Ostot 19 - BASF


Osto-ohjelmani sai jälleen jatkoa ja tällä kertaa lisäsin omistuksiani saksalaisessa kemian yrityksessä BASFissa. Ostot -postauksissa kirjaan ylös perustelut hankinnoille, jotta voin tulevaisuudessa nähdä millä perusteella olen yrityksen osakkeita ostanut. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista ja voitoista.

BASF

Aloitetaan sanomalla heti se, että lyhyellä aikavälillä ostos oli epäonnistunut, koska osake on ostohinnoistakin lasketellut vielä parhaimmillaan neljänneksen alas. Mutta kuten me sijoittajat hyvin tiedämme, niin kurssiliikkeiden arvaaminen ja ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa. Ei jäädä siten harmittelemaan vaan keskitytään asioihin, mihin pystymme itse vaikuttamaan. Eli datan pureskeluun.

Listataan tähän vielä lyhyet faktat BASFista henkilöille, jotka eivät ole siihen tutustuneet:
  • Liikevaihto noin 60 miljardia (Suomen valtion budjetti vuonna 2020 noin 57.7 miljardia)
  • Neljä pääasiallista liiketoiminta-aluetta: Chemicals, Performance Products, Functional Materials & Solutions ja Agricultural Solutions
  • Suurimmat kilpailijat ovat Syngenta, Monsanto (Bayer), ExxonMobil ja Du Pont
  • Yritys on perustettu vuonna 1865
Vuosi 2019 oli BASFille muutosten vuosi ja sen aikana he kertoivat saaneensa Bayerilta ostetun siemen- ja kasvimyrkkyliiketoiminnan vihdoin integroitua osaksi konsernia. Ostoksessa tuli siementen puolelta rypsiä, soijapapua sekä vihannesten liiketoimintaa ja kasvimyrkkyjen puolelta Basta, Finale ja Liberty -tuotteet. He ostivat myös polyamideja valmistavan yrityksen Solvay:n. Vuoteen mahtui myös pigmenttejä valmistavan liiketoiminnan myynti japanilaiselle DIC:lle ja sopimuksen alla on vielä rakennuskemikaalien myynti Lone Star:lle.

Suomalaisten kannalta mielenkiintoista on BASFin investointi Harjavaltaan, johon on tälläkin hetkellä nousemassa Euroopan ensimmäisten joukossa akkutehdas Nordisk Nickelin kylkeen. Akkutehdasta pystytetään Harjavallan lisäksi myös Schwarzheideen Saksaan. Harjavallan tehdas pitäisi käynnistyä vielä tämän vuoden aikana.

BASFin liikevaihto on altis mm. öljyn hinnan muutoksille sekä Kiinassa tapahtuviin ongelmiin. Lähes puolet maailman kemikaaleista tuotetaan nykyään Kiinassa, joten tietysti tämä vaikuttaa myös BASFin liiketoimintaan. Saudi-Arabia ja Venäjä ovat nyt haistattaneet paskat OPEC-sopimuksille ja alkaneet pumppaamaan öljyä markkinoille tehden esim. liuskeöljyn tuotannon tappiolliseksi tai ainakin hyvin lähelle sitä. Yhdysvallat on maailman suurimpia liuskeöljyn tuottajia ja tämä öljyn romahdus saattaa aiheuttaa konkursseja tai suuria työttömyysaaltoja kyseiselle alalle. Liuskeöljyn valmistuksessa käytetään BASFin kemikaaleja (kuten myös Kemiran), joten se voi pahimmassa tapauksessa vaikuttaa merkittävästi näiden kemikaalien myyntiin. Vastaava shokki nähtiin BASFilla vuonna 2016, jolloin öljy&kaasu -liiketoiminnan liikevaihto laski 80 % yhdessä vuodessa.

Koska markkinoilla jyllää tällä hetkellä sekä koronavirus (toimitus- ja tuotantovaikeudet Kiinassa) että öljykriisi (kysynnän lasku), niin alhaisempi arvostus on perusteltu BASFille. Lyhytaikaisesti. Pitkällä aikavälillä näen kuitenkin yrityksessä nousupainetta ja tämän vuoksi ostin sitä lisää salkkuun. BASFilla on suhteellisesti vähän velkaa ja vapaalla kassavirralla voisi maksaa lainat pois noin parissa vuodessa, jos tulisi tarvetta. BASF ei tule siis menemään nuri vaikka taantuma iskisi.

Alla taulukoituna BASFin kaikki tärkeät luvut aina vuodesta 2012 vuoteen 2019.

BASF osakkeen hinta on edelleen laskenut koronaviruksen ja öljyn hinnan romahtamisen vuoksi, jonka vuoksi BASF on edelleen oman ostolistani kärkikahinoissa mukana.

Oston tiedot

Ostin yhteensä 25 kpl BASFin osakkeita 02.03.2020 53.93 € kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Salkussani on BASFin osakkeita tällä hetkellä 50 kpl 59.90 € keskimääräisellä hinnalla, joka tämän vuoden osingolla (3.30) antaa osinkotuotoksi 5.5 %. Kirjoittaja omistaa kyseisiä osakkeita ja minulla ei ole mitään aikomusta luopua osakkeista.

Mitä hankintoja sinun kuukauteesi on kuulunut?

PS. Muistathan, että kaikki yritykset näyttävät tällä hetkellä edullisilta, kun koronaviruksen ja öljyn hinnan romahtamisen vaikutuksia ei ole vielä sisällytetty ennusteisiin. Kaikki PE-luvut ovat alhaisia, kun katsotaan edellisen vuoden tuloksella. Tarkkailtava asia on tällä hetkellä, että miten jakolaskun komponentin E kehitys muuttuu. Tulosvaroitusten aalto on lähes väistämätön seuraavien kuukausien tai viikkojen aikana.

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024