Budjetin toteuma vuodelle 2023 ja kuukausikatsaus vapaan vuoden jälkipyykki

 

Budjetin toteuma 2023 ja kuukausikatsaus vapaan vuoden jälkipyykki

Laadin vuoden 2023 alkupuolella budjetin kuluneelle vuodelle ja tämän lisäksi kerroin kuukausikatsaus vapaasta vuodestani. Kuten kaikki blogin lukijat tietävät, näin insinöörinä luotan enemmän mitattuun dataan eli historialliseen kulu- ja tuloseurantaan kuin tulevaisuuden ennustamiseen eli budjetointiin. Olen siitä huolimatta viimeiset pari vuotta tuonut budjetoinnin osaksi elämääni. Ennakoiminen on harvemmin mitenkään haitallista elämässä.

Ajattelin tänään kirjoittaa teille sekä vuoden 2023 budjetin toteumasta kuin siitä, että kulutinko enemmän rahaa, kun minun ei tarvinnut julkistaa kuukausikatsauksia yhteen vuoteen blogissani.

Millä budjetilla lähdettiin vuoteen 2023?

Jos et jaksa lukea helmikuussa kirjoittamaani tekstiä kokonaisuudessaan, niin lisään tähän tekstiin muistutukseksi budjettiennusteen vuodelle 2023. Jos sinua kiinnostaa lukea enemmän yksityiskohtia eri kulukategorioista, linkkaa tekstin alussa olevaa linkkiä ja etene tämän päivän tekstissä vasta sen jutun lukemisen jälkeen.

Budjetin ennuste vuodelle 2023

Lyhyesti yhteenvetona voi sanoa, että ennustin elämäni kustantavan vuoden 2023 osalta 27 300 euroa, kun asuntolainanlyhennyksiä ei huomioida. Ja miten sitten kävikään.

Budjetin toteuma – Budjetti ylittyi roimasti

Hypätään suoraan syvään päätyyn ja katsotaan ensiksi vuoden 2023 budjetin toteuma ja verrataan sitä asetettuun budjettiin. Vertailun vuoksi taulukkoon tuotu mukaan myös vuoden 2022 toteuma, vaikka vuosien välien vertailu ei ole täysin yksinkertaista kertaluontoisten erien vuoksi.

Budjetin menopuolen toteuma vuodelle 2023

Kommentoin ensimmäisenä budjetin onnistumiset eli kategoriat, jossa oltiin hyvin lähellä ennustettua arvoa.

Ruokakauppaan menevä rahamäärä on pysynyt hyvin aisoissa, vaikka ruuan hinta on noussut lähivuosina paljon. Onnistuminen tässä kategoriassa johtuu vain siitä, että kaikki ylimääräinen on jätetty kaupanhyllylle ja on keskitytty ostamaan vain tarpeellista.

Asuminen -kategorian osalta ennuste oli erinomainen, vaikka sähkönkulutuksen ennustaminen olikin vaikeata muuttaessani ensimmäiseen omakotitalooni. Veden kulutuksemme osoittautui myös hieman pienemmäksi kuin muuttaessani ajattelin, joka tietysti helpotti budjetissa pysymistä. Ainoa ennustettua korkeampi meno oli vuokratontin maksu, koska vuoden alussa ei voi aina tietää miten paljon elinkustannusindeksi nousee.

Vakuutukset, alkoholi, harrastukset, terveys, lemmikit, lahjat, suoratoistot ja sijoitusasunto -kategoriat olivat myös kohtuu lähellä ennustetta. Niihin mihinkään ei tullut mitään poikkeavaa kulua, jota ei ollut suunniteltu tehtäväksi jo vuoden alussa.

Sitten päästääkin kategorioihin, joihin on mennyt enemmän rahaa kuin sille oli budjetoitu. Aloitetaan ravintolat -kategoriasta. Huomaan vuodesta toiseen, että olen aivan liian optimistinen tämän kategorian suhteen ja ylitän sen joka vuosi heittämällä. Budjetissa pysymiseen olisi helppo ratkaisu ja se olisi jättää kalliit ravintolakäynnin tekemättä vuoden aikana, mutta rehellisesti sanottuna en halua sitä tehdä ainakaan tällä hetkellä, koska nämä käynnit on aina tehty yhdessä kavereiden kanssa, johon käytän mielelläni rahaa. Jos kuitenkin joskus tulee tarvetta kasvattaa säästöastetta, niin tässä on oiva kategoria tehdä se ilman suuria menetyksiä.

Lainan korot & kulut -kategoria ylittyi hieman vain siitä syystä, että arvioin vuoden keskimääräisen kokonaiskoron hieman liian alhaiseksi. Ei kuitenkaan mitään aivan merkittävää eroa toteuman ja budjetin välillä.

Autoilu -kategoriaan valitettavasti meni melkein tuplaten suunniteltua enemmän rahaa, joka johtuu vain siitä, että kuluneen vuoden aikana Audiimme tuli sekä akun vaihto, jarrulevyjen ja palojen vaihto, että mekatroniikan hajoaminen. Ilman näitä toteuma olisi ollut reilusti alle budjetin. Kaikki muut huollot maksoimme suoraan kerralla käteisellä, mutta mekatroniikan korjaamiseen otin kuluttoman ja korottoman 12 kuukauden maksuajan, jota on vielä noin puolet jäljellä maksettavaa tälle vuodelle.

Hauskanpito -kategorian budjetin ylittyminen on itselleni yllätys. Positiivinen yllätys, mutta silti. Käytin paljon enemmän rahaa sekä itseeni tietokonepelien muodossa kuin viettääkseni enemmän aikaa ystävieni kanssa, joka ei ole koskaan huono investointi. Toivottavasti myös tulevaisuudessa tulen ylittämään budjettini tämän kategorian osalta.

Matkustus -kategorian ylittäminen on myös positiivinen asia. Matkustus on itselleni yksi tärkeimmistä asioista omassa elämässäni, joten oli mahtavaa päästä tekemään vuoden aikana niin matkan Yhdysvaltojen Coloradoon (työmatka, mutta käytin samalla myös lomapäiviä ja maksoin oleskelun tältä ajalta itse), Islantiin, kaupunkiloman Loviisaan kuin Helsinkiin. Vuonna 2022 käytin vain 304 euroa matkustus kategoriaan, niin oli mukava nähdä, että käytin enemmän rahaa itselleni tärkeään asiaan. Niin kuin pitääkin.

Tavarat -kategorian ylittyminen ei ollut näköpiirissä vuoden alkupuolella, mutta päätinkin vuoden aikana uusia useamman elektroniikan saman vuoden aikana. Ostin itselleni uuden toimistotuolin (370 euroa), kun olin vanhalla mennyt jo yli 8 vuotta. Ostin itselleni työtä varten niin uudet Valcon VMK25 -kuulokkeet (163 euroa) kuin Sennheiser Profile -mikrofonin (130 euroa). Aikaisempia kuulokkeita olin käyttänyt noin 10 vuotta, joten oli vihdoin aika vaihtaa uudempaan teknologiaan. Ostimme myös puolisoni kanssa Soundbarin (osuuteni 205 euroa), koska meillä oli edelleen käytössä kotiteatteri, jonka olin ostanut muuttaessani yhteen puolisoni kanssa noin 10 vuotta sitten. Tämän lisäksi uusin yhden kolmesta tietokoneen näytöistäni (158 euroa), koska vanhimman niistä olin ostanut noin 10 vuotta sitten. Viimeisenä ostimme suunnitellusti myös ilmalämpöpumpun, jonka hankimme kuluttomalla ja korottomalla maksuajalla, josta olemme maksaneet tähän päivään mennessä noin puolet. Uusimme myös 8 vuotta vanhan telkkarimme erinomaisen tarjouksen tullessa vastaan. Olin tätä mallia seurannut alennuksista jo noin puolentoista vuoden ajan ja nyt nappasi. Ja viimeisenä, lupauduin maksamaan puolet puolisoni ostamasta Playstation 5:sta.

Vaatteet -kategoriaan meni myös paljon suunniteltua enemmän rahaa lähinnä siksi, että uusin useita vanhoiksi tai rikkinäisiksi menneitä vaatteita joulukuun aikana ja käytin historiallisen paljon rahaa yhdessä kuukaudessa vaatteisiin (yli 300 euroa). Pitää kuitenkin sanoa, että kaikki vaatteet tuli hankittua 50-60 prosentin alennuksesta.

Muut -kategoria ylittyi oikeastaan vain kolmesta syystä. Käytin 300 euroa vuoden aikana pankkimaksuihin lainajärjestelyiden vuoksi (voit lukea aiheesta lisää täältä), sponsoroin Turun ammattikorkeakoulun kätilöopiskelijoiden haalareita 150 eurolla ja kävin pari koulutusta vuoden aikana.

Tulopuolen ennustaminen osoittautui jälleen kerran vaikeaksi

Kirjoitin budjetin laadinta kirjoituksessa, että tulopuolen ennustaminen on vaikeaa, koska saan tuloja niin monesta lähteestä ja osa niistä on epävarmoja ja osittain minusta riippumattomia. Tarkoitan tällä sitä, että vaikka käyttäisin kuinka paljon aikaa niiden saamiseksi, en välttämättä saa käännettyä tehtyä työtä rahaksi.

Katsotaan kuitenkin ensiksi mistä tuloni ovat koostuneet vuoden osalta ja mikä oli niiden toteuma ennen veroja.

Budjetin tulopuolen toteuma vuodelle 2023

Palkkatulot olivat hieman ennustettu korkeammat indeksikorotuksen vuoksi, mutta muuten siellä ei ollut mitään yllättävää.

Toiminimitulot olivat melkein tuplasti ennustettua korkeammat, mikä johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin tein enemmän kirjoituksia blogini ulkopuolelle ja toiseksi kirjoituspalkkiota kasvattiin pyytämättä tekstien saadessa todella hyvin lukukertoja niin Rahasampo.org sivustolla kuin Koeajolle.com sivustolla. Näille yhteistyökumppaneille olen todella kiitollinen!

Brutto-osinkotulot olivat hieman ennustettua korkeammat vain siksi, että yrityksen nostivat osinkoja enemmän kuin odotin, mikä on pääasiallisesti aina positiivista.

Vuokratulot jäivät vähän ennusteista lähinnä siksi, että lokakuussa toisessa taloyhtiössä nostettiin rahoitusvastiketta nousseiden korkojen vuoksi. Tämä oli myös ensimmäinen vuosi, että molemmat sijoitusasunnot olivat koko vuoden vuokrattuina.

S-bonukset jäivät ennusteista vain siksi, että päätin luopua omasta osuudestani ja antaa kaikkien eurojen valua puolisolleni. Ensi vuodesta lähtien tämä tulee olemaan nolla euroa ainakin seuraavat pari vuotta.

Veronpalautuksia sain massiivisesti enemmän kuin alun perin suunnittelin, koska tein osakkeissa veromyyntejä vuoden loppupuolella ja oli hieman epäselvää, miten paljon saan palautuksia.

Mainostulot-kategoria on hieman harhaanjohtava, koska mainostuloja blogistani tulee affiliate-linkkien kautta varmaan noin 100 euroa vuodessa. Tähän kategoriaan olen kuitenkin laskenut myös kaikki kaupalliset yhteistyöt, joita en laskuttanut toiminimen kautta.

Muut-kategoria on sitten tuloja, jotka eivät ole veronalaisia. Tähän kuuluu niin tavaroiden myynti kuin korkomaksut mitä minulle on maksettu rahan lainaamisesta tutuille. Myös vakuutuskorvaukset ovat tässä kategoriassa mukana, jos sellaisia on vuoden aikana sattunut.

Kokonaisuudessaan bruttotuloni asettuivat vuoden 2023 osalta 71 835.06 euroon, joka on noin 10 000 euroa enemmän kuin viime vuonna. Hieman harmittavasti en saanut kerättyä vielä 164.94 euroa lisätuloja, jotta olisin päässyt 6000 euron kuukausituloon ennen veroja vuoden aikana. Itse asiassa olisin päässyt tämän tavoitteen ylitse, jos muutamasta vanhasta kirjoituksestani olisi maksettu kirjoituspalkkiot sovitussa aikataulussa, mutta niin ei kuitenkaan käynyt. Olen siis tällä hetkellä heittämällä Suomen parhaiten tienaavassa 10 prosentissa, joka on mielestäni surullista.

Loppusanat

Sekä budjetin menopuolen että tulopuolen ennustaminen meni täysin metsään tälläkin kertaa, mutta onneksi tulopuolen hyvä kasvaminen pelasti tilanteen.

Entä kasvattiko kuukausikatsaus vapaa vuosi kuluttamistani, kun minulla ei ollut tilivelvollisuutta lukijoille? Vastaus on mielestäni kaksijakoinen. Moni tekemistäni ”turhista” hankinnoista kohdistui vanhaan teknologiaan, joihin olen aina soveltanut noin 7 vuoden säästöä. Eli tämän ajan välein ostan ne uudestaan, jotta käyttämäni teknologia ei ole liian vanhentunutta. Toisaalta samaan hengenvetoon voin sanoa, että myöhentämisprosessini (eli pyrin miettimään vähintään 2-4 viikkoa hankintaa ennen sen tekemistä, jotta en tee heräteostoja) lyhentyi tämän vuoden aikana, joka selkeästi antaa viitteitä siihen, että tilivelvollisuus vähentää ostohalukkuuttani. Toisin sanoen taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun näkökulmasta on tärkeätä pysyä kuukausikatsausten tekemisessä, koska se pakottaa minut miettimään pidempään isompien hankintojen tekemistä. Ulkoinen paine on siis selkeästi positiivinen asia omaan käyttäytymiseeni.

Vuosi oli menojen ja tulojen suhteen oikein onnistunut ja kertaerien poistamisella olisi ollut vielä parempi, mutta en jaksa sellaista tehdä huijatakseni itseäni.

Miten sinun budjetille kävi vuoden 2023 osalta?

Kommentit

  1. Kiinnostava postaus. Mielestäni elämä on järjestyksessä kun se on excelissä. Ihan noin tarkkaa budjetointia en ole laatinut, vaikka seuraankin hyvin tarkasti omaa kulutustani. Varmaan peruja elämän vaikeimmilta ajoilta. Ja ihan hyvä niin. Kiinnitin huomioni lauseeseesi 10% joukkoon kuulumisesta. Itsellä ei ihan niin korkeat tulot ole kuin sinulla, mutta jonkin tilaston mukaan sijoituin samaan kategoriaan. Se viimeistään pisti miettimään elämän todellisuutta, että ihanko totta näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! 10% parhaimpaan tienaavaan pääsee tosiaan noin 60 000 euron tuloilla, jonka toivoisi olevan korkeammalla. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 2024-02

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Kuukausikatsaus 2024-01