Kuukausikatsaus 2020-02

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2546.71 €
 • Muut tulot: 67.00 €
 • Osingot: 0.00 €
Menot
 • Menot: 1935.32 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 2300.30 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 760.61 €
Kassavirtalaskelma:
 • Tulot yhteensä: 2613.71 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 760.61 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 1935.32 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 1478.60 € (2058.92 €)
Kommentit
Kuten varmaan huomasit, niin olen tehnyt hieman muutoksia esitystapaan. Tämän lisäksi lisäsin uuden osion eli kassavirtalaskelman. Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 € tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset + Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Kulut olivat vielä tämän kuukauden koholla, koska ostin itselleni Oculus Quest stand-alone VR-lasit ja siihen liittyviä muita hankintoja. Kaiken kaikkiaan ostin kuluvan kuukauden aikana seuraavat asiat:
 • Oculus Quest, 64 GB - 449 €
 • Anker USB 3.0, 3 m kaapeli - 21.99 €
 • Skyrim VR - 17.99 €
 • Ladattavat AA-paristot ja laturi - 16.75 €
 • Batman Arkham VR - 4.31 €
 • National Geography VR - 5.99 €
 • Virtual Desktop - 19.99 €
 • Real VR Fishing - 19.99 €

VR-lasien hankintaa varten sain 400 € käteistä joululahjaksi, joten ”todellisuudessa” itse en ihan tätä koko summaa maksanut itse.

Normaaliin elämiseen käytettävä rahamäärä pysyy melko hyvin aisoissa, mutta lähes jokaiseen kuukauteen kuuluu toistumattomia menoja. Tässä kuussa oikeastaan ainoa poikkeava asia oli se, että kävin laivalla isäni kanssa, mistä kustannuksia tuli noin 93 €.
Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 € korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Superrahastoihin kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle (pian neljälle) kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Säästöön tuloista jäi heikohkot 26.0 %, joten vuodelle asetettu tavoite jäi saavuttamatta. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 678.39 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.


Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun lisää 760.61 . Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 1060.61 uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa yksikään firma ei vielä maksanut osinkoa. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä 0.00 € (brutto 0.00 €).

Tämän kuukauden aikana kävin osakekaupoilla jopa kaksi kertaa, mistä teinkin erillisen kirjoituksen. Lisäsin positiotani sekä Betssonissa että Intrumissa. Betssonin ostos meni lyhyen ajan tuoton näkökulmasta nappiin, koska positio on nyt jo lähes 30 % voitolla. Osakkeet ovat nousseet vahvasti kaikilla rintamilla ja salkun arvo nousi kuukauden aikana jopa 2784 €. Alan olemaan jo varma, että tänä vuonna osakkeet ottavat takapakkia. Tällainen arvonnousu ei voi olla tervettä eikä se voi jatkua loputtomiin.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen


Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 230 €. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 €:lla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja toistaiseksi näyttää, että päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa 10 %. Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ns. Excel rahaa.

Hyvän säästöasteen sekä lähes kaikkien osakkeiden arvonnousun lennättämänä nettovarallisuus nousi kuukauden aikana 2 936 €. Nettovarallisuus meni siis ensimmäisen kerran yli 56 000 €:n. Alla päivitetty nettovarallisuus.


Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.Jos tämän kuvaajan näkeminen ei motivoi ihmistä aloittamaan/jatkamaan sijoittamista ja säästämistä, niin sitten siihen ei kyllä auta mikään. Oman talouden hallitsemisella ja fiksuilla valinnoilla on mahdollista tehdä merkittäviä muutoksia omaan varallisuuteen jopa lyhyessä ajassa.

Yhteenveto


Varallisuuden kasvattaminen sujuu kuin ruusuilla tanssimisen, kiitos osakkeiden ylenpalttisen nousemisen. Luulen kuitenkin, että musiikki loppuu tämän vuoden aikana. On tietenkin mahdollista, että keskuspankkien rahan pumppaus markkinoille pitää osakkeita korkealla hieman pidempään, mutta pudotus on sitten vain suurempi. Oli markkinatilanne mitä tahansa, niin sijoittamisen jatkaminen ja aloittaminen kannattaa aina, kunhan muistaa ajallisen hajauttamisen. Aion itsekin pitää tästä ohjenuorasta kiinni ja tehdä vähintään yhden kaupan kvartaalissa. Tämän lisäksi yritän hieman kasvattaa käteisen määrää salkussa.

Sijoitusrintamalla olen aktivoitunut uudestaan myös sijoitusasunnon etsimisessä ja olen löytänytkin yhden hyvän asunnon. Käyn uusimassa lainalupaukseni ja saattaa olla mahdollista, että teen kyseisestä asunnosta tarjouksen huomattavasti alle pyyntihinnan. Kerron tästä aiheesta sitten uudestaan, jos ikinä päädyn kauppoihin asti.

Vuosikatsauksia on alkanut satamaan ja niiden läpikäynti pitäisi aloittaa. Ehkä saan senkin rupeaman aloitettua tämän kuukauden aikana. Olen löytänyt muutaman uuden sijoituskohteen, joista todennäköisin lisää myöhemmin blogin puolella.

Viisas rahan verkkolehteen on tulossa minulta taas teksti jossain vaiheessa, joten muistahan käydä lukemassa!

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

 1. BASF uutena salkkuun tästä koronaviruspaniikista, näyttäisi että noin 5 vuoden pohjilla mennään.
  Yhtiö on mielestäni laadukas vaikkakin hyvin syklinen. Vuoristoratamaisen kurssikäyrän perusteella ei arvaisikaan, että osinkokehitys on ollut hyvin vakaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä valinta! Itse ajattelin lisätä BASFia huomisen tulosjulkistuksen jälkeen, jos ei älytöntä nousua nähdä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana