Kuukausikatsaus 2022-06

 

Kuukausikatsaus 2022-06

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 4085.24 euroa
 • Muut tulot: 85.72 euroa
 • Osingot: 157.41 euroa
 • Vuokratulot: 207.88 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot: 9105.02 euroa
 • Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 9105.02 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 0.00 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 136.94 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 43.27 euroa
 • Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli aivan poikkeuksellisen paljon kuluja ja suuri sellaisia, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi. Heikkohermoisten kannattaa katsoa muualle, jotta ei saa sydänkohtausta.

 • Varainsiirtovero 5920 euroa
 • Notaarimaksu 238 euroa
 • Muuttoruuat ja juomat 74 euroa
 • Reititin 65 euroa
 • Olohuoneen matto 189 euroa
 • Weber kaasugrilli 275 euroa
 • Olohuoneen sohva 567 euroa
 • Tavaroita uuteen kotiin 175 euroa
 • Sector Alarm hälytysjärjestelmän laitteet 65 euroa
 •  Synttärilahja puolisolle 85 euroa
 • Synttärilahja veljelle 40 euroa
 • Vuokranantajavakuutus 44 euroa
 •  Suomen Vuokranantajat vuosimaksu 72 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen katastrofaalinen pääasiallisesti valtion tekemän ryöstön takia ja siksi, että uuteen asuntoon pitää ostaa paljon uutta huonekalua ja tavaraa. Ylimääräisiä kustannuksia oli tässä kuukaudessa jopa 7809 euron edestä.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana erittäin korkeata, mutta onneksi tulot olivat myös hieman normaalia korkeammat lomarahojen vuoksi. Säästöön tässä kuussa ei jäänyt penniäkään ja myös isot säästötkin tuli melkein kokonaan syötyä. Säästöaste oli ennätyksellisen matala -100.7 prosenttia. Tämä oli ensimmäinen kuukausi yli viiteen vuoteen, että en saanut lainkaan rahaa säästöön. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen -4568.77 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset 06/2022

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 43.27 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 945.71 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osingonsa maksoi MOWI (37.68 euroa). Tämän lisäksi Betsson maksoi ensimmäisen osan lunastusarvopaperistaan (eng. redemption share, 119.73 euroa), joka on heidän outo tapa maksaa osinkonsa. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1141.98 euroa (brutto 1463.83 euroa) ja Betssonista 119.73 euroa (brutto 119.73 euroa).

Kiireellisyys työrintamalla ja muuton osalta on ollut niin kova, että en ole tainnut käydä salkussani koko kuukauden aikana kuin aivan muutaman kerran. Markkinoiden volaliteetti kuitenkin jatkuu edelleen kovana ja toivottavasti se jatkuu seuraavan vuoden alkuun asti, jolloin on ensimmäinen hetki kun voin seuraavaksi ostaa osakkeita. Toivottavasti lasku ei ole kerinnyt poistumaan siihen mennessä, jotta tämä mahdollisuus ei jää kokonaisuudessaan minulta käyttämättä ylimääräisen käteisen puutteen vuoksi.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus 06/2022

Asuntosijoitukset

Ensimmäinen sijoitusasunto on tyytyväisen vuokralaisen vuokraamana määräaikaisella sopimuksella, joka päättyi toukokuun lopussa vuonna 2022. Vuokranmaksu tuloutuu tilillemme aina kerran kuukaudessa, joka menee käytännössä kokonaisuudessa hoitovastikkeen, vesimaksun ja lainanlyhennysten maksamiseen. Pieni vuokrankorotus astui voimaan 1.6.2022 alkaen, mutta asunto on edelleen edullinen vuokralaiselle verrattuna alueen markkinavuokraan.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 3800 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 200 euroa tämän kuukauden osalta.

Entinen kotimme (kerrostalohuoneisto) muuttui 3.6.2022 alkaen sijoitusasunnoksi ja heti muuttopäiväämme seuraavana päivänä vuokralaiset muuttivat sisään. Kirjoitusta tehdessä he ovat jo asuneet asunnossa noin kuukauden ajan. Sovimme vuokralaisten kanssa, että heidän ei tarvitse maksaa vuokraa kesäkuun ajalta, joten ensimmäinen vuokra tuloutuu heinäkuun puolella.

Koska olimme asuneet entisessä kodissamme reilut viisi vuotta ennen sijoitusasunnoksi muuttamista, on asunnossa omaa pääomaa kiinni 45 100 euroa. Laitoimme sijoitusasuntolainan (ASP-laina muutettiin sijoituslainaksi, jolloin korko muuttui 0.57 prosentista 0.70 prosenttiin) kuudeksi kuukaudeksi lyhennysvapaalle, jotta voimme kerryttää puskureitamme nopeammin. Ensi vuoden alusta alkaen lainan pääoma jatkaa lyhenemistään, siihen asti maksan lainasta vain korkoa ja teen pieniä ylimääräisiä lyhennyksiä lainaan kerran kuukaudessa.

Osinkoinsinööri - Sijoitusasunnot 06/2022

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni on jatkanut laskettelua viimeisen kuukauden aikana ja YTD näyttääkin tällä noin -12 prosenttia. Olen tästä huolimatta pysynyt hyvin vertailuindeksien yläpuolella. Osakesalkkuni arvo on tänään 51 514 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 107 914 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri - Sijoitusvarallisuus 06/2022

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 200 euroa ja toisen sijoitusasuntoni (entinen kotini) laina lyheni 100 euroa. Oman asuntoni lainanlyhennykset alkavat vasta joulukuussa 2022, koska otin alkuun kuuden kuukauden lainanlyhennysvapaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen erittäin huono ja velkojenkin lyhentäminen oli normaalia vähäisempää. Valtiokin ryösti minut varainsiirtoveron muodossa. Osakkeetkin jatkoivat laskuaan, minkä vuoksi nettovarallisuus laski kuukauden aikana 10 268 euroa. Nettovarallisuus on tänään laskun vuoksi 117 502 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus 06/2022

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 06/2022

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut yli 100 000 euroa.

Yhteenveto

Kesäkuu oli ehkä yksi raskaimmista kuukausista itselleni ikinä. Oli tavaroiden pakkaamista ja purkamista. Kaksi muuttoa yhden viikonlopun aikana. Oli pitkiä työpäiviä, jotka kulminoituvat lomalle jäädessä siihen, että työskentelin yhtenä päivänä jopa yli 16 tuntia putkeen. Työpäivät olivat muutenkin pitkiä ja niin intensiivisiä, että työskentelin normaalin kahden kuukauden työmäärän kuukaudessa. 

Oli useampi taloyhtiön hallituksen kokous ja remonttipalaveri. Oli huonekalujen ja tarvikkeiden hakemista ympäri Turun seutua kuin oman kodin sekä sijoitusasunnon maalaamista. Ja montaa muuta paljon aikaa vievää asiaa, josta en pysty vielä kertomaan teille salassapitovelvollisuuden vuoksi. Käväisin kuitenkin kuukauden aikana myös haastattelussa eräälle paikallislehdelle, jonka kirjoituksen jaan sosiaalisessa mediassa, joten muista ottaa seurantaan ainakin Twitter- ja Instagram-tilini.

Sanotaanko lyhyesti niin, että minulla ei ollut juuri yhtään tuntia omaa aikaa tai vapaa-aikaa ylipäätänsäkään koko kuukauden aikana. Loma ei olisi voinut tulla siis yhtään aikaisemmin.

Kaikkien edellä mainittujen juttujen vuoksi minun oli todella vaikeaa löytää hetkeä kirjoittamiselle. Kirjoittaminen itsessään on varsin suoraviivaista, mutta jos haluan saada teksteistä edes jotenkin hyviä ja laadukkaita, vaatii se yllättävän paljon ajatustyötä. Hetkisinä aikoina tuntuu, että kirjoittamisen äärelle ei pysty rauhoittumaan yhtään.

Käteisvarat olivat hetkellisesti hyvin matalat, mutta tästä eteenpäin koitan saada kasvatettua käteistäni noin 8 000 euroon vuoden loppuun mennessä. Tämän saavuttaminen riippuu hyvin paljolta siitä, että mitä hankintoja meinaan vielä tehdä tämän vuoden puolella. Hieman kiinnostaisi hankkia viilentävä ilmalämpöpumppu ja terassi jo tämän vuoden puolella, mutta jää nähtäväksi riittävätkö rahkeet kaikkeen samaan aikaan. Tai kyllä riittää, mutta sitten pitää mennä ohuilla kassavaroilla mistä en erityisesti pidä.

Sijoittaminen on jäänyt hetkellisesti täysin taka-alalle, mutta ensi vuonna tulen aktivoitumaan sillä saralla huomattavasti enemmän. Toivottavasti jaksat odottaa sinne asti ja seurata matkaani siitä huolimatta vaikka osakkeiden ostokirjoituksia ei hetkeen tulekaan. Nyt on vain tullut sijoitettua asuntoihin niin isolla kädellä kuin ostettua uusi koti, että pitää hetken vetää henkeä (eli säästää käteistä).

Kesälomani alkoi kesäkuun viimeisellä viikolla ja nyt kesälomani aikana aion käydä seuraamieni yritysten vuosikatsaukset läpi (joita on muuten noin 120 kappaletta). Todennäköisesti ostoslistalle ensi vuotta varten tulee paljon uusia yrityksiä, kun osakekurssit ovat laskeneet laajalla rintamalla.

Koitan kesälomani aikana myös hieman miettiä prioriteettejani, koska olen jälleen siinä tilanteessa, että minulla on enemmän tekemistä ja vastuita, kuin minulla on aikaa tehdä niitä kaikkia. Jotain pitää siis jättää pois, jotta voin joskus myös vain sluibailla. Luonteelleni omaisesti haluan olla monessa asiassa mukana tekemässä maailmasta paremman. Yleensä oman vapaa-ajan kustannuksella.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

 1. Eikö olisi kiva jos Velat ja varat taulu olisi järjestely niin että asunto kohtainen velka olisi sen varallisuuden perässä? Muu velka voisi olla sitten vaikka käteisen kanssa samalla solurivillä. Näin voisi hauskasti nähdä kunkin kohteen luototusasteen jos siitä ei halua tehdä komatta saraketta joka vielä nopeuttaisi vilkaisua. Hieman rikkoisi velka sarakkeen jatkuvuutta, mutta se ei ole nytkään symmetrinen niin funktio menisi edelleen edellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! :) Muutan seuraavia kuukausikatsauksia varten sen paremmin luettavaksi! :)

   Poista
 2. Oletko taloudenpidossasi huomioinut jotenkin nyt jossain 8%:n tuntumassa huitelevan inflaation? Ruoan hinnan muutoksesta näin juuri ostoskorivertailun, jossa ruoan suhteen nousu olisi 35% 8%:n sijaan. Ehkä kuitenkin tyhmää tuijottaa vain inflaatiota ruoan hinnassa, mutta itselle se tuntuu olevan se suurin meno asumisen lisäksi. No ehkä (vuokra-asuminen) ei ole kallistunut tuota tahtia, pitääkin laskea paljonko se on kallistunut viime aikoina :).

  Taisinkin keksiä vastauksen: sun inflaatiosuoja on sijoitussalkku.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itseasiassa aikaisemmin huomioinut inflaatiota mitenkään kulutuksessa (sijoitusten tuotto-odotuksessa kyllä), koska se on ollut niin alhaista jo vuosia. Olen viimeisen vuoden aikana huomannut, että on enemmissä määrin kokoajan vaikeampaa pysyä ruokaan budjetoidussa rahamäärässä (225 €/kk, sisältäen kaikki kaupasta ostettavat asiat paitsi alkoholi) ja näyttää siltä, että budjettia on kasvatettava noin parilla kympillä kuukaudessa. Muutos on kuitenkin vielä sen verran pieni, että tämä ei johda mihinkään toimenpiteisiin, mutta seuraan tilannetta kokoajan.

   Ja juuri näin, sijoitussalkku on oiva inflaatiosuoja. Sieltä pystyy kasvattamaan saatavissa olevia tuloja, jos tulee joskus tarvetta. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024