Vuoden 2023 tavoitteiden toteutuminen

 

Vuoden 2023 tavoitteiden toteutuminen, tavoitteiden asettaminen, tavoitteellisuus

Pitkän aikavälin tavoitteenani on taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen sijoitussalkun kassavirran avulla vuoteen 2040 mennessä. Sijoitussalkun kassavirralla tarkoitan joko osakesijoitusten osinkovirtaa tai sijoitusasuntojen vuokratuloja. Kassavirran kautta taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen on ensisijaisen tärkeää, koska omistusten myyminen ei ole itselleni vaihtoehto. Koska taloudellinen riippumattomuus -projektini on vuosikymmenien pituinen, olen jakanut projektini pienempiin askeleihin, jotta motivaation ylläpitäminen olisi helpompaa, kun onnistumisista (ja vähän väliä myös epäonnistumisista) pääsee nauttimaan useammin.

Vuosittaisten pienempien tavoitteiden asettaminen on itselleni hyödyllinen tapa pakottaa itseni pohtimaan tapoja, joilla voin pysyä tai nopeuttaa lopullisen pitkän aikavälin tavoitteen saavuttamista. Aikataulussa pysyminen vaatii järjestelmällistä suhtautumista varallisuuden kasvattamiseen vuodesta toiseen ja siihen olen laatinutkin pääpiirteisen suunnitelman:

Säästä vähintään kolmannes nettotuloista ja sijoita siitä suurin osa osakemarkkinoille tai sijoitusasuntoihin saavuttaen vähintään keskimääräisen tuoton. Tällöin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen tapahtuu 25 vuodessa. Muista, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Nyt, kun taloudellinen riippumattomuus on taas yhden vuoden lähempänä, niin on hyvä pysähtyä pohtimaan, miten kaikkien tavoitteideni kävi tänä vuonna, joka ainakin itselleni tuntui ihan oli yhtä haasteelliselta kuin vuosi 2022.

Taloudelliset tavoitteet

Tavoite 1: Säästöaste >50 %

Säästöasteen säilyttäminen korkealla on kaiken perusta tavoiteltaessa taloudellista riippumattomuutta. Mitä enemmän säästät, sitä enemmän voit sijoittaa. Samanaikaisesti, mitä enemmän säästät, sitä nopeammin saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Tämä on myös yksi harvoista tavoitteista, jossa omien valintojen merkitys on suurimmassa asemassa ja sattumalla ei ole juurikaan sijaa lopputulemassa, jos ei älyttömän huonoa tuuria satu matkalle vuoden aikana (lue: auton hajoaminen, tai muu vastaava suuri kulu).

Lasken säästöasteeni kahdella eri tavalla: 1) Säästöaste, jossa myös pääomatulot ovat huomioitu tuloina (tavoitetta varten) ja 2) Säästöaste, jossa pääomatulot eivät ole huomioitu (itseäni varten). Kummassakaan tavassa asuntolainojen lyhennystä ei lasketa kuluksi, koska ne kohdistuvat kasvukeskuksessa oleviin asuntoihin ja ne kasvattavat nettovarallisuutta.

Nettotuloni (ilman pääomatuloja, mutta kaikki muut ovat mukana) olivat vuoden aikana 44 891.92 euroa. Pääomatulot mukaan laskettuna kokonaisansioni olivat 51 724.57 euroa (vuokratulot ovat hoito- ja rahoitusvastikkeen jälkeiset, mutta veroja tai lainanlyhennyksiä ei ole huomioitu ja korot on merkattu menoiksi; sekä osingot ovat ennakonpidätyksen jälkeiset). Huomaathan, että tuloni ovat poikkeuksellisen korkeat verojen jälkeen vain siksi, että tein suuret luovutustappiot vuoden aikana, joka laski palkkatulojeni veroprosenttia 5 prosenttiyksikköä, sekä sain veronpalautuksia vuodelta 2022 samaisesta syystä myös melkein 2000 euron edestä. Menoni vuoden osalta (ilman asuntolainan ja sijoitusasuntolainojen lyhennyksiä) olivat yhteensä 33 803.20 euroa. Säästöasteeni on siis kahdella eri laskentatavalla laskettuna seuraavat:

  • (44 891.92 euroa – 33 803.20 euroa) / 44 891.92 euroa * 100 = 24.70 prosenttia
  • (51 724.57 euroa – 33 803.20 euroa) / 51 724.57 euroa * 100 = 34.65 prosenttia

Jos pääomatuotot ja lainanlyhennykset huomioidaan säästämisenä, niin säästin vuoden aikana 17 921.37 euroa. Säästäminen tapahtui seuraavien toimien kautta: 1) kasvatin käteiskassaani 4 607.96 euroa, 2) lyhensin oman asunnon asuntolainaa 4 500 euroa, 3) lyhensin sijoitusasuntojen lainoja 6800 euron edestä, 4) tallensin kumulatiivisesti Nordnetin osakesalkkuun 203.45 euroa ja sijoitin kaikki saadut ennakonpidätyksen jälkeiset osingot takaisin osakkeisiin 1694.43 euron edestä. Loppu 115.53 euron heitto johtuu jostain sellaisesta mitä en pystynyt edes tunnin virheen etsimisen jälkeen löytämään, joten annoin asian olla.

Tämä tavoite epäonnistui.

Tavoite 2: Sijoitussalkku >100 000 euroa

Toisena tavoitteenani oli kasvattaa sijoitussalkkuni (osakkeet ja sijoitusasunnoissa oleva oma pääoma) kokoa yli 100 000 euron. Tämä tavoite oli itse asiassa täytetty jo ennen vuoden alkamista, joten siihen ei tullut muutosta vuodenkaan aikana.

Sijoitussalkkuni arvo on nyt 125 662 euroa, josta osakkeiden osuus on 60 962 euroa ja sijoitusasuntojen oman pääoman 64 700 euroa.

Tämä tavoite onnistui.

Tavoite 3: Nettovarallisuus >170 000 euroa

Kolmantena tavoitteenani oli kasvattaa nettovarallisuuteni yli 170 000 euroon, jota pidin jo vuoden alussa käytännössä mahdottomana tehtävänä. Ajatuksena oli kasvattaa nettovarallisuuttani viime vuoden aikana maksamalla oman asunnon lainaa pois, lyhentämällä sijoitusasuntojen lainoja yhdessä vuokralaisten kanssa sekä säästää käteistä hätärahastoon.

Tein käytännössä kaikkia edellä mainittuja toimia, mutta en kuitenkaan sillä intensiteetillä kuin alkuvuodesta vielä ajattelin. Tämän vuoksi nettovarallisuuteni jäi tänä vuonna 143 302 euroon. Nettovarallisuuteen positiivisesti vaikutti myötätuuli osakemarkkinoilla (ainakin oman salkkuni osalta) ja ylimääräiset lyhennykset lainoihin, mutta suurina negatiivisina ajureina toimivat muutamat isot yllättävät menot sekä korkeat korkomaksut. Nettovarallisuuteni oli vuoden ensimmäisenä päivänä vielä 123 782 euroa, joten kasvua vuodessa tuli silti 19 520 euroa.

Tämä tavoite epäonnistui.

Tavoite 4: Brutto-osingot >2 500 euroa

Neljäntenä tavoitteenani oli saada osinkotuloja vähintään 2 500 euroa ennen veroja. Kuten aikaisemmin mainitsin, sijoitusteni kassavirta tulee olemaan taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen mittarina, joten on loogista, että seuraan tämän kehittymistä vuosien mittaan.

Sain vuoden aikana osinkotuloja ennen veroja 2148.12 euroa, joten tavoite jäi kauaksi saavuttamatta.

Tämä tavoite epäonnistui.

Tavoite 5: Vuokra-aste 100%

Viidentenä tavoitteenani oli pitää sijoitusasuntojeni vuokrausasteen 100 prosentissa. Pyrin omilla toimillani pitämään vuokralaiset tyytyväisenä, jotta heille ei tule edes mieleen muuttaa toisaalle asumaan. Tietysti tähän ei pysty loputtomasti vaikuttamaan, koska heidän elämässään voi tulla yllättäviä muutoksia. Hyvällä vuokranantajuudella on kuitenkin varmasti jokin positiivinen vaikutus asumiskokemukseen. Hoidan kaiken kuntoon nopeasti ja olen aina saatavilla sekä pyrin kehittämään asuntoja tarpeen mukaan. Tällä pääsee jo pitkälle.

Molemmat asunnot olivat vuokrattuna 100 prosenttia ajasta, joten tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 6: Asuntolainojen uudelleen rahoitus

Kerroin tähän aiheeseen liittyen jo yhden blogikirjoituksen verran. Yhteenvetona voidaan sanoa, että en toteuttanut asuntolainojen uudelleen rahoitusta siinä laajuudessa kuin alkuvuodesta ajattelin, mutta luulen ottavani tämän uudestaan tapetille kuluvan vuoden aikana.

Tämä tavoite epäonnistui.

Muut kuin taloudelliset tavoitteet

Taloudelliset tavoitteet ovat tärkeitä lopullisen päämäärän, vapauden, mahdollistamiseksi, mutta ne eivät voi olla ainoita tavoiteltavia asioita maailmassa. Muut kuin taloudelliset tavoitteet ovat itselleni tärkeitä asioita, joita haluan saavuttaa myös suuremman varallisuuden lisäksi.

Tavoite 7: Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisääminen sekä arjen tasapainotus

Koko vuoden tavoitteista suurin osa epäonnistui, mutta voin iloitakseni kertoa, että olen kuitenkin onnistunut erinomaisesti kasvattamaan sekä henkistä että fyysistä hyvinvointiani vuoden aikana (vaikka edelleen molemmissa on parantamisen varaa). Kaksi keskeistä toimea on ollut itselleni rakkaan saliharrastuksen uudelleen aloittamisen vuosien tauon jälkeen (vaikka en aloittanutkaan vuoden alusta, mutta se ei ole relevanttia) ja tämän lisäksi yhden kokonaisen viikonlopun varaaminen itselleni kerran kuukaudessa (josta en joutunut joustamaan kuin yhtenä kuukautena yhden päivän verran).

Toisin sanoen sain hieman järkevöitettyä tekemistäni vuoden aikana ja arkeni on huomattavasti paremmassa tasapainossa kuin vielä aikaisemmin. Tässä saralla en tule koskaan olemaan täydellinen, koska haluan käyttää paljon aikaani vaikuttamiseen ja auttamiseen.

Tämä tavoite onnistui.


Miten sinun tavoitteillesi kävi vuoden 2023 osalta?

Kommentit

  1. Hei. Olen seuraillut jo jonkin aikaa blogiasi. Hyvin kirjoitettua asiaa, mutta ihmettelen että et huomioi nettovarallisuudessa asuntojen jo suht jämäkkää arvonlaskua. Eikö reaalihinnat ole laskeneet jo vähintään 10%?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että olet seurannut blogia! En tee jatkuvasti asuntoihin arvonmuutoksia oman pääni mukaan, vaan päivitän ne vain, kun olen saanut välittäjältä oikeat hinta-arviot. Arvot olen tarkistanut viimeksi maaliskuussa 2022 nykyistä asuntoa ostettaessa, jolloin ne olivat kaikki pysyneet muuttumattomana. Tilastokeskuksenkin (https://stat.fi/julkaisu/cl8jwio3v9ck20cw1as9pbbl1) mukaan Turussa asuntojen arvot ovat laskeneet vain 4 prosenttiyksikköä 2022 kolmannen kvartaalin huipuista. Tämä on tietysti keskiarvo ja omat asuntoni voivat olla laskeneet enemmän tai sitten vähemmän, se selviää seuraavalla kerralla kolmatta sijoitusasuntoa ostettaessa. :)

      Poista
    2. Eikö täten olisi loogista kirjata se tilastojen osoittama 4% lasku myös omien asuntojen arvoihin?

      Poista
    3. Ei tietenkään, jos ei nousujakaan kirjaa? Miksi ihmeessä aina lasku pitäisi olla kirjaamassa välittömästi, jos ei nousujakaan tee?

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 07-2024

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana