Tavoitteet 2022 - Säästämisen vuosi

Tavoitteet 2022 - Säästämisen vuosi, Tavoitteiden asettaminen vuodelle 2022, Tavoite 2022, Uudenvuodenlupaus 2022

Joka vuotiseen tapaan asetan itselleni tavoitteita niin lyhyelle aikavälille kuin pitkälle aikavälille. Menestyneille ja varakkaille ihmisille tyypillinen ominaisuus on kirjoittaa tavoitteita ja monitoroida niiden täyttymistä. 

Tavoitteiden asettaminen pakottaa minut ajattelemaan uusia tapoja menestyä ja tätä kautta kokea onnistumisen tunnetta. Onnistumisen tunteen kokeminen useita kertoja vuosien aikana auttavat motivoimaan minua tekemään kaikkeni pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi, joka voidaan yksinkertaisuudessaan kiteyttää yhteen sanaan: 

Valinnanvapaus.

Tavoitteille ominaista on se, että ne ovat jollain tavalla realistisia (voivat silti olla vaikeita saavuttaa) ja niiden edistymistä voidaan jotenkin mitata. Tavoitteiden jakaminen pieniin saavutettaviin osiin helpottaa tavoitteissa pysymistä ja mieli pysyy kirkkaana positiivisten onnistumisten vuoksi.

Kuten varmaan kaikki blogini lukijoista tietävätkin, niin pitkänajan tavoitteeni on taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ja se tapahtuu tämänhetkisen parhaan tietämyksen mukaan noin vuonna 2040 hieman riippuen sen hetkisestä markkinatilanteesta. Aikataulussa pysyminen vaatii siis suunnitelmassa pysymistä, minkä voi kiteyttää yksinkertaisesti seuraavaan kappaleeseen:

Säästä vähintään kolmannes nettotuloista ja sijoita siitä suurin osa osakemarkkinoille tai sijoitusasuntoihin saavuttaen vähintään keskimääräisen tuoton. Tällöin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen tapahtuu 25 vuodessa. Muista, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Taloudelliset tavoitteet

Tavoite 1: Säästöaste >50 %

Säästöasteeseen minun on helpointa itse vaikuttaa kaikista tavoitteista. Kenenkään muun tekemät toimet eivät juurikaan vaikuta siihen, että kuinka paljon itse käytän rahaa tai voin tienata lisää. Tämänkin vuoden tavoitteena on pitää elämäntapainflaatio aisoissa ja jopa hieman laskea kulutusta, kun auton lainanlyhennykset loppuvat.

Tulen ilmoittamaan säästöasteen kuukausikatsauksissa tästä eteenpäin kahdella eri tavalla: 1) Säästöaste, jossa myös pääomatulot ovat huomioitu tuloina (tavoitetta varten) ja 2) Säästöaste, jossa pääomatulot eivät ole huomioitu (itseäni varten). Kummassakaan tavassa asuntolainojen lyhennystä ei lasketa kuluksi, koska ne kohdistuvat kasvukeskuksessa oleviin asuntoihin ja ne kasvattavat nettovarallisuutta.

Jos tavoite onnistuu, niin se tarkoittaa sitä, että säästän vuoden aikana suunnilleen 20 000 euroa.

Tavoite 2: Sijoitussalkku >80 000 euroa

Tarkoituksena on säästää osakesalkkuun uutta pääomaa noin 6 000 euroa vuoden aikana ja tämän lisäksi maksan ylimääräisillä lainanlyhennyksinä ensimmäistä sijoitusasuntoa pois noin 1 500 euron edestä. Toisin sanoen tavoitteeseen pääseminen vaatii vähintään pörssin keskimääräistä tuottoa.

Tarkoituksenani on jatkaa hyväksi todettua sijoittamistapaa, jonka voi lyhyesti kiteyttää seuraaviin pääpiirteisiin.

Sijoitetaan sekä kasvuyrityksiin että tasaisin tuloksen tekeviin yrityksiin. Pysyvästi huonoksi muuttunut yritys tai toimiala myydään pois salkusta riippumatta tappioiden määrästä. Annetaan loistavien yritysten pysyä, vaikka ne näyttelisivät suurta osaa salkusta. Tasapainotetaan salkkua ostamalla, ei myymällä. Mietitään yrityksen sopivuutta salkkuun 20 vuoden näkökulmasta, yksittäisillä kvartaaleilla ei ole merkitystä.

Tavoite 3: Nettovarallisuus >140 000 euroa

Joka vuotiseen tapaan hilasin nettovarallisuuden tavoitetta taas ylös aikaisemmin suunnitellusta (130 000 euroa) markkinoiden hyvän kehityksen ja oman säästämiseni paranemisen johdosta. Nettovarallisuuden kasvattamista on tarkoitus edistää tulevan vuoden aikana maksamalla lainoja pois seuraavan suunnitelman mukaan: 1) Oman asunnon asuntolaina 7 500–8 500 euroa, 2) Sijoitusasunnon asuntolaina 1 500 euroa ja 3) Autolaina (viimeinen maksuerä) 950 euroa.

Aion sijoittaa uutta pääomaa sijoitussalkkuuni edellä mainittujen 7 500 euron (6000 euroa osakesalkkuun ja 1500 euroa sijoitusasuntoon) lisäksi myös noin 1 000–1 500 euroa ns. YOLO-salkkuun, mutta en seuraa sen arvon kehittymistä kuin vain joskus ja jouluna.

Kaikkien edellä mainittujen toimien lisäksi tarkoituksenani on säästää käteistä omakotitalon varainsiirtoveroa varten, niin paljon kuin vain irtoaa, mutta kuitenkin maksimissaan 6 000 euroa.

Tavoite 4: Brutto-osingot >2 000 euroa

Osinkojen tuottama passiivinen kassavirta on merkittävässä osassa tulevaisuudessa häämöttävää taloudellista riippumattomuutta. Osakkeiden myyminen elämisen kulujen kattamiseksi ei sovi omaan luonteeseeni, minkä vuoksi osinkotulot ovat minulle kultaakin arvokkaampia. Osinkotuottojen eksponentiaalinen kasvaminen ei ole tärkein osa sijoituspäätöstä tehdessä, mutta kuitenkin toivon brutto-osinkojen kasvavan vuodesta toiseen. Tämä antaa itselleni välittömän palautteen siitä, että asioita on tullut tehtyä oikein.

Tavoite 5: Vuokrausaste 100%

Ensimmäisen sijoitusasunnon vuokralainen on tarkoitus pitää tyytyväisenä tulevaisuudessakin ja ylläpitää 100 prosentin vuokra-astetta mahdollisimman pitkään.

Tavoite 6: Toinen sijoitusasunto

Kirjoitin hyvin kattavan kirjoituksen askelmerkeistä toisen sijoitusasunnon hankkimiseksi, joten en kertaa tässä kaikkia asioita uudestaan. Tämä tavoite on vain osittain itsestäni riippuvaista (lainojen lyhentäminen lisävakuuksia varten) ja pääasiallisesti riippuvaista muista asioista (asunnon löytäminen oikeaan aikaan, oikealla alueella ja oikealla hinnalla). Toivoisin kuitenkin saavuttavani tämän tavoitteen vielä tämän vuoden aikana.

Tavoitteiden asettaminen 2022, Uudenvuodenlupaukset vuodelle 2022, Miten asettaa tavoitteita?
Taloudellisten tavoitteiden asettaminen on itselleni tärkeää.

Muut kuin taloudelliset tavoitteet

Tavoite 7: Liikunnan lisääminen

Viime vuoden tavoitteenani oli pudottaa painoani 20 kilogrammaa, joka onnistuikin helposti noin kuuden kuukauden aikana pelkästään muuttamalla ruokailutottumuksia. Tämän vuoden tavoitteeksi otan liikunnan lisäämisen, joka on jäänyt vähäiseksi viime vuoden aikana. On valitettavaa, että niin palkkatyöni että sivutyöni (kirjoittaminen ja bloggaaminen) vaativat molemmat tietokoneella istumista. Tähän kun vielä yhdistää sen, että käytän päivittäin pari tuntia uusien asioiden opiskeluun tietokoneella tai lukemalla kirjaa, niin aika liikunnalle on rajallinen. Koitan kuitenkin muuttaa tätä asiaa tänä vuonna parempaan suuntaan.

Tavoite 8: Sosiaalisen median tilien kehittäminen

Siinä missä edellisenä vuonna lisäsin julkaisujen määrää blogissani, niin tällä kertaa koitan lisätä sisällön määrää sosiaalisen median tileilläni. Tämän lisäksi koitan lisätä enemmän videoita, jotta blogin takana hääräävän henkilön kasvot tulisivat paremmin tutuksi.

Tavoite 9: Matkustaminen

Valitettavasti viime vuonna pienen unelman toteuttaminen epäonnistui. Tänä vuonna toivoisin kuitenkin pääseväni jälleen matkustamaan, koska se on yksi ainoista asioita, joista en halua pihistää rahaa. Kaikki matkustamisesta saadut kokemukset ovat rikastuttaneet elämääni, niin ei ole mitään syytä vähentää sitä. Hotellit, lentoliput ja vuokra-auto on jo varattu Islannin matkaa varten, joten enää pitää toivoa, että koronavirustilanne on suotuisa matkustamista varten kesälomani aikoihin.

Päivitin myös pitkän ajan tavoitteet sivulle, jonka löydät täältä.

Asetitko sinä tavoitteita tulevalle vuodelle? Onko tavoitteiden asettamisesta sinulle hyötyä?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

Kommentit

  1. Omat tavoitteet tälle vuodelle ovat kassavirran parantaminen pankkia vaihtamalla ja lainat uudelleen järjestelemällä. Uuden sijoitusasunnon ostaminen sekä osakeyhtiön perustaminen. osakesäästötilin meinasin myös avata. Puuhaa siis piisaa. Tie kohti taloudellista vapautta alkaa hahmottua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmasi kuulostavat loistavilta! Toivottavasti pääset kaikkiin tavoitteihisi tänä vuonna! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024