Kuukausikatsaus 2021-02

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästelyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Tulot & Menot

Tulot

  • Nettopalkka: 2725.42 euroa
  • Muut tulot: 300.65 euroa
  • Osingot: 26.11 euroa

Menot

  • Menot: 1238.44 euroa
  • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1607.29 euroa
  • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 85.71 euroa
  • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 506.54 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

  • Pesukone 180 euroa
  • Autovakuutus 61 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen erittäin hyvä, koska poikkeuksellisia kuluja oli vain noin 240 euron edestä. Kuten viime kuussa mainitsin, niin samanaikaisesti meillä hajosi niin pesukone, imuri kuin jääkaappi-pakastinyhdistelmän jääpalakone. Näistä pesukone tuli maksettavaksi tässä kuussa ja imuri tulee myöhemmin. Jääkaappi-pakastinyhdistelmän jääpalakoneesta ei aiheutunutkaan mitään kuluja, koska seitsemän vuotta vanhana laitteena siihen ei enää myydä varaosia. Naurettavaa resurssien tuhlausta etten sanoisi. Nyt pitää sitten vaan opetella elämään ilman jääpalakonetta.

Laitoin tässä kuussa elämän risaseksi ja ostin itselleni Airfryerin, jonka maksu tulee vasta ensi kuukauden puolella. Maksan aina kaiken elektroniikan luottokortilla ilmaisen tuoteturvan vuoksi, joten rahan puutteesta ei tässä ole kyse. Tämä laite on muuten taivaanlahja, jos haluat lisää makua ruokaasi samalla pitäen annoksen kalorit kurissa. Osinkoinsinööri approves!

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Nykyisellä maksutahdilla autolaina tulee loppumaan kesäkuussa 2022, mutta olemme harkinneet maksavamme koko lainan loppuosan joulukuussa 2021. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix&Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jokaikinen kuukausi seuraavat 18 vuotta). Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää kuukausisäästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli koko kuukauden ajan hyvällä tasolla ja tämän vuoksi säästöön tuloista (palkkatulot ja muut tulot) jäi 59.1 %, joten vuodelle asetettu tavoite (>40 %) tuli ylitettyä reilusti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1787.63 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Talouden seuranta

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 506.54 euroa. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1106.77 euroa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tämän vuoden ensimmäiset osingot on nyt saatu Gjensidige Forsikringiltä (26.11 €). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 26.11 euroa (brutto 34.84 euroa).

Salkkuuni on nyt saapunut uusi yritys, Essity, joka on yksi maailman johtavia hygienia- ja terveystuotteiden valmistaja. En avaa tässä kirjoituksessa hankintaa sen enempää, koska olen kyseisestä yrityksestä nyt kirjoittanut jo kahdesti. Jos sinua kiinnostaa lukea yksityiskohtainen kirjoitus Essityn mahdollisuuksista, riskeista ja taloudellisista luvuista, niin suosittelen katsomaan tämän tekstin läpi.

Sharevillessä salkkuani seuraavat henkilöt (otathan salkun seurantaan, jotta näet heti mitä Osinkoinsinööri ostelee ”Taloudellinen riippumattomuus rahastoonsa”) saattoivat jo huomata, että kasvatin omistustani Betssonissa. Se samainen yritys, jonka myyntiä pohdin viime kuukauden katsauksessa. En avaa asiaa nyt ihan liikaa, jotta kirjoitettavaa jää myös Ostot -postaukseen, mutta sanottakoon sen verran että Betssonin Q4-tulos oli parhain koskaan. Tästä huolimatta osake putosi käytännössä heti lähes 20 prosenttia. Logiikka on nyt kaukana tästä touhusta.

Nesteen Q4-tulos oli sen verran surkea, että ei ole ihme, että sen kurssi on ollut vahvassa laskussa. Yritys on edelleen erittäin korkealle arvostettu, mutta se on mielestäni myös perusteltua. Itse en ole kuitenkaan Nestettä lisäämässä ihan vielä näistä tasoista.

Veroteknisen myynnin takia salkustani takavasemmalle lähtenyt Nordea ei ole vielä päässyt palaamaan takaisin salkkuuni. Reilun parin kuukauden pohtimisen aikana olen jo useamman kerran päättänyt ostaa sitä, mutta jättänyt kuitenkin sen vielä tekemättä. Ongelmani on lähinnä se, että rahoitusalalla on paljon parempiakin pelureita kuin Nordea melkein samalla arvostuksella (kuten Ålandsbanken, josta kirjoitin tovi sitten). Koko rahoitusalalta poistuminen ja vaikka Sampon/Gjensidige Forsikringin ostaminen voisi olla jopa parempi valinta.

Nesteen ja Betssonin isosta laskusta huolimatta salkkuni arvo nousi viime kuukauteen verrattuna. Tämän vuoksi salkkuni on tänään 53 994 euroa. Salkussani on Superluottoa tällä hetkellä 1000 euroa, jotka maksan pois lähikuukausien aikana. Tämän vuoden tavoite (60 000 euroa) on vielä matkan päässä, mutta saavutettavissa ilman pörssiromahdusta.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa ja autolaina 239 euroa. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Tämä ensimmäinen tekemänä arvonalennus oli selkeästi liian paljon, koska huomasin autostani saavan näin lähes vuosi myöhemmin ihan yhtä paljon rahaa kuin aikaisemmin. Tulen tekemään tulevaisuudessa siis hieman maltillisempia arvonalennuksia. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niin kuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen hyvä ja kohtuullisen pörssikurssien kehityksen vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 1 978 euroa. Ei aikaakaan, kun kirjoitin 80 000 euron rajapyykin ylittämisestä, ja nyt on ylitetty jo 90 000 euron raja. Nettovarallisuus on tänään hurjat 90 223 euroa. Alla vielä päivitetty nettovarallisuus. 

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Ei enää niin uutena osiona kuukausikatsauksissani on netto- ja sijoitusvarallisuuden muutosta kuvaava kuvaaja blogin aloittamisesta tähän päivään asti, mistä lukijoiden on helppo nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeistän vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo yli 80 000 euroa.

Yhteenveto

WallStreetBets sekoiluista tuntuu olevan jo ikuisuus, vaikka huomaankin katsovani vähän väliä, että mitä DeepFuckingValuelle (Legend) kuuluu. Jos kiinnostaa nähdä hänen kongressin kuulemisensa, niin se löytyy tämän linkin takaa.

Blogin parantaminen on ollut vuoden teemana ja olen nyt lisännyt Favicon-kuvan (selaimesi välilehden pieni kuva) blogiini. Tunnistat siis entistä helpommin kuluttavasi Osinkoinsinöörin sisältöä. Tämän lisäksi päivitin kuvani (-17 kg laihtunut Osinkoinsinööri sanoo hei) ja sain korjattua blogitekstisuositus gadgetin. Tulen käyttämään tätä gadgettiä nostaakseni hyvä kirjoituksia blogini etusivulle.

Yhdysvalloissa on taas suunnitteilla uusi elvytyspaketti ja toistaiseksi näyttää siltä, että niitä on tulossa kaksi tämän vuoden puolella. Todella toivon, että näiden painaminen markkinoille lopetetaan, koska inflaatio saattaa lähteä jylläämään kaiken tämän rahanpainamisen jälkeen.

Olen osakkeiden osalta odottavalla kannalla ja kasvatankin tällä hetkellä hieman käteisvarojani. En odota pörssiromahdusta aivan lähiaikoina (vaikka taisinkin kavereille ennustaa sen tapahtuvan seuraavan kuukauden aikana), mutta haluan kuitenkin olla hieman paremmin varautunut tulevaan pörssiromahdukseen.

Sijoitusasunnon etsiminen on kokoajan taustalla aktiivisesti menossa, mutta hyviä kohteita ei ole tullut näytille pariin viikkoon. Nyt kun olen useamman kuukauden seurannut asuntojen myynti-ilmoituksia, niin olen huomannut niissä täysin törkeitä huijaus- ja/tai tiedonpimitysyrityksiä. En voi käsittää miksi asuntojen myynti-ilmoituksia ei standardoida siten, että asuntoa ostettaessa sinulla on aina kaikki mahdollinen tieto asunnosta saatavilla. Näet esimerkiksi yhdestä taulukosta suoraan asuntoon kohdistuvat velat, remontit (edes arviot) ja viat. Miten vaikeata tämä voi olla?

Tähän kun leipasee kymmenien tuhansien uhkasakon välittäjille, jotka eivät standardia seuraa, niin voidaan vihdoin lopettaa lukemasta tekstejä iltalehdistä missä nuoripari maksoi asunnosta kymmeniä tuhansia liikaa, koska eivät osanneet lukea jokaista pientä pränttiä myynti-ilmoituksesta.

Painon pudotus -projekti jatkuu edelleen, mutta maaliviiva alkaa jo näkyä horisontissa. Paino on pudonnut alotuksesta nyt 17 kilogrammaa, joten matkaa on enää jäljellä 3 kilogrammaa. Tavoitteen saavuttaminen vuoden aikana tuntuu siis varsin mahdolliselta paitsi, jos alan friteeraamaan salaatitkin uudella hankinnallani.

Toivottavasti huomasit kilpailutustekstini, jossa kerroin taas säästäneeni useita satoja euroja pienellä vaivalla. Oma kulutus alkaa olemaan nyt sillä tasolla, että on erityisen hankalaa saada säästöä ilman elämänlaadun alentamista. Olenkin keskittynyt tänä vuonna vahvasti lisätulojen hankkimiseen. Harkitsin hetken Adsensen palauttamista blogiini, mutta Googlen tietojen mukaan sivustollani pornografiaa (missäköhän, kaverin puolesta kyselen). Pitäköön siis tunkkinsa.

Vuosi on lähtenyt mukavasti käyntiin ja vaikuttaa siltä, että yhä useampi ihminen löytää nykyään blogiini (3000-4000 uniikkia lukijaa kuukaudessa). Tämä on todella hyvä juttu ja pyrin täyttämään tiedonhalunne mahdollisimman laadukkailla kirjoituksilla. Kiitos kuitenkin jokaiselle teistä blogini lukemisesta!

Viisas Rahaan ilmestyy minulta teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02