Muuton kustannukset nousivat yli 20 000 euroon

Muuttobudjetti, Miten paljon muuttaminen maksaa, Kuinka paljon kannattaa varata rahaa muuttoon, Varainsiirtovero omakotitalossa

Muutimme uuteen omakotitaloomme kesäkuun alussa, joten olemme asuneet uudessa kodissamme jo kahden kuukauden ajan. Muuton vuoksi kirjoittaminen blogiinkin on kärsinyt, kun sisustaminen, maalaaminen ja muut pienet hommat ovat pitäneet minut kiireisempänä kuin koskaan. Kirjoitustakin tehdessä käyn välillä vahaamassa saunanlauteita, joten hommat ovat vieläkin vähän kesken. 

Vaikka kodin ostaa täysin uutena (olemme asunnossa siis ensimmäiset asukkaat ja asunto oli ostohetkellä noin kuukauden vanha), niin asunnon sisustamiseen saa työnnettyä pitkän pennin vaikka kaikkea ei ostaisikaan Vepsäläiseltä.

Tutkimusten mukaan muutto on yksi ihmisen stressaavimmista kokemuksista, johon minun on vaikea yhtyä. Olen muuttanut elämäni aikana kymmeniä kertoa, kun vanhempani ovat vaihtaneet työpaikkaa, joten en ole koskaan oikein juurtunut mihinkään. Kotini on ollut siellä, missä läheiseni ja tietokoneeni on. 

En kuitenkaan yhtään ihmettele, jos jollekin muutto aiheuttaa stressiä, kun aikataulu muutolle on yleensä lyhyt, pakkaamista saa tehdästä vanhalla asunnolla ja laatikoiden purkamista uudella kämpällä. Todennäköisesti myös apukäsiä ei ole hirveästi saatavilla, joten keho on myös fyysisesti koetuksella parhaimmillaan useamman päivän ajan. Muuttopalvelun voi aina tietysti ottaa, mutta onneksi minulla on sen verran läheisiä ystäviä, joilta sain jälleen kerran apua muutossa kalja- ja ruokapalkalla.

Vaikka muutto ei aiheuta minulle harmaita hiuksia (joita on muuten nykyään ihan perkuleesti, mutta ne on varmaan tullut työn takia???), niin tekee se kuitenkin ison loven lompakkooni. Sen lisäksi, että asunnon ostamista varten pitää varata tolkuttomasti rahaa, niin myös muuttoon saa laitettua pitkän pennin esimerkiksi huonekalujen päivittämisen muodossa. Ajattelin tänään kertoa teille, että miten paljon me puolisoni kanssa käytimme rahaa kokonaisuudessaan muuttoon sisältäen kaiken mahdollisen, jotta sinun on todennäköisesti helpompi budjetoida tarpeeksi rahaa omaa muuttoasi varten. Mennään siis asiaan ja päästetään teidät jännityksestä.

Suurin rahareikä oli varainsiirtovero, mutta sen jälkeenkin muuttoon on uponnut 8000 euroa tähän mennessä

Ihan aluksi pitää sanoa, että muuttamisen suurin kustannus on tietysti varainsiirtovero, jota saimme maksaa 11 840 euron edestä. Varainsiirtovero on niin typerä keksintö, että verenpaineeni nousee sadalla, joka kerta kuin kirjoitan siitä minne tahansa. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen hakeudun politiikkaan ja ensimmäiseksi työkseni pyrin ajamaan tämän veron poistoa. Nyt kun sain purkautua, niin palataan aiheen pariin.

Koska käytimme ensiasunnon ostamisen edun jo edellisen kotimme kohdalla, niin emme kumpikaan enää päässeet nauttimaan tästä edusta, joka todella sattuu kiinteistöä ostaessa. Aikaisemmin on tottunut maksamaan varainsiirtoveroa ”vain” kaksi prosenttia myyntihinnasta, mutta tällä kertaa pääsimme maksamaan sitä neljä prosenttia 296 000 eurosta. Voi tätä ilon ja onnen määrää.

Muuttamisen kustannukset, Muutto ja raha
Uuden asuntomme kylpyhuone

Vaikka suurin osa muuttamisen kuluista menihin valtion pohjattomaan kuiluun, niin siitä huolimatta muihin asioihin saimme poltettua kahdessa kuukaudessa noin 8 000 euroa. Suurimpiin hankintoihin kuului ehdottomasti sängynrunko ja patjat, jotka päätimme uusia muuton yhteydessä. Myimme satasella edellisestä asunnosta paljon huonekaluja tuleville vuokralaisimme, joka myös helpotti muuttoa, kun ei tarvinnut siirtää aivan jokaista tavaraa uuteen osoitteeseen. Myimme heille esimerkiksi edellisen sänkymme, sängynpäädyn, yöpöydät, yövalot, sohvan, mikron ja monta muuta asiaa.

Vanha sohvamme oli hyväkuntoinen pienen pientä koiran tekemää reikää lukuun ottamatta, mutta päädyimme uusimaan sen tässä samalla. Halusimme vaihtaa sohvamme sellaiseen, jossa kaikki kankaat pystyy pesemään, jos esimerkiksi koiramme päätyisi oksentamaan sohvalle. Tämän lisäksi Ikean Söderhamn kaikki osat on mahdollista ostaa erikseen, jos vaikka sattuisimme tulevaisuudessa hankkimaan uuden koiran ja pentuna koira kokeilisi sohvan runkoa uusilla hampaillaan. Toivottavasti kuitenkaan mitään ei tarvitse uusia.

Itselläni oli vain muutama toive uuteen omakotitaloon ja niistä varmaan tärkein oli Weberin grilli, joka onneksi löytyi kuin sattumalta suuresta alennuksesta hieman ennen muuttoamme. Weberin Spirit E-310 grillissä on kolme poltinta ja vaikuttaa jopa siltä, että grillissä on enemmän polttimoita kuin naapurilla. Ihan kuin sillä olisi mitään merkitystä, vai onko?

Villamatto oli yksi ainoista tuotteista, jonka ostamista vastustin. En siksi, että en tietäisi niiden olevan upeita ja mukavia varpeiden alla, mutta en kestä, jos rakkaat lemmikkimme päätyvät tekemään tarpeitaan matolle. Molemmat koiramme ovat siis täysin sisäsiistejä, mutta kuten jokainen lemmikin omistaja tietää, jos koira tai kissa voi huonosti, niin oksennus tai uloste löytyy vain 100000000 prosentin varmuudella kalleimmalta mahdolliselta matolta. Se on vain luonnonlaki.

Villamatto ja Osinkoinsinöörin koirat
Villamatto ja lemmikkini, jotka jo vaanivat villamaton suttaamista.

Uusien asuntojen kohdilla kannattaa varata jonkin verran euroja talotekniikkaa varten. Esimerkiksi meidän tapauksessa rakennuttaja oli vetänyt asuntoon vesi, sähkö ja viemäriliitännät, mutta esimerkiksi valokuidun ja kaapelin asentaminen jäi meille. Meidän onneksi (tai oikeasti selvitin asian jo ennen ostamista) valokuitu ja sitä kautta kaapeli oli vedetty asuntoon asti, ja kaiken huipuksi osoitteeseen oli saatavilla Elisan tai Lounean valokuitu. Koska osoitteeseen oli kaksi operaattoria tarjolla, pystyin edes hieman kilpailuttamaan asennuksen hintoja ja kuukausimaksuja. Elisa olisi tarjonnut asennuksen huomattavasti edullisemmin (500 euroa), mutta toisaalta kuukausimaksut olivat noin kaksinkertaiset Louneaan verrattuna. Minulle tyypilliseen insinöörimäiseen tapaan laskiskelin, että Lounea tulee halvemmaksi vaihtoehdoksi noin 2 vuoden jälkeen.

Lounean valokuitu

Valokuitu on kyllä ihan kiva näin etätyöläisenä ja nörttinä.

Muuttoon liittyen oli joitakin kustannuksia, joita en ollut edes tajunnut kauppakirjoja laatiessa. Ensimmäinen oli ulkona olevan vesipostiventtiilin asennus, jonka oletin automaattisesti vain kuuluvan kaikkiin asuntoihin. Kysellessäni asiaa tutuilta ymmärsin, että oletukseni oli täysin väärä. Tätä harvoin on asennettuna missään. Turun seudulla (ja varmaan muuallakin Suomessa) rakentaminen on ollut niin kuumaa, että putkimiehen saaminen kesti meillä tovin. Itseasiassa ensimmäisen putkimiehen kanssa olisi kestänyt kolme kuukautta saada kyseinen vesiposti asuntoomme, koska silloin oli vasta hänen ensimmäinen vapaa aika saatavilla. Onneksi kaverilla oli oman asunnon remontti menossa ja hänellä oli luotettava putkimies hommissa, joten kuin sattuman kautta sain hänet käymään myös meillä alle tunnin päästä siitä kuin soitin. Voi siis sanoa, että palvelu oli erinomaista ja nopeaa.

Kaksi muuta asiaa, joita en ollut tajunnut edes ajatella, että tarvitsemme olivat postilaatikko ja jäteastia. Jos olet aina tottunut elämään kerrostaloissa, niin ei sinulla käy mielessäkään ostaa näitä asioita. Tai ainakin oletat, että eiköhän jätehuolto ja posti nämä pihallesi tuo. Kaiken lisäksi sinun pitää vielä muistaa laatia jätehuollon kanssa sopimus, että he tietävät tulla noutamaan jätteitä ja postin kanssa siitä, että mihin postilaatikko asennetaan. Kaikkea sitä pitää osata näin aikuisena.

Emme tosiaan päätyneet käyttämään muuttopalvelua, vaikka muista näin sanoneeni puolisolleni edellisen muuton yhteydessä. Onnekseni sain kerättyä ison porukan sisaruksistani ja muista tutuista, että muutto meni ripeästi yhdessä päivässä. Ostin muuttoon kaikille ruuat ja juotavat, mutta siitä huolimatta muutto oli mielestäni edullinen.

Työhuoneen mäntysormipanelointi
Työhuoneen mäntysormipanelointi onnistui jopa minultakin ammattilaisen ohjeistaessa.

Remonttikustannukset ovat olleet varsin maltilliset ottaen huomioon, että asunto on kooltaan kuitenkin 119 neliötä. Koska asunto oli täysin uusi, niin ainoat remonttimme oli olohuoneen ja makuuhuoneen maalaaminen, verhokiskojen asennus sekä työhuoneeni sormipanelointi. Onneksi puolisoni suvusta löytyy paljon rakennusalan ammattilaisia, niin sain sormipaneelit normaalia edullisemmin. Vaikka sain ns. kaverialennusta, niin siitä huolimatta minulle tuli suurena yllätyksenä miten tolkuttomasti puu maksaa, erityisesti juuri tällä hetkellä vaikka se onkin tullut paljon alas huipuistaan.

Laitetaan täydellinen lista kaikista mahdollisista ostoksia muuttoon liittyen vielä alle.

Muuton kustannukset omakotitalo, Miten paljon muuttamiseen kannattaa varata rahaa, Muutto omakotitalo kustannus

Mitä vielä on ostamatta?

Itse asiassa vielä muutama asia on ostamatta, jotka voi varmaan vielä luokitella muuttamisesta aiheutuneihin kuluihin. Nämä ovat kartiotuija-aita, terassi ja puolivaraava kiertoilmatakka. Näistä tuija-aidan maksamme puoliksi rajanaapureiden kanssa, josta oletan tulevan noin 500 euron edestä kustannuksia, mutta sovimme tekevämme tämän vasta elokuun lopussa ja en millään malttanut odottaa sinne asti kirjoittaakseni tämän tekstin.

Terassin sovimme tekevämme (tai teettävämme) vasta ensi vuoden puolella, koska olisimme enemmän kiinnostuneita puolivaraavan kiertoilmatakan asentamisesta vielä tämän vuoden puolella. Terassin tarvikkeet tulemme ostamaan ensi vuoden alkupuolella, koska ammattilaisten mukaan silloin tarvikkeita saa yleensä edullisimmin.

Olemme hieman selvittäneet tämän alan toimijoita ja heidän saatavilla olevia takkoja, mutta ilmeisesti kaikilla tuntuu olevan niin pirun kiire, että edes tarjousta ei saa alle kolmessa viikossa. Onneksi jälleen kerran tuttujen kautta pitäisi saada tähänkin hyvät tarjoukset ja asennuksenkin, joten pitää alkaa käyttämään tätä valttikorttia lähiviikkoina. Meillä ei ole vielä mitään budjettia laadittuna tälle asialle, mutta luulen, että takka itsessään ja asennus tulevat helposti maksamaan 4000-5000 euroa.

Miten kaikki tämä tuli rahoitettua?

Nostin pikavippejä ja muistin kilpailuttaa lainat. No vitsi vitsi. Jos koskaan näet minun nostavan pikavippiä, niin tule vetelemään ympäri korvia. Todellisuudessa kaikki on rahoitettu suoraan taloutemme kassavirrasta eli emme ole käyttäneet mitään kulutusluottoja tai muita härpäkkeitä ostostemme rahoittamiseksi. Maksan kaikki tarvikkeet aina luottokortilla vuoden ilmaisen tuoteturvan vuoksi, mutta maksan aina luottokortti maksun kokonaisuudessaan eräpäivänä eli en ole koskaan maksanut senttiäkään korkoa luottokorttiostoksistani.

Meillä ei myöskään ollut mitään säästöjä kiitos sen per**leen varainsiirtoveron, mutta siitä huolimatta olemme onnistuneesti käyttäneet 8 000 euroa muuttoon parin kuukauden aikana samalla pitäen taloutemme käynnissä normaalisti. Vielä edessä on ainakin pari kuukautta hieman korkeampaan kulutusta kiitos näiden ostosten, mutta viimeistään vuoden vaihteessa suurin osa hankinnoista pitäisi olla takana päin ja voin uudestaan keskittyä sijoittamiseen.

Monelle voi tulla myös yllätyksenä, että emme pihistelleet juuri missään. Kaikki ostokset oli tietysti kilpailutettu tai vertailtu, mutta emme valinneet missään edullisia tuotteita vaan menimme ainakin omasta mielestäni laatu edellä.

PS. Jos sinua kiinnostaa nähdä uusi kotimme, niin pääset esittelykierrokselle Instagramin kautta. Linkki videoon on tässä. Kerro ihmeessä mitä tykkäsit asunnostamme kommenttiosiossa.

PPS. Minulla on käyttöoikeus kaikkiin kuviin.

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02