Kuukausikatsaus vapaa vuosi

 Kuukausikatsaus vapaa vuosi

Kuukausikatsauksien tekeminen on ollut vahva perusta blogilleni sen ensimmäisistä päivistä lähtien ja iso osa julkaistuista artikkeleista onkin näitä. Kuukausikatsauksien tekeminen on itselleni mukavaa ajanvietettä ja avaan niissä kaikki talouteni yksityiskohdat niin talouden näkökulmasta kuin muutenkin. On vain hyppysellinen asioita, joita en avaa kuukausikatsauksissani ja nekin tyypillisesti liittyvät joko työelämään tai muihin ihmisiin, joista en kirjoita julkisesti ymmärrettävistä syistä. Uskon vahvasti siihen, että avoimuus paistaa myös lukijoille, joten samaistumispinnan löytäminen on helpompaa kuin ilman avoimuutta olisi mahdollista saavuttaa.

Kuukausikatsaukseni koostuvat niin menojen ja kulujen kategorisoinnista, mutta mielenkiintoista on itse kullekin sijoitus- ja nettovarallisuuden seuraaminen kuukausi kerrallaan kohti ultimaattista tavoitettani, eli vuodessa 2040 siintävää taloudellista riippumattomuutta. Kuukausikatsaukset toimivat erinomaisena päiväkirjana siitä, että mitä pitkäaikainen järkevä taloudellinen käyttäytyminen mahdollistaa ja miten paljon sitä onkaan mahdollista saavuttaa vuosien varrella. Jokainen tietääkin sanonnan, että ihmiset yliarvioivat mitä he voivat saavuttaa vuodessa, mutta aliarvioivat sen mitä voivat saavuttaa viidessä vuodessa. Allekirjoitan tämän kyllä sataprosenttisesti ja varmistuksen saat sille lukemalla läpi jokaisen kuukausikatsaukseni blogin ensimetreistä tähän päivään (kannattaa kurkata, on moni asia muuttunut aivan älyttömästi).

Näin insinöörishenkilönä tykkään kokeilla monia eri asioita ja pikkuisen haastaa itseäni sekä muita. Olenkin vuosien bloggaamisen varrella pohtinut useampaan kertaan yksin tai yhdessä muiden kanssa, että johtuuko (pääasiallisesti) hyvä säästöasteeni siitä, että olen tilivelvollinen itseni lisäksi myös lukijoille. Tämän päivän kirjoituksen aiheena onkin edellä mainitun hypoteesin testaaminen ja avaaminen sinulle, arvon lukijani.

Miksi teen kuukausikatsauksia?

Ennen kuin hyppään päivän aiheeseen, en malta olla lyhyesti kertomatta miksi teen kuukausikatsauksia ja mitä niillä tavoittelen. Kuukausikatsauksien tekeminen lähti itseasiassa Pohatan innoittamana, kun se sattui olemaan ensimmäinen talous- ja sijoitusblogi, jota luin Osinkokuninkaan blogin lisäksi. Huomasin hyvin nopeasti, miten kiehtovaa minusta oli nähdä mihin muut ihmiset käyttävät rahansa ja mihin he sijoittivat vaivalla tienaamansa pääomat. Koska huomasin itse olevani aina niin innoissani lukemassa näiden kahden kaverin kuukausikatsauksia kuukaudesta toiseen, niin halusin ehdottomasti jatkaa heidän viitoittamallaan avoimuuden tiellä. Kyllä muidenkin pitää olla kiinnostunut samasta asiasta yhtä paljon kuin minä, ajattelin.

Vaikka nykyään kuulunkin vuositulojeni myötä parhaimmin tienaavaan kymmenykseen, niin suurimman osan sijoitusurastani olen tienannut joko vähemmän tai saman verran kuin keskimääräinen suomalainen. Koska tuloni olivat keskimääräiset, niin uskoin samaistumisen olevan minuun helpompi kuin joihinkin henkilöihin sijoitus- ja talousskenessä oleviin, jotka joko tienaavat kymmenen tuhatta euroa kuukaudessa verojen jälkeen tai omaavat satojen tuhansien eurojen salkut. Keskimääräisiin tuloihin kun yhdistää vielä erittäin köyhät lähtökohtani (linkin takaa löydät listan mediassa pyörineitä uutisia minusta, jossa olen avannut enemmän lähtökohtiani), niin uskoisin matkani seuraamisen olevan ihan kiinnostavaa.

Suomalaisille tyypilliseen tapaan minunkaan perheessäni ei ole koskaan puhuttu rahasta (kuin vain siinä muodossa, että sitä ei ole tai se ei riitä mihinkään), minkä vuoksi haluan omalla esimerkilläni olla muuttamassa tätä asiaa. Avoin rahapuhe helpottaa aivan älyttömästi kamppailussa joskus haastavilta tuntuvien talousasioiden kanssa ja se voi johtaa moniin oivalluksiin, jotka jäisivät tapahtumatta ilman käytyä avointa rahapuhetta. Erityisesti nyt, kun markkinatilanne on monelle haastava nousevien kustannusten vuoksi, rahapuhe on vielä arvokkaampaa kuin aikaisemmin.

Avoimuuden lisäämisen lisäksi olen aivan varma, että tilivelvollisuus lukijoille on myötävaikuttanut positiivisesti vaurastumiseeni. Aivan samalla tavalla kuin ihmiset kertovat tavoitteiden kertomisen julkisesti johtavan paremmin niiden saavuttamiseen kuin painon pudotuksen olevan helpompi, kun sen tavoittelemisesta kertoo ystäville, niin uskon omassakin tapauksessa taloudellisten tavoitteiden saavuttamisen olevan vaivattomampaa, kun ne ovat julkisia. Yhteisössä on voimaa!

Viimeisenä syynä tehdä kuukausikatsauksia on ehdottomasti aitojen numeroiden kertominen. Huomaan itse olevani huomattavasti vähemmän kiinnostunut muiden ihmisten varallisuudesta, menoista tai tuloista, jos niistä ei puhuta aitojen tarkkojen numeroiden kautta. On aivan eri asia, että 10 000 euroa nettona tienaava henkilö säästää 10 prosenttia tai 1000 euroa kuukaudessa kuin saman asian tekevä sairaanhoitaja, joka tienaa 2400 euroa verojen jälkeen. Tai jos joku on onnistunut kerryttävään 100 000 euron sijoitussalkun, niin onhan se ihan eri asia, onko se tehty korkealla palkalla tai pienellä.

Haluan nähdä, että jätänkö ulkoisen paineen vuoksi tekemättä asioita

Olen tehnyt kuukausikatsauksia nimensä mukaisesti kuukausittain maaliskuusta 2017 alkaen katkeamatta vuoden 2022 loppuun asti. Olen joskus saanut kysymyksiä tuttavilta ja blogin lukijoilta, että tuntuuko minusta joskus siltä, että jättäisin elämättä tai tekemättä asioita vain sen takia, että olen tilivelvollinen muille itseni lisäksi. Näiden kyselyiden lisäksi huomasin itsekin ajattelevani asiaa viikoittain viime vuoden loppupuolella, joten ajattelin tehdä asialle jotain itselleni tyypilliseen tapaan.

Itsensä haastaminen
Itsensä haastaminen välillä tekee hyvää!

Tunnen itseni mielestäni melko hyvin ja voisin melkein väittää, että en ole jättänyt tekemättä tai kokematta asioita vain sen takia, että blogini lukijat eivät ”suuttuisi” törsäämisestäni. En pysty tätä asiaa kuitenkaan mitenkään sanomaan varmaksi, jos en koskaan tee ihmiskoetta asian suhteen, missä jätän raportoimatta blogiini tekemisiäni tarpeeksi pitkäksi ajaksi. Pohdin tämän testin pituutta aina kolmesta kuukaudesta vuoteen ja päädyin lopulta valitsemaan pisimmän mahdollisen ajan, jotta en aloita ”ajoittamaan” ostoksia vain siksi, että niistä pitää raportoida blogiin.

Kuukausikatsaukset palaavat takaisin blogiin ensi vuonna hieman uudistettuna

Vuoden ”sapattivapaasta” on lusittu kolmannes, joten ei aikaakaan, kun jo huomataan löytävämme itsemme joulupöydästä läheisiemme kanssa ja Osinkoinsinöörin palaavan takaisin ruotuunsa. Tekstin julkaisu jäi hieman myöhemmäksi kuin olin aluksi suunnitellut, mutta tärkeintä myöhään kuin ei milloinkaan.

Kirjoitan ehdottomasti vertailun vuoden 2023 käyttäytymisen ja vuoden 2022 käyttäytymisen välillä, vaikkakin vuodet eivät ole veljiä keskenään. Minua kiinnostaa aivan älyttömästi nähdä, että muuttuiko rahankäyttämiseni leväperäiseksi vai käytänkö rahaa samalla tavalla siitä huolimatta, vaikka en siitä koko maailmalle (lue 3000-4000 lukijalle kuukaudessa) kertoisikaan. Mitäs luulet miten Osinkoinsinöörin käy?

Tammikuussa 2024 palaan hieman uudistetun kuukausikatsauksen kanssa, jossa pyrin saamaan luettavuuden uudelle tasolle sekä helpottamaan yksityiskohtien ymmärtämistä. Siihen asti, sinun pitää pärjätä muiden tekstieni kanssa, joita pyrin julkaisemaan kerran kuukaudessa. Huomaathan, että kirjoitan oman blogini lisäksi myös Viisas Rahaan, Rahasampo.org ja Koeajolle.com -sivustoille. Jaan nämä tekstit vain sosiaalisen medioiden tilien kautta, joten ota ne ihmeessä seurantaan!

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

Oletko jäänyt kaipaamaan kuukausikatsauksia? Onko sinulla ehdotuksia muutoksista, joita haluaisit nähdä uudistetussa kuukausikatsauksessa? Onko kaikki osiot selkeitä vai pitäisikö niiden yksityiskohtia avata enemmän? Kiitos jokaisesta kommentista jo etukäteen!

Kommentit

  1. Hei! En pääse kommentoimaan Roberts Berrie tuotteisiin liittyvää tekstiä niin kommentoin siihen liittyen tähän. Alennuskoodilla sicpackiin saa kassalla -0€. Onko koodi vielä voimassa vai enkö vain osaa käyttää sitä oikein?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Koodi on edelleen voimassa ja kunhan olet uusi käyttäjä, niin saat tilaukseesi mukaan 6-packin veloituksesta. Kokeile uudestaan, mutta jos huomaat että ongelma on edelleen niin laita minulle sähköpostia: osinkoinsinoori@gmail.com ja kysyn suoraan heiltä mistä kiikastaa. :)

      Poista
    2. Hei Mira! Teksti on nyt päivitetty oikeilla ohjeilla, millä saat ilmaisen 6-packin mukaan tilaukseen. Jos edelleen huomaat ongelmia, niin laita minulle sähköpostia niin toimitan tietosi suoraan Robertsille ja he korjaavat asiat. :)

      Poista
  2. Hei, mielenkiintoinen ihmiskoe tuo kulutksen raportoinnin lopettaminen. Toisaalta, onko se huono asia, jos kulutus pysyy maltillisena osin siksi, että siitä on nk. julkisesti tilivelvollinen? Ei kai, kaikki keinot ovat yhtä hyviä, kunhan ketään ei satuta. Toisaalta ei tietenkään pidä "hirttäytyä" blogiin ja alkaa tehdä omia elämänvalintojaan vain somepreesenssin näkökulmasta. Jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksiasi? Vai onko raportointisormea jo kutkuttanut, tekisikö mieli tehdä kuukausikatsauksia, vai onko kivempaa olla tekemättä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Joutilas! Ei ole negatiivista, vaan näen sen itse jopa positiivisena. Vähän samalla tavalla, kun on tutkitusti paljon helpompi laihduttaa, kun asiasta puhuu muille, niin tässäkin voi olla hyvin samanlainen ilmiö. :)

      Kyllä tekisi mieli tehdä jo tässä vaiheessa kirjoitus nähdyistä tuloksista, mutta jätetään loppuvuoteen, jos elämä menisikin ihan risaseksi loppuvuoden aikana. :D Mutta palaan ehdottomasti kuukausikatsauksiin ensi vuodesta lähtien :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-08

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Näin kuukausisäästät alaikäiselle Nordnetin Indeksirahastoon