Viisi vuotta sijoittamista takana

 

Osakesäästäminen - Osinkoinsinööri

Tasan viisi vuotta sitten 20.11.2015 otin ensimmäisen askeleeni osakesijoittamisen ihmeelliseen maailmaan siirtämällä käteistä 1000 euron edestä Nordnetin arvo-osuustilille ilman ymmärrystä siitä, että kuinka merkittävästä tapahtumasta olikaan kyse tulevaisuuteni kannalta. Ensimmäiseksi ostoksekseni valikoitui Oriola viiden yrityksen joukosta (Novo Nordisk, Olvi, Betsson, Fortum ja Oriola), joka osoittautui tuoton suhteen kaikista huonoimmaksi näistä viidestä.

Aika on kulunut valtavan nopeasti ja viiden vuoden jaksolle on mahtunut monta merkittävää tapahtumaa: Öljyn hinnan romahdus (01-03/2016), Ison-Britannian ero EU:sta (06/2016), Osinkoinsinööri -blogin perustaminen (03/2017), Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan aiheuttama pörssikorjaus (12/2018), Koronavirus ja sen aiheuttama pörssiromahdus (02/2020-03/2020) ja Öljyn hinnan putoaminen ensimmäistä kertaa ikinä negatiiviseksi (04/2020). Vaikka pelkästään finanssimarkkinoihin vaikuttavia tekijöitä oli tässä ajassa näinkin monta, on osakkeet tuottaneet todella hyvin kiitos alhaisten korkotuottojen ja vahvan elvytyksen.

Ajattelinkin tänään hieman kirjoittaa itselleni ja lukijoille ylös, että mitä tämä viiden vuoden ajanjakso on pitänyt sisällään ja miten olen menestynyt sijoituksissani. Mennään siis asiaan.

Salkun arvon kehitys

Sijoitussalkun pulskistaminen alkoi 1000 eurolla, jonka olin säästänyt S-pankkiin yhdessä S-bonusten kanssa. Olin automatisoinnut S-bonusten siirron rahastoon, jota en seurannut aktiivisesti ja se oli äärettömän huono sijoituskohde. Aloittaessani osakesijoittamista, päädyin suoraan Nordnetin käyttöliittymään, koska sain koulutuksen sen käyttöön työkaveriltani.

Salkkuun päätyneet eurot on kaikki itse säästettyjä palkkatuloista, joten en ole koskaan saanut euroa keneltäkään sen kasvattamiseen. Olen pitkään tienannut joko hieman keskimääräistä suomalaista vähemmän tai saman verran, poikkeuksena nykyinen vuosi. Tänä vuonna sain palkankorotuksen siirtyessäni projektipäälliköksi ja bruttoansioni on nyt noin 3860 euroa.

Salkun arvo on kehittynyt suotuisasti, vaikka useita pörssikorjauksia ja yksi pörssiromahdus on mahtunut sen matkan varrelle. En ole päätynyt paniikkimyynteihin vaan olen pitänyt pääni kylmänä ja ostanut isolla kädellä jokaisesta isommasta laskusta. Jotta kukaan ei pitäisi minua ylijumalana, niin sanottakoon että myös minulla oli paskat housussa koronan aiheuttamassa pörssiromahduksessa, kun salkun arvosta paloi 60 prosenttia 2-3 viikkoon (euromääräisesti noin 15 000 euroa).

Alla olevassa graafissa on esitetty Nordnetin salkkuun tallennetun rahan määrä sekä salkun arvo vuoden lopussa (kuluvan vuoden osalta salkun arvo päivänä 20.11.). Graafissa ei näy pieni siivu pörssin ulkopuolisesta yrityksestä, Injeqistä, jota omistan 900 euron arvosta. Salkkuni kokonaisarvo 20.11. on täten 50348 euroa (kun huomioidaan myös Injeq omistus).

Salkun arvon kehitys - Osinkoinsinööri

Talletukset per vuosi

Näppärimmät lukijat osaavat laskea talletukset per vuosi jo edellisestä kuvasta, mutta ajattelin että luettavuuden kannalta on hyvä laittaa tämä myös erikseen. Alla olevassa graafissa on nähtävissä salkkuun tehtyjen talletusten määrä vuosikohtaisesti (kuluvalta vuodelta 20.11. asti, ja vuodelta 2015 vain marras-joulukuu).

Talletukset vuosittain - Osinkoinsinööri

Talletuksissa näkyy hyvin vuodet, jolloin on hankittu jotain isompaa. Vuonna 2017 ostimme ensiasuntomme puolisoni kanssa, jolloin ASP-tilille meni isommalla kädellä rahaa. Vuonna 2019 ostimme lähes uuden Audi A3:n, johon säästimme hieman enemmän rahaa. Keskimääräisesti salkkuun on kuitenkin siirtynyt rahaa 537 euroa kuukaudessa, joka tulee kasvamaan lähivuosina ainakin 600-700 euron nurkille.

Osakesalkun tuotto

Tietysti kaikkia kiinnostaa eniten vain se, että miten Osinkoinsinöörin suorat osakesijoitukset ovat tuottaneet verrattuna vertailuindekseihin. Mainittakoon, että vertailuindeksin valinta on aina oma asiansa, mutta pääasiallisti salkussani on osakkeita Euroopasta (vain Medpace on Yhdysvalloista). Alla olevassa taulukossa on verrattu osakesalkkuni tuottoa kahteen vertailuindeksiin, OMXHPI25 ja OMX Nordic 40 (joka on lähempänä oman salkun rakennetta).

Osakesalkun tuotto - Osinkoinsinööri

Salkkuni on siis menestynyt loistavasti verrattuna vertailuindekseihin, vaikka en ole ottanut suurta riskiä korkeamman tuoton saamiseksi. Keskimääräiseksi vuosituotoksi on minulle tullut siis 13.36 prosenttia, joka on mielestäni todella hyvin. Jos haluat itse laskea itsellesi vuosituoton, niin se tapahtuu seuraavaksi. Laske jokaisen vuoden loppuvaiheessa oleva indeksiluku. Ensimmäisen vuoden alkutilanteesi on 100, jonka kerrot saamallasi tuotolla (1+saamasi tuotto desimaalina). Tämän jälkeen kerrot saamasi luvun aina seuraavan vuoden tuotolla (1+saamasi tuotto desimaalina). Tämän jälkeen viimeisen vuoden indeksiluvun avulla lasketaan saamasi vuosituotto seuraavasti:

=(viimeisen vuoden indeksiluku/100)^(1/vuosien määrä)-1

Omalta osaltani kaava näyttää siis tältä: =(187.2/100)^(1/5)-1=13.36 %

Osingot

Alteregoni nimen perusteella voisi ajatella, että osingot ovat minulle kaikki kaikessa, niin ihan niinkään asia ei ole. On totta, että osingoilla on tarkoitus tulevaisuudessa kustantaa elämistä osakkeiden myyntien sijaan, mutta se ei ole missään tapauksessa ainut kriteeri osakkeen ostolle (eikä saisi olla kenellekkään muullekkaan). Tarkasteltaessa salkkuani löytyy sieltä kaksi osaketta, jotka eivät maksa joko lainkaan osinkoa tai maksavat sitä todella vähän: Medpace ja Elekta. Alla olevassa kuvassa on kuitenkin listattuna brutto-osingot viimeisiltä vuosilta sekä kumulatiivinen osinkokertymä. En ole kirjannut tähän erikseen netto-osinkoja, koska vaikka osingoista meneekin ennakonpidätys, niin luovutustappioiden vuoksi en ole todellisuudessa veroa osingoista maksanut vielä euroakaan.

Brutto-osingot - Osinkoinsinööri

Yhteenveto

Vedetään vielä kaikki nopeasti yhteen, jos joku veijari ei esimerkiksi jaksa lukea koko tekstiä. Listataan tärkeimmät kohdat ranskalaisin viivoin:

  • Salkkuun sääästetty rahaa viiden vuoden aikana 32 230 euroa
  • Salkun arvo (20.11.20) 50 348 euroa
  • Tuottoa (arvonnousuna) saatu viidessä vuodessa 18 118 euroa
  • Brutto-osinkojen määrä kuluneelta viideltä vuodelta 3526.32 euroa
  • Salkun keskimääräinen vuosituotto 13.36 prosenttia
  • Sijoittamisen merkitys tulevaisuuden näkymiin: Priceless

Sijoittamisen aloittaminen on todennäköisesti merkittävin yksittäinen tapahtuma koko elämäni aikana. Vaikka raha ei olekaan tärkeintä elämässä, niin olen kuitenkin poistanut yhden eniten stressiä aiheuttavan asian elämästäni jo tähän päivään mennessä ja olen ostanut itselleni mahdollisuuden tehdä valintoja. Mahdollisuus tehdä valintoja on kaiken vaivan arvoinen.

Aloita siis sinäkin sijoittaminen, helpoiten se käy kuukausisäästämällä esimerkiksi Nordnetissa. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin!

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

  1. Eikös osinkovero ole ns. lopullinen vero, eli se menee joka tapauksessa riippumatta luovutustappioista. Kiitos mielenkiintoisesta blogista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osingoista voi nykyään vähentää luovutustappiot. Piksussa tuttavani on kirjoittanut tästä hyvän ohjeistuksen: https://www.piksu.net/artikkeli/huomioitavaa-jos-haluaa-välttää-osinkoverotusta

      Poista
  2. Näkeekö Nordnetista jostain sijoitetun oman pääoman määrä suoraan? Itse aloitin sijoittamisen tasan 2v sitten ja salkkuni arvo on nyt hieman yli 20 000e. Ei hajuakaan paljonko tuosta on arvonnousua ja kuinka paljon omaa. Ja sijoitan itse vain rahastoihin jos sillä on mitään väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nordnet.fi/salkkuraportti -sivulta näet salkkusi tiedot. Asetat aikajanaksi vain aloituspäivän ja tämän jälkeen näet tuoton koko aikajaksollesi. Samalla sivulla "Tulos" osion alla näet hankintahinnan (sijoittamasi oma pääoma) ja markkinahinnan (nykyinen arvo).

      Poista
  3. Moi. Nordnetin salkun tuottokäyrä ottaa huomioon arvon muutokset sekä osingot. Näin ollen oikea vertailuindeksi salkullesi olisi OMX Helsinki GI, ei PI. GI:n vuosituotto 2020 taisi olla noin luokkaa 17%. Toki hieno vuosituotto salkullasi myös. Terkuin Niina H.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet täysin oikeassa ja pitääkin korjata seurantataulukkoon nimenomaan tämä osingot huomioiva indeksi. Nordnetin sovelluksessa tulee vertailtua juuri tähän OMXHGI indeksiin, mutta seurantataulukkoon jäänyt vielä väärä :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 07-2024

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana