Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Omakotitaloon muuttaminen on edelleen suosittua ja monen suomalaisen unelma siitä huolimatta, että kerrostaloasuminen on kaupungistumisen myötä enemmissä määrin suositumpaa kuin aikaisemmin historiassa. Omakotitalossa on kuitenkin sitä jotenkin, mitä monet haluavat tavoitella: pysyvyyttä, rauhallisuutta ja yksityisyyttä. Voit olla oman kotisi herra ilman välittömiä naapureita valittamassa aina kaikesta.

Tyypillisesti omakotitalo ei ole monenkaan ensiasunto niiden korkeiden hintojen vuoksi (ainakin kasvukeskuksissa), minkä takia monien polku omistusasujana kulkee kerrostaloasunnon kautta. Näin tapahtui myös minun kohdallani. Huhtikuussa 2017 ostimme puolisoni kanssa ensiasuntomme, kolmion Turun lähiöstä aivan luonnonsuojelualueen kupeesta. 

Tarkoituksemme oli lopulta päätyä omakotitaloasujiksi, mutta meidän piti kulkea tätä kautta kerätäksemme tarpeeksi omaa pääomaa. Kummallakaan ei ollut vanhempia, jolta olisi voinut saada vapaita vakuuksia käytettäväksi.

Ennen kuin pystyin sanomaan puolisolleni nyt olevan hyvä hetki ostaa omakotitalo ja mahdollisesti kasvattaa asumiskustannuksia, niin minun piti tietysti selvittää asia ensin itselleni. Minun on helppo tehdä päätöksiä melkein mistä tahansa maailman asiasta nopeastikin, kunhan olen selvittänyt päätettävän asian yksityiskohdat itselleni. 

Muutto uuteen asuntoon on vasta kesäkuun 3. päivä, mutta tästä huolimatta uskoisin tietäväni jo nyt melko tarkasti tulevaisuuden asumiskustannukset. Tämä on myös tämän päiväisen tekstin aihe. Vaikka sinua ei kiinnostaisi juuri minun asumiskustannukset, niin luulen sinun oppivan silti jotain. Erityisesti, jos omakotitaloasuminen on vasta haaveena, niin on hyvä tietää mihin kuluihin joudut varautumaan muuttaessasi asumismuotoasi.

Omakotitalossa asuminen on edullisempaa kuin kuvittelin – Ero asumiskustannuksista johtuu pääasiallisesti vain suuremmasta velasta ja vuokratontista

Kerrostaloissa tyypillisesti kaikki yksittäiset kulut löytyvät hoitovastikkeen alta, joten kaikkiin kustannuksiin ei useinkaan törmää, varsinkaan jos ei juurikaan perehdy taloyhtiön tilinpäätöksiin. 

Omakotitalossa asiat ovat sitten toisin. On jätehuoltomaksua, kiinteistöveroa ja tonttivuokraa, jotka ovat jokainen omana kulunaan. Taloyhtiöissä hoitomaksuilla katetaan myös paljon heikosti näkyviä asioita, kuten pihan hoitoa, jotka taas omakotiasujan pitää itse kokonaan hoitaa. 

Intuitiivisesti voisi ajatella, että omakotiasujalla on edullisemmat asumiskustannukset, koska monessa tapauksessa hän tekee työn niin pihanhoidon kuin lumenkolaamisen osalta. Päätin ottaa asiasta selvää, että onko asia todella näin.

Ostimme Liedosta täysin uuden omakotitalon maaliskuun puolella (silloin siis tarjouksemme hyväksyttiin), jonka kauppa vahvistuu kesäkuun alussa. Kerroin asunnon rahoittamisesta jo aikaisemmin blogin puolelta, joten jos et ole sitä vielä lukenut, niin se löytyy täältä: Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Jos muuten haluat nähdä kuvia asunnosta, niin suosittelen ottamaan seurantaan Instagram-tilini. Omakotitalo sijaitsee vuokratontilla, joka oli pieni minus, mutta pakollinen paha melko alhaisen budjetin vuoksi. Halusimme stressivapaata asumista ja sitä uskomme saavamme täysin uudessa kodissa. Olen hieman avannut asunnon kriteereitä täällä, mutta voisin joku kerta tästä kirjoittaa hieman lisääkin.

Kustannusten vertailun osalta olen ottanut kaiken mahdollisen huomioon paitsi puutarhan/pihan hoidon. Tämä vain siksi, että en osaa tällä hetkellä antaa juuri mitään arviota siitä, että miten paljon pihan ylläpitäminen tulee maksamaan. Veikkaisin, että puhutaan kuitenkin varsin pienestä vuosittaisesta kulusta.

Kerrostaloasunnon kulut ovat viime vuoden toteutuneet kustannukset kuitenkin yhdellä muutoksella vertailtavuuden parantamiseksi. Minulla on edelleen tämän vuoden syyskuun loppuun asti erittäin halpa määräaikainen sähkösopimus (4.77 senttiä/kWh) ilman perusmaksua, joten olen vaihtanut molemmille asunnoille saman hinnan kulutussähkölle. Olisi mielestäni hieman epäreilua, että kerrostalon sähkönkulutus olisi laskettu vanhalla hinnoittelulla ja omakotitalon ennuste uudella sähkön hintatasolla.

Tässä kuitenkin vihdoin kustannusten vertailutaulukko katsottavaksi.

Omakotitalon ja kerrostaloasunnon asumiskustannusten vertailu

Jotta pystyt tulkitsemaan yllä olevaa taulukkoa paremmin, niin tässä vielä laskussa käytetyt olettamukset ja hinnoittelut:

 • Kulutussähkön hinnassa on käytetty 12.0 senttiä/kWh:ta. Tällä hetkellä on mahdollista saada tätäkin edullisempia sähkösopimuksia, mutta myös kalleempia.
 • Omakotitalon kokonaissähkön kulutukseksi vuodessa on oletettu 11 555 kWh:ta, joka on vastaavan asunnon toteutunut kulutus, jonka välittäjältä sain.
 • Kerrostaloasunnon vesimaksu on kiinteä 25 euroa per henkilö, koska asuntokohtaisia vesimittareita ei ole taloyhtiössä.
 • Vuosikohtaiseksi veden kulutukseksi omakotitalossa on arvioitu 40 kuutiota per henkilö.
 • Jätehuollon maksu on palvelulle, jossa jäteastia tyhjennetään neljän viikon välein.
 • Lainakustannukset sisältävät sekä lainanlyhennykset, korot kuin muut palkkiot.

Kuluissa on mukana ylimääräisenä hälytysjärjestelmän, joka ei tietenkään ole pakollinen hankinta, mutta halusin sen itse ottaa turvaksi, kun asunto ei sijaitse täysin keskustassa. Jos et itse tälläistä tarvitse, niin voit pyyhkäistä kuluista pois 600 euroa.

Kuten taulukosta näkee, niin meidän tapauksessa omakotitalossa asuminen on hieman kalliimpaa kuin kerrostalossa. Omakotitalossa asuminen olisi itseasiassa edullisempaa kuin kerrostalohuoneistossa, jos tontti olisi oma ja velkaa molemmissa asunnoissa olisi saman verran. Kuitenkin maksamalla noin 130 eurolla kuukaudessa (65 euroa per henkilö) saamme yksityisyyttä, oman pihan ja upouuden kodin, mitä pidän itse varsin hyvänä diilinä.

Ostimme omakotitalon 100 prosentin velkavivulla samalla jättäen nykyisen kotimme sijoitusasunnoksi, minkä vuoksi lainankustannukset ovat suuremmat kuin aikaisemmin. Uskon kuitenkin asunnon arvon nousevan tulevaisuudessa, minkä myötävaikutuksesta voimme käyttää asunnosta vapautuvia vakuuksia myöhemmin uuden sijoitusasunnon ostoon yhdessä puolisoni kanssa. Samalla tietysti velka lyhenee, joka edesauttaa tässä tehtävässä.

Tulemme siis nostamaan elintasoamme tämän ostoksen myötä, mutta onneksi molemmilla meillä on varsin korkea säästöaste, joten vielä muuttamisen jälkeenkin rahaa jää sijoittamista ja elämistä varten. Pitää kuitenkin vielä todeta, että uuden kodin myötä taloutemme kassavirta heikkenee hieman, mutta onko se aina kaikista tärkeintä? Mielestäni ei. Muuton jälkeenkin oma säästöasteeni pitäisi olla yli 40 prosenttia. Ehkä se vielä riittää.

Onko sinun tapauksessa omakotitalossa asuminen ollut edullisempaa kuin kerrostaloasunnossa?

Kirjoituksessa olevaan kuvaan on saatu käyttöoikeus kiinteistön välittäjältä.

Kommentit

 1. Moikka! Noissa hälyttimissä kannattaa suosia muita kuin kuukausimaksullisia (verisure/sectoralarm)tulee halvemmaksi pidemmän päälle. Toki kertakustannus isompi mutta maksaa itsensä takaisin 2-3 vuodessa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaisitko sanoa mikä palveluntarjoaja tarjoaa tälläistä vaihtoehtoa? Katsoin meinaan kolme suurinta toimittajaa ja kaikilla palvelu oli sama. Laitteet maksetaan aluksi (itse sain nämä kaikki ilmaiseksi yhtä laitetta lukuunottamatta) ja turvapalvelu itsessään on kuukausimaksullinen.

   Poista
 2. Onko tuo ostamanne talo sähkölämmitteinen? Entä tarvitseeko teidän ostaa miten paljon uusia kalusteita, mitkä kerrostalokämppään jää esim vuokralaisille tai ei muuten sovi uuden kodin tyyliin, millainen summa näihin menee? Tässä voisi myös mainita varainsiirtoverosta :) Me muutettiin miehen kanssa jouluna uuteen asuntoon, miehelle se oli ensiasunto ja minulle ei, joten pääsin tammikuulla maksamaan n. 2500 € varainsiirtoveroja. Uuuh aaah. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, on sähkölämmitteinen. Talon lämmitys on toteutettu poistoilmalämpöpumpulla ja vesikiertoisella lattialämmityksellä. Rakennuttajan, välittäjän ja internetin mukaan tämä pitäisi olla erittäin energiatehokas tapa lämmittää asuntoa.

   Tulen tekemään toisen kirjoituksen muuttoon liittyvistä kustannuksista, koska niitä riittää. En halunnut tehdä tekstistä sekavaa, mikä olisi ollut mahdollista, jos olisin puhunut asumiskustannuksista ja muuttoon liittyvistä kustannuksista samassa tekstissä. :)

   Varainsiirtoveroon nyt pelkästään meillä menee 11 840 euroa. Uusiin huonekaluihin (sohva, sänky, grilli, sohvarahi, matot, jne) on budjetoitu 4000 euroa ja on siinä ja siinä, että riittääkö se. Tämän lisäksi tulee sitten liittymämaksut (valokuitu ja kaapeli-TV) ja muut pienet jutut. Mutta kuten sanottua, tämä teksti tulee kyllä lopulta luettavaksi tänne :)

   Poista
  2. Jep, poistoilmalämpöpumppu omakotitalossa, eli suorasahkölämmitys talvella. Se 1,5kw ei paljoa lämmitä kun tarve on 6kw. Oli se sähkönhinta sitten kui ka halpa tahansa!! Laita ilmavesikone siihen rinnalle, autaa huomattavasti. Toisaalta, hälyttimiä ei tarvitse omakotitalossa, pelkät tarrat riittää!!! Samoin kyltti kameravalvonnasta, joka pakollinen kun kamera pihalla!!?? Pikku keinoilla saa okt kustannuksia äkkiä alas. Nuukailu esim lämpöpumpun ja talotekniikan ja yms sähköjen korjailussa ei kuulu siihen. Säästö pikkujutuilla avustaa vuodessa paljon.
   Laita 6kw sähköpaneeleja katolla, näin esim.

   Poista
 3. Talvella vaan ahkeraa takankäyttöä.Ja ilmalämpöpumppu tietysti on ehdoton isossa asunnossa. Pyykinpesukone kuivausrumpu ja Astianpesukone pienkulutteisina elikkä kannattaa kerralla maksaa vähän enemmän.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana