Kuukauden Osake - Ålandsbanken

 

Kuukauden osake - Ålandsbanken

Kuukauden osake -kirjoitussarja on epäsuora jatkumo kiinnostavat sijoituskohteet -kirjoituksilleni. Kuukauden osake -teksteissä käydään lyhyesti läpi yrityksen toimintaa, mahdollisuuksia, riskejä ja tietysti myös taloudellisia lukuja. 

Kuukauden osake teksteissä ei anneta sijoitussuosituksia vaan ne on tarkoitettu vain viihteeksi. Blogin kirjoittaja saattaa omistaa tai olla ostamassa kirjoituksessa esitettyä osaketta ja tämän asian voit aina tarkistaa tekstin lopussa olevassa omistussuhteen kuvaamisesta. Jätäthän blogitekstin loppuun kommentin siitä, että mitä pidit tämän kuukauden osakkeesta.

Yritys lyhyesti

Ålandsbanken on vuonna 1919 perustettu ahvenanmaalainen pankki, joka on ollut listattuna Helsingin pörssissä vuodesta 1942 alkaen. Ålandsbanken toimii luotonantajana, varainhoitajana ja IT-palveluiden tarjoajana Ahvenanmaalla, Ruotsissa ja Manner-Suomessa.

Ålandsbanken on hyvin integroitunut osa Ahvenanmaata ja se on sitoutunut kehittämään Ahvenanmaata tulevaisuudessa. Ålandsbanken on ollut myös eturintamalla kehittämässä ja rahoittamassa kestävään kehitykseen liittyviä projekteja luonnon parantamiseksi ja suojelemiseksi.

Ålandsbanken on esimerkiksi lanseerannut maailman ensimmäisen ympäristöystävällisestä materiaalista valmistetun pankkikortin, johon on yhdistetty ostostesi ympäristövaikutuksen automaattisesti laskeva Åland Index -ominaisuus. Ålandsbanken on myös aktiivisesti mukana Itämeriprojektissa, jossa erilaiset yritykset, säätiöt, tutkimushankkeet kuin yksityishenkilöt voivat hakea rahoitusta Itämeren pelastamiseksi ja tilan parantamiseksi.

Ålandsbankenin isoimpiin kilpailijoihin kuuluvat niin ruotsalaiset kuin suomalaiset suurpankit, kuten Nordea, Handelsbanken, Danske Bank ja Swedbank. Rahoitusalalla skaalaedusta on varmasti hyötyä, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että onhan Ålandsbanken paljon laadukkaampi yritys kuin esimerkiksi salkussa aikaisemmin ollut Nordea.

Ålansbanken B kurssikehitys verrattuna Nordeaan

Ålandsbankenin kurssikehitys viimeiseltä viideltä vuodelta verrattuna Nordeaan. 

Kuvan lähde: Google

Luvut yrityksen takana

Ålandsbanken oli aikoinaan yksi pankkiyrityksistä, jota harkitsin salkkuuni. Valitettavasti aikoinaan valitsin Nordean ”skaalaedun” vuoksi ja ajattelin pienen pankin olevan vaikeuksissa konsolidoituvassa liiketoimintaympäristössä. 

Rakentaessani vuosikymmeniä ja kriisejä kestävää ”taloudellinen riippumattomuus rahastoa” (TR-rahasto),  olen etsinyt salkun täytteeksi osakkeita, joilla on vahva liiketoiminta sekä helposti ennustettava tuotteiden kysyntä. Kuten Essity viime kuukauden osake kirjoituksessa, niin myös Ålandsbanken täyttää nämä kriteerit.

Viimeisen kuuden vuoden aikana Ålansbanken on on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan keskimäärin neljä prosenttia vuodessa. Liikevoitto on ollut myös erittäin hyvällä 23 prosentin tasolla ja esimerkiksi osakekohtainen tulos on ollut kasvussa vuodesta 2016 lähtien. Vertailun vuoksi mainittakoon, että samalla ajanjaksolla Nordean tulos on laskenut vuodesta toiseen vuoden 2020 ollessa poikkeus.

Tulokseen perustava arvostus on tällä hetkellä noin 12, joka on samalla alueella Nordean kanssa (PE 13). Historialliseen arvostukseen nähden arvostus on nyt hieman koholla, mutta ei merkittävästi. Oman pääoman tuotto on ollut todella hyvällä tasolla, jos sitä vertaa vaikka esimerkiksi Nordeaan.

Yrityksen tase on hyvässä kunnossa ja normaalin osingon maksaminen onnistuu Euroopan Keskuspankin varoitteluista sekä suosituksista huolimatta. Normaalin suuruisen osingon maksaminen viestii markkinoille sitä, että yrityksen liiketoiminta on vahvalla pohjalla ja vaikeatkaan ajat eivät laita osinkohanoja kiinni. Taloudellinen riippumattomuus ja passiivisilla tuloilla eläminen vaatii juuri tämänkaltaista suhtautumista yritykseltä omistajan palkitsemisessa.

Alla olevaan taulukkoon on listattu kaikki tärkeimmät liiketoimintaa, tasetta ja kassavirtaa kuvaavat parametrit vuodesta 2015 lähtien.

Ålansbanken taloudelliset luvut vuodelta 2015-2020

Mahdollisuudet

Ålandsbanken on käyttänyt loistavaksi hyödyksi kaikki pankkikriisit (1990 ja 2009) hankkimalla näinä vuosina pankkitoimintoja muilta toimijoilta. Ålandsbanken oli myös ainoa pankki Suomessa, joka ei tarvinnut lainkaan valtiotukea pankkikriiseissä. Ålandsbanken ei joudu ongelmiin tulevaisuudessakaan vastaavanlaisissa tilanteissa ja tulee entisestään kasvattamaan liiketoimintaansa ostamalla huonompi kilpailijoita pois kriisitilanteissa.

Korkoympäristö muuttuu ja korot lähtevät nousuun, joka näkyy suoraan tuloslaskelman viimeisellä rivillä loppuun asti tehostetun liiketoiminnan vuoksi.

Ålansbanken onnistuu kasvattamaan edelleen Private Banking tulostaan (todella kannattavaa liiketoimintaa) ja pitämään samalla luottotappiot alhaalla.

Riskit

Korot pysyvät alhaalla vielä vuosikymmeniä tästä eteenpäin ja vain kasvattamalla luottoriskiä, pystytään hakemaan lisätuloja.

Lainoituksen riskienhallinta epäonnistuu ja lainoja joudutaan alaskirjaamaan merkittäviä määriä.

Makrotaloudesta ja viranomaismääräyksistä johtuvat muutokset vaikuttavat yrityksen tulokseen merkittävästi.

Yhteenveto

Yritys sopisi sijoitussalkkuuni hyvin niin sanottuna korkosuojana. Jos korot joskus lähtevät nousuun, tulee osakkeet laskemaan maailman laajuisesti riippumatta toimialasta. Pankkisektorin yritykset hyötyvät ainakin osittain nousevista koroista, joka saattaisi näkyä kasvavana tuloksena ja täten osinkoina.

Yritys toimii myös toimialalla, jolla on hyvät mahdollisuudet selviytyä vuosikymmeniä tästä eteenpäin. Tästä johtuen osake sopii mielestäni hyvin omaan TR-rahastooni tasaisen kassavirran tuottajaksi. Yritys on numeroiden perusteella varsin kohtuullisesti hinnoiteltu (kuitenkin hieman yläkanttiin suhteessa muuhun pankkialaan) ja tulen todennäköisesti ostamaan yritystä kuluvana vuonna. Yrityksen arvontuotto tulee tulevaisuudessa todennäköisesti perustumaan osinkotuottoon eikä niinkään osakkeen arvonnousuun.

Omistussuhde

Kirjoittaja ei omista tekstissä mainittua yritystä. Kirjoittajalla on mahdollisesti aikomus ostaa kyseisen yrityksen osakkeita lähitulevaisuudessa, jos osake saavuttaa asetetun ostotason. Kuukauden osake -kirjoitussarjassa kirjoitetaan sekalaisesti eri toimialojen yrityksistä riippumatta siitä, että omistanko yritystä sillä hetkellä tai onko minulla aikomusta ostaa kyseistä yritystä.

Vastuuvapaus:

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Blogissa ei anneta sijoitussuosituksia vaan tekstit on tarkoitettu viihteeksi.


Kuukauden osake kirjoituksen tekemiseen menee minulta useita tunteja, joten arvostaisin tekstin jakamista tuttavillesi tai keskusteluryhmissä. Jätä kommenttiosioon mielipiteesi juuri esitellystä yrityksestä. Jos olet erityisen kiinnostunut kuulemaan jostain tietystä yrityksestä, niin jätä maininta kommenttiosioon. Kiitos tekstini jakamisesta!

Jos haluat itse alkaa tekemään yritysten numeerista arviointi, niin blogistani on mahdollista ladata käyttämäni uudistettu työkalu. Tällä työkalulla onnistut yritysten fundamenttianalyysissä. Työkalun ohjeet ja latauslinkki löytyy tämän linkin takaa.

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 2024-02

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind