Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

 Asumiskustannukset omakotitalossa, sähkölämmitteisen omakotitalon kustannukset, omakotitalon asumiskulut

Viime vuoden alkupuoliskolla teimme puolisoni kanssa elämämme isoimman hankinnan, kun ostimme uudiskohteen Liedosta ilman omarahoitusosuutta. Kaupat asunnosta tehtiin suullisesti rakennuttajan kanssa jo maaliskuussa 2022, mutta siirsimme kauppakirjan allekirjoituksen kesäkuulle, kun keräsimme taloutemme kassavirrasta tarpeeksi rahaa maksaamme laillisen ryöstön eli varainsiirtoveron. Tänään muutosta asuntoon on kulunut tasan vuosi (tai teksti itseasiassa siirtyi julkaistavaksi vasta seuraavalle päivälle tästä, mutta ei se ole nyt niin justiinsa) ja tarkoituksena on katsoa mitkä ovat toteutuneet asumiskustannukset ensimmäisen vuoden aikana.

Leikin viime toukokuussa ennustusukkoa ja tein arvion asumiskustannuksista uudessa asunnossa ja vertailin sitä edelliseen kerrostaloasuntoomme. Suosittelen lukemaan kyseisen kirjoituksen ensin ja jatka vasta sitten tämän kirjoituksen lukemista eteenpäin.

Asumiskustannusennuste osui varsin lähelle toteumaa – Vain muutamassa kohdassa rahaa kului suunniteltua enemmän

Hypätään suoraan asiaan ja aloitetaan tarkastelemaan asumiskustannusten toteumaa ja vertaillaan sitä niin ennusteeseen kuin vertailukohtaan, jona toimii aikaisempi kotimme eli kerrostalohuoneisto. Kommentoidaan tuloksia vasta taulukon jälkeen.

Asumiskustannusten vertailu omakotitalon ja kerrostaloasunnon välillä

Jotta taulukon tulkitseminen on sinulle mahdollisimman helppoa, niin tässä muutama lisätieto helpottamaan ymmärtämistä:

  • Uuden omakotitalon kustannuksia ennustaessa käytin kulutussähkön hintana 12.0 snt/kWh:ta.
  • Omakotitalon kokonaissähkön kulutukseksi oletin vuodessa 11 555 kWh:ta, joka on vastaavan asunnon toteutunut kulutus, jonka välittäjältä sain asuntoa ostettaessa.
  • Kerrostaloasunnon vesimaksu on kiinteä 25 euroa per henkilö, koska asuntokohtaisia vesimittareita ei ole taloyhtiössä.
  • Vuosikohtaiseksi veden kulutukseksi omakotitalossa arvioin 40 kuutiota per henkilö.
  • Jätehuollon maksu on palvelulle, jossa jäteastia tyhjennetään neljän viikon välein.
  • Lainakustannukset sisältävät sekä lainanlyhennykset, korot kuin muut palkkiot. Uuden asunnon lainakustannusten toteuma on todellisuudessa pienempi kuin kirjattu arvo, koska otimmekin ensimmäiseksi kuudeksi kuukaudeksi lyhennysvapaan. Jos haluat poistaa lyhennysvapaan vaikutuksen, niin vähennä summasta 5280 euroa ja saat oikean toteuman.
  • Vanhan kerrostalohuoneiston kustannus on laskettu samalla sähkön hinnalla kuin omakotitalon, mutta muuten on käytetty toteutuneita kustannuksia.
  • Kerrostaloasunnossa oli taloyhtiöverkko ja omakotitaloon asennutin valokuidun. Asennuksesta aiheutunutta kulua ei huomioida vertailussa.

Aloitetaan tulosten kommentointi sähkönkulutuksesta. Sähkönkulutus asettui vuoden aikana 10 022 kWh, kun olin alun perin arvioinut kulutuksen olevan 11 555 kWh. Vaikka sähkökulutus jäi paljon ennakoidusta, meni sähköön kuitenkin hieman enemmän rahaa kuin suunnittelin. Syynä eroavaisuuteen oli se, että olin arvioinut uuden sähkösopimuksen hinnan olevan 12 snt/kWh, kun lopullisen sopimuksen hinnaksi tulikin 15.89 snt/kWh. Tämän lisäksi sähkönkulutukseen alentavasti vaikutti kiertoilmatakan asentaminen joulukuussa, mutta sen eksaktia vaikutusta sähkönkulutukseen on mahdotonta arvioida, koska en laittanut ylös, kuinka monena päivänä takkaa käytimme. Näppituntumana sanoisin, että takka vähensi sähkön kulutustamme noin 1000-1500 kWh (takan käyttö vähensi sähkön kulutusta noin 20 kWh päivässä ja lämmitimme kolmen kuukauden ajan lähes päivittäin). Viimeisimpänä voi mainita myös sen, että talvi oli normaalia leudompi, joka näkyi myös suotuisasti sähkön kulutuksessa.

Sähkön vuosikulutus sähkölämmitteisessä omakotitalossa, uudiskohteen sähkönkulutus omakotitalo

Vuoden sähkönkulutus Carunan verkkopalvelusta otettuna.

Veden kulutus oli hieman suunniteltua matalampaa, kun se jäi koko vuoden osalta 56 kuutioon. Motivan mukaan keskimääräinen suomalainen käyttää 119 litraa vettä vuorokaudessa, joka tekee vuodessa 43.435 kuutiota. Meitä on taloudessa kaksi, joten kulutuksemme on 28 kuutiota vettä vuodessa per sierainpari. Käytämme vettä siis kolmanneksen vähemmän kuin keskimääräiset suomalaiset. Jos meillä ei olisi tuija-aitaa, niin vedenkulutuksemme olisi varmasti vielä huomattavasti vähemmän. Ensimmäisenä kesänä kastelimme myös todella paljon juuri istutettua nurmikkoa, jota tuskin tarvitsee tulevana kesänä enää tehdä.

Kiinteistövero, vuokratontin maksu ja kotivakuutus olivat hieman suunniteltua korkeammat, koska kaikkiin tehtiin indeksikorotus. Ei kuitenkaan mitään merkittävää.

Jätehuolto ja hälytysjärjestelmä taas maksoivat oikeastaan juuri sen verran kuin oli arvioitu. Pieni heitto jätehuollossa johtuu siitä, että polttoaineiden korkean hinnan vuoksi Lassila & Tikanoja teki korotuksen jätehuollon hintoihin.

Viimeisimpänä kohtana on lainakustannukset, jotka olivat vaikein osa laittaa tähän ”oikealla tavalla”. Koska asunnon muutosta johtuvat kustannukset olivat valtavat kiitos varainsiirtoveron, niin päädyimmekin ottamaan lyhennysvapaata kuudeksi kuukaudeksi. Ajattelin aluksi laittaa tähän tekstiin oikean toteuman, mutta mielestäni tämä olisin antanut asiasta liian hyvän kuvan, jonka myötä lisäsinkin mukaan lyhennysvapaan aikana ”maksamatta jätetyt” lainalyhennykset. Mielestäni vertailu on niiden myötä tarkempi ja kuvaavampi. Vertailuna käytetyn entisen kotimme, nykyisen sijoitusasunnon lainakustannukset olivat myös hieman korkeammat kuin aikaisemmassa tekstissä arvioin vain ja ainoastaan siksi, että huhtikuussa 2023 oli koron tarkistuspäivä ja korko nousi reilusti.

Päivitys: Lisäsin vielä taulukkoon valokuidun, joka unohtui listauksesta koska sain neuvoteltua sen ilmaiseksi ensimmäisen vuoden ajaksi.

Omakotitalossa asuminen on meidän tapauksessa hieman kalliimpaa kuin kerrostalossa

Yhteenvetona tarkastelusta voi sanoa, että omakotitalossa asuminen on meidän tapauksessa hieman kalliimpaa kuin pienemmässä kerrostaloasunnossa vaikka suuremman lainamäärän vaikutus poistettaisiin. Pienillä muutoksilla (hälytysjärjestelmän poisto, sähkönkulutuksen vähentäminen, vedenkulutuksen pienentäminen) asumiskustannukset saisi hinattua kyllä hyvin lähelle toisiaan. Vaikka muutoksia ei tekisi, niin saamme asua omassa rauhassa ja maksamme tästä luksuksesta 60 euroa kuukaudessa (335 euroa lainakustannukset huomioituna) per nuppi verrattuna kerrostaloasumiseen. Onko tämä kaiken arvoista? Meidän tapauksessa kyllä, mutta en voi vastata asiaan kenenkään muun puolesta.

Vertailussa ei ole mukana joitakin asioita, kuten puutarhanhoitoa, mutta mielestäni puutarhanhoito on puolisolleni enemmänkin harrastus (josta maksan tietysti puolet, koska olen siinä myös itse hyötyjänä), niin en ottanut sitä mukaan tähän vertailuun. Vertailussa on myös pois esimerkiksi polttopuiden ostaminen, mutta niiden vaikutus on kirjaimellisesti joitakin kymppejä, niin en jaksanut lähteä arvioimaan kuinka monta kuutiota poltimme talven aikana (noin 1 kuutio meni, jos sitäkään).

Onko sinun tapauksessa omakotitalossa asuminen ollut huomattavasti edullisempaa kuin kerrostalossa?

Kirjoituksessa käytettyyn kuvaan olen saanut käyttöoikeuden.

Kommentit

  1. Kyllähän tuossa jo kuukausitasollekkin omakotitalon "vastiketta" kertyy... Listauksessa ei ollut nettiä? Itse avasin aiemmin ensitaloni kk kuluja oheisen julkaisun lopussa.
    http://vuokranantajantarina.blogspot.com/2020/01/omakotitalon-ostajan-opas-ostoprosessi.html

    Mielestäni aika mielekkääseen eroon pääsee kerrostaloon tms verrattuna. Paljon myös makuasioista kiinni ja useat kulut jne varsin tulkinnanvaraisia kun tekee vertailua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio. Olin unohtanut kokonaan internetin. :D Lisäsin taulukkoon ja myös tekstiin. Jäi huomioimatta, koska ensimmäisen vuoden valokuitu on ollut ilmainen. Olemme maksaneet vain kytkennästä ja asennuksesta. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Kuukausikatsaus 2024-01

Kuukauden Osake - Eolus Vind