Kuukausikatsaus 2022-12

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus 2022-12

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijoille ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinen henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2717.54 euroa
 • Muut tulot: 304.76 euroa
 • Osingot: 0.00 euroa
 • Vuokratulot: 409.75 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot: 2283.62 euroa
 • Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 2728.36 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 55.26 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 164.65 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 113.87 euroa
 • Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli melko paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Nousutikkaat ja kulkusilta sekä asennus, 542 euroa
 • Kipinäsuoja, 55 euroa
 • Jouluruuan tarjoaminen läheisille, 86 euroa
 • Puuteline, 32 euroa
 • Matto työhuoneeseen, 53 euroa
 • Taloyhtiölainan poismaksaminen, 57 euroa
 • Joulukuusi, 23 euroa
 • Illallinen ystävien kanssa, 63 euroa
 • Joululahjat kaikille läheisille, 222 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen vielä edelleen korkea pääasiallisesti muutaman yksittäisten asioiden vuoksi. Maksoimme pois toisen sijoitusasunnon taloyhtiölainan ensi vuoden kassavirran parantamiseksi. Ostelin kaikille läheisille joululahjan noin puolella budjetilla viime vuoteen verrattuna. Takkamme asennukseen tarvittiin vielä nousutikkaat, kulkusilta, kipinäsuoja ja puuteline, mutta nyt vihdoin mitään kustannuksia siihen ei pitäisi enää tulla. Kutsuin kaikki läheiset syömään meille jouluksi meidän piikkiin, josta tuli kustannuksia noin satasen verran, kun huomioi laivalta ostetut juomat viime kuulta. Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli 1133 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli hyvällä tasolla.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana vielä korkealla tasolla. Säästöaste oli kuukauden osalta siitä huolimatta 33.5 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1148.43 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri – Kustannukset 12/2022

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 113.87 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1606.23 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa ei tullut osinkoja. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1382.42 euroa (brutto 1782.56 euroa) ja Betssonista 201.36 euroa (brutto 237.54 euroa).

Vuoden viimeiselle kuukaudelle tyypilliseen tapaan tein kaksi veromyyntiä, jotta saan luovutustappioita kattamaan osinkotuloista ja vuokratuloista aiheutuvia veroja. Myin omistukseni Intrumista ja Elektasta. Intrumin position ostin pari viikkoa myöhemmin takaisin hieman suurempana kuin aikaisemmin, mutta Elektan kohdalla jätän todennäköisesti ostamasta yrityksen osakkeet takaisin paitsi jos jompikumpi seuraavist asioista tapahtuu: 1) osake putoaa nykyisestä vielä 50% tai 2) Elekta näyttää ensimmäistää kertaa viiteen vuoteen, että heillä on jotain hinnoitteluvoimaa. Kumpaankaan en usko, joten tiemme taitaa tällä kertaa erkaantua Elektan kanssa.

Ainoa säkähdyttävä tapahtuma koko kuukauden aikana sijoitusmarkkinoilla oli oman salkkuni osalta Nesteen yllättävä suuri pudotus ilman mitään uutista. 21.päivä joulukuuta Nesteen osake putosi 8 prosenttia, joka on hyvin epänormaalia. Koskaan en asialle mitään syytä löytänyt.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri – Osakevarallisuus 12/2022

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat nyt tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut tämän vuoden osalta molemmissa asunnoissa 100 prosenttia. Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokran tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 5000 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 200 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasuntossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 1000 euron edestä. Lainanlyhentäminen jatkui vihdoin joulukuussa puolen vuoden lyhennystauon jälkeen. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 400 euroa tämän kuukauden osalta.

Osinkoinsinööri – Sijoitusasunnot 12/2022

Sijoitukset yhteensä

Osakekurssit pysyivät melko samoissa koko kuukauden, mutta Nesteen johtama osakesalkku laski silti melkein 1300 euroa. Osakesalkkuni arvo on tänään 53 758 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 112 258 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusvarallisuus 12/2022

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Oman asuntoni lyhennysvapaa päättyi ja asuntolaina lyheni 500 euroa. Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 200 euroa ja toisen sijoitusasuntoni (entinen kotini) laina lyheni 400 euroa.

Kuukausi oli säästämisen suhteen heikko, mutta velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Osakkeiden laskun myötä nettovarallisuuteni laski tämän kuukauden aikana 237 euroa. Nettovarallisuus on tänään tämän vuoksi 123 782 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri – Nettovarallisuus 12/2022

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 12/2022

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta ja nykyistä pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut yli 100 000 euroa.

Yhteenveto ja kuulumiset

Vuoden viimeinen kuukausi oli täynnä niin paljon tapahtumaa, että ei meinannut keritä hetkeäkään hengähtää. Vain vuoden viimeiset päivät olen saanut vain olla ja tehdä vuodenvaihteeseen kuuluvia toimia, kuten budjetin laatimista, tavoitteiden laatimista ja montaa muuta asiaa. Tämän lisäksi olen pelaillut paljon Diablo 2 Resurrectia ja sitä kautta tasapainottanut hektistä elämääni.

Työrintamalle kuuluu sekä hyvää että huonoa. Tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien olen Senior Project Manager (aikaisemmin Project Manager, projektipäällikkö) ja sain samalla palkankorotuksen. Ei mitään maata mullistavaa, mutta kaikki on kotiinpäin, kun samalla kustannukset ovat nousseet. Senior etuliite naurattaa itseäni, kun hiukseni ovat alkaneet harmaantua suvulleni tyypilliseen tapaan jo näin 32 vuotiaana, joten ehkä se etuliite tulikin vain siitä eikä hyvästä suoriutumisesta. Toisaalta tiedän tammikuun olevan kiireellisin aloitus uudelle vuodelle miesmuistiin (vai pitääkö nykyään sanoa henkilömuistiin???).

Sijoitusrintamalla asiat menevät samalla tapaa sekä hyvin että huonosti. Uuden kodin suurimmat hankinnat alkavat olemaan takana päin, joten mitään erikoista ensi vuodelle ei ole näillä näkymin odotettavissa. Tämä pitäisi vapauttaa pääomia osakesalkkua varten, mutta samaan hengenvetoon pitää sanoa, että keskityn edelleen käteiskassan kerryttämiseen ainakin ensimmäisen vuosipuoliskon. Sellainen 8000-10000 euron käteiskassa ja sen jälkeen en enää keskity mihinkään muuhun kuin sijoittamiseen.

Sijoitusasunnoissa korontarkistuspäivä on huhti- ja toukokuussa, mutta onneksi nousseet hoitovastikkeet pystyin melkein kokonaisuudessaan viemään vuokriin. Kassavirrat heikkenevät nyt ainakin hetkellisesti, mutta tulen melkein 100 prosentin varmuudella uudelleenrahottamaan kaikki asuntolainani ensi vuoden aikana, joka tulee parantamaan kassavirtaa.

Odotan ensi vuotta suurella mielenkiinnolla. Blogini kannalta ehdottomasti suurin asia tulee julki ja se voi viedä blogini sitten moneen suuntaan. En jaksa odottaa, että pääsen kertomaan tästä asiasta myöhemmin lisää.

Toinen mielenkiintoinen kokeilu ensi vuodelle on kuukausikatsausten kirjoittamisen lopettaminen yhdeksi vuodeksi. Voi olla, että pääni ei sitä kestä ja palaankin kirjoittamaan niitä jo heinäkuussa, mutta ainakin toistaiseksi haluan kokeilla hetken olla tekemättä niitä ja katsoa miten se vaikuttaa käyttäytymiseeni.

Kiitos teille kaikille lukijoille vuodesta, arvostan jokaista lukukertaa ja jätettyä kommenttia. Hyvää Uutta Vuotta 2023!

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind