Kuukausikatsaus 2017-1&2&3

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Tervetuloa kuukausikatsaukseni pariin!

On tullut aika aloittaa kuukausikatsausten julkaiseminen. Kirjaan kuukausikatsauksiini sentin tarkkuudella kaikki tulot ja menot. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Jaamme vaimokkeeni kanssa kaikki "yhteiset" kulut tasan puoliksi.

Ensimmäisessä kirjoituksessa on poikkeuksellisesti kolmen ensimmäisen kuukauden luvut. Hieman muista bloggaajista poiketen(tarkoituksellisesti haluan julkaista vähän eri aikaan kuin muut) kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 20.päivästä 19.päivään.

Tulot ja menot

Vuoden ensimmäisen kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2209 € ja kuluja yhteensä 2091 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen. Kulutus oli erittäin kovaa joulu-tammikuussa, koska jouduimme uusimaan auton talvirenkaat (~600 €) ja ostin jonkin verran joululahjoja. Säästöön jäi kuitenkin 5,3 % tuloista.

Syön joka päivä työpaikalla lounaan lähiravintoloissa. Käymme viikoittain ulkona syömässä vaimokkeeni kanssa ja 99 % kerroista kustannan ne kokonaan. Lainan lyhennykset ovat toistaiseksi vielä vuokran maksamista, mutta 01.05.2017 lähtien oman asunnon lainan lyhennyksiä. Kiinteitä kustannuksia ovat Spotify (15 €) ja Netflix (10 €), joita maksan lahjaksi pikkusiskoilleni. Tämän lisäksi säästän jokainen kuukausi Nordnetin Superrahastoihin 15 €/nuppi kolmelle kummitytölleni aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta.

Vuoden toisen kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2185 € ja muita tuloja 109 €. Kuluja kertyi yhteensä 2286 €. Kulutus oli valitettavasti erittäin kovaa myös tammi-helmikuussa. Ylimääräisiä kuluja tuli mm. autoilusta, koska automme tuulilasi ja bensatankin luukku hajosivat. Tämän lisäksi erityisen paljon kävimme ulkona syömässä syö viikot takia. Näiden lisäksi hankin arvopaperin vuositilauksen ja kalastusluvan. Säästöön jäi kuitenkin 0,4 % tuloista.

Vuoden kolmannen kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2185 € ja osinkoja melkein 3 €. Kuluja kertyi yhteensä 1895 €. Kulutus oli vielä melkoisen suurta johtuen Puolan reissusta ja Tampereen ryyppyreissusta. Puolan reissulla maksoin lähes kaiken pikkusiskoni kuluista lahjaksi. Kuukauden kulutus oli oikein hyväksyttävällä tasolla, lukuunottamatta matkailusta aiheutuneita kustannuksia. Matkailua en juurikaan laske kulutukseksi vaan sijoittamiseksi itseeni.


Sijoitukset

Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta. Ensimmäisessä kuukausikatsauksessa ovat vain 3. kuukauden arvot, koska jälkeenpäin 1. ja 2. kuukauden arvot ovat vähän työläitä kaivaa. Ensi kuukausikatsauksesta alkaen tulee tästä osiosta löytymään vertailu edelliseen kuukauteen ja kommentoinnit esim. salkun muutoksista. Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa.


Nettovarallisuus

Alla 19.03.2017 päivitetty nettovarallisuus. Asuntolainan lyhennys ei ole vielä alkanut, joten sen osuus jää automaattisesti laskuista pois. Nettovarallisuuden laskemisessa ei ole huomioitu auton arvoa (n. 7000-8000 €), joka on täysin velaton.

Varat
Velat
Osakkeet
9 036,00 €
Asuntolaina
74 000,00 €
Käteinen
2 358,99 €
Opintolaina
5 478,66 €
ASP
6 000,00 €
Muu laina
3 000,00 €
Asunto
74 000,00 €


Nettovarallisuus
8 916,33 €

Yhteenveto

Vuoden ensimmäiset kolme kuukautta eivät ole olleet millään tavalla hyviä säästökuukausia, mutta ilman suuria yllätyksiä tulevat kuukaudet näyttämään huomattavasti paremmilta. Tavoitteet vuodelle 2017 ovat melko haastavat, joten niihin pääseminen vaatii töitä huonon alkuvuoden takia. En kuitenkaan usko ensimmäisten kuukauksien kulutuksen pilaavan koko vuoden säästötavoitetta (> 40 % säästöprosentti).

Kommentit

 1. Moi! Mukavaa että aloitit bloggaamisen, luin blogisi kertaistumalta ja vaikutti todella mielenkiintoiselta! Olen itsekin insinööri (eri alalta tosin) ja suunnilleen saman ikäinen, mutta todella paljon jäljessä varallisuuden kehityksessä. Perustin ASPin vasta 2. amk-vuoden jälkeen ja salkun vasta 4. vuonna. Nettopalkan perusteella taidat olla myös yhden palkka-askelman edellä :-D mutta siirryinkin täysaikaisesti työelämään vasta viime vuonna. Blogissasi on mulle goals-ainesta monella saralla, jään ehdottomasti seuraamaan.

  ps. vaikutat ihan huippukummisedältä! :) Mulla on yksi kummilapsi, pitääpä harkita tuota superrahastoa hänelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos ensimmäisestä kommentista!
   Olet aloittanut ASP-säästämisen kuitenkin hyvissä ajoin, joten 2-3 vuoden säästämisen jälkeen sinulla on mahdollista ostaa jo ensi asunto. Hienoa, että olet aloittanut sijoittamisen jo nuorena! Vaikka nettopalkkasi olisi hieman pienempi kuin minulla, on sinulla mahdollista päästä ihan yhtä hyviin tuloksiin määrätietoisella säästämisellä ja sijoittamisella!
   Mahtavaa kun jäät seuraamaan blogiani!

   Suosittelen ehdottomasti sinulle (ja kaikille) superrahastosäästämistä kummilapsille. Hyvin pienellä panostuksella kummilapsellasi on noin 7000 € säästössä, kun hän täyttää 18 vuotta, jos laitat 15€/kk säästöön syntymästä lähtien. Varmasti nouset parhaimmaksi kummiksi ikinä, kun luovutat tilin tunnukset hänelle ;)
   Suosittelen kyllä kertomaan kummilapselle jo ennen 18 vuoden ikää salkun olemassaolosta, jos hän vaikka innostuisi itsekin säästämään rahaa ja käyttämään rahaa fiksummin.

   Poista
 2. Moi! Löysin blogisi vasta nyt ja sen nimi osui ja upposi - itsekin olen insinööri ja sattumalta vieläpä samalta alalta kuin sinä! Tilanteeni on sikäli eri, että osakkeita minulla on ollut lapsesta saakka (kiitos äiti). Salkkuuni on tosin ollut retuperällä, koska minua ei ole kiinnostanut (virhe!). Perittyäni läheiseni päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja alkaa hoitamaan osakesalkkuani - tavoitteenakin on päästä pois keskituloisen oravanpyörästä asap. Tulenkin siis käymään blogiasi läpi samoin kuin linkkaamiasi muita lähteitä. Kiitos niistä kaikista jo etukäteen!

  Yksi mihin haluaisin esittää ehdotuksen: perheen talous. Omassa perheessämme olemme kokeneet toimivaksi sen, että siirrämme yhteiselle tilillemme kuukaudessa esim 50% nettotuloista. Loput saa käyttää miten tykkää, yhteisillä rahoilla maksetaan kaikki lapsiin ja talouteen liittyvät kulut. Prosenttia kasvatetaan, jos kulut kasvavat. Meille tämä on toiminut: rahasta ei tarvitse kiistellä.

  Terkuin,
  Ins. AMK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Aivan mahtavaa, että olet päättänyt alkaa kiinnostumaan enemmän sijoittamisesta ja käyttämään perintöäsi paremman tulevaisuuden luomiseen sen sijaan, että menisit käyttämään heti kaiken rahan johonkin turhuuteen! :)

   Ehdotukseesi liittyen: Teemme itse asiassa hyvin samankaltaisella tavalla puolisoni kanssa ja käymme ainakin kerran vuodessa keskustelun, että miten menot jaetaan, kun tienaan varsin paljon enemmän kuin puolisoni. Toistaiseksi hän on halunnut jakaa yhteiset kustannukset tasan puoliksi, mutta jos tuloni vielä jatkavat kasvuaan niin alamme aivan varmasti tasapainottamaan menoja niin että minä maksan asioista enemmän. :) Meilläkään ei ole koskaan ollut rahasta kiistelyä, kun olemme puhuneet asiasta avoimesti aivan suhteen alusta lähtien. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02