Ostot 25 - Elekta ja Essity

Ostot 25 - Elekta ja Essity, Elekta osake, Elekta osinko, Elekta analyysi, Elekta fundamenttianalyysi, Essity analyysi, Essity osinko, Essity fundamenttianalyysi

Osto-ohjelmani sai jälleen jatkoa ja tällä kertaa kävin ostoksilla Ruotsissa kahdesti. Salkkuuni päätyi syövän hoitoon erikoistunutta Elektaa ja hygienia- ja terveystuotteita valmistavaa Essityä, joita molempia omistin jo entuudestaan. Ostot -postauksissa kirjaan ylös perustelut hankinnoille, jotta voin tulevaisuudessa nähdä millä perusteella olen yrityksen osakkeita ostanut. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista ja voitoista.

Elekta

Elektalla on työntekijöitä noin 4500 kpl ja Elektan tuotteita myydään noin 120 maassa. Elekta on globaalitekijä syövän hoidossa ja heidän laitteillaan hoidetaan vuodessa noin 2 miljoonaa potilasta. Elektan laitteita on asennettu noin 7000 sairaalaan. Esimerkiksi Helsingin yliopistollisessa sairaalassa löytyy Elektan laitteita.

Elektan tuotteet voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan eli ohjelmistoihin ja laitteistoihin. Vaikka Elektan myynti on pääasiallisesti painottunut ohjelmistojen ja laitteistojen myyntiin, niin myynnistä silti 40 prosenttia tulee palveluista.

Elektan suurimpiin kilpailijoihin kuuluvat Varian Medical Systems, Viewray, Brainlab ja Accuray. Liikevaihdolla mitattuna Elekta on maailman toiseksi suurin syöpähoidon laitteistojen toimittaja heti Varian Medical Systemsin jälkeen. Muut samalla toimialalla toimivat yritykset ovat merkittävästi pienempiä liikevaihdolla mitattuna, joten alan konsolidaatiota tullaan varmasti näkemään tulevaisuudessa.

Kiitos parantuneen terveydenhuollon ja lääkkeiden, ihmiset elävät kokoajan vanhemmiksi ja vähemmissä määrin on tauteja tai sairauksia mihin enää menehdytään. Tämän trendin vuoksi syöpien määrä tuntuu kasvavan vuodesta toiseen, vaikka todellisuudessa kyse saattaa olla vain siinä, että enää mihinkään muuhun ei juurikaan kuolla.

Elektan mukaan joka viides ihminen globaalisti tulee saamaan syövän elämänsä aikana ja on ennustettu, että parin vuosikymmenen jälkeen syöpä tulee olemaan korkein kuolemaa aiheuttava sairaus maailmassa. Vaikka luku on suuri ja saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille hikikarpaloita otsalle, niin pitää myös todeta se, että ihmiset myös elävät nykyään pidempään syöpädiagnoosin jälkeen kiitos kehittyneiden laitteiden ja hoitojen.

Elekta Osake, Elekta sijoitus, Elekta syöpähoito, Elekta säteilytyshoito
Iso osa ihmisistä tulee saamaan syöpädiagnoosin elämänsä aikana.

Vaikka syöpä ja varsin korkea kuolleisuus ovat ikäviä asioita, niin voidaan kuitenkin sanoa olevamme ”megatrendin” äärellä. On päivän selvää, että syöpähoitoja on enemmän tulevaisuudessa kuin tällä hetkellä. Voidaan siis vetää sellainen johtopäätös, että Elekta ja sen kilpailijat tulevat kasvattamaan liikevaihtoa yli vuosikymmenten.

Elekta sijoituksena on itselläni ainoa, joka ei perustu niinkään arvostustasoihin, sen hetkiseen tuloksentekokykyyn tai lähivuosien odotettuun kasvuun. Sijoituksen taustalla on enemmänkin ajatus siitä, että kyseisellä toimialalla tulee olemaan pitkässä juoksussa kasvava kysyntä, markkinasta riittää osuuksia kaikille ja kannattavuuden (ja sitä kautta osakekurssin) pitäisi lopulta kuitenkin seurata muuta kehitystä. 

Toistaiseksi Elektan tuloksenteko on ollut ala-arvoista ja jokainen pudotus osakkeelle on ollut perusteltu. Olen kuitenkin aina ostanut yritystä lisää, kun sen eteenpäin katsova PE on näyttänyt lukua 20, joka on varsin kohtuullinen kyseisen toimialan yritykselle.

Siinä missä asiakkaille myydään fyysisiä laitteita, niin ohjelmistojen merkitys on myös suuri ja kasvamaan päin syövänhoidossa. Elekta on useampaan otteeseen maininnut, että he ovat panostaneet ja lisänneet digitaaliseen työnkulun merkitystä, joka nopeuttaa ja auttaa jo tällä hetkelläkin kuormittautunutta terveydenhuoltohenkilökuntaa omassa työssään.

Useimmat toimialat kokivat kovia koronapandemian aikana, mutta tuntuu, että Elekta selvisi siitä pienin naarmuin. Kyseisen vuoden aikana liikevaihto kasvoi hieman, tilauskanta kasvoi kuutisen prosenttia, markkinaosuus kasvoi seitsemän prosenttiyksikköä (42 prosenttiin) ja EBITDA pysyi noin 20 prosentissa. Varsin onnistunut vuosi vaikkakin matkustaminen ja laitteiden asentaminen sairaaloihin oli merkittävästi vaikeampaa.

Viime vuoden aikana Elektan uusi laitteisto, Harmony (”linear accelerator” eli lineaarinen kiihdytin), sai hyväksytyn FDA selvityksen. Tämä on erittäin hyvä uutinen, koska Harmony nopeuttaa syövän hoitoa merkittävästi ja parantaa sairaaloiden tehokkuutta (kuinka monta potilasta voidaan hoitaa päivän aikana).

Alla olevassa taulukossa on nähtävissä Elektan taloudelliset luvut aina vuodesta 2012 vuoteen 2020. Elekta on toimialalle tyypillisesti hinnoiteltu korkein arvostelukertoimin.

Elektan taloudelliset tunnusluvat, Elekta fundamenttianalyysi, Elekta osinko, Elekta sijoitus, Elekta osake

Elektan taloudelliset tunnusluvut vuodesta 2012 vuoteen 2020.

Elektan osakkeen kurssikehitys ei ole ollut mitenkään rakettimaista, mutta osaketta on pystynyt ostamaan kohtuullisilla tunnusluvuilla useamman kerran viimeisten vuosien aikana. Elektan arvostus on ollut kireä useaan otteeseen, joka on sitten tulospettymysten kohdalla pudottanut osakkeen uusiin pohjiin. Itse olen ollut näissä kohdissa sitten ostamassa osaketta salkkuun.

Elekta osake, Elekta kurssikehitys

Elektan osakekurssin kehitys viimeisen kymmenen vuoden aikana sekä ostotapahtumat. Lähde: Nordnet.fi

Oston tiedot

Ostin yhteensä 125 kpl Elektan osakkeita 9.10.2021 95.27 SEK kappalehintaan (sis. välityspalkkiot, ilman niitä 94.7 SEK). Osakesalkussani on tällä hetkellä Elektan osakkeita 250 kpl 83.22 SEK keskimääräisellä hinnalla. Kirjoittaja omistaa kirjoituksessa mainittua osaketta kirjoitushetkellä. Kuluneen vuoden osingon maksumäärällä laskettuna osinkotuotto keskihinnalle on noin 2.6 prosenttia.

Essity

Essityn ostamisesta olen kirjoittanut jo kerran aikaisemmin ja kyseinen teksti on luettavista täältä. Kuten huomaat tämän kappaleen loppuosasta, niin position lisäys Essityyn on tullut tehtyä melkein kuusi kuukautta sitten, joten tämän kirjoittaminen on pahasti myöhässä. Yksinkertaisesti olen vain unohtanut kirjoittaa blogiin, että kasvatin Essityn omistustani.

Ostot -kirjoituksen lisäksi esittelin Essityn kuukauden osakkeena tammikuussa 2021, jonka laaja kirjoitus on luettavissa täältä. Koska kyseisestä yrityksestä on jo paljon varsin tuoretta tekstiä olemassa, niin en kirjoita kaikkea uudestaan vaan lisään vain muuttuneet tiedot, joista ensimmäisenä päivitetty katsaus yrityksen taloudellisiin lukuihin.

Essity osake, Essity osinko, Essity fundamenttianalyysi, Essity analyysi
Essityn taloudelliset tunnusluvut vuodesta 2017 alkaen.

Tämän lisäksi voidaan vielä tarkastella yrityksen pörssikurssin kehitystä viimeiseltä neljältä vuodelta. Ostoajankohtienkin osalta voidaan sanoa, että ne eivät ole osuneet sen hetkisiin pohjiin ja koko positionikin on jopa hieman pakkasella.

Essity osake, Essity osakekurssi, Essity osinko

Essityn ostojen ajoitukset eivät ole osuneet nappiin. Kuvan lähde: Nordnet.fi

Oston tiedot

Ostin yhteensä 60 kpl Essityn osakkeita 23.4.2021 281.18 SEK kappalehintaan (sis. välityspalkkiot, ilman niitä 280.00 SEK). Salkussani on Essityn osakkeita tällä hetkellä 120 kpl 275.78 SEK keskimääräisellä hinnalla. Kirjoittaja omistaa kirjoituksessa mainittua osaketta ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista. Kuluneen vuoden osingon maksumäärällä laskettuna osinkotuotto keskihinnalle on noin 2.5 prosenttia.


Kirjoituksessa näkyvä taulukko on ladattavissa Työkalu yritysten arvioimiseen numeerisesti blogitekstistä. Kyseisen taulukon avulla onnistut fundamenttianalyysissä ja teet parempia osakepoimintoja.

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

Kommentit

  1. Moi. Mitä mieltä Bolidenin osakkeesta? Minusta näyttää mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Hartsa! En ole valitettavasti tutustunut Bolideniin sijoituskohteena, vaikka olen siellä joskus töissä ollutkin. Vältän henkilökohtaisesti yrityksiä, jotka toimivat metallien valmistuksen alalla, koska ovat niin vahvasti metallien arvonkehityksen armoilla ja täten eivät mielestäni sovellu pitkään omistukseen (+20 vuotta). Lyhytaikaiseen omistukseen voi hyvin sopiakin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana