Kuukausikatsaus 2018-10

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Pyrin kirjaamaan kuukausikatsauksiini sentin tarkkuudella kaikki tulot ja menot. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme vaimokkeeni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot ja menot


Vuoden 2018 kymmenennen kuukauden aikana tuloja kertyi 2 414 €, josta muita tuloja oli 65 € ja osinkoja 31.7 €.

Kuluja kertyi tässä kuussa kokonaisuudessaan 1 226 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen. Peruselämisen lisäksi tässä kuussa ei tullut käytettyä rahaa juuri mihinkään erikoiseen lukuunottamatta laivamatkaa, johon paloi noin 150 euroa. Ravintolakustannuksetkin pysyivät kohtuullisina vaikka kävimmekin useamman kerran ulkona syömässä Syö viikkojen takia.
Säästöön tuloista jäi 49.2 %, joten vuodelle asetettu tavoite ylittyi. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 187 €.

Kiinteitä kustannuksia ovat Spotify ja Netflix (joita maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), uimaranneke sekä kuntosalikortti. Tämän lisäksi säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Kustannukset


Lainan korot & kulut
37,59 €
Ruoka
214,18 €
Työpaikkaruokailu
132,70 €
Ravintolat
81,33 €
Auto (sis. Polttoaineet)
50,00 €
Asunto (sis. Hoitovastike)
179,57 €
Vakuutukset
62,79 €
Terveys
27,36 €
Lemmikit
21,18 €
Hauskanpito
77,41 €
Matkustus
99,00 €
Lahjat
86,98 €
Tavarat
14,98 €
Veikkaus
10,00 €
Alkoholi
55,76 €
Harrastukset
0,00 €
Vaatteet
35,95 €
Muut
39,50 €
Yhteensä
1 226,28 €

Sijoitukset


Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta. Tässä kuussa laitoin uutta pääomaa salkkuun 718.34 €. Uutta pääomaa on salkkuun työnnetty siten 6395.05 € vuoden alusta laskettuna. Osinkoja kilahti tässä kuussa tosiaan 31.66 €. Osingonmaksajana oli Neste. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan, joita on tilille napsahdellut yhteensä 567.84 € tänä vuonna ennakonpidätysten jälkeen. Salkun volaliteetti on ollut valtava viimeisen kuukauden aikana. Korkeimman ja alhaisimman salkun arvon väli on ollut 2 000 €. Salkku on edelleenkin vivuton ja ajatuksena olisi näin jatkaakin. Ostokohteita on kuitenkin mielessä valtavasti, joten todennäköisesti sorrun käyttämään salkussa olevat käteiset. Pandoran ostohuhut ovat vahvistuneet ja osakkeen arvo onkin noussut pohjilta jo parisen kymmentä prosenttia. Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Prediator käyttäjätunnuksen takaa.


Nettovarallisuus


Alla 18.10.2018 päivitetty nettovarallisuus. Asuntolaina lyheni 230 € ja opintolaina 60 €. Nettovarallisuuden laskemisessa ei ole huomioitu auton arvoa (n. 5 000 €, josta omistan puolet), joka on täysin velaton. Hyvästä säästöprosentista riippumatta nettovarallisuudessa ei tällä kertaa hypätty kuin 400 € ylöspäin salkun arvon sulaessa hieman.


Yhteenveto

Kulutus pysyi normaalilla tasolla, joka näkyi yli 1 000 € säästöinä. Alkavalle kuukaudelle on tulossa valtavasti hankintoja, joten suurelle säästösummalle saa heittää hyvästit. Irlannin matka häämöttää jo parin viikon päästä ja odotankin sitä innolla. Hotelli on hienoin, missä olen ikinä ollut! Alla kuva hotellista (Radisson Blu St. Helen’s Hotel, Dublin).


Ostokohteita vilisee kokoajan mielessä ja joutuu todenteolla hillitsemään itseään, että en niihin tarttuisi. Nyt mielenkiintoni ovat saaneet BASF, Gjensidige, Nordea, Ambu, Electrolux, Intrum, Asiakastieto, Vestas Wind Systems ja Telia.

Dominikaanisen tasavallan matka on taas kuukauden lähempänä ja hankintoja sitä varten on tullut jo tehtyä. Matkalaukut (pieni ja iso) tuli onneksi saatua ilmaiseksi, niin suurin kulu putosi pois. Muuten tähän matkaan tulee vielä tehtyä pieniä hankintoja.

Kuukausi on ollut mielenkiintoisen monestakin syystä. Turun talouspäiville osallistuminen oli todella opettavaista ja mielenkiintoista. Suosittelenkin kaikille osallistumista tapahtumaan ensi vuonna. Jos olet kiinnostunut lukemaan siellä näytettyjä esityksiä, niin ne ovat saatavilla tämän linkin takaa.

Pääsin myös kirjoittamaan OSKLn Vieras Kynä osioon, joka oli todella hienoa. Uskon, että sitä kautta oli helpompi päästä tuomaan mielipiteensä ja asiansa esiin kuin oman blogini kautta. Tulen jatkossa tekemään enemmänkin yhteistyötä Nuorten Osakesäästäjien kanssa.

Bloggaamiseni on tässä kuussa jäänyt hieman taka-alalle, kun terveyteni ei ole ollut erityisen hyvä. Useamman lääkärin ja neurologin vastaanotolla on tullut käytyä, joka varmasti näkyy ensi kuun menoissakin. Onneksi Suomessa terveydenhuolto on kuitenkin lähes ilmaista laatuunsa nähden. Toivottavasti terveyteni tässä hieman kohenee ja pääsisin taas kirjoittamaan useammasta mielenkiintoisesta aiheesta, joita on kerääntynyt to-do-listalle. Erityisen paljon haluan päästä kertomaan, kuinka paljon sijoitusbloggaajat, kuten minä, tienaavat omalla blogillaan.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Radisson Blu St. Helen's hotellin kuvan lähde: https://s-ec.bstatic.com/images/hotel/max1024x768/944/94431033.jpg

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

 1. Hyvää edistystä. 50% säästöprosentti on tosi hyvin. Ilman sijoittamistakin saat loikoilla jokaista työvuottasi kohti yhden vuoden vanhempana. Sijoittamisen kanssa tottakai enemminkin. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) 50 % säästöprosenttiin onneksi pääsee nykyään aika vaivattomasti. :)

   Poista
 2. Blogisi osui silmään, kylläpä teet mahtavaa työtä avatessasi talouttasi tällä tavalla! Jatka hyvään mallliin!! T. Svenne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentista! :) Ja hienoa, että löysit blogiini!

   Poista
  2. Itse lähentelee 75% säästöaste, mutta tämä ei viduiluna ;). Mahtavaa lukea muiltakin juurikin fokuksesta säästöasteeseen, nettovarallisuuteen, yms.
   Miksei enempää käteispainoa salkussa?

   Poista
  3. Todella hienoa, että pääset noin korkeaan säästöasteeseen! Itseltä vaatisi kyllä tulojen kasvua, että tuohon prosenttiin pääsisin. :) Salkun käteispaino ei ole päässyt nousemaan yhtään, koska jatkuvasti löytyy kohtuullisesti hinnoiteltuja yrityksiä. Itseasiassa tälläkin hetkellä minulla on 8 yritystä, joita haluaisin ostaa. Nämäkin ostokset vaatisivat jo noin 12 000 € käteistä, joten salkkuun tuskin hirveästi käteistä kerääntyykään paitsi, jos kurssit lähtevät jyrkkään laskuun. Jos hyviä ostospaikkoja tulee, niin sitä varten voin käyttää sitten Superluottoa. :)

   Poista
  4. Toisin päin kysymys olisi sama (jonka esitin toisellekin sijoitusbloggarille). Jos sinulla olisi ystävä joka tarvitsisi neuvoa (ja sinä olisit neuvovaa tyyppiä); kaverillasi on 20,000e sijoitettavaksi ja haluaa alkaa sijoittamaan. Kuukaudessa salkku kasvaa, sanotaan vaikka 500e. Olisiko vinkkisi todella "ALL IN" tai jopa "All in ja muista vivuttaa velalla"? Vielä kun laittaa viereen chartit, jotka näyttää poikkeuksellisen pitkän bull marketin, historiallisesti suurimmaksi paisuneen yritysvelan, naurettavan korkeat tunnarit p/r yms. ja vastaavat. Jos tästä näkökulmasta vinkki ei olisi "All in", eikö tulisi miettiä miksi silti itse jyrää all in salkulla?

   Food for thought. Toki myönnän että saattaahan se olla että itse istun vielä seuraavat 2 vuotta käteisen päällä ja menetän mahdollisuudet 20-30% nousuun, mutta tuo nousukaan ei hirveästi itseäni palvele, ellen pysty semi onnistuneesti likvidoimaan salkkuani ennen laskua.
   Ps. laitoin pitkälti saman kyssärin toiseenkin sijoitusblogiin. Haluan nähdä kiinnostuksekseni millaisia vastauksia saan tähän kysymykseen, sillä tämä ajattelu ohjaa pitkälti omaa päätöksentekoani.

   Poista
  5. Olen itse asiassa neuvonutkin useampaa ystävää sijoittamisessa ja jokaisen kohdalla on päädytty indeksirahastoihin ja ETF:n. Syy tähän on ollut kiinnostuksen puute yksittäisten yritysten seulontaan. Heillä jokaisella menee tällä hetkellä x määrä rahaa salkkuun kuukaudessa ja kaikki tietty automaattisesti siirtyy rahastoihin, jolloin käteistä ei ole yhtään ylimääräisille ostoille. Yhdelläkin tuttavalla on käteistä hieman yli 10 000 € edestä ja päädyimme siirtämään sen markkinoilla pienissä erissä (muistaakseni 300 €/kk). Kaikille näille henkilöille yhteistä on se, että sijoitushorisontti on kymmeniä vuosia, jolloin nykyisten arvostusten miettiminen on täysin turhaa. Pitkäjänteinen ostaminen riippumatta markkinatilanteesta johtaa hyvään tulokseen, kun aika on tarpeeksi pitkä. Vaikka keskimääräisesti yritysten hinnoittelu voi ollakin historiallisiin lukuihin nähden korkealla, niin se ei tarkoita sitä että se jokaisen osakkeen kohdalla olisi totta. Itse ainakin uskon, että olen saanut täytettyä salkkuni kohtuu edullisesti ja salkkuni olisi vielä plussalla vaikka osakkeiden arvosta tänään katoaisi 30 %.

   Itselleni on yhdentekevää vaikka salkkuni laskisi pörssiromahduksen kautta negatiiviselle tasolle, kunhan salkun rahavirta pysyy käytännössä muuttumattomana (yritykset edelleen tekevät voittoa ja pystyvät jakamaan osinkoa tai ostamaan omia osakkeita). Rahavirta sijoittajana voit olla välittämättä osakkeiden sen hetkisestä arvosta. Jos olet päättänyt likvidoida salkkusi ennen pörssiromahdusta, niin onnea matkaan. Voin kuitenkin jo melko varmasti sanoa, että et tule ajoittamisessa onnistumaan.

   Salkkuni arvo on tällä hetkellä 22 300 €, johon pystyn nykyisellä säästämisellä siirtämään vuodessa noin 10-12k €, jolloin käteiskassan kasvattaminen on kohtuullisen nopeaa. Tämän lisäksi pystyn ottamaan vaimokkeeltakin "korotonta" lainaa muutaman tuhannen euron edestä. Joskus tulevaisuudessa, kun salkkuni alkaa olemaan kuusinumeroinen, niin tulen päätymään käteiskassan kasvattamiseen sen takia, että pystyn varmasti tekemään isompia ostoja hyvien ostopaikkojen aikana. Ennen sitä salkussani tuskin tullaan kertaakaan näkemään yli 20 % käteistä.

   Vivuttamista en ole koskaan kenellekkään suositellut enkä myöskään tulevaisuudessakaan suosittelisi, jos en tietäisi henkilön talouden olevan merkittävästi ylijäämäinen, että sijoituslainan maksaminen onnistuisi kuukaudessa tai kahdessa.

   Poista
  6. Hah, rebalancing isn't timing ;)

   Kommenttikenttä on rajoittunut alue keskusteluun (lol?), mutta kun sijoituskirjoissa puhutaan ajoituksesta ja "verrataan tuottoja" on mallinnuksessa käytetyt speksit avain....ja aidosti reilujen ja realististen speksien teko on vaikeaa, kun itse alkaa mallintamaan....jota teen koska olen nörtti.

   Jos esim sanon että annat PE luvun ohjata salkkuasi. 10% käteistä kun PE on 23, 20% kun PE on 24 jne. pystyn näyttämään että verot huomioiden voitan salkun, joka holdaa.
   (kun ollaan laskussa ostot alkaa käänteisesti ja osakepainoa ohjaa PE).
   Osakkeiden myynti kun pörssien P/E on vaikkapa 24 ei ole ajoitusta, se on käteisen ulos ottamista ja riskin alentamista.

   Jos argumenttini on myyn nyt, koska olen fiksu ja tiedän että pörssikurssit tulevat alas olen idiootti.
   Jos sanon että kun tietyt tunnusluvut ovat poikkeuksellisen korkeita ja niiden lisäksi velka on historiallisesti ylivoimaisen suurella tasolla, on tämä objektiivinen fakta.
   Ja jos tässä tilanteessa sanon että osakepainon osittainen siirto käteiseen alentaa riskiä, olen mielestäni oikeassa ja pystyn simuloimaan tulevaisuuksia, joissa olen oikeassa ja joissa olen väärässä.
   Ray Daliohan on basic tehnyt omaisuutensa muuttamalla salkun painotuksia.

   Koska molemmat kuljemme samalla polulla ja rikomme toista kultaista sääntöä, stock pickerit häviää indeksille (ellet ole Buffett), voisin myös sanoa että käteispaino mahdollistaa kriiseissa parhaiden hankintojen tekemisen. Ja itse asiassa osakepoimijalle käteispainon nosto alentaa merkittävästi yksittäisiin sijoituksiin kohdistuvaa riskiä ja on siksi mielestäni tärkeämpää kuin ETF sijoittajalle.
   ETF sijoittaja periaatteessa voi tehdä mitä tahtoo, mutta jopa silti sanoisin että kaikki kaverini, jotka sijoittivat pari kymppisinä (ja sanoivat samaa pitkästä horisontista, ysm) huomasivat että niin vain lapset, isommat kämpät, yms. tarkoittivat ainakin osittaista salkun lihoiksi laittamista (myös itselläni).
   Jolloin jälleen, koen että nouseviin kursseihin myyminen ja edes pieni voittojen realisointi antaa mahdollisuuden joustavampaan elämään ja jos isoja menoja ei tulekaan, paljon ammuksia laskussa.
   Jälleen, näiden tekijöiden mukaan simulointi on täysin mahdotonta, olen kokeillut...ja näistä syistä en koe sitä klassisen rahoituksen klisettä ajoituksesta relevanttina juuri kenellekään.

   Mutta punaisena lankana on salkun uudelleen painotus, ei ajoitus. Aika ajoin ero on pieni, mutta funktio ja metodi ovat eri.

   Anyhow kiitos vastauksestasi.
   Ps. sori, ajatus saattoi katketa tekstissä, sen verran hulinaa on aina kotiin tultua

   Poista
  7. Totta, tuollaisen sijoitussuunnitelman tai allokaatiosuunnitelman laatiminen kuulostaa järkevältä. Jos salkkuni keskimääräinen PE liikkuisi 24 tai 25 tasolla, olisin itsekin käteisen keräys puuhissa. Salkkuni on kuitenkin tällä hetkellä n. 14 PE nurkilla, joten osakkeeni pitäisivät noin kaksinkertaistua ennen kuin olisimme sillä tasolla, jossa amerikkalaiset yritykset taitavat tällä hetkellä keskimäärin olla. Eli jos olisin noin korkeissa arvostuksissa, niin käyttäisin selkeästi sinun mainitsemaa taktiikkaa (minus myynnit).

   Osakkeiden valikoiminen saattaa olla minullekin kannattamattomampi tapa kuin indeksiin sijoittaminen. Valitettavasti tämän saa tietää vasta tulevaisuudessa, että kumpi olisi ollut kohdallani parempi. Toistaiseksi olen kuitenkin voittanut vertailuindeksini joka vuosi viimeisten kolmen vuoden aikana. Käytän identtistä sijoitustaktiikkaa kuin työkaverini, joka on onnistunut päihittämään indeksit viimeiset 15 vuotta lukuunottamatta yhtä vuotta (isolla marginaalilla).

   Salkkuni ollessa kohtuullisen pieni (toisin sanoen pystyn nostamaan vuoden aikana salkun käteispainon n. 40 % tahtoessani), niin hyviä ostopaikkoja ei juurikaan tule hukattua. Pari vuotta sitten tuli hukattua monia hyviä ostopaikkoja käteisen puutteen vuoksi, jonka vuoksi hain Superluottoakin näihin tilanteisiin.

   Olen valinnut asuntoni, autoni, jne. kulutukseni sen mukaan, että salkkuuni ei ole tarvetta koskea vuosiin. Todella merkittävä tulojen putoaminen pitkäksi aikaa pitäisi tapahtua ennen kuin joutuisin salkkuuni koskemaan. Silloin viimeinen murheeni olisi salkun osakkeiden myyminen, koska todennäköisesti olisin silloin sairastunut johonkin asiaan.

   Kiitos hyvästä keskustelusta! Usein harmittelenkin, kun kirjoituksiin ei juurikaan saa mitään kommenttia!

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024