Kuukausikatsaus 2022-08

Kuukausikatsaus 8/2022

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto). 

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2795.36 euroa
 • Muut tulot: 647.92 euroa
 • Osingot: 22.95 euroa
 • Vuokratulot: 438.48 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot: 2604.55 euroa
 • Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 2604.55 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 0.00 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 137.78 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 78.19 euroa
 • Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli vielä paljon kuluja liittyen uuden omakotitalomme sisustamiseen ja varustamiseen. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Granit-peti, 42 euroa
 • Sohvapenkki, 111 euroa
 • Mäntysormipaneelit työhuoneeseen, 193 euroa
 • Verhokiskot, 78 euroa
 • Puhelin, 403 euroa
 • Kottikärryt, 25 euroa
 • Ruohonleikkuri, 182 euroa
 • Petivaatteet, 20 euroa
 • Puolisolle silmälasit, 201 euroa
 • Goretex-kengät ja nahkatakki, 112 euroa
 • Kalastuslupa, 45 euroa
 • Sijoitusasunto 2 hyllylevy, 30 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen vielä edelleen korkea pääasiallisesti muuton vuoksi. Ostin puhelimen korottomalla kahden vuoden maksuajalla, mutta päätin sittenkin maksaa puhelimen kerralla pois. Ylimääräisiä kustannuksia oli tässä kuukaudessa 1 442 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli hyvällä tasolla.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana vielä korkealla. Säästöaste oli kuukauden osalta 33.3 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1300.16 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset 8/2022

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 78.19 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1143.46 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkonsa maksoi Novo Nordisk (22.95 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1164.92 euroa (brutto 1495.26 euroa) ja Betssonista 119.73 euroa (brutto 119.73 euroa).

Toisen kvartaalin tulokset ovat nyt julkistettu kaikkien yritysteni osalta ja salkkuni yrityksistä vain kahden tulos oli heikko: Elekta ja Essity. Erityisesti näistä Elektan tulos oli niin perseestä, että oikeastaan mitään muuta ei voi siitä sanoa. Jos kyseisen yrityksen kurssi puolittuisi nykyisestä hinnasta, ei yritys olisi vieläkään edullinen. Pitää jälleen kerran pohtia, että onko tällä yrityksellä paikkaa omassa salkussa.

Seuraavat osakeostot ajoittuvat omalta osaltani vasta ensi vuoden ensimmäiselle kvartaalille ja mielessäni on jo useita ostokohteita. Katsotaan minkä niistä valitsen.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus 8/2022

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat nyt tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut tämän vuoden osalta molemmissa asunnoissa 100 prosenttia. Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokran tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 4200 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 200 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasuntossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 300 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa. Tämän lisäksi olen jatkanut asuntolainan lyhentämistä sijoitusasunnoksi muuttamisen jälkeen ylimääräisillä lyhennyksillä 100 euron edestä. Tämä sijoitusasuntolaina on lyhennystauolla vuoden 2022 loppuun asti mihin asti maksan vain korkoja ja teen pikkuisia ylimääräisiä lainanlyhennyksiä.

Osinkoinsinööri - Sijoitusasunnot 8/2022

Sijoitukset yhteensä

Osakemarkkinoiden volaliteetti on jatkunut erittäin kovana, minkä vuoksi salkkuni YTD-tuotto on taas noin 8 prosenttia pakkasella. Vertailuindeksiin (OMXHGI) verrattuna tuotto on vieläkin hyvä. Osakesalkkuni arvo on tänään 54 451 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 111 451 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.


Osinkoinsinööri - Sijoitusvarallisuus 8/2022

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 200 euroa ja toisen sijoitusasuntoni (entinen kotini) laina lyheni 100 euroa ja Garantialainatakaus 50 eurolla. Oman asuntoni lainanlyhennykset alkavat vasta joulukuussa 2022, koska otin alkuun kuuden kuukauden lainanlyhennysvapaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen heikohko, mutta velat sentään jatkavat lyhentymistään hitaasti ja varmasti. Osakkeiden laskun myötä nettovarallisuuteni laski tämän kuukauden aikana 1 665 euroa. Nettovarallisuus on tänään osakkeiden laskun vuoksi 122 330 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.


Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus 8/2022

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys 8/2022

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut yli 100 000 euroa.

Yhteenveto

Elokuun uutisvirta on täyttynyt nousseiden kustannusten vatvomisella ja erityisesti katosta läpi räjähtänyt sähkönhinta on saanut itse kunkin tarkastamaan määräaikaisten sähkösopimusten päättymispäiviä. Olen saanut myös joitakin viestejä tutuiltani sähkösopimuksiin liittyen ja yhteenvetona voi sanoa, että todellista huolto tulevasta talvesta on monella. Niin myös itselläni, vaikkakaan ei omasta puolestani vaan muiden, joilla säästöt eivät ole suuria ja säästöaste on heikko.

Työskentelen kahdessa taloyhtiön hallituksessa ja sielläkin on nähtävissä painetta kustannusten nousussa vähän jokaisesta suunnasta. Erityisesti edellä mainittu sähkönnousu on vaikuttanut toiseen taloyhtiöön, missä hoitovastikkeeseen kuuluu myös sähkö. Kaiken lisäksi kaukolämmön hintakorotuksista on ollut puhetta, mutta tiedossa ei vielä ole minkä suuruinen korotus on tulossa. Korotuksista johtuen joudun miettimään vuokrankorotuksia molempiin asuntoihin vuodenvaihteesta alkaen, mutta meinaan pitää ne niin pieninä kuin mahdollista.

Uusi omakotitalomme alkaa näyttämään oikein hyvältä ja sanoisin sen olevan sisustettu noin 90 prosenttisesti valmiiksi sisältä. Syyskuussa aloitamme pihanlaiton ensiksi laittamalla kartiotuija-aitauksen yhdessä rajanaapureiden kanssa. Kustannukset jaamme tasan puoliksi, joten jonkin verran pääsemme tästä edullisemmin kuin olimme aluksi kuvitelleet.

Puolivaraavan kiertoilmatakan etsintä on jatkunut ja ensimmäinen tarjous on jo saatu. Olin alunperin ajatellut, että selviämme tästä noin 4000-5000 euron investoinnilla. Todellisuudessa ensimmäinen tarjous olikin 6650 euroa, joten budjetti tulee ylittymään. Katsotaan missä kohtaa laitamme tilaukseen ja kun laitamme, pitää meidän hakea asennukselle myös rakennusluvan, josta en ollut aikaisemmin tietoinen.

Varasin ensi vuodelle Islannin matkaa varten uudet lentoliput, hotellin ja AirBnB-asunnon sekä vuokra-auton. En millään jaksa odottaa, että pääsen jälleen kerran matkustamaan. Matkustaminen on yksi aioista asioista, jota olen kaivannut koronapandemian jälkeen.

Olen vihdoin löytänyt uudestaan aikaa kirjoittamiselle ja olenkin tehnyt viimeisen kuukauden aikana tehnyt kuusi kirjoitusta. Katsotaan miten hyvin pystyn pitämään yllä tätä vauhtia, jossa kirjoitan yhden kirjoituksen viikossa. Elämäni on jälleen niin kiireellinen, että vapaa-aika on kortilla.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02