Kuukauden Osake - Verizon

 Verizon osake, Verizon sijoitus, Verizon analyysi, Verizon fundamenttianalyysi, Verizon osinko, Kuukauden Osake, Osinkoinsinööri

Kuukauden osake -kirjoitussarja on epäsuora jatkumo kiinnostavat sijoituskohteet kirjoituksilleni. Kuukauden osake -teksteissä käydään lyhyesti läpi yrityksen toimintaa, mahdollisuuksia, riskejä ja tietysti myös taloudellisia lukuja. 

Kuukauden osake teksteissä ei anneta sijoitussuosituksia, vaan ne on tarkoitettu viihteeksi. Blogin kirjoittaja saattaa omistaa tai olla ostamassa kirjoituksessa esitettyä osaketta ja tämän asian voit aina tarkistaa tekstin lopussa olevassa omistussuhteen kuvaamisesta. 

Jätäthän blogitekstin loppuun kommentin siitä, että mitä pidit tämän kuukauden osakkeesta.

Yritys lyhyesti

Yhdysvalloissa pääkonttoriaan pitävä Verizon on maan suurimpiin kuuluva tietoliikennepalveluita tarjoava yritys heti AT&T:n jälkeen. Verizon muodostui Bell Atlanticin ja GTE:n yhdistyttyä vuonna 2000, mutta yhtiön edeltäjä (Bell Atlantic) perustettiin jo vuonna 1983. Yritys täyttää pian siis jo neljäkymmentä vuotta.

Verizon on ollut listattuna NYSE:ssä käytännössä yhdistymisestään lähtien ja tämän lisäksi se rinnakkaislistautui NASDAQiin vuonna 2010. Tällä hetkellä Verizon työllistää noin 132 200 ihmistä, joiden tekemän arvokkaan työn vuoksi Verizon on arvostetuin ja luotettavin tietoliikennepalveluita tarjoava yritys Yhdysvalloissa.

Verizonin liikevaihto voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan, jotka ovat henkilöasiakkaat, yritysasiakkaat ja muut. Näistä henkilöasiakkaiden osuus on merkittävästi suurin sen ollessa noin 69 prosenttia vuonna 2020. Yritysasiakkaiden osuus on toisaalta 24 prosenttia ja loput reilut 7 prosenttia kuuluvat muut segmenttiin.

Henkilöasiakkaille tarjottavat tuotteet koostuvat pääasiallisesti langattomista ja langallisista tietoliikennepalveluista ja oheistuotteista. Tuotevalikoima on hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi suomalaisilla teleoperaattoreilla, joten tuotevalikoiman yksityiskohtainen läpikäyminen ei ole erityisen mielenkiintoista.

Verizonin suurimpiin kilpailijoihin lukeutuvat kaikille tuttu AT&T, T-Mobile USA, Lumen ja Comcast. Verizon on toiseksi suurin langattomien verkkojen toimittaja heti AT&T:n jälkeen käyttäjämäärien perusteella laskettuna.

Luvut yrityksen takana

Yrityksen liikevaihdon kasvu on ollut maltillista viimeisten vuosien aikana eritoten T-Mobilen luoman lisääntyneen hintakilpailun vuoksi. Tämän lisäksi on päivän selvää, että käytännössä jokaisella ihmisellä Yhdysvalloissa on jo matkapuhelin, joten laitteiden myynnin kasvattaminen tällä segmentillä on haastavaa.

Liikevaihdon kasvu makaa siis käytännössä kokonaan parempien ja kalliimpien palveluiden kysynnän kasvussa. Vaikka liikevaihto on pysynyt käytännössä muuttumattomana viimeiset seitsämän vuotta, niin yrityksen liikevoitto on siitä huolimatta pysynyt erittäin hyvällä tasolla verrattuna muihin alan toimijoihin, vaikka kilpailu on kokoajan koventunut.

Yrityksen kassassa oli vuoden 2020 loppupuolella käsittämättömät määrät käteistä (22.2 miljardia dollaria), mutta se johtui käytännössä vain lainan hakemisesta. Teleoperaattoreille tyypillisesti yrityksen velkaisuus on koholla, mutta kiitos hyvän liikevoiton, yritys pystyisi maksamaan velkansa pois muutamassa vuodessa.

Yrityksen oman ja sijoitetun pääoman tuotto ovat ollet vuosia jo hyvällä tasolla, joten investoinnit ovat onnistuneet ainakin kohtuullisen hyvin ja tulevaisuudessakin voi odottaa hyvää suoriutumista. T-Mobilen vuoksi tuotoissa on kuitenkin ollut laskutrendiä, joka voi huonossa tapauksessa jatkua myös tulevaisuudessa.

Osinkoinsinöörille, ja varmasti monelle muullekin suomalaiselle, kiinnostuksen aiheena on osinkojen maksaminen tulevaisuudessa. Verizon maksaa tällä hetkellä yli neljän prosentin osinkotuottoa nykykurssille, jota voi pitää varsin korkeana verrattuna keskimääräiseen yhdysvaltalaiseen yritykseen. 

Yrityksen osakkeen tulevaisuuden tuotto makaa siis hyvin pitkälti korkean osingon varassa ja sen vaarantuminen näkyisi ikävästi myös pörssikurssissa. Yrityksen maksama osinko on toistaiseksi turvallisissa vesissä, mutta esimerkiksi kymmenien miljardien 5G investointien mennessä pieleen tarina voi muuttua nopeastikin.

Näiden kirjoitusten arvokkain sisältö, eli tarkasteltavan yrityksen taloudelliset tunnusluvut ovat esitettynä alla olevassa taulukosta. Tunnuslukuihin on haettu kaikki tarpeellinen tieto vuodesta 2012 vuoteen 2020.

Verizon tunnusluvut, Verizon fundamenttianalyysi, Verizon osake, Verizon osinko

Verizonin kurssikehitys on ollut vaisua suomalaiseen Elisaan verrattuna, mutta muistettakoon myös se, että Elisan arvostuskertoimet ovat venyneet tässä välissä merkittävästi ja mikään ei saisi itseäni ostamaan Elisaa sen nykyisellä arvostuksella.

Verizon kurssikehitys verrattuna Elisaan viimeiseltä viideltä vuodelta.

Verizonin kurssikehitys verrattuna Elisaan viimeiseltä viideltä vuodelta. Lähde: Google Finance

Mahdollisuudet

Berkshire Hathaway osti vuoden 2020 loppupuolella Verizonin osakkeita noin 8.6 miljardin dollarin edestä. Warren Buffett ei ole erehtymätön, mutta hän ja hänen tiiminsä ovat varmasti päätyneet ostamaan Verizonin osakkeita AT&T:n tai T-Mobilen sijaan hyvästä syystä.

Yhdysvaltojen markkinat ovat käytännössä kokonaan kolmen pelaajan hallussa ja kiitos miljardeja dollareja vaativien investointien, on uusien onnistuvien distruptoijien päätyminen alalle varsin epätodennäköistä. 5G teknologian avulla palveluista pystytään nyhtämään enemmän rahaa, joka kasvattaa kaikkien edellä mainittujen tulosta.

Verizonin, ja ylipäätänsä teleoperaattorien, iso skaala mahdollistaa tulevaisuudessakin markkinan parhaimman kannattavuuden ja oman pääoman tuoton, joka tulee enemmin tai myöhemmin näkymään myös osakurssissa.

Koronaviruksen aiheuttamassa pörssiromahduksessa yrityksen kurssi pysyi erittäin vakaana verrattuna muihin toimialoihin. Yritys sopii siis äärimmäisen hyvin vakaata kassavirtaa haluaville riskejä välttäville arvosijoittajille.

Yhdysvaltojen langattoman tietoliikenteen markkina alkaa näyttämään saturoitumisen merkkejä, minkä vuoksi Verizon lähtee laajentumaan myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Hieman edes markkinaa parempi kasvu voisi nostaa hyväksyttävän arvostustason tämän hetkistä korkeammalle.

Riskit

AT&T:n WarnerMedian ja Discoveryn yhdistyminen vapauttaa pääomia investointeihin 5G:n ja laajakaistojen kehittämistä varten, joka entisestään luo painetta Verizonin marginaaleihin.

T-Mobilen, Verizonin yhden pahimman kilpailijan, yhdistyttyä Sprintin kanssa, se pystyy paremmin jatkamaan entisestään markkinaosuuksien kahmimista Verizonilta edullisilla tarjouskampanjoilla.

Kilpailun kovetessa Verizonin mahdollisuudet kasvaa ovat rajattuja, minkä vuoksi osakkeen hinnannousu on todennäköisesti vaatimatonta.

Teleoperaattorina ja tietoliikenteiden tarjoajana Verizonilla on tietokannoissaan merkittävästi yksityiskohtaisia henkilötietoja käyttäjistä ja mikä tahansa tietoturvamurto saattaa johtaa merkittäviin sakkoihin. GDPR:n mukaisissa sakkokorvauksissa summat voivat nousta jopa useisiin prosentteihin liikevaihdosta.

Yhteenveto

Yritys toimii alalla, jonka liiketoiminnalle on selkeä tarve nyt ja tulevaisuudessa. Datan käyttö ja sen käyttämisen nopeus kasvavat todennäköisesti tästä ikuisuuteen. Toisin sanoen on erittäin vaikeata nähdä tilannetta tulevaisuudessa, jossa kysyntä yrityksen palveluille laskisi tai loppuisi kokonaan.  

Liiketoiminta on helposti ymmärrettävää, vaikkakin on vaikea tunnistaa isoja kasvuntekijöitä kyseisessä toimialassa. Yrityksellä on erittäin hyvät mahdollisuudet selviytyä vuosikymmeniä tästä eteenpäin. Yritys on numeroiden perusteella kohtuullisesti hinnoiteltu mahdollisuuksiin nähden ja on erittäin todennäköistä, että tulen ostamaan yritystä jossain vaiheessa. Ostaminen tulee kuitenkin tapahtumaan markkinapaniikista, jotta turvamarginaalia saa edes hieman tähän tylsään osinkopaperiin.

Omistussuhde

Kirjoittaja ei omista tekstissä mainittua yritystä kirjoituksen julkaisuhetkellä. Tulen ostamaan yritystä tulevaisuudessa vain hinnoitteluvirheistä, jos sellaisia tulee erilaisissa romahduksissa. Kuukauden osake -kirjoitussarjassa kirjoitan sekalaisesti eri toimialojen yrityksistä riippumatta siitä, että omistanko yritystä sillä hetkellä tai onko minulla aikomusta ostaa kyseistä yritystä. Kirjoitan myös yrityksistä, mitä minulla ei ole aikomusta ostaa, mutta toimiala jostain muusta syystä kiinnostaa.

Vastuuvapaus:

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Blogissa ei anneta sijoitussuosituksia vaan tekstit on tarkoitettu viihteeksi.

Kuukauden osake kirjoituksen tekemiseen menee minulta useampi tunti, joten arvostaisin tekstin jakamista tuttavillesi tai keskusteluryhmissä. Jätä kommenttiosioon mielipiteesi juuri esitellystä yrityksestä. Jos olet erityisen kiinnostunut kuulemaan jostain tietystä yrityksestä, niin jätä maininta kommenttiosioon. Kiitos tekstini jakamisesta!

Jos haluat itse alkaa tekemään yritysten numeerista arviointi (fundamenttianalyysi), niin blogistani on mahdollista ladata käyttämäni uudistettu työkalu. Tällä työkalulla onnistut yritysten fundamenttianalyysissä. Työkalun ohjeet ja latauslinkki löytyy tämän linkin takaa.

Lähteet:

https://www.verizon.com/about/investors

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind