Ostot 24 - Intrum

 Ostot - Intrum, Intrum perintäyhtiö, Intrum osakeanalyysi, Intrum analyysi, Intrum osinko, Intrum Osake

Osto-ohjelmani sai jälleen jatkoa ja tällä kertaa kävin ostoksilla Ruotsissa. Salkkuuni päätyi lisää luotonhallintapalveluilla rahansa tekevän Intrumin osakkeita. Ostot -postauksissa kirjaan ylös perustelut hankinnoille, jotta voin tulevaisuudessa nähdä millä perusteella olen yrityksen osakkeita ostanut. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista ja voitoista.

Intrum

Intrumista tuli Euroopan suurin luotonhallintapalvelu Lindorf yritysoston jälkeen, mikä näki päivän valon kesäkuussa 2017. Intrumin ja Lindorffin yhdistymisen jälkeen yritys on johtava yritys käytännössä kaikissa Euroopan maissa lukuun ottamatta Saksaa, Puolaa, Benelux maita, Iso-Britanniaa ja Irlantia (ja näissä listatuissa maissa se on kuitenkin top 5 yritysten joukossa). Suomessa sen tunnetuimpiin kilpailijoihin kuuluvat OK Perintä (osa B2Holding konsernia), Svea Perintä Oy ja Lowell Suomi.

Perintäyritykset nostavat useamman ihmisen kohdalla suuren vihan ja erityisesti heissä, jotka ovat joutuneet joskus asioimaan kyseisten toimijoiden kanssa. On täysin kiistatonta, että perintäkustannukset nousevat liian korkeiksi erityisesti pienien lainojen kohdilla ja toivoisinkin, että nämä saataisiin poistettua regulaation avulla.

Pitää muistaa, että perintätoimisto auttaa yrityksiä parantamaan katteitaan, kun yritykset pystyvät myymään maksamattomat velat perintätoimistolle ilman tarvetta jäädä odottamaan loputtomiin rahan saapumista yrityksen käytettäväksi palkkojen ja muiden liiketoimintakulujen kattamiseksi. Toisin sanoen yritys saa heti käyttöönsä osan hänelle kuuluvasta rahasta (näin pienentäen tappioita) ja perintätoimisto kantaa riskin velan maksamattomuudesta kokonaisuudessaan tämän jälkeen.

Perintätoimistojen asiakasmäärät kasvavat tyypillisesti taantumien aikaan, joten Intrumin omistaminen saattaa toimia salkkua suojaavana toimialana kyseisissä tapahtumissa. Tämä ei kuitenkaan toteutunut koronan aiheuttamassa pörssiromahduksessa, kun defaulttien (=lainojen maksamatta jättäminen kokonaisuudessaan) määrien uskottiin kasvavan räjähdysmäisesti ja osakekurssi laski historiallisen paljon. Tämä pelko defaulttien räjähdysmäisestä kasvusta ei kuitenkaan toteutunut.

Toisaalta myös taantuman syventyessä luottotappioiden määrät kasvavat ja joskus ostetuista lainoista ei saada euroakaan takaisin yrityksistä huolimatta. Tämä on siis täysin mahdollinen riski, mutta tähänkin voi varautua parantamalla laskentamalleja ja parantamalla omaa neuvotteluasemaa lainojen ostotilanteissa.

Erittäin suurena yksittäisenä riskinä Intrumille voi tunnistaa mahdolliset mainehaitat. Hyvä maine luotonhallinnassa ja perinnässä on äärimmäisen tärkeätä, ja pienetkin väärintoimimiset saattavat vaikuttaa yrityksen asemaan luotettavana palveluntarjoajana. Maineriskiin vahvasti kytköksissä on myös tietoturvallisuus ja siihen kohdistuvat merkittävät riskit. Luotonhallintapalvelua tarjoavana yrityksenä Intrumilla on äärimmäisen yksityiskohtaisia henkilökohtaisia tietoja ihmisistä ja näiden tietojen joutuminen vääriin käsiin johtaisi erittäin merkittäviin korvausvaatimuksiin (GDPR-vaatimuksiin liittyvät sakot eivät ole leikin asia).

Luottamukseni Intrumin johtoon on erityisen kova pelkästään sen vuoksi, miten johto toimi koronaromahduksen aikaisessa osakkeen teurastuksessa (oma positioni oli 65 prosenttia tappiolla parhaimmillaan alkuvuodesta 2020). Intrumin johto aloitti heti tekemään selvitystä Italian osuudesta lainaportfoliosta, kun sijoittajille tuli pelko, että Italian ongelmat ajavat Intrumin pahimmillaan konkurssiin. Muistan itsekin koronadipissä epäilleeni yrityksen sanomaa, mutta omat foliohattuiluni osoittautuivat vääriksi.

Kaiken tämän lisäksi Intrumin johto päätti aloittaa omien osakkeiden ostot alentuneen osakekurssin vuoksi ja ostivatkin vuoden sisällä melkein kahdeksan prosenttia kaikista osakkeista sekä mitätöivät ne. Ammattimaisesti hoidettua arvonluontia osakkeenomistajille, kun osakkeiden arvostus on kuitenkin tästä tilanteesta noussut reilut 130 prosenttia. Osakkeenomistajana kiitän.

Intrumin mahdollisuudet kasvaa tulevaisuudessa ovat hyvät, kun suurena toimijana ja isolla kassalla on mahdollista ostaa pieniä yrityksiä ja sulauttaa ne osaksi yritystä. Digitalisaatio ja automaatio auttavat myös osaltaan yrityksen kannattavuuden parantumisessa, ja nämä molemmat ovat tärkeitä osia ONE Intrum strategiaa.

Päädyin kasvattamaan osuuttani yrityksessä Nordic Capitalin myytyä 8.2 prosentin osuutensa yrityksessä ja tämän tapahtuman vuoksi osake lasketteli useamman viikon 290 kruunusta aina 257 kruunuun asti. Mitään järisyttävää syytä näin suurelle laskulle ei siis mielestäni ollut.

Alla olevassa taulukossa on nähtävissä Intrumin taloudelliset luvut aina vuodesta 2012 vuoteen 2020. Kuten taulukosta näette, on Intrum varsin edullisesti hinnoiteltu riippumatta vertailtavasta tunnusluvusta.

Intrum tunnusluvut, Intrum osinko, Intrum fundamenttianalyysi, Intrum analyysi, Intrum osake

Intrumin taloudelliset tunnusluvut vuodesta 2012 vuoteen 2020.

Intrumin osakekurssin kehitys ei ole ollut mitenkään rakettimaista, mutta koronaviruksen aiheuttamassa paniikissa yritystä pystyi ostamaan kohtuullisen pitkään noin 60 prosentin alennuksella historialliseen arvostukseen verrattuna. Osakkeen hinnassa on ollut paljon vaihtelua, mutta se on kuitenkin ollut nousutrendissä jo pidemmän aikaa.

Intrum osakekurssi, Intrum osake, Intrum osto, Intrum sijoitus

Intrumin osakekurssin kehitys viimeisen kolmen vuoden aikana sekä ostotapahtumat. Lähde: Nordnet

Oston tiedot

Ostin yhteensä 50 kpl Intrum osakkeita 22.07.2021 259.64 SEK kappalehintaan (sis. välityspalkkiot, ilman niitä 257.60 SEK). Salkussani on Intrumin osakkeita tällä hetkellä 325 kpl 221.46 SEK keskimääräisellä hinnalla. Kirjoittaja omistaa kirjoituksessa mainittua osaketta.


Kirjoituksessa näkyvä taulukko on ladattavissa "Työkalu yritysten arvioimiseen numeerisesti" -blogitekstistä. Kyseisen taulukon avulla onnistut fundamenttianalyysissä ja teet parempia osakepoimintoja.

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024