Kuukausikatsaus 2022-05

Kuukausikatsaus 2022-05, Kuluseuranta, Osinkoinsinöörin tulot ja varallisuus

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto). 

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2795.36 euroa
 • Muut tulot: 42.29 euroa
 • Osingot: 555.29 euroa
 • Vuokratulot: 194.88 euroa
 • Muut pääomatulot: 12.00 euroa
 • Superluoton nosto: 1500.00 euroa

Menot

 • Menot: 1131.65 euroa
 • Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 1378.95 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 102.70 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 124.88 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 94.98 euroa
 • Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli todella vähän poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Osinkoinsinööri -domain, 35 euroa
 • Viisaudenhampaan poisto, 46 euroa
 • Ravintolaillallinen, 85 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen erittäin hyvä. Ainoa normaalia korkeampi kulukategoria oli ravintolat, koska kävimme puolisoni kanssa useamman kerran kuukauden aikana tapaamassa ystäviämme hyvän ruuan ääressä, joten ravintolabudjetti nousi tämän vuoksi melkein 200 euroon.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana todella hyvällä tasolla ja tulot olivat hieman normaalia korkeammat osinkovirran vuoksi. Säästöön kaikista tuloista (palkkatulot, muut tulot, osingot ja vuokratulot) jäi 68.6 prosenttia, joten vuodelle asetettu tavoite (50 prosenttia) tuli ylitettyä. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 2468.17 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Menot

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 94.98 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 902.44 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osingonsa maksoivat BASF (200.25 euroa) ja Intrum (355.04 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1104.19 euroa (brutto 1413.45 euroa).

Kuukausi on ollut itselleni niin kiireellinen, että en ole juuri kerinnyt edes miettimään osakesalkkuni tilannetta. Asunnon ostamisen vuoksi nostin osakesalkkuani vasten 1500 euroa Superluottoa, jotta pystyin aloittamaan huonekalujen ostamisen hieman aikaisemmin. Olisin voinut välttää tämän lainan nostamisen sillä, että olisin ollut pari viikkoa uudessa asunnossa ilman sänkyä ja sohvaa, mutta halusimme saada asunnon heti asuttavaan kuntoon, jotta voimme järjestää tuparit jo ensimmäisellä viikolla.

Markkinoiden voliteetti on edelleen todella korkeata sillä salkkuni on seilannut 52 000 ja 60 000 euron välillä viimeiset pari kuukautta. Heikkohermoiselle tämä on varmasti haastavaa aikaa, mutta itse en ole kerinnyt asiaan sen enempää edes kiinnittää huomiota.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Asuntosijoitukset

Ensimmäinen sijoitusasunto on tyytyväisen vuokralaisen vuokraamana määräaikaisella sopimuksella, joka päättyy toukokuun lopussa vuonna 2022. Vuokranmaksu tuloutuu tilillemme aina kerran kuukaudessa, joka menee kokonaisuudessa hoitovastikkeen, vesimaksun ja lainanlyhennysten maksamiseen. Olemme sopineet vuokralaisen kanssa pienestä vuokrankorotuksesta 1.6.2022 alkaen, joka tulee näkymään seuraavassa kuukausikatsauksessa.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 3600 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 300 euroa kuukaudessa.

Asuntosijoitussalkkuuni tulee tästä kuukaudesta lähtien toinen rivi, kun nykyinen kotimme muuttuu sijoitusasunnoksi samalla, kun muutamme tämän viikon perjantaina uuteen omakotitaloon. Uudet vuokralaiset muuttavat asuntomme heti seuraavana päivänä. Olemme sopineet vuokralaisten kanssa, että heidän ei tarvitse maksaa vuokraa vielä ensimmäiseltä kuukaudelta, vaan ensimmäinen vuokra tuloutuu meille heinäkuussa.

Koska nykyinen kotimme muuttuu sijoitusasunnoksi, tulee sijoitusvarallisuuteni kasvamaan todella merkittävästi. Kotimme arvioitiin juuri uudestaan ja asuntomme myyntihinnaksi on arvioitu 182 000 euroa, josta omistan puolet. Koska olen maksanut lainaa hieman normaalia nopeammin ylimääräisillä lainanlyhennyksillä, on minulla lainaa asunnossa enää 46 000 euroa. Tämän vuoksi asunnossa on omaa pääomaa kiinni 45 000 euroa

Osinkoinsinööri - Sijoitusasunnot

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni on pysynyt hyvin vertailuindeksien yläpuolella, joten laskua vuoden aikana on vain noin 5 prosenttia. Osakesalkkuni arvo tänään näyttää 55 705 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 111 805 euroa. Toisin sanoen tänään on ensimmäinen päivä, kun sijoitusvarallisuuteni on yli 100 000 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri - Sijoitusvarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 300 euroa ja toisen sijoitusasuntoni (entinen kotini) laina lyheni 350 euroa. Ensi kuusta alkaen omakotitalon korot alkavat juoksemaan, mutta lainanlyhennysvapaan vuoksi ensimmäinen lyhennys tulee vasta joulukuussa 2022.

Kuukausi oli säästämisen suhteen erittäin hyvä ja velkojen lyhentäminen jatkui normaalilla tavallaan. Osakkeet laskivat kuitenkin reilusti, minkä vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana vain 811 euroa. Nettovarallisuuteni on tänään 127 770 euroa, joka on kaikkien aikojen suurin luku kuukausikatsauksessa. Ensi kuussa tulee niin merkittävän suuria kuluja, että tähän lukemaan tuskin hetkeen päästään takaisin. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo melkein 120 000 euroa.

Yhteenveto

Kuukausi on mennyt niin kovaa vauhtia, että en ole kerinnyt juurikaan päivittämään kuulumisia edes sosiaalisen median tileilläni. Tämän lisäksi myös blogin ylläpitäminen on jäänyt hieman normaalia vähemmälle. Olen ollut niin kiireellinen muuttoon liittyvien asioiden lisäksi myös taloyhtiön hallituksen tehtävissä. Toimin yhdessä taloyhtiössä hallituksen puheenjohtajana ja yhdessä hallituksen varajäsenä, ja molemmissa taloyhtiöissä on ollut paljon kokouksia.

Uuteen kotiin on nyt ostettu kaikki kalliit huonekalut valmiiksi luottokortilla ja ne tulevat maksettavaksi kesäkuun puolessa välissä. Päädyimme ostamaan sohvan Ikeasta (1134 euroa), Weberin Spirit E-310 kaasugrillin Gigantista (549 euroa) ja olohuoneen maton Jotexilta (377 euroa). Tämän lisäksi olen hakenut valmiiksi jo jäteastian ja postilaatikon. Kun muutto on saatu päätökseen, niin teen erillisen kirjoituksen muuton kustannuksista yksityiskohtaisesti kuvien kera.

Käteisen säästäminen näköjään onnistuu jopa minulta, kun sille asetetaan pakko. Viimeisen kolmen kuukauden aikana olen säästänyt melkein 6 500 euroa, josta suurin osa on ollut käteistä. Toivottavasti pysyn tässä vielä koko loppuvuoden ajan, jotta saan kerättyä hyvän hätävarakassan sen jälkeen, kun valtio on ryöstänyt minut (varainsiirtovero).

Sijoitusvarallisuuteni saavutti nyt ensimmäistä kertaa kuusinumeroisen summan kiitos toisen sijoitusasunnon korkean oman pääoman vuoksi. Aloitin sijoittamisen 16.12.2015 ostamalla 1000 eurolla Oriolan osakkeita. Kuusinumeroisen sijoitussalkun saavuttaminen kesti minulta siten 6 vuotta 5 kuukautta ja 15 päivää, joka on suunnittelemaani aikataulua huomattavasti nopeammin. Pitää kuitenkin sanoa, että mielestäni saavutin yli 100 000 euron sijoitusvarallisuuden liian helposti, kun oma asuntoni siirtyi sijoituskäyttöön. Pitää olla kuitenkin iloinen tästä eikä yrittää keksiä huonoja puolia näinkin isosta ja hienosta asiasta.

Vaikka blogin puolella on ollut tänä vuonna hiljaisempaa kuin aikaisemmin, niin kulisseissa kuitenkin tapahtuu paljon kivoja asioita. Kesän aikana pitäisi ilmestyä yksi haastattelu tarinastani, jonka tulen jakamaan sosiaaliseen mediaan uutisen nähdessä päivänvalon. Sen lisäksi kaksi todella suurta asiaa pitäisi tulla julki vielä tämän vuoden aikana, mutta niistä ei voi vielä puhua mitään, ennen kuin ne ovat täysin varmoja. Kannattaa siis ottaa seurantaan sosiaalisen median tilini, jos sinua kiinnostaa kuulla näistä lisää vähän myöhemmin.

Kesälomaan on enää vajaa neljä viikkoa. Olen todella kesäloman tarpeessa, joten toivottavasti aika menee nopeasti!

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

 1. Kumpi on pitkällä tähtämellä hyödyllisempää: Uudelleensijoittaa osingot, jolloin ajallinen ja useamman osakkeen hajautus tasaa riskiä vai ostaa vain sellaisia osakkeita, jotka eivät jaa koskaan osinkoa ja pyrkivät kasvamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen kerta, kun sinulle maksetaan osinkoa, pitää sinun maksaa siinä välissä verot (paitsi, jos omistat osakkeet osakesäästötilillä tai rahastojen kautta). Jos voisi saada osingot esimerkiksi kyseisen yrityksen osakkeina (jolloin ei tarvitsisi maksaa veroa), niin valitsisin tämän itse 100 kertaa 100:sta. Jos taas omistat vain yrityksiä, jotka eivät maksa koskaan osinkoa, voi se vaikuttaa negatiivisesti sijoituskokemukseesi sitä kautta, että et koskaan saa ns. palkkiota sijoittamisestasi kuin vain "excelissä kasvavina lukuina". Vaikka osinkosijoittaminen ei paperilla ole yhtä fiksua kuin kasvusijoittaminen (kasvuyritykset usein eivät maksa osinkoa), niin motivaation ylläpitäminen sen kanssa onnistuu todella hyvin. :) Lyhyesti sanottuna en osaa sanoa, mikä on sinulle toimivin tapa, vaan se sinun pitää testata itse :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02