Kuukausikatsaus 2022-07

Kuukausikatsaus 2022-07

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Tulot & Menot 

Tulot

 • Nettopalkka: 2731.29 euroa
 • Muut tulot: 95.65 euroa
 • Osingot: 0.00 euroa
 • Vuokratulot: 438.48 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot: 2502.48 euroa
 • Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 2502.48 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 0.00 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 136.80 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 119.56 euroa
 • Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli vielä paljon paljon kuluja liittyen uuden omakotitalomme sisustamiseen ja varustamiseen. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Vesipisteen asennus 150 euroa
 • Puutarhaletkukela 75 euroa
 • Nahkatakki 70 euroa
 • Maalit ja maalaustarvikkeet – 64 euroa
 • Langaton reititin – 62 euroa
 • Sijoituskirjallisuus – 56 euroa
 • Robin keikka – 33 euroa
 • Päiväpeitto – 25 euroa
 • Tavaroita Ikeasta – 183 euroa
 • Naantalin asuntomessut – 50 euroa
 • Sijoitusasunnon 2 hoitovastike säästöön – 179 euroa
 • Sijoitusasunnon 2 maalit ja maalaustarvikkeet – 58 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen edelleen korkealla muuton vuoksi ja jatkuu vielä parin kuukauden ajan. Ylimääräisiä kustannuksia oli tässä kuukaudessa 1005 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli suhteellisen hyvällä tasolla.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana vielä suhteellisen korkealla. Säästöaste oli kuukauden osalta 23.4 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 762.94 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset 7/2022

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 119.56 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1065.27 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa ei tullut lainkaan osinkoja. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1141.98 euroa (brutto 1463.83 euroa) ja Betssonista 119.73 euroa (brutto 119.73 euroa).

Osakesalkkuni nousi kuukauden aikana yli kymmenen prosenttia, joka on sinänsä harmillista, koska en ole kerinnyt tänä vuonna hyödyntämään yhtäkään ostopaikkaa. Seuraava osakeostos tulee tehtyä vasta ensi vuoden alkupuolella, kun saan ensiksi säästettyä hätärahaston.

Toisen kvartaalin tulosjulkistukset ovat toistaiseksi olleet hyviä kaikkien yritysteni osalta ja erityisesti Nesteen tulos oli erittäin hyvä. Tämän johdattelemana osake nousikin julkaisupäivänä useita prosentteja.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakesalkku

Asuntosijoitukset

Ensimmäinen sijoitusasunto on tyytyväisen vuokralaisen vuokraamana määräaikaisella sopimuksella, joka päättyi toukokuun lopussa vuonna 2022. Vuokranmaksu tuloutuu tilillemme aina kerran kuukaudessa, joka menee käytännössä kokonaisuudessa hoitovastikkeen, vesimaksun ja lainanlyhennysten maksamiseen. Pieni vuokrankorotus astui voimaan 1.6.2022 alkaen, mutta asunto on edelleen edullinen vuokralaiselle verrattuna alueen markkinavuokraan.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 4000 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 200 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasuntossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa. Tämän lisäksi olen jatkanut asuntolainan lyhentämistä sijoitusasunnoksi muuttamisen jälkeen ylimääräisillä lyhennyksillä 100 euron edestä. Tämä sijoitusasuntolaina on lyhennystauolla vuoden 2022 loppuun asti mihin asti maksan vain korkoja ja teen pikkuisia ylimääräisiä lainanlyhennyksiä.

Osinkoinsinööri - Asuntosijoitukset 7/2022

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni YTD-tuotto on enää noin 3 prosenttia pakkasella, jota pidän erittäin hyvänä tuloksena kaikesta passiivisuudestani riippumatta. Olen siis koko vuoden pysynyt vertailuindeksin yläpuolella, jota voi eräänlaisena torjuntavoittona pitää. Osakesalkkuni on tänään arvoltaan 57 320 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 114 020 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri - Sijoitusvarallisuus 7/2022

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 200 euroa ja toisen sijoitusasuntoni (entinen kotini) laina lyheni 100 euroa. Oman asuntoni lainanlyhennykset alkavat vasta joulukuussa 2022, koska otin alkuun kuuden kuukauden lainanlyhennysvapaan. Näiden lisäksi aloitin lyhentämään Garantialainatakausta varten otettua lainaa 62.5 eurolla.

Kuukausi oli säästämisen suhteen melko heikko, mutta velat sentään jatkavat lyhentymistään hitaasti ja varmasti. Osakkeet heräsivät tämän kuun aikana kuolleista ja vastaavatkin suuresta osasta nettovarallisuuden kehittymisestä. Nettovarallisuus nousi yhden kuukauden aikana 6 493 euroa. Varallisuuden isot muutokset ovat tavallisia, kun suurin osa varallisuudestani on sijoituksissa kiinni. Nettovarallisuus on tänään osakkeiden nousun vuoksi 123 995 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus 7/2022

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 7/2022

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut yli 100 000 euroa.

Yhteenveto

Vietin koko heinäkuun kesäloman merkeissä ja alkupäivien jälkeen menoa on ollut paljon joka suuntaan. Viimeinen lomaviikkoni osasin pikkuisen jopa hengähtää, joka kulminoitui lopulta sitten positiiviseen koronatestiin. Olen sairaana hieman vielä edelleen, mutta nyt viikon sairastamisen jälkeen olo alkaa olemaan jo huomattavasti parempi. Lisäksi sain vihdosta viimein haju- ja makuaistini takaisin. Hemmetti, että on tylsää syödä, jos ei maista yhtikäs mitään.

Kävin kesälomani aluksi Satakunnan Kansassa (vain tilaajille) kertomassa taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta ja sijoittamisestani. Kirjoitus on saanut kuulemma todella hyvin lukijoita, joka on aina mukava kuulla. On hienoa, että suomalaisia kiinnostaa enemmissä määrin sijoittaminen, säästäminen ja vaurastuminen. Näiden tavoittelussa voittaa kaikki yksilöstä yhteiskuntaan.

Palaute lehtijutun osalta on ollut yllättävän positiivista. Normaalisti olen näistä lehtijutuista saanut pääasiallisesti (80-90 prosenttia) negatiivista palautetta, mutta nyt näyttää siltä että ehkä vain puolet saaduista kommenteista oli negatiivisia. Mahtavaa, ihmiset ehkä osaavatkin muuttua.

Kesälomani on pääasiallisesti mennyt uuden kodin sisustamisessa, maalaamisessa ja monessa muussa pikkuasiassa. Kävin molemmissa sijoitusasunnoissa maalaamassa vuokralaisten toiveiden mukaan muutamat seinät. Todella pienellä vaivalla saa asunnoista enemmän kodinnäköiset ja vuokralaiset iloiseksi. Opettelin myös paneloimaan seinää ammattilaisen avustuksella, joka on kätevä taito olla näin vuokranantajana.

Kesälomalla meidän oli tarkoitus mennä viikoksi mökille, mutta valitettavasti se reissu peruuntui. Mennään sitten ensi vuonna mahdollisuuksien mukaan. Vaikka matkustaminen jäi tänä vuonna täysin nolliin, niin kerkesimme tehdä kesän aikana paljon kaikkea mukavaa. Kävin muun muassa moikkaamassa Pohattaa ja Inssin Osingot Rikhardia pääkaupunkiseudulla. Verkostoituminen samanhenkisten ihmisten kanssa on aina yhtä mukavaa.

Kirjoittaminen edelleen ollut hieman taka-alalla, mutta uskon löytäväni tälle harrastukselle enemmän aikaa arkeen palattaessa. Kirjoitusaiheita on monia, mutta sopivan ajan löytäminen on ollut vaikeaa. Olen myös sen verran perfektionisti, että en halua julkaista mitään tekstiä, johon en ole täysin tyytyväinen. Nopea sutaistu teksti ei siis sovi minulle.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana