Kuukausikatsaus 2020-11

 

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19. päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19. päivästä 18. päivään.Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2694.74 €
 • Muut tulot: 227.31 €
 • Osingot: 98.04 €
Menot
 • Menot: 2027.57 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 2394.84 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 143.38 €
 • Lainanlyhennys: 400 €
Kassavirtalaskelma:
 • Tulot yhteensä: 3020.09 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Lainanlyhennys: 400 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 143.38 €
 • Osingot: 98.04 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 2027.57 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 2251.96 € (2400.86 €)

Kommentit

Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 euroa tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Lainanlyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset – Osingot – Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli todella paljon poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Tästä lähtien ajattelin esitellä nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi. Kaikki listatut kustannukset ovat toistumattomia, joten ne eivät tapahdu joka kuukausi.

 • Koiran hampaidenhoito 430 euroa
 • Tietokoneen näyttö 200 euroa
 • Autovakuutus 100 euroa
 • Joululahja siskolle 50 euroa
 • Vaatteita 45 euroa
 • Toisen siskon tupari- ja joululahja 75 euroa
 • Uuden koiran tarvikkeita 60 euroa
 • Assassins Creed Valhalla 24 euroa

Poikkeuksellisia menoja oli tässä kuukaudessa siis 984 euron edestä, joka on valtava määrä rahaa. Tästä eteenpäin kuukaudet pitäisivät olla hieman rauhallisempi kulutuksen suhteen.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), Spotify ja talletukset Indeksirahastoihin (ent. Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin!

Palkkatulojen lisäksi sain hieman blogituloja sekä osinkoja. Muilta osin tulot olivat normaalit.

Kulutus oli koko kuukauden ajan äärettömän hyvällä tasolla poikkeuksellisia kuluja lukuun ottamatta ja tämän vuoksi säästöön tuloista jäi 32.9 %, joten vuodelle asetettu tavoite tuli ylitettyä. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 992.52 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Kuukausikatsaus - Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 143.38 euroa. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 7402.02 euroa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkonsa maksoi tässä kuussa Neste (62.58 euroa) ja Kemira (35.46 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 960.28 euroa (brutto 1267.04 euroa).

Kuluneen kuukauden aikana laitoin rahaa palamaan ja ostin osakkeita reilulla 4000 eurolla. Ostot kirjoituksen pystyt lukemaan täältä. Ostokset käytti kaiken käteisen salkusta sekä otin vielä Superluottoa noin 1000 euroa tähän päälle. Tämän maksan takaisin vielä tämän vuoden puolella. Näillä näkymin ostokset tämän vuoden osalta on tässä vaikka jonkin verran kiinnostaisi ostaa Novo Nordiskia lisää.

Pfizerin koronarokotteen, Bidenin voiton ja pörssin hurmoksen myötä salkkuni on kehittynyt erittäin suotuisasti tämän kuukauden aikana ja nousu salkulle on tullut kuukaudessa 2643 euroa. Tämän nousun ansiosta salkkuni on tänään 50 233 euroa, joten jälleen yksi kymmentuhat tuli saavutettua. Tämän vuoden tavoite (40 000 euroa) on siis ylitetty jo varsin suurella marginaalilla.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Kuukausikatsaus - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa ja autolaina 238 euroa. Lyhensin lainaa myös puolisolleni 400 euron edestä. Jälleen kerran olen maksanut puolisolleni takaisin kaiken velkani, jota otin koronadipissä. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niin kuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen kohtuullinen ja suotuisan pörssikurssien kehityksen vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 3632 euroa. Nettovarallisuuden osalta hätyytellään jo 80 000 euron rajaa. Alla päivitetty nettovarallisuus. 

Kuukausikatsaus - Nettovarallisuus

Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Kuukausikatsaus - Varallisuuden kehitys

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo 70 000 euroa. Voiko joku vielä sanoa, että lyhyessä ajassa ei voi vaurastua?

Yhteenveto

Pörssiralli näyttää kiihtyvän kiihtymistään ja omaisuuksien tekeminen on ollut helppoa, jos on sattunut istumaan oikean ratsun kyydissä. Itsellä sijoituskohteet ovat olleet maltillisia ja en ole lähtenyt mukaan kovimpiin ”hypeosakkeisiin”, joka on saattanut olla virhe. Olen kuitenkin kohtuullisen tyytyväinen salkkuni sisältöön vaikka  olen harkinnut Nordean osakkeiden myyntiä ja vaihtamista toiseen pankkiin (Ålandsbanken). Tämän lisäksi Elektan kohtalo salkussa mietityttää. Sen paino salkussa on liian pieni, että ”oikeassa oleminen” ei vaikuta salkkuni kokonaistuottoon juuri mitenkään. Tämän vuoksi Elektan painon kasvattaminen on käynyt mielessä, mutta samalla olen miettinyt myös sen myymistä, koska sen arvostus on kova ja se ei ole ansainnut nykyistä arvostustaan.

Terveyteni on parantunut laihduttamisen takia (paino on pudonnut 10 kg 7 viikon aikana) ja omaksi yllätyksekseni se on ollut todella helppoa (sanottakoon nyt näin vaikka joku siitä mielensä tulee pahoittamaankin). Tästä rupeamasta on tarkoitus kirjoittaa lähiaikoina.

Pari kuukautta sitten loppuun viety WC-remontti ja siihen liittyvä kirjoitus on tulossa myös lähiaikoina. Siirsin tekstin julkaisuhetkeä, koska yritin saada kaupallista yhteistyötä Netraudan kanssa, mutta en siinä valitettavasti onnistunut.

Osakeyhtiön perustamiseen liittyen on tullut nyt uutta tietoa, joka ei ole valitettavasti positiivisemmasta päästä. Kirjoitan tästäkin tulevan kuukauden aikana, kun olen saanut viimeiset keskustelut käytyä pankkien kanssa. Suunnitelma sijoitusasuntojen hankkimisesta ystäväni kanssa pysyy muuttumattomana, mutta hankintatapa tulee muuttumaan.

Olet saattanut huomata, että blogini vasempaan paneeliin on tullut Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat. Muista ottaa siis seurantaan sekä Twitter, Instagram, Facebook että Shareville. Tarkoituksena on jakaa näillä alustoilla uusimmat tekstit niiden ilmestyttyä, mutta menee hetki, että saan kaikki käyttöön. Blogini suhteen minulla on hieman kehitysajatuksia ja joitakin otan käyttöön heti vuoden alusta lähtien. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin, kun asiat ovat selvinneet.

Tulen kirjoittamaan aktiivisemmin Viisas Rahassa tulevaisuudessa, mutta tästä lisää myöhemmin kun asiat varmistuvat. Muissa sivustoissa, joissa olen kirjoittajana omalla nimelläni, on ollut viimeiset kuukaudet hiljaista. En ole vain millään kerennyt kirjoittamaan. Tässä kuitenkin vielä linkit jokaiselle sivustolle:

 1. Viisas Raha
 2. Piksu
 3. SalkunRakentaja

Viisas Rahaan ilmestyy minulta teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana