Tavoitteet 2024 – Myrskyn jälkeen poutasää?

Taloudelliset tavoitteet vuodelle 2024, Tavoitteiden asettaminen vuodelle 2024, Vuoden 2024 tavoitteet

Kuten aikaisimpinakin vuosina, aloitan tämänkin vuoden sillä, että asetan itselleni lyhyen aikavälin tavoitteita, niin taloudellisia kuin omaan elämään muuten liittyviä. Lyhyen aikavälin tavoitteiden on tarkoituksena toimia kuin tikkaiden askeina kohti pitkän aikavälin suurta tavoitettani, eli taloudellista riippumattomuutta. Jos kaikki asiat menevät hyvin ja suunnitellusti, niin saavutan taloudellisen riippumattomuuden vuoteen 2040 mennessä. Lyhyen aikavälin tavoitteiden on myös tarkoitus toimia itselleni motivaation lähteenä. Jos monien vuosikymmenien projektia ei jaa pieniin tehtäviin (tässä tapauksessa tavoitteisiin), on motivaation ylläpitäminen vaikeaa ja eksyminen reitiltä saattaa myös tapahtua helposti ja huomaamatta.

Taloudellinen riippumattomuus itsessään suuren varallisuuden kautta ei ole itselleni itseisarvo, vaan kaiken taustalla on lisätä omaan elämään valinnanvaraa ja vapautta. Aikataulussa pysyminen vaatii siis suunnitelmassa pysymistä, minkä voi kiteyttää yksinkertaisesti seuraavaan kappaleeseen:

Säästä vähintään kolmannes nettotuloista ja sijoita siitä suurin osa osakemarkkinoille tai sijoitusasuntoihin saavuttaen vähintään keskimääräisen tuoton. Tällöin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen tapahtuu 25 vuodessa. Muista, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Lyhyen aikavälin tavoitteita asettaessani pyrin siihen, että ne ovat jollakin sortilla realistisia saavuttaa, mutta ne eivät voi tulla saavutetuksi pelkästään läpsyttelyllä ja vaivaa näkemättä. Haluan pitää itseäni myös tilivelvollisena siitä, että pyrin omilla teoillani toimimaan tavoitteideni suhteen jotenkin järkevästi. En halua alkaa liikaa lepsuilemaan.

Tuleva vuosi on tavoitteiden suhteen haastava, mutta näen tällä kertaa kuitenkin pikkuisen valoa viime vuoden myrskysään suhteen omassa elämässäni. Tämä johtuu vain siitä, että uskon taloudellisen ahdingon lisääntyvän tulevan kuukauden aikana ympäri Eurooppaa, joka johtaa lopulta korkojen laskuun, jolla on merkittävän positiivinen vaikutus omaan talouteeni. Saa nähdä miten ennusteelle käy.

Taloudelliset tavoitteet

Tavoite 1: Säästöaste >40 %

Säästöasteen säilyttäminen korkealla tasolla on ensisijaisen tärkeätä, jotta taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen onnistuu suunnitellussa aikataulussa. Säästöasteessa on myös se yksi erinomainen puoli, että omilla valinnoilla on suuri merkitys lopputulokseen, vaikka matkalle vuoden aikana sattuisikin jotain yllättävää suurta kulua (kuten viime vuonna oli auton mekatroniikan hajoaminen).

Lasken säästöasteeni kahdella eri tavalla: 1) Säästöaste, jossa myös pääomatulot ovat huomioitu tuloina (tavoitetta varten) ja 2) Säästöaste, jossa pääomatulot eivät ole huomioitu (itseäni varten). Kummassakaan tavassa asuntolainojen lyhennystä ei lasketa kuluksi, koska ne kohdistuvat kasvukeskuksessa oleviin asuntoihin ja ne kasvattavat nettovarallisuutta.

Laskin säästöastetavoitettani viimevuotisesta säästöastetavoitteesta (>50%), koska en usko tällä hetkellä sen realistisuuteen. Vaikka laskin tavoitetta, niin se on siitä huolimatta erittäin haastava saavuttaa, jos korot jäävät pidemmäksi aikaa korkeammalle tasolle.

Tavoite 2: Sijoitussalkku >120 000 euroa

Tämän tavoitteen asettaminen on haastavaa, koska jos jätän sen nykyiselleen, niin olen saavuttanut sen jo ennen tämän kirjoituksen tekemistä. No sitten voisi kysyä, että miksi en tee mitään asialle? Syy on se, että olen pohtinut tämän vuoden aikana uudelleen rahoittamaan asuntolainani (kuten tavoitteena oli viime vuonnakin), minkä vuoksi asuntojen suhteellinen osuus sijoitussalkusta tulee pienenemään. Tein jo selvitystyötä tähän asiaan liittyen viime vuoden aikana, jos haluat siitä lukea lisää täältä. Tätä työtä on tarkoitus jatkaa tänä vuonna uuden pankin kanssa.

Tämän kikkailun lisäksi minun on tarkoitus kasvattaa osakesalkkuani säästämällä sinne noin 3000 euroa vuoden aikana, sijoittaa lyhentämättä kaikki saadut osingot takaisin osakkeisiin ja tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä sijoitusasuntolainoihin noin 1000 euron edestä. Tarkoituksenani on myös jatkaa hyväksi todettua sijoittamistapaa osakemarkkinoilla, jonka voi lyhyesti kiteyttää seuraaviin pääpiirteisiin:

Sijoitetaan sekä kasvuyrityksiin että tasaisen tuloksen tekeviin yrityksiin. Pysyvästi huonoksi muuttunut yritys tai toimiala myydään pois salkusta riippumatta tappioiden määrästä. Annetaan loistavien yritysten pysyä, vaikka ne näyttelisivät suurta osaa salkusta. Tasapainotetaan salkkua ostamalla, ei myymällä. Mietitään yrityksen sopivuutta salkkuun 20 vuoden näkökulmasta, yksittäisillä kvartaaleilla ei ole merkitystä.

Tavoite 3: Nettovarallisuus >170 000 euroa

Nettovarallisuuden tavoitteen päätin pitää samana kuin viime vuonna, koska nettovarallisuuden kasvattaminen vanhaan tavoitteeseen (>200 000 euroa) on aivan yhtä todennäköistä kuin se, että sosiaalidemokraatit ehdottaisivat veronkevennyksiä. Se ei vaan tule tapahtumaan. Vanhan tavoitteen saavuttaminen vaatisi meinaan nettovarallisuuden kasvamista vuoden aikana noin 57 000 euron verran, joka prosentteina tarkoittaisi melkein 40 prosentin kasvua nykytilanteeseen.

Vaikka laskin tavoitetta, niin nettovarallisuutta pitäisi silti saada kasaan vuoden aikana noin 27 000 euroa. Edistän tämän vuoden aikana nettovarallisuuden kasvattamista seuraavilla toimilla: 1) maksan oman asunnon asuntolainaa pois noin 3000 eurolla, 2) lyhennän sijoitusasuntojen lainoja yhdessä vuokralaisten kanssa noin 4000 eurolla, 3) sijoitan kaikki osingot takaisin osakemarkkinoille ennakkoveron jälkeen, 4) maksan kaikki korottomat ja kuluttomat kulutusluotot pois (noin 2000 euroa) ja 5) säästän 3000 euroa käteistä osakesalkkuun. Jos kaikki edellä mainitut menevät suunnitellusti, pitäisi osakesalkun nousta vuoden aikana vielä noin 13 000 – 14 000 euroa, jotta tavoite täyttyisi. Pidän tätä hyvin epätodennäköisenä skenaariona.

Tavoite 4: Brutto-osingot >2 500 euroa

Päätin pitää tavoitteen samana kuin viime vuonna lähinnä siitä syystä, että osakesalkkuni suurin osingonmaksaja (Intrum) pitää ainakin yhden välivuoden osingonmaksusta velkojen lyhentämisen vuoksi. Ja vaikka pidänkin tavoitteen viime vuoden tasolla, en silti usko sen toteutumiseen kuluvan vuoden aikana. Osinkojen tuottama passiivinen kassavirta on tärkeässä osassa tulevaisuudessa häämöttävää taloudellista riippumattomuutta, koska osakkeiden myyminen elämisen kustantamiseksi ei sovi omaan luonteeseeni yhtään. Osinkotuottojen eksponentiaalinen kasvaminen ei ole tärkein osa sijoituspäätöstä tehdessä, mutta kuitenkin toivon brutto-osinkojen kasvavan vuodesta toiseen. Tämä antaa itselleni välittömän palautteen siitä, että asioita on tullut tehtyä oikein.

Tavoite 5: Vuokra-aste 100%

Molempien sijoitusasuntojen vuokralaiset on tarkoitus pitää tyytyväisenä hyvällä kommunikaatiolla, nopealla vastausajalla ja asuntojen ongelmatilanteiden nopealla ratkaisulla. Tämän lisäksi teen parhaani molempien taloyhtiöiden hallituksissa, jotta asumismukavuus säilyy hyvänä tai paranee. Arvioin vuosittain molempien asuntojen kuntoa ja teen tarvittaessa niihin investointeja, jotta asumismukavuus säilyy. Kaikilla toimilla on tarkoitus säilyttää vuokrausaste 100 prosentissa mahdollisimman pitkään.

Muut kuin taloudelliset tavoitteet

Taloudelliset tavoitteet ovat tärkeitä lopullisen päämäärän, vapauden, mahdollistamiseksi, mutta ne eivät voi olla ainoita tavoiteltavia asioita maailmassa. Muut kuin taloudelliset tavoitteet ovat itselleni tärkeitä asioita, joita haluan saavuttaa myös suuremman varallisuuden lisäksi tämän vuoden aikana.

Tavoite 6: Asioiden ja ihmisten konmaritus

Suurimmalle osalle taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun perehtyneistä ihmisistä Maria Kondon lanseeraama konmaritus on tuttu organisointi-ideologia. Kaikille, joille terminologia ei ole tuttu, konmarituksen pääideana on luopua kaikesta turhasta asiasta, joka ei tuota itselle iloa. Olen koko elämäni tehnyt tietämättäni ”konmaritusta” tavaroiden osalta sillä periaatteella, että hävitän kaiken (lue kierrätän, annan tai viimeisenä vien roskikseen) tavaran, jota en ole vuoteen käyttänyt. Nyt en ole kuitenkaan tätä tehnyt tavaroiden osalta uuteen kotiin muuttamisen jälkeen, jonka vuoksi haluan toteuttaa sen taas tänä vuonna.

Kuitenkin tärkeämpänä osana tavoitettani on ihmisten konmaritus. Uskon, että meillä kaikilla on elämässä ihmisiä, joihin tulee panostettua suhteettoman paljon aikaa ja energiaa, kuitenkaan koskaan saamatta mitään vastakaikua. Tai pahimmassa tapauksessa saat vastakaikua, mutta se on vain negatiivista ja/tai haitallista sinulle. Tämän vuoksi pyrin ajatuksella käymään läpi kaikki elämässäni olevat ihmiset ja arvioimaan onko minun järkevää käyttää aikaani ja energiaani suhteiden ylläpitämiseen, jos ne ovat nettonegatiivisia. Lopputuloksena voi myös olla se, että tällaisia suhteita ei ole, mutta viime kerralla elämästäni poistui lopullisesti isäni.

Tavoite 7: Enemmän aikaa harrastuksille

Kerroinkin viime vuoden tavoitteiden toteutuminen -blogitekstissä siitä, että onnistuin vihdoin aktivoimaan uudestaan rakkaan saliharrastukseni vuosien tauon jälkeen. Tämän lisäksi pysyin lähes täydellisesti siinä, että allokoin vain itseni joka kuukausi yhden viikonlopun, jolloin voin tehdä mitä haluan. Näistä molemmilla oli erinomainen vaikutus fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Pyrin kuitenkin jatkamaan tällä valitulla polulla vieläkin pidemmälle ja koitan allokoida enemmän aikaa myös muille harrastuksilleni, joista ensimmäisenä ja tärkeimpänä mieleen tulee kalastus. Tuntuu vähän jopa itsensä huijaamiselta puhua kalastuksen tärkeydestä, kun olen viimeisen kahden vuoden aikana kalastanut vain kerran ja silloinkin kameroiden edessä dokumenttia kuvattaessa. Tänä vuonna koitan olla kuitenkin enemmän valan varressa kiinni, koska se auttaa varmasti palautumaan hektisestä ja stressaavasta työstäni.

Kalastuksen lisäksi aion pitää kiinni siitä, että varaan yhden kokonaisen viikonlopun kuukaudessa vain itselleni. Teen sinä aikana asioita mitkä ovat itselleni palauttavia ja tärkeitä, joka omalla kohdallani pääasiallisesti tarkoittaa tietokonepelien pelaamista.


Pitkän ajan tavoitteet löydät täältä.

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 07-2024

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana