Kulta ja inflaatio – Olisiko nyt oikea aika myydä kultaa?

 

Kullan myyntihinta, Kullan myynti, Miten myydä kultaa?, Kulta, Suomen Kultareservi

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Kultareservi

Viimeaikaisen kohonneen inflaation maailmassa monet yksityishenkilöt saattavat pohtia sopivaa paikkaa sijoittaa rahansa, jotta niiden ostovoima säilyisi mahdollisimman hyvin, kun samalla pankkitilillä makuuttamalla saat varman ison yksinumeroisen arvonalemisen aikaiseksi kiitos alhaisten talletuskorkojen. Talletuskoroissa ei myöskään näytä olevan mitään trendiä ylöspäin, joten tuottoa omalle pääomalle pitää hakea muualta kuin suomalaisten suosimasta pankkitilistä.

Varallisuuteni on lähes kokonaisuudessaan sijoitettuna osakemarkkinoille ja sijoitusasuntoihin. Olen pyrkinyt pitämään sijoitusasteeni erittäin korkeana suhteellisen nuoren ikäni (31 vuotta) vuoksi ja sijoitusvarallisuuteni allokaatioksi olen valinnut sekä historiallisesti parhaimman tuoton omaavan sijoitusinstrumentin eli pörssilistatut osakkeet kuin halvalla velkarahalla pyörivän asuntosijoittamisen. Toistaiseksi tämä on ollut hyvä strategia, mutta tulevaisuuden tuottoja ei pysty ennustamaan.

Koska sijoitusvarallisuuteni huitelee jo yli kuusinumeroisissa luvuissa, niin olen alkanut miettimään myös muita sijoitusinstrumentteja portfoliooni tasapainottamaan arvonvaihteluja. Olen näin osakekurssien laskukausina huomannut, että miten mukavaa on omistaa asuntoja, joiden arvonvaihtelua et näe mistään päivittäin vaikka sitä kulissien takana tapahtuukin.

Tänään ajattelin selvittää kullan sopivuutta omaan salkkuuni ja kerron myös mitä ajattelin tehdä omistamalleni kultakolikolle, joka on lojunut pimeässä kaapin nurkassa jo melkein kymmenen vuotta. Joillekin saattaa tulla yllätyksenä, että minultakin löytyy jonkin verran kultaa.

Kulta suojaamaan omaisuutta inflaatiolta – Pitääkö väite paikkansa?

Olen useita kertoja kuullut puhuttavan siitä, että kulta toimii hyvänä suojana inflaatiota vastaan (eng. the hedge against inflation). Rautalangasta väännettynä inflatorisessa ympäristössä kullan arvo nousee ja deflatorisessa ympäristössä kullan arvo laskee. Koska en ollut koskaan asiaan perehtynyt tai tarkistanut väitteen 100 prosenttista pitävyyttä, niin päätin tehdä sen tänään.

Useamman artikkelin lukemisen jälkeen osuin viime vuonna julkaistuun CNBC:n artikkeliin, jonka mukaan kullan ja inflaation välinen korrelaatio on itse asiassa yllättävän heikko, ainakin lyhyellä aikavälillä. Numeerisesti sanottuna vain 0.16 (1.0 korrelaatio tarkoittaisi, että pariteetti on täydellinen), joka muistuttaa siis enemmän nopan heittoa kuin täydellistä inflaatiosuojaa. Toisaalta artikkelissa kerrotaan, että kulta toimii paremmin inflaationsuojana silloin, kun arvioidaan menestystä kymmenien vuosien aikana. Väittämän paikkansa pitävyys riippuu siis selkeästi tarkasteluikkunan pituudesta.

Toisaalta kullan markkinahinnan kehitystä seuraamalla nähdään jotain viitteitä siitä, että kullan arvo on noussut samalla kuin inflaatio on kiihtynyt. Erityisesti silloin, kun inflaatio on ainakin osittain (joidenkin mielestä kokonaan) yltiöpäisestä rahan printtaamisesta johtuvaa. Nyt kun inflaatio on ollut kaikkien sijoittajien huulilla ainakin vuodesta 2021 lähtien, näemme että saman aikaisesti kullan hinta on noussut ripeästi. Ehkä tämä oli se kerta, jolloin kullan omistaminen olisi suojannutkin omaisuutta ja olisit säilyttänyt ostovoimasi.

Paras hetki myydä kultaa, Kullan myynti Suomessa, Kultakorut rahaksi, Kulta

Kullan maailmanmarkkinahinnan kehitys viimeisten 20 vuoden aikana. Lähde: Suomen Kultareservi

Kullan hintalaskuri, millä voi laskea tarkan myyntihinnan kultakoruille*

Miksi kullan hinta nousee ja mihin se voisi olla menossa lähiaikoina?

Kullan hintaan vaikuttavat monet osatekijät ja onkin itse asiassa melko haastavaa ennustaa kullan kehitystä tulevaisuudessa (ennustaminen tuppaa olemaan muutenkin perkuleen hankalaa, varsinkin tulevaisuuden). Varmasti yksi eniten hintaan vaikuttavista tekijöistä on kysynnän ja tarjonnan tasapaino. Haasteellisissa maailman taloudellisissa tilanteissa ihmiset pyrkivät suojaamaan omaisuuttaan ja monella ensimmäisenä tulee mieleen kultaan sijoittaminen. Tähän tilanteeseen kun vielä yhdistää rahan printtaamisesta aiheutunut korkean inflaation ympäristö (ei ainut vaikuttava tekijä, mutta yksi suurista tekijöistä siitä huolimatta), joka itsessään edistää kullan kysyntää, kun rahaa on enemmän käytettävissä. Kullalla, kun tuppaa yleensä olemaan jonkin verran korrelaatio inflaation kanssa kuten aikaisemmin pohdin. Inflaation noustessa, kullan hinta nousee joissakin tapauksissa.

USAn dollari viime aikoina vahvistunut vahvan talouden takia, tiukentuneen rahapolitiikan ja turvasatama ajattelun vuoksi. Kun USAn valtion tarjoama riskitön valtiolainan korko on nousussa (30 vuoden maturiteetilla olevan valtiolainan korko on noussut vuoden 2020 elokuun pohjista prosentuaalisesti 150 prosenttia eli 1.8 prosenttiyksikköä), kasvaa muiden maiden sijoittajien halukkuus ostaa velkapapereita samalla tehden dollarista entistä vahvemman. Tähän vaikuttaa myös vahvasti se, että muiden maiden korot eivät ole nousseet samassa suhteessa. Kuten kaikki tiedämme, niin esimerkiksi Euroopassa korkojen nostaminen ei ole mahdollista ilman vakavan taantuman aiheuttamista.

Kullalla ja USAn dollarilla vaikuttaa olevan kuitenkin käänteinen korrelaatio. Silloin kun USAn dollari on heikko (eli sen arvo laskee suhteessa muihin valuuttoihin), kullan arvo nousee, koska samaisilla dollareilla saa ns. enemmän kultaa kasvattaen sen kysyntää (ja kuten kaikissa muissakin asioissa, kysynnän kasvaminen nostaa kyseessä olevan hyödykkeen arvoa). Jos on mediassa nähtyihin ennusteisiin luottaminen, niin USAn talous käy tällä hetkellä oikein vahvana, jolloin rahapolitiikan tiukentamista voidaan edelleen jatkaa, jolloin muiden maiden sijoittajat hakeutuvat entisestään enemmän turvasatamana pidettyyn valuuttaan, saattaa dollarin vahvistuminen jatkua laskien samalla kullan arvoa.

Paljon minulla on kultaa ja mikä on kultakolikkoni kohtalo?

Koska uskon tähän skenaarioon (USAn dollari jatkaa vahvistumistaan) itse enemmän kuin USAn talouden jäähtymiseen, niin olen ajatellut laittaa kultakolikkoni myyntiin. Sen lisäksi, että kullan arvo on nyt melkein korkeimmassa arvossa koskaan (ollut arvokkaampi vain kaksi kertaa aikaisemmin inflaatiokorjattuna), niin en myöskään halua hukata kolikkoa, joka jo melkein pääsi tapahtumaan muuton yhteydessä. Harmittaisi heittää useampi sata euroa hukkaan vain huolimattomuuden vuoksi. Myyminen olisi siis oikein hyvä vaihtoehto.

Olen 9 vuotta sitten saanut 7.25 grammaa painavan 14 karaatin kultakolikon, joka edelleen löytyy kaappini perukoilta vaikka olinkin sen olemassaolon jo kerennyt unohtamaan. 14 karaatin kullan hintakehitys on ollut kolikon saanti hetkestä erittäin suotuisa, kun heinäkuussa 2013 gramma 14 karaatin kultaa maksoi 18.4828 euroa. Kirjoitushetkellä 10.8.2022 samaisen 14 karaatin kullan gramma hinta on 32.7480 euroa. Yhdeksässä vuodessa saamani tuotto on ollut siis jopa 77.2 prosenttia joka huomattavasti enemmän kuin olisin osannut kuvitella. Toisin sanottuna vuonna 2013 saamani kolikon arvo on noussut 134.0 eurosta 237.4 euroon.

Kullan myyntihinta, Kullan myynti, Miten myydä kultaa?, Kulta, Suomen Kultareservi

Sanoi Osinkoinsinööri, kun teki voittoa 100 euroa yhdeksässä vuodessa.

En usko markkinoiden ajoittamiseen, mutta näin sattumalta näyttäisi myyntiajankohdan olevan nyt parempi kuin vielä edellisinä vuosina. Ajattelin vielä hetken pohtia, että onko kolikolla minulle jotain tunnearvoa. Jos päädyn siihen, että ei ole, niin tulen myymään kolikkoni pois ja sijoittamaan siitä saadut rahat joko osakemarkkinoille tai sijoitusasuntoihin ylimääräisinä lainalyhennyksinä. Jälkeen päin nähdään sitten, että olisiko myynnille ollut vieläkin suotuisampi hetki, mutta täydellinen ajoittaminen on mahdotonta.

Mikäli kiinnostaa saada maksuton arviointi kultakoruille, paljon voisit tienata kultakoruistasi, tilaa maksuton myyntipakkaus Suomen Kultareserviltä*.

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024