Ostot 12 - BASFOstin lokakuun lopussa ensimmäisen erän kemianalan jättiä BASFia. Ostokseen tuli käytettyä salkun kaikki käteinen ja tämän lisäksi tuli nostettua vielä hieman Superluottoa päälle. Ostot postauksissa kirjaan itselleni ja blogini lukijoille perustelut hankinnalleni, jotta voin/voit palata tulevaisuudessa ihmettelemään mitä perusteita olen käyttänyt yrityksen osakkeiden ostamiseen. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista sekä voitoista.

BASF yleisesti

BASF on yksi maailman suurimmista kemikaaleja valmistavista liikevaihdoilla mitattuna. BASF liiketoiminta jakaantuu viiteen eri osaan, jotka ovat seuraavat: Chemicals, Performance Products, Functional Materials & Solutions, Agricultural Solutions ja Others. Alla vielä kuva liiketoiminnan jakautumisesta prosentuaalisesti.Suurimmiksi kilpailijoiksi lukeutuvat Syngenta, Monsanto (Bayer), ExxonMobil ja Du Pont. BASFin historia kantaa aina vuoteen 1865 asti, joten aivan uudesta start-upista ei voida puhua. BASF on saksalainen yritys ja se on listattuna Xetrassa. Markkina-arvoa kyseisellä puljulla on 61 miljardia.

Lokakuussa 2017 BASF ilmoitti ostavansa siemen- ja kasvimyrkkyliiketoiminnan Bayerilta osana Monsanto diiliä. Tästä liiketoiminnasta maksettiin 7.6 miljardia euroa. Ostoksissa tuli siementen puolelta rypsiä, soijapapua sekä vihannesten liiketoimintaa ja kasvimyrkkyjen puolelta Basta, Finale ja Liberty tuotteet.

Suomalaisittain iloinen uutinen oli se, että BASF valitsi Harjavallan ensimmäiseksi Eurooppalaiseksi akkujen valmistus paikaksi. Akkujen valmistustehdas päätettiin sijoittaa Norilsk Nickelin läheisyyteen, joka on kobaltin ja nikkelin rikastuttamiseen erikoistunut tehdas. Tehdasta varten varattiin 400 miljoonan euron investointivarat ja tehdas on suunniteltu alkavaksi 2020 luvun lopussa.

BASF numeroina

BASFin liiketoiminta kovi kovan kolauksen vuonna 2016, kun öljykemikaalien liikevaihto putosi jopa 80 % yhden vuoden aikana. Kyseisenä vuonna öljyn hinta oli historiallisen alhaalla, jonka vuoksi useat toimijat laittoivat investoinnit jäihin. Tästä yhdestä pudotuksesta huolimatta BASF on päässyt takaisin kasvun uralle ja nakuttelee hyvää tulosta.

Viimeiset vuoden BASF RoE on pyörinyt 15-20 % välissä, joka on mielestäni erinomainen ja kuvaa BASFin vahvaa hinnoitteluvoimaa omille tuotteilleen. EPS oli viime vuonna 6.6 €, josta saatetaan jäädä tänä vuonna hieman. Yritys on kuitenkin mielestäni erittäin kohtuullisesti hinnoiteltu nykyisellä arvostuksella. EPSistä maksetaan tällä hetkellä osinkoina ulos noin 50 %, joten osingonkasvulle on varaa. Nykyisellä arvostuksellakin osinkotuotto lähentelee 5 % tasoa.

Monsanto ostoksen jäljiltä BASF velkaisuus on hieman korkeammalla kuin normaalisti, mutta tämä tilanne varmasti lähivuosina paranee. Ennen hankintaa nettovelka oli 12.2 miljardia ja hankinnan jälkeen 18.0 miljardia euroa.

BASFissa, kuten kaikissa saksalaisissa yrityksissä, kohtaa liikaverotuksen tuomat lievät haitat. Toisin sanoen joudun hakemaan liikaa maksetut verot Saksan verottajalta takaisin. Todella kattavan ja yksityiskohtaisen ohjeen on kirjoittanut bloggaajakolegani Sijoittaja-Tursas, joten tähän aiheeseen en sen enempää mene. Tämä on kuitenkin huomioitava asia ihmisille, jotka eivät halua nähdä ylimääräistä vaivaa omien osakkeidensa eteen.


Alla vielä kooste BASFista numeerisesti.


BASF - ostos

Ostin yhteensä 25 kpl BASF osakkeita 26.10.2018 65.87 € kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Ostokselle tuli toisin sanoen hintaa 1 646.75 €. Osinkotuotto keskikurssille tämän vuoden osingolla on 4.7 %.Mitä hankintoja sinun kuukauteesi on kuulunut?


Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Disclaimer. 

Kommentit

 1. kova homma peria osinkoveroja saksasta.
  itse ostin atlas copcoa ja kakkapeliittoja.
  joa tippuisi markkina lisaa niin novo nordisk ja 3m seuraava ostoslistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakeminen ei näytä erityisen haastavalta mielestäni. Ja saapahan siitä lisää kirjoitettavaa. :)

   Ostoskohteesi näyttävät hyviltä!

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Näin kolminkertaistin tuloni seitsemässä vuodessa

Osinkotulot ylittivät 5000 euroa – Onko passiivinen tulo mistään kotoisin?

Kuukausikatsaus 2021-09

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Ostot 25 - Elekta ja Essity

Kuukauden Osake - TietoEVRY

Sijoittamisen aloittaminen ei korjaa huonoja taloustaitoja – Huomioi nämä asiat ennen aloittamista

Viisi konkreettista vaihtoehtoa saavuttaa taloudellinen riippumattomuus 50 ikävuoteen mennessä

Näin ostin sijoitusasunnon Turusta 30-vuotiaana, osa 3: Asunnon tunnusluvut

Kuukausikatsaus 2021-08