Vuoden 2022 tavoitteet – haastava vuosi monella tavalla

 Vuoden 2022 tavoitteet - haastava vuosi monella tavalla

Pitkän aikavälin tavoitteenani on taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen sijoitussalkun kassavirran avulla vuoteen 2040 mennessä. Kassavirralla tarkoitan joko osakesijoitusten osinkovirtaa tai sijoitusasuntojen vuokratuloja, omistusten myyminen ei ole itselleni vaihtoehto. Koska taloudellinen riippumattomuus -projektini on vuosikymmenien pituinen, olen jakanut projektini pienempiin askeleihin, jotta motivaation ylläpitäminen olisi helpompaa, kun onnistumisista (ja epäonnistumisista) pääsee nauttimaan useammin. 

Vuosittaisten pienempien tavoitteiden asettaminen on itselleni hyödyllinen tapa pakottaa itseni pohtimaan tapoja, joilla voin pysyä tai nopeuttaa lopullisen pitkän aikavälin tavoitteen saavuttamista. Aikataulussa pysyminen vaatii järjestelmällistä suhtautumista varallisuuden kasvattamiseen vuodesta toiseen ja siihen olen laatinutkin pääpiirteisen suunnitelman:

Säästä vähintään kolmannes nettotuloista ja sijoita siitä suurin osa osakemarkkinoille tai sijoitusasuntoihin saavuttaen vähintään keskimääräisen tuoton. Tällöin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen tapahtuu 25 vuodessa. Muista, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Nyt, kun taloudellinen riippumattomuus on taas yhden vuoden lähempänä, niin on hyvä pysähtyä pohtimaan miten kaikkien tavoitteideni kävi tänä haasteellisena vuotena, kun inflaatio on nostanut elämisen kustannuksia, korot ovat nousseet nopeammin kuin koskaan historiassa ja olen käyttänyt puolisoni kanssa yli 27 000 euroa vuoden aikana uuteen kotiimme. Hypätään täten suoraan syvään päätyyn.

Taloudelliset tavoitteet

Vaikka raha ei ole tärkein asia maailmassa, niin se on kuitenkin asia, jolla on mahdollisuus lisätä onnellisuutta, vapautta valita sekä hyvinvointia. Näin talous- ja sijoitusblogina on myös luontavaa, että tavoitteeni pääasiallisesti kohdistuvat taloudellisiin asioihin. Vaikka kasvava osakesalkku tai nettovarallisuus tuntuukin itsestä hyvältä, niin kaikista tärkeintä on vapauden lisääminen. Raha on siihen vain oiva työkalu.

Tavoite 1: Säästöaste > 50 prosenttia

Ensimmäisenä tavoitteenani oli säästää tuloistani vähintään 50 prosenttia, joka on mielestäni erittäin kova tavoite olosuhteista riippumatta. Ilmoitan poikkeuksellisesti toteutuneen säästöasteeni kahdella eri tavalla: 1) Säästöaste, jossa myös pääomatulot ovat huomioitu tuloina ja 2) Säästöaste, jossa pääomatulot eivät ole huomioitu. Kummassakaan tavassa asuntolainojen lyhennystä ei lasketa kuluksi, koska ne kohdistuvat kasvukeskuksessa oleviin asuntoihin ja ne kasvattavat nettovarallisuutta.

Nettotuloni (ilman pääomatuloja) olivat vuoden osalta 38 266.26 euroa. Pääomatulot huomioituna kokonaisansioni olivat 43 611.94 euroa. Menoni vuoden osalta olivat yhteensä 34 322.81 euroa. Säästöasteeni oli siis kahdella laskentatavalla seuraavat:

  • (38 266.26 euroa – 34 322,81 euroa) / 38 266.26 euroa * 100 = 10.31 prosenttia
  • (43 611.94 euroa – 34 322.81 euroa) / 43 611.94 euroa * 100 =21.30 prosenttia

Fakta on, että säästöaste tavoitteesta jäätiin kauas. Toisaalta syyllisen löytäminen on yksinkertaista. Uuden omakotitalon muutosta aiheutuneet kustannukset (sis. varainsiirtoveron) ovat nousseet yli 27 000 euroon. Kirjoitin elokuussa muuttokustannusten nousseen 20 000 euroon, mutta tämän jälkeen olemme hankkineet vielä esimerkiksi kiertoilmatakan, johon on kokonaisuudessaan mennyt 6 742.63 euroa. Jos siis nämä kustannukset poistaisi kuvioista, niin vuoden kokonaiskustannukset olisivat jääneet 20 000 euron nurkille, jolloin myös säästöaste olisi täyttynyt. Mutta turha sitä on jossitella, tämä tavoite epäonnistui.

Tavoite 2: Sijoitussalkku >80 000 euroa

Toisena tavoitteenani oli saavuttaa 80 000 euron sijoitussalkku (osakkeet ja sijoitusasunnot) säästämällä uutta pääomaa pörssiin, lyhentämällä sijoitusasuntojen lainaa ylimääräisillä lyhennyksillä ja hankkimalla toisen sijoitusasunnon. Kun lopulta löysimme unelmiemme omakotitalon, niin pystyimme jättämään entisen kotimme sijoituskäyttöön, jolloin siitä tuli itselleni toinen sijoitusasunto ja puolisolleni ensimmäinen.

Melkein koko vuosi on oltu karhumarkkinassa osakkeiden osalta, mutta toisen sijoitusasunnon ”hankkimisen” myötä sijoitussalkun arvo on tänään 112 258 euroa. Sijoitussalkun arvo 31.12.2021 oli 69 383 euroa, joten kasvua vuodessa tuli vuodessa 42 875 euroa. Tämä tavoite tuli siis saavutettua, mutta vain sen takia, että jätimme edellisen kotimme sijoituskäyttöön uuden asunnon löytymisen myötä. En aio nostaa tavoitteita tämän osalta ensi vuonna (kuten tein viime vuonna), koska tulen suurella todennäköisyydellä uudelleenrahoittamaan kaikki asuntolainani ja samalla tasapainotan sijoitusasuntojeni velkavipua laskien sijoitussalkun arvoa. Tämä tavoite kuitenkin on ensimmäinen onnistunut tavoite.

Tavoite 3: Nettovarallisuus >140 000 euroa

Kolmantena tavoitteenani oli nostaa nettovarallisuuteeni 140 000 euroon erityisesti keskittymällä lainojen lyhentämiseen autolainan, sijoitusasuntolainan (ensimmäinen sijoitusasunto) ja oman asuntolainan osalta (entinen koti). Tämän lisäksi kaikki liikenevä piti sijoittaa osakemarkkinoille tai säästää käteiseksi uuden omakotitalon varainsiirtoveroa varten.

Käytännössä kaikki suunnitelmat menivät uusiksi uuden kodin löytymisen myötä, minkä vuoksi nettovarallisuus jäi tämän vuoden osalta 123 782 euroon. Toinen suuri vaikuttava tekijä on tietysti karhumarkkina, jonka vuoksi salkun vuosi tuotto oli noin 10 prosenttia pakkasella. Viime vuonna 31.12.2021 nettovarallisuuteni oli 119 737 euroa, joten kasvua tuli vuoden aikana vain 4 045 euroa, jota ei voi pitää mitenkään hyvänä suorituksena. Tämä tavoite täten epäonnistui.

Tavoite 4: Brutto-osingot >2 000 euroa

Neljäntenä tavoitteenani oli saada osinkotuloja vähintään 2000 euroa ennen veroja. Kuten aikaisemmin mainitsin, sijoitusteni kassavirta tulee olemaan taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen mittarina, joten on loogista, että seuraan tämän kehittymistä vuosien mittaan.

Sain vuoden aikana osinkotuloja 2 036.46 euroa, joten tavoite tuli saavutettua jälleen täpärästi. Tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 5: Vuokrausaste 100 prosenttia

Viidentenä tavoitteenani oli pitää sijoitusasuntojeni vuokrausasteen 100 prosentissa. Pyrin omilla toimillani pitämään vuokralaiset tyytyväisenä, jotta heille ei tule edes mieleen muuttaa toisaalle asumaan. Tietysti tähän ei pysty loputtomasti vaikuttamaan, koska heidän elämässään voi tulla yllättäviä muutoksia, mutta kuitenkin tähän pystyy vaikuttamaan hyvällä vuokranantajuudella. Hoidan kaiken kuntoon nopeasti ja olen aina saatavilla sekä pyrin kehittämään asuntoja tarpeen mukaan. Tällä pääsee jo pitkälle. Molemmat asunnot olivat vuokrattuna 100 prosenttia ajasta, joten tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 6: Toinen sijoitusasunto

Kuudentena tavoitteenani oli löytää itselleni ja puolisolleni uusi koti, ja samalla jättää sen hetkinen koti sijoituskäyttöön, jolloin saisin portfoliooni toisen sijoitusasunnon. Kuten tekstissä olen moneen kertaan maininnut, niin tämä toteutui jo kesäkuussa, mistä lähtien sijoitussalkkuuni on kuulunut kaksi sijoitusasuntoa. Tämä tavoite tuli siis saavutettua.

Tavoitteet 2022, Osinkoinsinöörin taloudelliset tavoitteet 2022

Taloudelliset tavoitteet eivät menneet putkeen, mutta ehkä ensi vuonna paremmin.

Muut kuin taloudelliset tavoitteet

Taloudelliset tavoitteet ovat tärkeitä lopullisen päämäärän, vapauden, mahdollistamiseksi, mutta ne eivät voi olla ainoita tavoiteltavia asioita maailmassa. Muut kuin taloudelliset tavoitteet ovat itselleni tärkeitä asioita, joita haluan saavuttaa myös suuremman varallisuuden lisäksi.

Tavoite 7: Liikunnan lisääminen

Ensimmäisenä muu kuin taloudellinen tavoite oli liikunnan lisääminen. Kuten viime vuonna kerroin, laihdutin 20 kilogrammaa kuuden kuukauden aikana, ja halusin jatkaa tätä hyvää pössistä myös lisäämällä liikuntaa tietokoneella istumispainoitteiseen arkeeni. Rehellisesti voin myöntää, että olen lisännyt liikuntaa arkeeni enemmän kuin mitä se vielä viime vuonna oli, mutta en kuitenkaan sillä tasolla mitä vuoden alussa ajattelin. Aloitin elokuussa tavoittelemaan päivittäistä 7 500 askelta, joka tulee täyteen lähes päivittäin. Marraskuussa aloitin tekemään punnerrushaasteita, joita teen edelleen (onehundredpushup challenge). Joten heräsin tähän tavoitteeseen myöhään, mutta kuitenkin vihdoin. Sanoisin, että tavoite onnistui vain osittain.

Tavoite 8: Sosiaalisen median tilien kehittäminen

Tavoitteenani oli lisätä sisältöä sosiaalisen median tileille blogitekstien lisäksi, joka mielestäni onnistui osittain. Valitettavasti elämäni oli koko vuoden ajan pääasiallisesti erittäin kiireinen, vaikka olenkin osannut rauhoittua paremmin vuoden loppupuolella. Mielestäni tämäkin tavoite onnistui vain osittain, koska olin suunnitellut asioita paljon enemmän kuin lopulta kerkesin tekemään.

Tavoite 9: Matkustaminen

Matkustaminen on ollut itselleni aina todella tärkeää ja se on yksi ainoista asioista, josta en ole ikinä halunnut säästää mitään. Kokemukset ovat itselleni arvokkaampia kuin materiaali, ja koronavuosissa olikin ikävää, että jätin itselleni arvokkaan harrastuksen täysin pois päiväjärjestyksestä ymmärrettävistä syistä. Olin vuoden alussa suunnitellut tälle vuodelle matkaa Islantiin, mutta päätin toukokuussa siirtää matkan vuodelle 2023, koska meille tuli älyttömän paljon kustannuksia uuden omakotitalomme oston myötä. Erityisesti maailman paskin vero, varainsiirtovero, vei niin älyttömästi rahaa, että näin paremmaksi siirtää matkaa vuodella eteenpäin. En halua matkustaa, jos joudun miettimään jokaista senttiä matkan aikana. Pitää siis sanoa tämänkin tavoitteen osalta, että se epäonnistui.

Asetitko sinä itsellesi tavoitteita kuluneelle vuodelle? Miten tavoitteillesi kävi?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02