Kuukausikatsaus 2022-11

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus 11/2022

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).


Tulot & Menot

Tulot

Nettopalkka: 2717.54 euroa
Muut tulot: 457.02 euroa
Osingot: 96.88 euroa
Vuokratulot: 409.75 euroa
Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

Menot: 2032.11 euroa
Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 2032.11 euroa
Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 0.00 euroa
Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 135.19 euroa
Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 166.86 euroa
Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli melko paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Valmistujaislahja siskolle, 58 euroa
 • Synttärilahja kaverille, 50 euroa
 • Garantialaina ylimääräinen lyhennys, 564 euroa
 • Lumikola, 51 euroa
 • Subnautica -peli, 15 euroa
 • Viking Line, 81 euroa
 • Viisas Sijoittaja -sijoituskirja, 24 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen vielä edelleen korkea pääasiallisesti muutaman yksittäisten asioiden vuoksi. Maksoimme kokonaisuudessaan Garantialainan takaisin viidessä kuukaudessa nostamisesta. Ostin lahjoja sekä kaverilleni että siskolleni. Bloggaajakollegani Omavaraisuushaasteen sijoituskirja tuli vihdoin julki, joten laitoin sen välittömästi tilaukseen. Kävimme juhlimassa synttäreitä (32-vuotta) laivalla puolisoni kanssa, josta tuli hieman kustannuksia. Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli 843 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli hyvällä tasolla.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana vielä korkealla tasolla. Säästöaste oli kuukauden osalta siitä huolimatta 44.8 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 649.08 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset 11/2022

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 166.86 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1492.36 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkonsa maksoi MOWI (32.06 euroa) ja Kemira (64.82 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1382.42 euroa (brutto 1782.56 euroa) ja Betssonista 201.36 euroa (brutto 237.54 euroa).

Sijoitusrintamalla on ollut omalta osaltani erittäin hiljaista ja tuntui, että pörssien seuraaminen ja muutenkin vähäiselle kuluvan kuukauden aikana. Ainut mielenkiintoinen tapahtuma kuukauden aikana oli Intrumin Italian lainaportfolion toinen alaskirjaus, jonka myötä Intrumin osake putosi yhden päivän aikana noin 20 prosenttia. Alaskirjaus oli toinen lyhyen ajan sisällä. Jos alaskirjaukset eivät jatku, niin todennäköisesti alan itse ostamaan osaketta lisää ensi vuoden alkupuolella.

Elektan osavuosikatsaus julkaistiin marraskuun 24. päivä ja valitettavasti se oli jälleen kerran suoraan sanottuna aivan älyttömän paska. Päätin myydä yrityksen pois luovutustappioiden saamiseksi verotukseen. Kirjoittelen jossain kohtaa myyntikirjoituksen yrityksestä ja samaisessa tekstissä pohdin, että onko yrityksellä mitään paikkaa takaisin salkkuuni.

Pari kuukautta vielä voimakasta säästämistä käteiseksi ja pääsen sitten ostamaan osakkeita taas pitkästä aikaa. Tuntuu, että edellisestä osakeostosta on ikuisuus.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus 11/2022

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat nyt tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut tämän vuoden osalta molemmissa asunnoissa 100 prosenttia. Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokran tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 4800 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 200 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasuntossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 500 euron edestä. Teen tällä hetkellä kuukausittain 100 euron ylimääräisen lyhennyksen ja joulukuussa 2022 lainanlyhentäminen jatkuu normaalisti, kun lyhennystauko päättyy.

Osinkoinsinööri - Sijoitusasunnot 11/2022

Sijoitukset yhteensä

Osakekurssit ovat nousseet kuukauden aikana laajalla rintamalla ja kuukauden tuotto itsellä oli noin +6 prosenttia. Osakesalkkuni arvo on tänään 55 030 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 112 930 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri - Sijoitusomaisuus 11/2022

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 200 euroa ja toisen sijoitusasuntoni (entinen kotini) laina lyheni 100 euroa ja Garantialainatakaus 600 eurolla. Oman asuntoni lainanlyhennykset alkavat vasta joulukuussa 2022, koska otin alkuun kuuden kuukauden lainanlyhennysvapaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen jo ihan hyvä ja velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Osakkeiden nousun myötä nettovarallisuuteni nousi tämän kuukauden aikana 5 472 euroa. Nettovarallisuus on tänään osakkeiden palautumisen vuoksi 124 020 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus 11/2022

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 11/2022

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta ja nykyistä pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut yli 100 000 euroa.

Yhteenveto

Marraskuu oli ensimmäinen melko lähellä normaalia oleva kuukausi kustannusten suhteen sen jälkeen, kun muutimme uuteen omakotitaloomme. Käytännössä ensi kuusta lähtien pääsemme näkemään uuden kustannustasomme, kun kotimme asuntolainan lyhentäminen alkaa lyhennysvapaan jälkeen. Kesäkuussa 2023 nähdään sitten vielä lopulta uusi kustannustaso, kun asuntolainamme korko tarkistetaan, mutta sinne on vielä paljon aikaa.

Käteisen säästäminen on ollut yllättävän helppoa (historiallisesti itselleni siis hyvin vaikeata), vaikka se ei ole päässyt vielä kovinkaan hyvin vauhtiin hankintojen ja ylimääräisten lainanlyhennysten takia. Joulukuusta tulee kuitenkin ensimmäinen, jossa käteistä pitäisi säästyä tilille ainakin 1 500 euroa, jos mitään yllättävää ei tapahdu. Tämän jälkeen vauhti pitäisi kiihtyä entisestään.

Vuoden mielenkiintoisin vaihe on tulossa, kun pääsee tekemään katsauksen vuoden tavoitteiden saavuttamiseen ja saa paketoitua koko vuoden varallisuuden kasvun, osinkovirran ja muun talouteen liittyvän datan osalta. Ensi vuodesta tulee myös erittäin mielenkiintoinen, kun meinaan kokeilla olla tekemättä kuukausikatsauksia koko ensi vuonna. Saa nähdä miten hyvin pystyn pysymään päätöksessäni.

Odottelen erittäin paljon ensimmäistä joulua uudessa kodissamme. Kutsun jälleen kerran läheiset syömään jouluruokaa meidän piikkiimme, josta on tulossa melkein jo perinne. 

Jos sinua kuitenkin kiinnostaa seurata elämääni muutenkin kuin sijoittamisen ja säästämisen näkökulmasta, niin kannattaa ottaa seurantaan Instagramini. Julkaisen sinne paljon muutakin sisältöä, joka ei ole riittävän laajaa blogini puolelle tai ei suoranaisesti liity sijoittamiseen tai säästämiseen.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

 1. Jää kyllä kaipaamaan kuukausikatsauksia jos ne jäävät pois. Mielestäni ne ovat blogin paras osa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja hienoa, että olet tykännyt näistä kuukausikatsauksista. :) Voi olla, että lyhennän kirjoitustaukoa näiden osalta puoleen vuoteen. Mutta pitää hetken testata, jotta näen onko näiden tekemisellä sitä hyötyä, mitä olen aikoinaan väittänyt :)

   Poista
 2. Hei!
  Miten lasket tuon vuokratulon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokrasta vähennetään hoitovastike, pääomavastike, vesimaksu ja autopaikka. Siitä saadaan sitten vuokratulo. Vuokratulosta ei siis vähennetä lainanlyhennystä (näin ei kukaan muukaan tee). :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02