Tavoitteet 2023 - Vaikea vuosi monella tapaa

 Tavoitteet 2023 - Vaikea vuosi monella tapaa

Tuttuun tapaan aloitan jokaisen vuoden asettamalla itselleni lyhyen aikavälin tavoitteet, jotta pitkän aikavälin suuren tavoitteen, taloudellisen riippumattomuuden, saavuttaminen olisi mahdollista vuoteen 2040 mennessä. Lyhyen aikavälin tavoitteiden pääasiallisena tarkoituksena on motivoida itseäni kaikki nämä vuodet, koska onnistumisia pääsee kokemaan useammin. Taloudellinen riippumattomuus itsessään suuren varallisuuden kautta ei ole itseisarvo, vaan kaiken taustalla on lisätä omaan elämään valinnanvaraa ja vapautta. Aikataulussa pysyminen vaatii siis suunnitelmassa pysymistä, minkä voi kiteyttää yksinkertaisesti seuraavaan kappaleeseen:

Säästä vähintään kolmannes nettotuloista ja sijoita siitä suurin osa osakemarkkinoille tai sijoitusasuntoihin saavuttaen vähintään keskimääräisen tuoton. Tällöin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen tapahtuu 25 vuodessa. Muista, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Vuosittaisille tavoitteilleni ominaista on se, että ne ovat edes jotenkin realistisia saavuttaa, mutta eivät tule saavutetuksi, jos ei oikeasti näe vaivaa niiden eteen. Oman elämäni yksi tärkeimpiä ohjenuoria on aina ollut se, että omilla teoilla voi vaikuttaa lopputulemaan asiassa kuin asiassa ja mitään ei pidä jäädä odottamaan, että se ilmestyy itselle tekemättä mitään. Maailma ei yksinkertaisesti toimi sillä tavalla.

Ensi vuosi on monella mittarilla erittäin haastava, koska touko-kesäkuusta lähtien asuntolainojen korontarkistuspäivät tulevat vastaan, mitkä kasvattavat menojani merkittävästi. Onneksi minulla on suunnitelma ja suunnitelman varasuunnitelma jo olemassa, joten mitään oikeaa hätää ei ole. Mennään kuitenkin enemmittä puheitta vuositavoitteiden pariin.

Taloudelliset tavoitteet

Tavoite 1: Säästöaste >50 %

Säästöasteen säilyttäminen korkealla on kaiken perusta tavoiteltaessa taloudellista riippumattomuutta. Tämä on myös yksi harvoista tavoitteista, jossa omien valintojen merkitys on suurimmassa asemassa ja sattumalla ei ole juurikaan sijaa lopputulemassa, jos ei älyttömän huonoa tuuria satu matkalle vuoden aikana (lue: auton hajoaminen, tai muu vastaava suuri kulu).

Lasken säästöasteeni kahdella eri tavalla: 1) Säästöaste, jossa myös pääomatulot ovat huomioitu tuloina (tavoitetta varten) ja 2) Säästöaste, jossa pääomatulot eivät ole huomioitu (itseäni varten). Kummassakaan tavassa asuntolainojen lyhennystä ei lasketa kuluksi, koska ne kohdistuvat kasvukeskuksessa oleviin asuntoihin ja ne kasvattavat nettovarallisuutta.

Jos tavoite onnistuu, niin se tarkoittaa sitä, että säästän vuoden aikana suunnilleen 21 000 euroa. Pidän tämän tavoitteen onnistumista erittäin haastavana tänä vuonna.

Tavoite 2: Sijoitussalkku >100 000 euroa

Tarkkaavaisimmat bloginseuraajat huomaavat, että itseasiassa olen mennyt tämän tavoitteen ohi jo kuluvan vuoden aikana. Miksi en tätä tavoitetta nosta johtuu yksinkertaisesti siitä, että tämän vuoden aikana uudelleen rahoittamaan lainoja, minkä vuoksi asuntojen suhteellinen osuus sijoitussalkusta tulee pienenemään.

Tarkoituksena on säästää vuoden aikana ensisijaisesti suuri käteispuskuri, mutta tämän saavuttamisen jälkeen keskityn pääasiallisesti osakesalkun kasvattamiseen. Tulen tekemään ylimääräisiä lyhennyksiä myös sijoitusasuntojen lainoihin, mutta niiden suuruutta en ole vielä tässä vaiheessa vuotta päättänyt. Luulisin summan olevan 2000-5000 euron välillä koko vuoden osalta.

Tarkoituksenani on jatkaa hyväksi todettua sijoittamistapaa osakemarkkinoilla, jonka voi lyhyesti kiteyttää seuraaviin pääpiirteisiin.

Sijoitetaan sekä kasvuyrityksiin että tasaisin tuloksen tekeviin yrityksiin. Pysyvästi huonoksi muuttunut yritys tai toimiala myydään pois salkusta riippumatta tappioiden määrästä. Annetaan loistavien yritysten pysyä, vaikka ne näyttelisivät suurta osaa salkusta. Tasapainotetaan salkkua ostamalla, ei myymällä. Mietitään yrityksen sopivuutta salkkuun 20 vuoden näkökulmasta, yksittäisillä kvartaaleilla ei ole merkitystä.

Tavoite 3: Nettovarallisuus >170 000 euroa

Nostin tämän vuoden nettovarallisuus tavoitetta jo vuonna 2021 ja näin vuotta aloittaessa tämä näyttää todella haastavalta. En tee siihen siitä huolimatta mitään muutoksia, koska pörssivuodesta saattaa tulla hyvä (vaikka siitä ei ole erityisesti mitään merkkejä).

Edistän tämän vuoden aikana nettovarallisuuden kasvattamista seuraavilla toimilla: 1) Maksan oman asunnon lainoja pois 6000 eurolla, 2) Lyhennän ensimmäisen sijoitusasunnon lainoja yhdessä vuokralaisen kanssa 2400 eurolla, 3) Lyhennän toisen sijoitusasunnon lainoja yhdessä vuokralaisten kanssa 3600 eurolla, ja 4) Säästän käteistä hätärahastoon 6000 euroa.

Kaikkien edellä mainittujen toimien lisäksi pyrin säästämään kaiken liikenevän rahan osakemarkkinoille, mutta sen eksaktia määrää on vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa vuotta, koska en täysin tiedä miten paljon tulen tienaamaan esimerkiksi toiminimiyrittäjänä ja mihin korot lopulta asettuvat. Luulisin summan asettuvan johonkin 2000-5000 euron välimaastoon.

Tavoite 4: Brutto-osingot >2 500 euroa

Osinkojen tuottama passiivinen kassavirta on tärkeässä osassa tulevaisuudessa häämöttävää taloudellista riippumattomuutta. Osakkeiden myyminen elämisen kulujen kattamiseksi ei sovi omaan luonteeseeni, minkä vuoksi osinkotulot ovat minulle kultaakin arvokkaampia. Osinkotuottojen eksponentiaalinen kasvaminen ei ole tärkein osa sijoituspäätöstä tehdessä, mutta kuitenkin toivon brutto-osinkojen kasvavan vuodesta toiseen. Tämä antaa itselleni välittömän palautteen siitä, että asioita on tullut tehtyä oikein.

Tavoite 5: Vuokra-aste 100%

Molempien sijoitusasuntojen vuokralaiset on tarkoitus pitää tyytyväisenä hyvällä kommunikaatiolla, nopealla vastausajalla ja asuntojen ongelmatilanteiden nopealla ratkaisulla. Tämän lisäksi teen parhaani molempien taloyhtiöiden hallituksissa, jotta asumismukavuus säilyy hyvänä tai paranee. Toisen asunnon osalta meinaan lisätä asumismukavuutta hankkimalla saunaan uuden kiukaan helmikuun aikana.

Kaikilla toimilla on tarkoitus säilyttää vuokrausaste 100 prosentissa mahdollisimman pitkään.

Tavoite 7: Asuntolainojen uudelleen rahoitus

Tämän vuoden yksi tärkeimmistä tavoitteista on uudelleen rahoittaa kaikki asuntolainani. Kaikessa yksinkertaisuudessaan haluan tasapainottaa miten asuntolainat tällä hetkellä jakautuvat sijoitusasuntojen ja oman asunnon välillä. Lyhyesti sanottuna haluan molempiin sijoitusasuntoihin 70 prosentin velkavivun ja tasaerälaina lyhennystavan, jotta sijoitusasunnot eivät enää vaadi minulta ylimääräistä pääomaa ja ne voisivat toimia ilman minun tuomaa kassavirtaa. Tämän lisäksi loput ”pääomat” siirtyisivät omaan asuntooni poistaen toisen asuntolainan kokonaan (oman asuntoni asuntolaina on jaettu kahteen osaan, yhteen isompaan ja yhteen pienempään). Kun pienempi laina poistuu, kuukausittaiset kustannukset pienenevät.

Tulen kirjoittamaan tästä aiheesta lisää kesällä, kun asia on itselleni ajankohtaista.

Muut kuin taloudelliset tavoitteet

Taloudelliset tavoitteet ovat tärkeitä lopullisen päämäärän, vapauden, mahdollistamiseksi, mutta ne eivät voi olla ainoita tavoiteltavia asioita maailmassa. Muut kuin taloudelliset tavoitteet ovat itselleni tärkeitä asioita, joita haluan saavuttaa myös suuremman varallisuuden lisäksi tämän vuoden aikana.

Tavoite 8: Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisääminen sekä arjen tasapainotus

Aikaisempien vuosien tavoin olen pyrkinyt käyttämään enemmän aikaa ja rahaa oman henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Ilman hyvää terveyttä ei kertyneillä varoilla mitään tee. Jätän tämän tavoitteen hieman avonaiseksi, mutta kerron kuitenkin kaksi konkreettista asiaa, miten lisään hyvinvointiani tämän vuoden aikana:

  • Aloitan saliharrastuksen uudestaan vuosien tauon jälkeen
  • Varaan yhden kokonaisen viikonlopun kuukaudessa vain itselleni. Teen sinä aikana asioita mitkä ovat itselleni palauttavia ja tärkeitä.
Erityisesti tämä jälkimmäinen tavoite on sellainen mistä pidän kiinni, koska en ole ainakaan vuoteen kerennyt vastuiltani viettämään vapaita viikonloppuja esimerkiksi pelaten tietokonepelejä.

Arjen tasapainotus on taas aina itselleni haaste ja tulee olemaan myös niin tulevaisuudessa. Vaikuttaminen on itselleni erittäin tärkeä asia, jonka vuoksi käytän älyttömän paljon aikaa asioihin, jossa voin vaikuttaa. Se koskee niin työelämää, hallitustoimintaa taloyhtiöissä, muiden auttamista, bloggaamista, ja monen muuta asiaa. Koitan kuitenkin tänä vuonna onnistua paremmin siinä, että minulla jää vapaa-aikaa myös itselleni.

Asetitko itsellesi tavoitteita vuodelle 2023?

Pitkän ajan tavoitteet löydät täältä.

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02