Näin säästät yli kaksituhatta euroa vuodessa kilpailuttamalla

 

Näin säästät yli kaksituhatta euroa vuodessa kilpailuttamalla

Mainos: Sähkön-kilpailutus.fi

Vuodenvaihde ja tehdyt uudenvuodenlupaukset ovat hyvä hetki laittaa oma talous uuteen kuntoon ja saavuttaa ne kaikki säästötavoitteet, mitä olet itsellesi asettanut. Itsellä aina kädet syyhyyvät siitä, että vuosi vaihtuu ja pääsen käymään kilpailutusrulianssini läpi. Jokainen säästetty euro meinaan tekee taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta helpompaa kahdella tavalla: 1) elämiseen tarvittava kiinteä kulutus laskee ja 2) jää enemmän rahaa, jotka voi laittaa tuottaviin kohteisiin, kuten osakkeisiin.

Kerron tässä kirjoituksessa kaikki ne eri asiat, jotka olen kilpailuttanut viimeisen kolmen viikon aikana (ja pari ekstraa) ja tekstin lopuksi sinulle selviää, kuinka paljon pystyin säästämään rahaa alentamatta omaa elämän laatuani ja kuinka paljon aikaa käytin tähän kaikkeen. Ota toiseen käteen kupponen lämmintä kahvia ja eteesi muistiinpanovälineet, jotta voit kirjata itsellesi parhaat tavat säästää rahaa.

Asuntolainan kilpailutus

Aloittaessani tämän tekstin kirjoittamista, olin juuri keskustelemassa Osuuspankissa jälleen asuntolainani marginaalin kilpailuttamisesta. Olihan edellisestä kilpailutuksesta kerinnyt jo kulua pari vuotta (alkuvuodesta 2018). Edellisellä kerralla sain laskettua marginaalini 0.85 prosentista 0.69 prosenttiin.

Hain kuitenkin parhaan ystäväni kanssa sijoitusasuntoa varten lainaa ja saimme S-pankilta 50 000 euron lainalupauksen (per henkilö) 0.55 prosentin marginaalilla. Oli itselleni siis päivän selvää, että maksan omasta asuntolainastani selkeästi liian korkeaa marginaalia, jos huomattavasti riskisempään kohteeseen saan omilla tuloillani ja varallisuudellani lainaa 0.55 prosentin marginaalilla.

Asuntolainan kilpailuttaminen oli niinkin yksinkertainen prosessi, että laitoin verkkoviestin OP:n verkkosivustolla ja pyysin marginaalini tarkistamista. Perustelin marginaalin alentamisen tarvetta seuraavilla argumenteilla: 1) kassavirtani on äärimmäisen vahva (säästöaste nettotuloista lähes 50 prosenttia), 2) minulla on osakkeissa sen verran omaisuutta, että voisin maksaa koko asuntolainan heti pois halutessani (riskitön lainanottaja pankin silmissä) ja 3) saamani marginaali sijoitusasuntolainaan oli alhaisempi kuin omaan asuntooni.

Sain hyvin nopeasti verkkoneuvotteluajan asuntolainan marginaalikeskusteluja varten ja pari päivää tämän jälkeen virallinen tarjous odotti jo Osuuspankin verkkosivustolla. Nykyinen 0.69 prosentin marginaali muuttuu 1.4.2021 alkaen (koron tarkistuspäivä) 0.55 prosenttiin. Muutos ei välttämättä kuulosta suurelta, mutta tämän muutoksen vuoksi säästän korkokuluissa koko laina-aikana 430 euroa ja olen vapaa asuntolainasta kuukauden aikaisemmin. Ottaen huomioon, että kilpailuttaminen vei noin 30 minuuttia omaa aikaani, niin voin sanoa sen olleen hyödyllistä.

Tämä asuntolainan kilpailutus oli nyt jo toinen kerta sen jälkeen, kun ostimme nykyisen asuntomme huhtikuussa 2017. Kilpailuttaminen kannattaa siis tehdä, vaikka asunnon ostamisesta ei olisi vielä montaa vuotta vierähtänyt.

Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailuttaminen kuuluu yhteen tärkeimmistä ja ensimmäisistä asioista, joita käyn läpi henkilöiden kanssa, joita avustan säästämisessä ja oman talouden hallinnassa. Sähkön kilpailuttaminen ei vaikuta elämisen laatuun alentavasti, koska seinästä tuleva sähkö ei välitä siitä keneltä sen olet ostanut ja millä hinnalla; ja se toimii ihan yhtä hyvin.

Sähkön kilpailuttaminen tuli ajankohtaiseksi tammikuun aikana, kun aikaisempi Fortum Uusiutuva sähkösopimus oli päättymässä. Fortumissa uusiutuvan sähkön hinta oli 5.40 senttiä kilowattitunnilta perusmaksun ollessa 4.5 euroa kuukaudessa. Sähkön kulutuksemme arvio on vuodessa noin 4200 kilowattituntia, jonka vuoksi kulutussähkömme maksaa vuodessa noin 280 euroa. Tämän päälle tulevat vielä siirtomaksut paikalliselta sähkönsiirtoyritykseltä (Turun Energia), jonka hintaa ei voi valitettavasti kilpailuttaa.

Kilpailutin sähköni ja sain tarjouksen Heleniltä tuulivoimasta 24 kuukauden määräaikaisella sopimuksella seuraavilla tiedoilla: 4.77 senttiä per kilowattitunti ja 0.00 euroa perusmaksu. Tällä paremmalla tarjouksella säästän sopimusaikana 162 euroa. Ja haluan huomauttaa, että koko kilpailuttamiseen meni minulta noin 15 minuuttia, joten tämänkin kannattaa jokainen tehdä vähintään kerran vuodessa tai kahdessa vuodessa.

Tehdään vielä lopuksi laskuesimerkki henkilölle, joka omistaa sähkölämmitteisen omakotitalon. Keskimääräinen kulutus tämän tyyppisessä asunnossa on noin 20 000 kilowattituntia vuodessa. Hyvin tyypillinen kilpailuttamaton yleissähkön hinta on Turun seudulla noin 7.1 senttiä kilowattitunnilta perusmaksun ollessa noin 4 euroa kuukaudessa. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen kyseisillä tiedoilla pääsee 1028 euron säästöihin sopimusaikana. Aivan käsittämätön säästö ilman elämisen laadun alentamista. Tee siis sinäkin järkevä teko ja kilpailuta sähkö. Sähkövertailu onnistuu nopeasti netissä*

Vakuutusten kilpailutus

Jokainen uusi vuosi alkaa minulla palveluiden kilpailuttamisella, niinkuin tästäkin tekstistä sen voi huomata. Vakuutusten kilpailuttaminen on yksi ensimmäisistä asioista sähkön kilpailuttamisen jälkeen, jonka teen ja teemme, kun koulutan muita. Olen pitkään miettinyt autovakuutukseni korkeaa hintaa ja päätinkin kilpailuttaa sen jälleen. Edellisestä kilpailutuksesta on aikaa tasan vuosi. Laitoin tuttuun tapaan Osuuspankin verkkopalvelussa viestiä halustani saada päivitetty tarjous autovakuutuksestani ja kerroin aikomuksestani tehdä vertailua muiden vakuuttajien välillä. Viestiini vastattiin parissa päivässä ja soittoaikakin tuli varattua parin päivän päähän viestini lähettämisestä. Palvelu oli siis äärimmäisen hyvää ja nopeaa.

Autovakuutukseni nykyinen hinta on ollut vuodessa 818 euroa 2013 vuosimallin Audi A3:lle. Vakuutus on ollut Superkasko lasiturvalla. Ottaen huomioon, että autoni arvo on tällä hetkellä noin 18 000 euroa, niin on perusteltua vielä pitää Superkaskoa.

Uusi vakuutus tarjoukseni oli 642 euroa vuodessa täsmälleen samoilla vakuutuksen ehdoilla ja lisäpalveluilla (kuten lasiturva). Ainoa muutos oli se, että bonukseni nousi 70 prosentista 80 prosenttiin ja omavastuu vahingon sattuessa nousi 150 eurosta 200 euroon.

Kaikkiin näihin vaiheisiin meni minulta aikaa noin 30 minuuttia ja säästöä tulee vuodessa 176 euroa. Tässäkin tapauksessa pääsee niin sanotusti tuntipalkoille. Haluan vielä muistuttaa, että en pyytänyt vakuutustarjousta mistään muualta, koska sain jo niin hyvän tarjouksen Osuuspankista. Viestin lähettäminen omalle vakuutuksen tarjoalle siis saattaa jo riittää eurojen säästämiseen.

Kilpailuttaessasi vakuutuksia, sinun pitää ensisijaisesti huomioida vakuutuksen ehdot ja säästetyt eurot tulevat vasta toissijaisena. Vakuutus, joka ei korvaa mitään, on rahan haaskaamista. Pidä tämä mielessä vakuutuksia kilpailuttaessasi.

Laihduttaminen

Laihduttaminen saattaa kuulostaa oudolta säästämisen kohteelta, koska ostamalla kaiken näköistä turhaa, kuten dieettiruokia ja -ohjelmia, pystyt kuluttamaan merkittäviä määriä rahaa saavuttamatta yhtään mitään pysyvää muutosta.

Jos kokeilet taas tapaa, millä eräs bloggaava insinööri (eli siis minä) laihdutti 14 kiloa 12 viikossa, niin tulet oikeasti säästämään rahaa pitkän pennin. Laihduttamiseni oli yksinkertaista budjetointia, jossa päivittäin syöty energiamäärä oli aina 600 kaloria (ei enempää, ei vähempää) alle kulutukseni. Mitä tahansa ruokaa saa syödä, joten mitkään herkut eivät olleet pois listalta (Kieltämättä on helpompi pysyä ”budjetissa”, jos syö muutakin kuin Fazer Sinistä ja Kerrosateriaa, mutta kuitenkin). En myöskään liikkunut senttiäkään enempää koko aikana kuin ennen sitä.

Ennen laihduttamisen aloittamista käytin ruokakauppaan kuukaudessa rahaa keskimäärin noin 260 euroa kuukaudessa, joka on varsin kohtuullinen. Huomasin kuitenkin pitkälti syöväni lähes kaikissa ruuissa kaksi kertaa liian suuria annoksia, joka tottakai lisää ruuanostamisen tarvetta.

Laihduttamisen jälkeen ruokaostokseni on nyt stabiloitunut noin 200 euron kuukausitasolle, joten syömällä vähemmän ja oikean määrän, oli minun mahdollista pudottaa kulutustani kuukaudessa 60 euroa, joka tekee vuodessa 720 euroa olettaen tämän olevan uusi normaali. Laihduttaminen on kuitenkin ensimmäinen asia, johon on kulunut jopa hieman aikaa ja vaivaa, joten en huomioi sitä kokonaisajan laskennassa.

Laihduttamisen jälkeen olen alkanut miettimään jopa joidenkin lääkkeideni tarpeellisuutta, koska esimerkiksi verenpaineeni on pudonnut täysin terveen ihmisen tasoille. Jos tämä on todellisuutta, niin terveyshyötyjen lisäksi tästäkin on tulossa hyvät säästöt vuodessa.

Jos kiinnostuit lukemaan lisää budjetoinnin ja kalorien laskennan samankaltaisuudesta, niin tein asiasta pitkän kirjoituksen Viisas Rahaan.

Kirkosta eroaminen

Olen itse jo eronnut kirkosta pari vuotta sitten, mutta halusin nostaa tämän asian kuitenkin jälleen ilmoille. Kirkosta eroaminen on yksi helpoimmista tavoista säästää merkittäviä summia. Kirkollisvero on paikkakuntakohtainen ja se on esimerkiksi Turussa 1.25 prosenttia bruttotuloista. Jos laskemme kirkollisveroni määrän tämän vuoden tuloennusteella (50 000 euroa), niin se tekisi omalla kohdallani jopa 526 euroa vuodessa.

Tuttavani, Laura Linkoneva, kirjoitti Mimmit Sijoittaa -blogissa hyvän tekstin siitä, että maksaisitko kirkkoveroa, jos se ilmestyisi sinulle joka vuoden alussa laskuna. Epäilen, että äärimmäisen harva maksaisi. Suosittelen tekstin lukemista kaikille ja se on löydettävissä täältä.

Jos et vielä ole eronnut kirkosta ja tiedossa ei ole sylikummin tehtäviä, niin eroaminen onnistuu täältä. Tämä vei minulta aikaa alle 5 minuuttia.

Ammattiliitosta eroaminen

Ammattiliitot, ne kaiken pahan alut, ovat omalla henkilökohtaisella boikottilistalla ja tämän vuoksi suosittelenkin jokaista eroamaan liitosta heti kun se on mahdollista. Ammattiliitoilla on ollut historiallisesti merkittävä vaikutus työolojen parantamisessa ja työehtosopimusten laatimisessa, mutta globaalistunut maailma on ajanut niistä ohi. Erittäin harva tarvitsee ikinä ammattiliitolta mitään palvelua tai apua, mutta maksavat kiltisti parhaimmillaan pari prosenttia palkastaan koko työnelämänsä läpi. Mitä järkeä tässä on? No ei mitään.

Kuuluin pari vuotta sitten itse Insinööriliittoon, joka kustantaa 34 euroa kuukaudessa. Irtisanouduin liitosta, mutta pysyin työttömyyskassan jäsenenä (Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa), mikä kustantaa taas vaivaiset 5.5 euroa kuukaudessa. Ja vaikka kuinka ammattiliitot tykkäävät sinua johtaa harhaan, niin voit kuulua työttömyyskassaan ilman liiton jäsenyyttä. Näin pienellä muutoksella esimerkiksi itsellä oli mahdollisuus päästä 342 euron vuosittaisiin säästöihin ja koko prosessin tekeminen vie sinulta maksimissaan 30 minuuttia.

Puhelinliittymä

Puhelinliittymien kilpailutus on sähkön kilpailuttamisen jälkeen yksi yksinkertaisimmista säästökeinoista. Olen kilpailuttanut juuri vähän aikaa sitten puolisoni puhelinliittymän (koska oman puhelinliittymäni maksaa työnantaja) seuraavalla tavalla, jota suosittelen ihan jokaiselle. Tulet takuulla saamaan säästöä, ja paljon.

  1. Riippumatta operaattorista, vaihda liittymäsi toiselle operaattorille ottamalla minkä tahansa sopimuksen, joka on nykyistä edullisempi. Kaikki verkossa ja puhelimitse otetut sopimukset on mahdollista purkaa kahden viikon sisällä sen ottamisesta.
  2. Puhelinliittymän siirtämisen jälkeen entinen operaattorisi ottaa sinuun takuulla yhteyttä (huomioi, että et ole estänyt puheluita operaattoriltasi tai vastaat tuntemattomaan numeroon) ja tarjoaa sinulle täsmälleen samaa puhelinliittymää edullisemmalla hinnalla. Joskus puhelinliittymän sisältökin saattaa parantua esimerkiksi korotetun nopeuden muodossa.
  3. Nauti uudesta ja edullisemmasta puhelinliittymästä ilman tarvetta vaihtaa operaattoria.

Tällä pienellä hiljaisella tiedolla ja tavalla säästimme puolisoni puhelinliittymässä 5 euroa kuukaudessa, ja samalla hänen datansiirtonopeutensa kaksinkertaistui. Säästöä tästä noin vartin vaivasta tuli siis 60 euroa vuodessa.

Bonus: Reverse Image Search (Käänteinen kuvahaku eli visuaalinen haku)

Tämä viimeinen säästövinkki ei sinänsä enää kuulu muiden joukkoon, mutta halusin tuoda sen kuitenkin esille. Vuosikausia on ollut mahdollista googlettaa kuvien avulla ja tämä onkin äärimmäisen loistava tapa säästää euroja. Erityisesti hieman erikoisemman tuotteet, kuten sisustustuotteet, ovat usein myytävillä monilla sivustoilla samoilla kuvilla ja pienellä vaivalla on mahdollista säästää pitkä penni.

Olin ostamassa itselleni raaputettavaa maailmankarttaa, josta näkee nopeasti missä maissa olen käynyt ja päätin käyttää käänteistä kuvanhakua tämän tuotteen osalta. Alkuperäinen tuote, jonka löysin oli myynnissä Adlibriksessä (26.60 euroa) ja tekemällä käänteisen kuvahaun täällä tämän jälkeen, löysin saman tuotteen Cdon.fi -sivustolta 19.98 euron hintaan.

Olen huomannut tämän toimivan erityisen hyvin sisustustuotteiden ja hieman erikoisempien tuotteiden osalta, mutta esimerkiksi kannettavien tietokoneiden osalta et juurikaan säästöä saa prosentuaalisesti.

Yhteenveto

Hienoa, jos jaksoit lukea tänne asti. Kilpailuttamisen merkityksestä ja hyödystä on helppo tehdä pitkä teksti, ja tulee helposti pitkään jaariteltua. Mennään kuitenkin vihdoin asiaan. Jos laskemme kaikki tekemäni kilpailutukset (ja muutokseni syömistottumuksissa) viimeisen kolmen viikon aikana, niin säästin rahaa 1488 euroa. Jos tähän lisätään vielä aikaisemmin tekemäni ammattiliitosta ja kirkosta eroaminen, nousee vuosisäästö reilusti yli 2000 euroon. Kaikki tämä noin kahden tunnin työllä.

Kerrataan siis vielä. Säästän yli 2000 euroa vuodessa ilman laskematta omaa elämän laatuani. Jos vielä haluaisin, niin tekemällä hieman järkevämpiä valintoja, kuten poistamalla auton käytöstä, pääsisin vieläkin suurempiin säästöihin.

Kai sinäkin olet jo kilpailuttanut palvelusi?

PS. Jos kiinnostuit lukemaan lisää säästövinkkejä, niin niitä on luettavista täältä.

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

  1. Loistava yhteenveto kilpailuttamisesta ja miten sillä säästää ison summan - kunhan vain viitsii! Itseäni tämä ainakin inspiroi tarttumaan toimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leevi! Kilpailuttaminen kannattaa aina. Ja varsinkin, kun sen on kerran tehnyt, niin alkaa tiedostamattaan kiinnittämään enemmän huomioita kulutukseen. Tämä mahdollistaa ns. turhien menojen poistamisen ilman elämän laadun laskemista. Askeettisuuteen ei tarvitse mennä, mutta fiksu kuluttaminen on aina järkevää ja taloudellista! :)

      Poista
  2. Alkoholin juomisen ja tupakoinnin lopettamisella voi säästää vuodessa helposti jopa 5000 €, jos lasketaan mukaan myös harrastuksesta koituvat epäsuorat kulut, kuten turhat taksimatkat, yöllinen roskaruoka, rikkoontuneet tavarat ja tarpeettomat sairastelut. Bonuksena saa paremman terveyden ja muutaman vuoden lisää elinaikaa. Vakuutusten kilpailuttamiseen kannattaa puolestaan kokeilla www.vakuutustiedot.fi palvelua, joka ei maksa mitään ja josta saa kerralla tarjoukset monesta yhtiöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet täysin oikeassa. Joskus Viisas Rahassa kirjoitin juuri tästä, että miten merkittävät säästöt saa aikaiseksi lopettamalla tupakoinnin ja sijoittamalla siitä vapautuvat eurot markkinoille. Teksti löytyy täältä: https://viisasraha.fi/Näkökulma/Päivittäisen-tupakka-askin-hinnalla-yli-kolminkertaistat-eläkkeesi

      Kiitos, pitää tutustua palveluun! :)

      Poista
  3. Vanhempi postaus mutta edelleen yhtä ajankohtainen. Kumnpa voisi vaikuttaa yhtä helposti esimerkiksi bensan hintaan..

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind