Musti ja Mirri - ListautumisantiMusti Group, eli tuttavallisemmin Musti ja Mirri, suunnittelee listautumista Nasdaq Helsinki Pörssin pörssilistalle. Tätä listautumista ovat monet ennakoineet jo vuosia ja olen itsekin odottanut sitä kädet syyhyten. Musti Group hakee listautumisannilla 45 miljoonan euron bruttovaroja, jotka on tarkoitus käyttää lainojen lyhentämiseen. Perehdyn tässä kirjoituksessa Musti Group listautumisantiin ja pyrin selvittämään niin teille kuin itselleni, että onko siihen osallistumisessa mitään järkeä.

Musti Group – Yrityksenä

Musti Group on yksi Pohjoismaiden johtava lemmikkieläintarvikeyrityksiä ja sillä on yhteensä 277 myymälää Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa. Musti Groupin mukaan heillä on noin 22 % markkinaosuus Pohjoismaiden lemmikinruoka- ja tarvikemarkkinoista. Lähes 80 % myynnistä tulee kivijalkamyymälöistä verkkokauppamyynnin ollessa 20.7 % vuonna 2019. Musti Groupilla on omia ja eksklusiivisiä tuotteita (tuotteita, jotka myydään vaan M&M -liikkeissä tai ovat itse kokonaan tai osittain tuotettuja) jopa 51.7 % myynnistä, jota voi pitää hyvänä lukuna. Lemmikkieläintarvikkeiden ja -ruokien lisäksi Musti ja Mirri tarjoaa mm. terveys- ja hoitopalveluita ja lemmikkien koulutukseen liittyviä palveluita. Musti ja Mirri on kasvanut viime vuosina noin 20 % vuodessa, joten Musti ja Mirri on selkeästi kasvuyritykseksi luokiteltava.

Musti Groupiin kuuluvat seuraavat myymäläketjut: Musti ja Mirri, Musti, Arken Zoo, Djurmagazinet, Peten Koiratarvike, Vetzoo ja Animail.

Musti Groupin pahin kilpailija on Zooplus, joka on Euroopan suurin lemmikkieläintarvikkeita tarjoava verkkokauppa. Toiseksi kilpailijaksi voisi mainita Amazonin, joka on monissa tapauksissa edullisempi kuin Zooplus.

Listautumisannin tärkeät päivät ja merkintäpaikat

Listautumisantiesite ilmestyi tänään Musti Groupin sivustolle, joka on nähtävissä täältä. Yleisöantikin laitettiin tulille samana päivänä eli tänään (03.02.2020) klo 10.00 ja anti voi keskeytyä aikaisintaan 10.02.2020 klo 16.00. Osakkeiden kaupankäynnin odotetaan alkavan Helsingin Pörssin pörssilistalla 18.02.2020 (prelistalla jo 14.02.2020).

Listautumiseen voi osallistua Nordean asiakkaana verkkopankkitunnusten avulla osoitteessa nordea.fi. Muut kuin Nordean asiakkaat voivat osallistua listautumiseen Nordnetin palvelun kautta osoitteessa nordnet.fi/fi/musti. Valitettavasti Musti Group osakkeiden hankkiminen onnistuu vain Nordnetin osakesäästötilille, joten muut joutuvat tyytymään arvo-osuustiliin (voit tietysti hankkia niitä myös Nordnetin arvo-osuustilille). (Osakesäästötilistä lisää tietoa täällä)

Listautumisanti analyysi

Listautumisannin erikoisimpana puolena nousee heti silmille merkintähinnan järisyttävän suuri vaihteluväli sen ollessa 5.65 € - 9.35 €. Minimimerkintä yleisöannissa on 100 kpl ja maksimimäärä 20 000 kpl. Yhtiö on ilmoittanut yrityksen markkina-arvon olevan listautumisen jälkeen 260-300 miljoonaa euroa riippuen listautumisen lopullisesta merkintähinnasta. Miten ihmeellä markkina-arvo voi siis olla noin pienellä haitarilla, kun alhaisimman ja korkeimman merkintähinnan ero on 65 %? Voin kertoa, että meni itselläkin hetki ymmärtää. Aloitetaan kuitenkin pureutumalla tähän asiaan ensiksi katsomalla listautumisesitteestä löytyvää taulukkoa (alla).


Lähde: Musti Group - Listalleottoesite, s. 176


Jos listautuminen on menestys, niin osakkeita on listautumisen jälkeen parhaimmillaan 46.009 miljoonaa 5.65 € merkintähinnalla. Jos listautuminen ei menekään putkeen, niin osakkeita on listautumisen jälkeen 32.055 miljoonaa 9.35 € merkintähinnalla. No mitäs merkitystä tällä on?

Oletetaan, että osallistut antiin ja merkkaan minimimäärän eli 100 osaketta. Listautumisanti on menestys ja kaikki tarjolla olevat osakkeet merkataan, jolloin osakemäärä kasvaa 46.009 miljoonaa. Omistat tämän jälkeen yrityksestä 0.000217 %. Toisessa skenaariossa listautumisannin minimivaatimus täyttyy juuri ja juuri, minkä vuoksi ulkona olevia osakkeita on vain 32.055 miljoonaa. Omistat tämän skenaarion jälkeen yrityksestä 0.000312 %. Omistuksesi osuus on siis parhaimmassa tapauksessa 43 % korkeampi kuin huonossa tilanteessa. Rautalangasta vääntäen ylimerkitsemistilanteessa (joka on todennäköistä, koska petparenting on hyvin suosittua ja markkinatilanne on mitä on) maksat samasta yrityksestä 30 % enemmän kuin parhaassa tapauksessa.

Musti Group on tällä hetkellä pahasti velkaantunut, koska sillä on korollista velkaa 143 miljoonaa euroa. Tästä velkalastista lyhytaikaista velkaa on 19.5 miljoonaa rahavarojen ollessa noin 4.6 miljoonaa (tarkastettu 30.11.2019). Toisin sanoen nykyisellä kassalla ei selvittäisi edes lyhytaikaisista veloista.

Listautumisannista saadut 45 miljoonan euron bruttovarat on tarkoitus käyttää pääasiallisesti SFA:n (Senior Finance Agreement, osapuolina Nordea ja Ilmarinen), myyjien lainasopimusten ja kertyneiden korkojen takaisinmaksuun. Listautumisannista kerättävien varojen lisäksi edellä mainittujen lainojen takaisin maksuun tullaan käytättämään 60 miljoonaa uutta lainasopimusta, joka on neuvoteltu Nordean kanssa. Nordealta saatava uudelleenrahoitus on ehdollinen sille, että listautumisannista saadaan bruttovaroja vähintään 40 miljoonaa euroa. Listautumista saatavasta 45 miljoonasta maksetaan 5 miljoonaa kuluina ja palkkioina mm. listautumisen järjestäjälle. Voidaan puhua siis varsin kalliista rahoituksesta.

Kapitalforeningen Investering & Tryghed ja Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö ovat antaneet listautumisantiin liittyen 25 miljoonan euron merkintäsitoumuksen. On melko yleistä, että listautumisiin osallistuu ns. ankkurisijoittajia.

Musti Group – Mahdollisuudet ja Riskit

Musti Groupilla on huomattavasti paremmat marginaalit kuin kilpailevalla Zooplussalla. Viimeisellä tilikaudella Musti Groupin liikevoittoprosentti oli jopa 5.1 %, kun taas Zooplussalla se ei ole parhaimpinakaan vuosina noussut yli 1.5 %. Liikevoittoprosentti on viimeisten kolmen vuoden aikana ollut keskimäärin 3 %, joka sekin ylittää kaksinkertaisesti Zooplussan marginaalin. Alla luvut Zooplussan osalta vertailuksi.Vaikka Zooplussan marginaali onkin pienempi, niin Zooplus hallitsee kuitenkin Euroopan verkkokaupasta noin 50 % osuutta (Lähde) Amazonin seuratessa perässä 17 % osuudella. Musti Groupille olisi siis mahdollista kasvaa verkkokaupassa viemällä osuuksia näiltä kahdelta pelaajalta. Samaan henkäykseen täytyy sanoa, että Amazonin ja Zooplussan takia marginaalit ovat todella ohuet verkkokaupoissa. Musti Groupilla on myös varsin pieni osuus Norjan markkinoista, joten se voisi olla toinen tulevaisuuden kasvunlähde.

Toisaalta ns. ”pet parenting” on kasvattanut suosiotaan ja erityisesti Suomessa tuntuu siltä, että nuoret hankkivat mielummin koiran kuin lapsen. Luokittelen itsenikin heihin tällä hetkellä, vaikka lapsikin varmaan joskus pitää hankkia. Tämän trendin mukana on siis hyvä ratsastaa Mustin näkökulmasta.

Osake on hinnoiteltu listautumisannissa noin PE-luvulla 25-30, jota pidän varsin suolaisena hintana vaikka liikevaihto jatkaisikin kasvua Musti Group haaveiden mukaan (n. 350 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2023) ja kannattavuudessa otettaisiin kasvun ohella merkittävä loikka (n. 10 % EBITA). Liikevaihdon kasvattaminen varmasti onnistuukin, mutta en usko hetkeäkään siihen, että kannattavuus voitaisiin samalla kaksinkertaistaa nykyisestä.

Musti Group on suunnitellut maksavansa nettotuloksesta osinkoa noin 60-80 %, jota pidän hyvin erikoisena ratkaisuna. Kun kasvutavoitteet ovat kovat, niin eikö koko tulos kannattaisi sijoittaa omaan liiketoimintaan, jos sen kasvuun todellista luottamusta on? Ottaen lisäksi huomioon sen, että yritys on tälläkin hetkellä erittäin velkaantunut, niin pidän tätä suunnitelmaa lähinnä vain typeränä.

Yhteenveto

No jota kuta saattaa kiinnostaa, että ajattelinko itse osallistua antiin, jota olen odottanut kuin kuuta nousevaa?

Lyhyt vastaus: En.

Pidempi vastaus: Osakkeen todellisen merkinnähinnan epävarmuus (suuri todennäköisyys joutua maksamaan samasta liiketoiminnasta 30 % enemmän kuin hyvässä tapauksessa), täysin tappiin hinnoiteltu osake (PE ~30), äärimmäisen velkainen yritys, koko anti (ja uudelleen rahoitus, 60 milj. €) tullaan käyttämään vain lainojen maksuun (ja lainaa jää silti rutkasti) ja täysin tuulesta temmatut liikevaihdon ja kannattavuuden kehityshaaveet pakottavat minut jättämään listautumisannin väliin.

Yrityksen toiminta on selkeästi trendikkäällä alalla (pet parenting), mutta omistajien ahneuden takia en koe saavani rahalleni vastinetta. Ostetaan sitten pörssistä ”tiedossa olevalla” hinnalla.

Bloggaajakollegani Omavaraisuushaaste on myös kirjoittanut Musti Groupin listautumisannista ja se on luettavissa täältä.

Kirjoittajalla on mahdollisesti aikomus ostaa Musti Group osakkeita pörssistä suoraan, mutta en ole osallistumassa listautumisantiin.

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Vastuunvapauslauseke.

Mitä mieltä olet Musti Groupista? Ajattelitko itse osallistua listautumisantiin?

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind