joten kannattaa vilkaista! :) Joskus ostot menevät vähän pieleen lyhyen ajan sisällä, mutta uskon sen korjaantuvan pitkällä aikavälillä. Ihmiset tulevat syömään lohta enemmän tulevaisuudessa ja varsinkin kiinan länsimaalaistuminen lisää myyntiä. Austevoll näyttää olevan varsin paljon edullisemmin hinnoiteltu kuin omistamani MOWI (PE 15 vs 25), joka on varsin hinnoissaan tällä hetkellä. Onnea sijoitukselle vaikka alku onkin huono!

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 07-2024

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana