Kuukausikatsaus 2022-10

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus 10/2022

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2717.54 euroa
 • Muut tulot: 340.33 euroa
 • Osingot: 152.41 euroa
 • Vuokratulot: 409.75 euroa
 • Muut pääomatulot: 268.83 euroa

Menot

 • Menot: 5628.20 euroa
 • Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 5628.20 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 0.00 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 138.60 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 148.79 euroa
 • Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli melko paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Otsalamppu, 43 euroa
 • Contura 596G Style -kiertoilmatakka, 1598 euroa
 • Hormi ja takan muut osat, 1097 euroa
 • Tonttivuokra 6 kk ajalta, 645 euroa
 • Kartiotuijat, multa, hake ja salaojaputki, 321 euroa
 • Toimenpidelupa takalle, 80 euroa
 • Ylimääräinen lyhennys Garantialainaan, 231 euroa
 • Illanvietto ystävien kanssa, 90 euroa
 • Suomen Hauskinta Impro, 18 euroa
 • Lautapeli, 14 euroa
 • Risteily, 128 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen vielä edelleen korkea pääasiallisesti useiden yksittäisten asioiden vuoksi. Maksoimme kerralla kokonaisuudessan ostamamme takan ja sen asentamiseen tarvittavat osat, kuten hormin. Samalla maksettavaksi tuli tuija-aita ja siihen liittyvät muut asiat. Varasin myös risteilyn synttäriviikonlopulleni, jotta pääsemme juhlistamaan sitä yhdessä puolisoni kanssa. Lisäksi halusin tehdä ylimääräisen lyhennyksen Garantialainaan. Kaikkien edellä mainittujen asioiden lisäksi maksoimme tonttivuokran kuuden kuukauden edestä vuokrasopimuksen mukaisesti. Ylimääräisiä kustannuksia oli tässä kuukaudessa 4265 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli hyvällä tasolla.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana vielä erittäin korkealla. Säästöaste oli kuukauden osalta -44.7 prosenttia. Säästöön ei jäänyt siis yhtään rahaa vaan käytin myös säästöjäni 1739.34 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset 10/2022

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 149.79 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1325.50 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkonsa maksoi Neste (51.93 euroa) ja Betsson (redemption share, 100.48 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1285.61 euroa (brutto 1652.91 euroa) ja Betssonista 201.36 euroa (brutto 237.54 euroa).

Q3-tuloskausi on parhaimmillaan ja salkussani on nähty suuria päivänousuja ja -laskuja tulospäivinä. Mieleenpainuvin oli varmasti Medpacen osakkeen nouseminen yli 40 prosenttia kahdessa päivässä aivan älyttömän hyvän tuloksen siivittämänä. Tästä tuli heittämällä suurin päivänousu omassa salkussani. Salkkuni korkopaperia muistuttava yritys, Kemira, julkaisi tässä kvartaalissa myös todella hyvän tuloksen, jonka myötä osake nousi yli 13 prosenttia tulospäivänä. Meinasin tipahtaa tuoliltani, kun olen tottunut Kemiran osakekurssin olevan maltillinen aina molempiin suuntiin.

Mielenkiintoinen kurssireaktio nähtiin Metsä Boardin kanssa, joka julkaisi todennäköisesti parhaimman tuloksensa ikinä tämän kvartaalin aikana. Myöskään ohjeistus tulevalle kvartaalille ei ollut huono, vaikka kustannuspainetta näkyykin horisontissa. Hyvästä tuloksesta huolimatta osake on laskenut jo 10 prosenttia tähän päivään mennessä.

Erikoinen reaktio nähtiin myös Essityn kohdalla. Sen kvartaalitulos lähes puolittui viime vuoden vastaavaan verrattuna, mutta siitä huolimatta osake nousi mukavasti yli viisi prosenttia tulospäivänä. Essity on kyllä vienyt kohonneet kustannukset asiakkaan maksettavaksi, mutta hintanostot näkyvät noin puolen vuoden viiveellä. Saa nähdä miten hyvin Essity pystyy tulevaisuudessa viemään nousevat kustannukset asiakkaille.

Viimeisempänä pitää kommentoida vielä Betssonia. Betsson on salkkuni ainut lyhytaikainen omistus, joka poistuu salkustani välittömästi, kun 92-95 SEK osakekurssi saavutetaan. Olin täysin varma, että tämä tapahtuisi tulosjulkistuspäivänä, mutta omaksi yllätykseni osakekurssi laski yli 9 prosenttia, vaikka tulos oli historiallisen hyvä. Itse asiassa koko historian parhain. Aina en ymmärrä markkinoiden logiikkaa.

Päädyin myymään YOLO-salkkuni pois tämän kuukauden aikana. Olin sijoittanut 500 euroa erittäin riskisiin osakkeisiin ja myyntihetkellä YOLO-salkun arvo oli enää 268.83 euroa. Kadotin sekoilulla pääomasta siis noin puolet. Katsotaan, jos joskus kerron mitä osakkeita omistin tämä aikana. 

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.


Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus 10/2022

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat nyt tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut tämän vuoden osalta molemmissa asunnoissa 100 prosenttia. Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokran tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 4600 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 200 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasuntossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 400 euron edestä. Teen tällä hetkellä kuukausittain 100 euron ylimääräisen lyhennyksen ja joulukuussa 2022 lainanlyhentäminen jatkuu normaalisti, kun lyhennystauko päättyy.

Osinkoinsinööri - Sijoitusasunnot 10/2022

Sijoitukset yhteensä

Viime kuukauden järkyttävästä pörssilaskusta on nyt hieman palauduttu kiitos odotettua parempien Q3-tulosten. Osakesalkkuni arvo on tänään 51 529 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 109 129 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri - Sijoitusvarallisuus 10/2022

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 200 euroa ja toisen sijoitusasuntoni (entinen kotini) laina lyheni 100 euroa ja Garantialainatakaus 275 eurolla. Oman asuntoni lainanlyhennykset alkavat vasta joulukuussa 2022, koska otin alkuun kuuden kuukauden lainanlyhennysvapaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen heikko, mutta velat sentään jatkavat lyhentymistään. Osakkeiden nousun myötä nettovarallisuuteni nousi tämän kuukauden aikana 2 533 euroa. Nettovarallisuus on tänään osakkeiden palautumisen vuoksi 118 548 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus 10/2022

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 10/2022

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta ja nykyistä pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut yli 100 000 euroa.

Yhteenveto

Osakemarkkinat ovat mielenkiintoisessa tilanteessa. Kurssit ovat laskeneet erittäin paljon ja positiivisen YTD-tuoton omaavat salkut ovat harvassa. Muutaman loistavan Q3-tuloksen siivittämänä oma salkku johtaa taas karvan verran vertailuindeksejä. Valitettavasti en ole päässyt tänä vuonna ostamaan ainuttakaan osaketta muutosta johtuneista korkeista kuluista. Moni ostopaikka on jäänyt käyttämättä liian ohuiden käteisvarojen vuoksi.

Tämän vuoden viimeiset investoinnit on nyt tehty uuteen kotiimme, kun maksoimme tässä kuussa kiertoilmatakan (ja siihen liittyvät osat) sekä tuija-aidan. Koko loppuvuonna emme aio tehdä enää ainuttakaan isompaa hankintaa kotiimme, mutta muutaman pienen asian vielä, kuten makuuhuoneeseen lipasto/kaapisto ja polttopuille jokin kiva teline. Jatketaan investointeja ensi vuonna sitten toisen rajan tuija-aidan ja terassin muodossa.

Sain lähes kokonaan valmiiksi nurkikon paikkaukset kuukauden aikana, mutta siihen tuli pieni takapakki, kun sain elämäni ensimmäisen noidannuolen. Erittäin hauska sairaus, kun ilman mitään erityistä syytä selkäkipu tulee niin pahaksi, että istuminen tai kävely ei onnistunut kunnolla kahteen päivään. Nyt tapahtumasta on jo viikko ja pystyn liikkumaan jo normaalisti, mutta huomaan selän sattuvan öisin, joka haittaa jonkin verran nukkumista.

Blogin kirjoittaminen on ollut tänä vuonna vähäisempää kuin edellisinä vuosina. Pahoittelut siitä kaikille ketkä ovat blogin matkaa seurannut jo pidemmän aikaa. Jos ottaa huomioon kirjoittamani tekstit muille sivustoille (Viisas Raha ja Koeajolle.com), niin olen julkaissut vuoden aikana 34 tekstiä. Not good, not bad.

Vaikka kirjoittaminen on ollut vähäisempää, niin blogini pyörii mielessäni päivittäin muiden askareiden lomassa ja meinaankin tehdä blogiini pikkuisia muutoksia ensi vuonna. Ehkä merkittävin (ainakin itselleni, tuskin teille lukijoille) on kokeilu olla kirjoittamatta ainuttakaan kuukausikatsausta ensi vuoden puolella. Haluan mielenkiinnosta nähdä, että mitä tapahtuu kuluttamiselleni, jos minulla ei ole raportointi velvollisuutta joka kuukausi.

Jos sinua kuitenkin kiinnostaa seurata elämääni muutenkin kuin sijoittamisen ja säästämisen näkökulmasta, niin kannattaa ottaa seurantaan Instagramin-tilini. Julkaisen sinne paljon muutakin sisältöä, joka ei ole riittävän laajaa blogini puolelle tai ei suoranaisesti liity sijoittamiseen tai säästämiseen.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

 1. Hei, olen seuraillut varsin rohkeasti etenevää sijoittajablogiasi. Mielestäni ei ole tähdet oikein suotuisassa asennossa... Korko, ruoka, polttoaine ja energia ovat nousseet vuodessa valtavasti. Millainen suojautuminen sinulla on esim. suorasähköisessä talossa energian hinnannousuja vastaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mitä tarkoitat rohkeasti etenevällä sijoitusblogilla. Tarkoitatko sitä, että sijoitustyyli on agressiivinen velkavivun takia? Vai että kirjoitan rohkeasti asioista niiden oikeilla nimillä? Vai jotain muuta? :)

   Olet täysin oikeassa, että nykymaailma ei ole suotuisa omalle tekemiselleni, mutta rohkeasti voin myös sanoa että niin se ei ole myöskään juuri kenellekkään muulle. On kiistaton tosiasia, että kaikki mainitsemasi asiat ovat nousseet (niin minulla kuin monilla muillakin), mutta sanoisin asioiden olevan vielä erittäin hyvin hallinnassa.

   Korkoja voi kommentoida sen verran, että tietysti korkokustannukset ovat nousseet vuosien takaisesta, kun sijoitussalkustani nyt euromääräisesti puolet on sijoitusasunnoissa ja kirjaan niiden korot kuluiksi. Ja viimeisin iso nousu tuli uuden omakotitalon oston myötä.

   Ruokakustannusten osalta (vain ruokakauppa, unohdetaa ravintola hetkeksi) inflaatio ei oleastaan ole näkynyt mitenkään omassa ruokakassissa. Edelleen, kuten viimeiset kolme vuotta, kauppaan menee 225-250 euroa kuukaudessa. Ravintolakustannukset ovat kyllä viimeisen puolen vuoden aikana nousseet paljon, kun elämä on ollut niin kiireellistä asunnon laittamisen takia. Tähän tulee kyllä muutos ihan jo ensi kuusta lähtien.

   Energian osalta olin onneksi kaukaa viisas ja lukitsin sähkön hinnan pariksi vuodeksi vaihtomahdollisuudelle hintaan noin 15 snt/kWh. Joten tämä energiakriisi ei satu minuun sillä samalla tavalla kuin muihin, vaikkakin entiseen sopimukseen verrattuna tietty kasvua on 300 prosenttia.

   Suojautuminen energian hintanousuja vastaan oli se, että tietoisesti ostimme täysin uuden asunnon (kotimme valmistunut siis 4/2022), joka on erittäin energiatehokas ja omaa poistoilmalämpöpumpun. Välittäjän toimittaman datan perusteella asunnossa pitäisi kulua vuodessa 9000-11500 kWh riippuen asumistottumuksista (samoja asuntoja rakennettu muuallekin tälle alueelle, joten ovat toteutuneita arvoja), joka ainakin toistaiseksi vaikuttaa aivan oikealta tasolta. Nyt ostimme vielä kiertoilmatakan (kuulemma toimii hyvin nimenomaan PILPin kanssa) tuomaan tunnelmaa ja helpotusta sähkönkulutukseen, joka onneksemme asennetaan ensi viikolla. Tähän kun yhdistää määräaikaisen sähkösopimuksen vaihtomahdollisuudella, niin en tiedä mitä muuta olisi voinut paremmin tehdä, kun budjettimme ei olisi vuosikausiin riittänyt maalämmöllä lämpenevään asuntoon.

   Poista
  2. No onneksi ei sähkö sentään iske uutta kapulaa rattaisiin. Itselläni myös kaksi, onneksi jo maksettua sijoitusasuntoa. Valitettavasti vastikkeiden 15% nousun myötä niidenkin tuotto tulee olemaan ensi vuonna kuluvaa huonompi. Vuokraa kehtasin paremmasta korottaa 1%, toisessa en ole nostanut kolmeen vuoteen. Kiitos liian suuren uudistuotannon.

   Täällä Helsingissä korkeat korot + kohonneet vastikkeet ovat luoneet tilantee että 90% velkavivulla sijoittavan vuokratuotot eivät riitä edes kattamaan niitä. Saa nähdä milloin uskaltaa taas sormensa työntää kiinteistömarkkinoille. Seurailen blogiasi jatkossakin ja kaikkea hyvää ponnisteluihisi.

   Poista
  3. Minulla molemmissa sijoitusasuntojen taloyhtiöissä nostetaan myös vastiketta (istun molemmissa hallituksissa joko puheenjohtajana tai puheenjohtajan oikeana kätenä) ja toisen asunnon osalta pystyn viemään kohonneet kustannukset kokonaisuudessaan vuokraan. Ensimmäisen sijoitusasuntoni kohdalla kävi huono tuuri ja sähkösopimus oli katkolla huonoimmalla mahdollisella hetkellä ja tämän myötä sähkön kuuluessa vastikkeeseen, nousee vastike 1€/neliö seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Onneksi voin viedä nousseista kustannuksista puolet vuokraan, joten kassavirta heikkenee "vain" 20 euroa kuukaudessa.

   Uskon, että kuvaamasi tilanne on täyttä totta Helsingissä. Toivottavasti tämä ei johda mihinkään vakaviin ketjureaktioihin, jos joissakin taloyhtiöissä sattuu olemaan useita tyyppejä korkeilla velkavivuilla.

   Kiitos kauniista sanoistasi ja hyvää joulun odotusta sinullekin! :)

   Poista
 2. Tätä blogia on ollut erittäin miellyttävää seurata ja ainakin itse olen oppinut paljon. Kiitos siitä. Jatkan ehdottomasti blogin seuraamista jatkossakin.

  Oletko seurannut tai ”ennustanut” milloin tulet saavuttamaan pisteen jossa likdivit varasi tulevat olemaan yhtä suuret kuin velat? Itselleni tämä on eräänlainen henkinen merkkipaalu jonka lähestymistä seuraan. Veroja huomioimatta tuossa pisteessä voisi ”nappia painamalla” siirtyä nettovelattomaksi kiinteä omaisuus itsellään pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ystävällisistä sanoistasi ja kehuista, arvostan sitä paljon! :)

   Olen tehnyt vastaavan harjoituksen aikaisemmin, mutta viime vuosina tilanne on niin paljon muuttunut, että pitää tehdä kyllä uudestaan. Otan tämän kirjoituslistalle ja teen sen vielä ennen vuodenvaihdetta. Kiitos hyvästä vinkistä! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024