Kuukausikatsaus 2022-09

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus 2022-09

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2717.54 euroa
 • Muut tulot: 397.58 euroa
 • Osingot: 68.80 euroa
 • Vuokratulot: 438.48 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot: 2174.04 euroa
 • Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 2174.04 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 0.00 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 137.65 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 32.25 euroa
 • Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli melko paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Yöpöydät, 63 euroa
 • Disney+ vuosimaksu, 45 euroa
 • Tuparit, 123 euroa
 • Auton katsastus, 27 euroa
 • Opiskelijahaalareiden sponsorointi, 100 euroa
 • Ylimääräinen lyhennys Garantialainaan, 240 euroa
 • Autovuokraus Islannin matkaan vuodelle 2023, 100 euroa
 • Airbnb varausmaksu Islannin matkaan vuodelle 2023, 37 euroa
 • Tavaroita uuteen kotiin, 38 euroa
 • Kolme kuutiota koivuklapia, 120 euroa
 • Partaterät vuodeksi, 15 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen vielä edelleen korkea pääasiallisesti useiden yksittäisten asioiden vuoksi. Päätin lähteä sponsoroimaan kätilöopiskelijoiden haalareita, joten nyt Osinkoinsinööri-brändi näkyy Turun katukuvassa. Ostin vuodeksi puuta tulevaa takkaa varten. Todennäköisesti nämä puut riittävät parikin vuotta. Varasin ensi vuoden Islannin matkaa varten jo hotellihuoneen, Airbnb-asunnon ja vuokra-auton, josta maksettavaksi tuli jo osa. Lisäksi halusin tehdä ylimääräisen lyhennyksen Garantialainaan. Ylimääräisiä kustannuksia oli tässä kuukaudessa 908 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli hyvällä tasolla.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana vielä korkealla. Säästöaste oli kuukauden osalta 40.0 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 448.36 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset 9/2022

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 32.25 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1175.71 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkonsa maksoi MOWI (44.98 euroa) ja Elekta (23.82 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1233.68 euroa (brutto 1583.21 euroa) ja Betssonista 119.73 euroa (brutto 119.73 euroa).

Osakemarkkinat ovat erittäin mielenkiintoisessa tilassa tällä hetkellä. Pienikin särö yrityksen tarinassa johtaa aivan järjettömään kurssilaskuun. Valitettavasti en pysty näitä ostopaikkoja käyttämään, koska ensisijaisesti minun pitää saada hätärahasto pystytettyä. Olen selkeästi tehnyt tässä virheen, kun en ole säästänyt tarpeeksi rahaa käytettäväksi tässä pörssiromahduksessa.

Markkinoiden tilannetta kuvastaa hyvin kaksi salkkuni yritystä. Intrum ja MOWI. Intrum putosi kolmessa päivässä 20 prosenttia, kun se ilmoitti tekevänsä lainaportfolioon 2 prosentin alaskirjauksen. Alaskirjaus tietenkin laskee yrityksen pääomaa, mutta onko yrityksen osakekurssi ansainnut 20 prosentin pudotuksen tämän vuoksi, niin ei mielestäni. Taustalla voi olla pelko, että tämä ei jää ainoaksi alaskirjaukseksi, mutta siinäkään tapauksessa en ymmärrä tätä reaktiota.

Toinen mielenkiintoinen markkinareaktio nähtiin MOWIn kanssa. Norjan hallitus ehdotti keskiviikkona 28.9. 40 prosentin resurssiveron asettamista norjalaisen lohen ja taimenen kasvatukselle (koskee rannikkolla kasvatettua lohta, ei merellä tai maalla kasvatettua). Tämä ehdotus vaatii edelleen Norjan parlamentin hyväksynnän, mutta kurssi reagoi tähän uutiseen välittömästi. Aikaisemmin MOWIn veroaste on ollut 22 prosenttia, joten tämän muutoksen myötä veroaste nousee 62 prosenttiin. Volyymina mitattuna norjalaisen lohen osuus koko MOWIn kasvattamasta lohimäärästä on noin 59 prosenttia vuonna 2021 (272 000 tonnia 460 000 tonnista). Tuottojen osuuden laskeminen on haastavaa, mutta alustavien laskemien perusteella tämän veron toteutuessa MOWIn tulos putoaa välittömästi noin 15-25 prosenttia. Jotkut norjalaiset yritykset, kuten Salmar, taas saattaa nähdä jopa 50 prosentin pudotuksen tuloksessaan. Kaikki on vielä hyvin epäselvää, joten tutkithan asian itse ennen kuin päädyt tekemään mitään sijoituspäätöstä tämän uutisen myötä.

Rehellisesti sanottuna en usko sekuntiakaan, että edellä mainittu vero menee parlamentissa läpi, koska tämän astuttua voimaan kaikki lohenkasvatusprojektit jäävät tekemättä Norjassa ja kasvatusta siirretään muihin maihin. Jos parlamentissa ei nyt ihan idiootteja ole kaikki, niin tämä vero ei ainakaan ehdotetussa suuruudessa mene läpi.

Osakesalkku on ollut vapaapudotuksessa viimeisen kuukauden aikana, koska kuukauden tuottokäyrä näyttää pian jo -15 prosenttia. Kaikkien aikojen korkeimmasta lukemasta osakesalkku on laskenut jo pian 16 000 euroa. Tämän kuukauden osakesalkun lasku taitaa olla sijoitushistoriani toiseksi suurin. Vain maaliskuussa 2020 salkkuni on pudonnut enemmän yhden kuukauden aikana ja silloin se oli lähes 15 000 euroa.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus 9/2022

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat nyt tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut tämän vuoden osalta molemmissa asunnoissa 100 prosenttia. Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokran tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 4400 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 200 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasuntossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 300 euron edestä. Teen tällä hetkellä kuukausittain 100 euron ylimääräisen lyhennyksen ja joulukuussa 2022 lainanlyhentäminen jatkuu normaalisti, kun lyhennystauko päättyy.

Osinkoinsinööri - Sijoitusasunnot 9/2022

Sijoitukset yhteensä

Tämän kuukauden pörssilaskun myötä olen ensimmäistä kertaa vuoden aikana valahtanut YTD-tuoton osalta vertailuindeksin alapuolelle (OMXHGI). Tähän riitti se, että kaksi kolmesta suurimmasta positiostani laski yhden kuukauden aikana yli 20 prosenttia. Osakesalkkuni arvo on tänään 46 713 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 104 013 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri - Sijoitusvarallisuus 9/2022

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 200 euroa ja toisen sijoitusasuntoni (entinen kotini) laina lyheni 100 euroa ja Garantialainatakaus 275 eurolla. Oman asuntoni lainanlyhennykset alkavat vasta joulukuussa 2022, koska otin alkuun kuuden kuukauden lainanlyhennysvapaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen heikohko, mutta velat sentään jatkavat lyhentymistään. Osakkeiden laskun myötä nettovarallisuuteni laski tämän kuukauden aikana 6 314 euroa. Nettovarallisuus on tänään osakkeiden laskun vuoksi 116 015 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus 9/2022

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 9/2022

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta ja nykyistä pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut yli 100 000 euroa.

Yhteenveto

Kirjoitusta tehdessä nautin uudesta sähkösopimuksesta, joka alkoi tänään. Nousua hinnoittelussa edelliseen verrattuna tuli noin 233 prosenttia (4.77 snt/kWh -> 15.89 snt/kWh). Positiivista tässä sopimuksessa on se, että siinä on vaihtoturva, joten voin vaihtaa sopimuksen koska tahansa edullisemmaksi, jos ja kun sellainen tulee myytäväksi joskus ensi kevään puolella.

Taloyhtiöiden hallituksissa (toisessa olen puheenjohtaja ja toisessa hallituksen jäsen sekä hallituksen puheenjohtajan avustaja) on päässyt näkemään kaiken mahdollisen kallistumisen ja sitä myötä suurien hoitovastikekorotusten tekemisen. Turun energia päätyikin nostamaan kaukolämmön hintaa 1.9.2022 alkaen 22.9 prosenttia vaikka aikaisemmin oli huhuja siitä, että nosto jää noin 10 prosenttiin. Toisessa taloyhtiössä sähkön hinta nousi yli 300 prosenttia ja toisen taloyhtiön kanssa päätimme kellua puolivuotta pörssisähköllä. Mitä tästä voisi sanoa yhteenvetona on se, että joudun tekemään molempiin sijoitusasuntoihin vuokrankorotuksen kattamaan osittain nousevia kustannuksia.

Uusi kotimme alkaa olemaan enemmissä määrin valmis, mutta pihalla joudun vielä tekemään nurmikon paikkauksia. Tähän menee kyllä yllättävän paljon aikaa, joka on näkynyt siinä että blogin ylläpito on jäänyt vähäiseksi. Ensi kuussa tulee tehtyä vielä kaksi viimeistä suurta hankintaa (tai itseasiassa molemmat on jo tehty, mutta laskujen eräpäivät ovat lokakuun puolella), jotka ovat kiertoilmatakka ja tuija-aita. Näiden hankintojen jälkeen investoinnit kotiin menevät jäähylle ja jatkamme asuntomme päivittämistä sitten ensi vuoden puolella terassin ja toisen tuija-aidan muodossa.

Olen tottunut aina kuukausikatsauksissa valittamaan kiireellisyyttäni, joka on täysin itseaiheutettua. Tällä kertaa aion kuitenkin sanoa, että tällä hetkellä minulla alkaa olemaan hyvä tasapaino vastuiden ja vapaa-ajan kanssa. On ollut myös mukavaa kirjoitella tekstejä, jotka eivät liity sijoittamiseen, kun olen ollut vierailevana tähtenä Koeajolle.com -sivustolla. Kannattaa ottaa sivusto seurantaan ja myös omat sosiaaliset mediani, koska kaikki kirjoittamani tekstit eivät tule blogiini, vaan niitä ilmestyy myös Viisas Rahaan.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind