Ostot 21 - BASF, Kemira ja MOWI

 

Ostot 21 - BASF, Kemira ja MOWI

Pitkän osto-ohjelmani tauon jälkeen jatkoin ostoja isolla kädellä ja lisäsin omistuksiani kolmessa jo salkussa olevassani yrityksessä: BASFissa, Kemirassa ja MOWIssa. Ostot -postauksissa kirjaan ylös perustelut hankinnoille, jotta voin tulevaisuudessa nähdä millä perusteella olen yrityksen osakkeita ostanut ja onko näkemykseni yrityksestä muuttunut. Muuttunut näkemys yrityksestä voisi olla esim. signaali myynnin tarpeesta. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista sekä voitoista.

Olen hieman selventänyt itselleni sijoitussalkkuni sisältöä ja tarkentanut perusteluita itselleni milloin ostan osakkeita. Mainittakoon siis se, että en osta salkkuuni yrityksiä lyhyeen omistukseen (1-2 vuotta) lukuun ottamatta Betssonia, vaan katson ostohetkellä aina yrityksen mahdollisuutta olla hyvä sijoituskohde tulevaisuudessa kymmenien vuosien päässä.

BASF

Saksalaisista yrityksiä eivät kaikki pidä siksi, että niissä joutuu osingoista hakemaan takaisin liikaverotetun osuuden, joka on noin 11 prosenttia osingon verottomattomasta määrästä. Liikaverotetun osuuden pitää hakea itse ja sen pitää tehdä viimeistään 4 vuoden päästä ensimmäisestä maksetusta osingonmaksupäivästä laskettuna. Tämä ei ole itselle ongelma, koska liikaverotetun osuuden hakeminen on tehty hyvin helpoksi ja bloggaajakollegani Sijoittaja-Tursas on kirjoittanut siitä todella hyvän ohjeen. Sen pääsee lukemaan täältä.

Ylimääräisestä hommasta riippumatta, Saksasta löytyy paljon mielenkiintoisia sijoituskohteita ja olisi sääli jättää ostamatta niitä tämän pienen vaivan takia. Yksi näistä kohteista on BASF.

Koronavuosi 2020 on ollut BASFille todella haastava niin kuin se on ollut kaikille yrityksille, jotka valmistavat ja myyvät kemikaaleja. Todellisen arvostuksen laskeminen siis tälle vuodelle on todella haastavaa ja olenkin päättänyt unohtaa sen täysin arvioidessani nykyistä arvostusta. Arvioni perustuvat siis pääasiallisesti historialliseen dataan, joka yleensä kuvaa yrityksen yleistä suoriutumista hyvin vaikka ison toimiala muutoksen vuoksi se saattaisi antaa liian hyvän/huonon kuvan yrityksestä.

Rakennuskemikaalien divestointi Lone Starille on viety loppuun 30.09.2020 ja sitä ei enää luokitella liiketoiminta-alueeksi osana BASFia.

Eilen saadun Pfizerin koronarokotteen hyvien tulosten vuoksi on ennustettavissa normaaliin palaamista seuraavien vuosien aikana, joka tarkoittaa kysynnän lisääntymistä kaikkien kemikaalien osalta. BASF on myös lisännyt yrityksen päästrategioihin kestävän kehityksen ja kiertotalouden osuuden kasvattamisen yrityksen liikevaihdossa, jota pidän erittäin järkevänä ja tuottavana.

BASF on yrityksenä järjettömän suuri toimija ja uskon kemikaalien valmistusalalla suuren koon tuovan skaalaetua ja täten hinnoitteluvoimaa.

Lukujen näkökulmasta BASF näyttää edulliselta, jos oletamme, että BASF pääsee takaisin historialliseen tulostahtiin. Omalle pääomalle on saatu keskimäärin 17.6 % tuotto, mitä pidän todella hyvänä kyseisellä alalla. Osakekohtainen keskimääräinen tulos viime vuoden poikkeuksellista lukua huomioimatta on noin 5.20 euroa. Tämän päiväisellä kurssilla 55.53 euroa tulee osakkeen P/E-luvuksi noin 10.7, joka on varsin kohtuullinen.

BASFin luvuissa parasta oikeastaan on kassavirta, joka on pysynyt äärettömän vahvana myös koko koronavirusvuoden ajan. Hyvän kassavirran ja tämän hetkisen kassan tilanteen vuoksi BASFilla oli mahdollista maksaa tänä vuonna korotettu osinko. En myöskään itse henkilökohtaisesti ihmettelisi, että ensi vuonnakin maksetaan korotettu osinko. Alla vielä luvut BASFin osalta viimeiseltä kahdeksalta vuodelta.

BASF - yritys lukuina

Jos olet edelleen kiinnostunut lukemaan lisää BASFista, niin lisää luettavaa löytyy toisesta tekstistäni: Ostot 19 – BASF.

Oston tiedot

Ostin yhteensä 30 kpl BASFin osakkeita 28.10.2020 47.735 euron kappalehintaan (välityspalkkioiden kanssa 48.235 euroa / kpl). Salkussani on BASFin osakkeita tällä hetkellä 80 kpl 55.53 euron keskimääräisellä hinnalla, joka tämän vuoden osingolla (3.30 euroa) antaa osinkotuotoksi 5.9 prosenttia. Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista.

Kemira

Kemiran ollessa BASFin kanssa samalla kemian alalla, niin suurin osa BASFin kommenteista sopii myös Kemiraan. Koronan aiheuttama kulutuksen vähentäminen tuntui myös Kemiran liiketoiminnassa, mutta merkittävästi vähemmän kuin itse aluksi kuvittelin.

Vaikka korona laittoi maailman sekaisin, niin melkein voisi sanoa, että sitä ei ole huomannut Kemiran luvuissa. Kuluneen vuoden osakekohtainen tulos on korkeammalla kuin viime vuonna samalla kun liikevaihto on laskenut 9 prosenttia. Marginaalit ovat siis selkeästi parempia kuin edellisenä vuonna. Liiketoiminnan rahavirtakin on vain hieman matalemmalla kuin edellisenä vuonna.

Kemiran liuske- ja öljyteollisuudessa käytettävät kemikaalit ja niiden myynti ovat todella riippuvaisia öljyn hinnan kehittymisestä. Monet varmasti muistavat miten esim. Venäjä haistatti OPEC-sopimuksille paskat tämän vuoden aikana, jolloin öljyn hinta hetkellisesti romahti.

Kuten BASF, niin myös Kemira toimii asiakkaiden resurssitehokkuuden parantamisessa ja tällä hetkellä yli 50 prosenttia liikevaihdosta tulee jo kemikaaleista, jotka parantavat asiakkaiden resurssien käyttöä. Voidaan siis puhua, että Kemirakin on mukana tuottamassa kestävän kehityksen ratkaisuja ja on mukana pelastamassa maailmaa.

Mielestäni on myös ns. no-brainer ostaa yrityksiä, jotka työskentelevät veden kanssa. Veden tarve ja resurssitehokas käyttö tulee tulevaisuudessa aina vaan korostumaan, mikä mielestäni sataa esim. Kemiran osakkeenomistajien laariin. Kemira ei ole mikään kasvuraketti ja miellänkin sen itse ns. korkopaperiksi. Liiketoiminta on ennustettavaa ja osingoksi voit melkein aina odottaa 0.53 euroa osakkeelta. Alla vielä numeron nälkäisille lukijoille Kemiran luvut viimeiseltä 12 vuodelta.

Kemira - yritys lukuina

Oston tiedot

Ostin yhteensä 130 kpl Kemiran osakkeita 28.10.2020 10.77 euroa kappalehintaan (välityspalkkioiden kanssa 10.82 euroa / osake). Salkussani on Kemiran osakkeita tällä hetkellä 300 kpl 10.83 euron keskimääräisellä hinnalla, joka tämän vuoden osingolla (0.56 euroa) antaa osinkotuotoksi 5.2 prosenttia. Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista.

MOWI

Ostin MOWIa juuri vähän aikaa sitten, joten toistan yhden kappaleen tässäkin kirjoituksessa. Se on alla kursiivilla.

Koronavirus ravistelee MOWIa ihan yhtä samalla tavalla kuin muitakin yrityksiä maailmassa, mutta uskon MOWIn tulevaisuuden olevan kuitenkin valoisa. MOWI on hyvin lievästi velkaantunut ja koronaviruksen aiheuttamat ongelmat liiketoiminnassa ei pitäisi tuottaa yritykselle mitään ongelmia päästä niistä yli. Lohen syönti on trendikästä ja maapallon kantokyvyn kannalta tärkeää. Lohen feed conversion ratio on yksi alhaisempia koko eläinkunnassa ja lohen terveellisyyskin on kiistämätöntä. Lohen kysyntä tulevaisuudessa on siis taattu erityisesti Aasian maiden länsimaalaistuessa. MOWIn ongelmana on kuitenkin suuri riippuvuus logistiikan toimivuudesta ja koronavirus onkin aiheuttanut ongelmia kyseisellä alalla. MOWI tulee mielestäni ottamaan hetkittäisesti hittiä joko siitä, että kalat jäävät varastoon (kilohinnan lasku tarjonnan kasvaessa) tai luksustuotteen kysynnän laskemisena. Todennäköisesti kuitenkin lohen hinta pysyy hyvällä tasolla.

Näkemykseni lohenkasvatusalasta on pysynyt muuttumattomana. Joskus, kun koronasta on päästy, tulemme jatkamaan taistelua ilmastonmuutosta vastaan. Ilmastonmuutosta vastaan taistellessa naudan kasvattamisen väheneminen tulee olemaan merkittävässä roolissa. Naudan lihan tuottamisen laskeminen tulee lisäämään muiden eläinperäisten (ja tietysti myös kasviperäisten) tuotteiden myyntiä. Feed conversion ration (kuinka paljon ruokaa eläin pitää syödä saadakseen kilon painoa) näkökulmasta uskoisin lohen ja kanan tuotannon lisääntyvän merkittävästi, varsinkin vielä siksi että molemmat ovat todella terveellisiä.

On mahdotonta kuitenkin sanoa, että onko juuri MOWI tulevaisuuden voittaja, mutta suurena tuottajana uskon skaalaetuun ja hyvään hinnoitteluvoimaan. MOWIlla on myös tuotekehityksessä todella mielenkiintoisia ratkaisua loiseläinongelmien kitkemiseksi.

Numeroiden valossa yritys näyttää todella hyvältä oman pääoman tuoton olevan todella loistavalla tasolla. Osinkoa ei ole kuitenkaan maksettu nyt jokaiselta kvartaalilta, mikä oli mielestäni oikea ratkaisu sijoittajien näkökulmasta. Alla vielä taulukoituna MOWIn kaikki tärkeät luvut viimeisiltä kahdeksalta vuodelta.

MOWI - yritys lukuina

Oston tiedot                   

Ostin yhteensä 80 kpl MOWIn osakkeita 04.11.2020 152.00 NOK kappalehintaan (välityspalkkioiden kanssa 153.10 NOK / osake). Salkussani on MOWIn osakkeita tällä hetkellä 260 kpl 147.07 NOK keskimääräisellä hinnalla, joka viime vuoden osingolla (10.4 NOK) antaa osinkotuotoksi 7.1 prosenttia. Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista.

Mitä hankintoja sinun kuukauteesi on kuulunut?


Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 07-2024

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana